się podoba kolejne zastosowanie mojego ciasta drożdżowego? Po drugie: świetnie nadaje się na wynos lub na imprezy. Jedzenie rękoma jest wygodne. Dlatego wszyscy tak uwielbiamy pizzę. Chlebki pita są świetnym daniem na imprezy, a także do zabrania ze sobą w drogę, gdy posiłek spożywamy w biegu. Po trzecie: to dobry sposób na wykorzystanie resztek. Ciężko jest zawsze dobrze wymierzyć ilości
Proste-przepisy.plcały czas w użyciu. Do duszenia, pieczenia ciasta, do delikatnego smażenia na niewielkiej ilości tłuszczu. Właściwie wszystkie działania w kuchni mogę śmiało zamknąć w tej właśnie wysokiej patelni.Oszczędzam czas,miejsce i zdrowie! Ale do dzieła, robimy bardzo szybki obiad! Składniki młoda marchewka z pióropuszem. Dobrze, aby była własna lub z dobrego źródła, gdyż użyjemy również natki. Koncentraty curry
Z Kuchni Do Kuchniprzyjaciół Waszej pociechy. Pizza to także dobre rozwiązanie na spotkania w gronie znajomych. Robi się szybko i każdy chętnie ją pałaszuje. Do tego możecie podać sałatkę, koreczki, a w wersji dla najmłodszych kolorowe kanapki i również sałateczki. Od Agi R. - filolożki, która robi najlepsze rogale pod słońcem, dostałam przepis na ciasto do pizzy. Ciasto z przepisu wychodzi
Kuchnia smakówuzyskania gładkiej masy. Piersi obtaczam w cieście, potem w płatkach kukurydzianych rozdrobnionych ręką na malutkie kawałki. Smażę na rozgrzanym tłuszczu do około 5 - 7 minut na średnim ogniu. Jak uzyskają piękny złoty kolor i będą gotowe w środku, odsącz na papierowym ręczniku i .... smacznego:) Jak najlepiej sprawdzam czy strips jest dobry w środku? Najłatwiej jest wyjąć jeden kawałek, przekroić
Zasmakuj Kuchnirozgrzanym oleju z obu stron. Po dobrego falafla (zaraziłam nim wielu znajomych) najlepiej iść do Dary (ul. Grunwaldzka lub Rynek). Bar serwuje głównie kebaby mięsne. Oprócz falafli, dla wegetarian znajdą się tutaj sałatki. Falafel jest bardzo smaczny: 3 kotlety, dużo surówek, sos (do wyboru: mieszany, ostry, łagodny). Wszystko zawinięte w cieście. Cena: 7 zł. S makuje dobrze
Qlinarnie i Qlinarnietrudne – ciasto nie jest takie jak ciasto drożdżowe, jest odczuwalnie tępe i mało rozciągliwe. Jeśli chcecie, możecie się pobawić – każdą kulkę należy w dłoniach lekko rozpłaszczyć, na środek nałożyć odrobinę twardej marmolady, gęstego dżemu lub powideł, całość zamknąć szczelnie, jak sakiewkę i utoczyć kulkę. Zostawić do podrośnięcia. Są na tyle dobre, że obronią się i bez nadzienia. Te pączki
Karo in the Kitchenpieczenia 3/4 szklanki cukru 2 łyżki dobrego kakao 1 żółtko 1/3 szklanki oleju 1 szklanka domowego mleka kokosowego kilka kostek czekolady Składniki suche, czyli mąkę, proszek i kakao przesiać i wymieszać z cukrem. Dodać do nich wymieszane żółtko z wodą i olejem. Połączyć niezbyt dokładnie. Do foremek na muffinki nakładać ciasto d 3/4 wysokości. Do każdej muffinki włożyć
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniebezpośrednio z garnka. Sposób przygotowania makaronu: Mąkę dobrej jakości przesiewamy na blat lub stolnicę. Robimy w środku wgłębienie i wbijamy jajka. Solimy. Nożem siekamy wszystko dokładnie. Jeżeli jest zbyt twarde dodajemy odrobinkę ciepłej wody (ok 1/5 szklanki), jeżeli miękkie, dodajemy mąkę. Ja zazwyczaj nie dodaję niczego. Jest twarde- ale czym twardsze ciasto tym makaron później bardziej mi smakuje. Wszystko razem
Kuchnia w czekoladziedobra grucha! A jeszcze w towarzystwie dorodnego ziemniaczka, to już bajka z happy-endem. Ważna jest jakość naszego jadła. Tak jak to ma miejsce w przypadku Czerwonego Kogucika - Roter Hahn , czyli Związku Farmerów Południowego Tyrolu. Sielsko i swojsko - tak jak lubię! Składniki na ciasto 400g ziemniaków 180g mąki orkiszowej 50g masła 4 łyżki kaszy manny 3 jajka sól Składniki
Karczma Honoriettynadziewania: 15 dag masła 8-10 ząbków dobrego Polskiego czosnku świeży tymianek sól Do posmarowania opcjonalnie: 4-5 łyżek roztopionego masła 1. W szklance letniej wody rozpuszczamy drożdże z cukrem, odstawiamy na ok.15-20 minut aby drożdże zaczęły pracować. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz rozczyn i resztę wody, zagniatamy ciasto. Można wg. potrzeby dodać więcej mąki
Apetyczna babeczkagladkie i elastyczne. Czysta miske natluscic, z ciasta uformowac kule i wlozyc do srodka. Przykryc i odstawic na 1 i 1/2 godziny w cieple miejsce do wyrosniecia. Nastepnie podzielic na 18 czesci (u mnie wyszlo 14), z kazdej formowac owalna buleczke lub inny dowolny ksztalt i ukladac na natluszczonej lub wylozonej dobrym papierem blaszce (moje niestety przywarly do papieru
w mojej kuchnitruskawki balsamicoopakowanie mrożonych truskawek2 łyżki masła1 łyżka brązowego cukru1 łyżka dobrego octu balsamicznego2 łyżki posiekanej bazyliiszczypta pieprzuPRZYGOTOWANIEGofrySuche składniki wkładam do miski dokładnie mieszam.Dodaję żółtka, olej, mleko i wodę mineralną - całość miksuję mikserem na gładką masę.Białka ubijam na sztywną pianę, która dodaję do masy i delikatnie mieszam. Odstawiam ciasto aby odpoczęło na około 20 minut. Rozgrzewam gofrownicę i nakładam
Magiczna kuchnia Dariipszennej 550)3/4 szklanka przegotowanej cieplej wody1 szczypty soli1 lyzka dobrego olejuSkladniki na farsz:1 saszetka ugotowane kaszy gryczanej250 g ugotowanej kaszy quinoa (ugotowalam wieksza porcje na sniadanie)1 duza cebula1 jajko1 lyzeczka majeranku,sol,pieprz1 lyzka smalcu+smalec ze skwarkami jako omastaWykonanie: Ugotowac obydwie kasze.Przestudzic.Skladniki na ciasto pierogowe wyrobic w misie robota lub recznie.Ciasto musi byc miekkie,elastyczne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mleko – 0,5 szkl* czekolada mleczna – 160 gDODATKOWO :* dobrej jakości biała czekolada – ok. 150 g* czekoladowe groszki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.Dodajemy cukier i wbijamy jajka.Wszystko razem dokładnie miksujemy wlewając powoli olej i po odrobinie mleka.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy do masy i dokładnie mieszamy – ciasto powinno miec konsystencję śmietany / budyniu.Wkładamy do foremek
Ostra na Słodkołyżek mleka * polewa czekoladowa: pół tabliczki dobrej mlecznej lub gorzkiej czekolady (ja użyłam mlecznej) 2 łyżki śmietanki (użyłam 18%) Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasteczka (poza mlekiem) wrzuciłam do blendera i rozdrabniałam. Kiedy uzyskałam konsystencję okruchów dodawałam powoli mleko cały czas blendując, do momentu aż uzyskałam konsystencję mokrego piasku. Szybko zagniotłam ciasto i uformowałam wałek o średnicy ok. 5 cm, zawinęłam
Kulinarny Pamiętnik