dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:225/464)

Krokiety z Cukinią i Pieczarkami 303

aromatycznymi pieczarkami tworząc smakowity farsz będący sercem chrupiącego, złocistego naleśnika.Krokiety z cukinią i pieczarkami to genialna alternatywa dla tradycyjnych krokietów z kapustą i grzybami. Ich smak jest równie dobry, a z pewnością jest to danie lżejsze i bardziej lekkostrawne.  Krokiety z Cukinią i Pieczarkami - Składniki: (ok. 12 krokietów)farsz: 500 g cukinii (po obraniu i wydrążeniu miąższu(...)momentu zmięknięcia. Jeżeli cukinia lub pieczarki okazałyby się zbyt wodniste pozbywamy się nadmiaru wody. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.Studzimy. Naleśniki:Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem).Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy niedużą porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy

Słodka Strona
Andrzejkowe szybkie przysmaki 224

trzeba będzie przygotować oprócz dobrych humorów, jeszcze coś do zjedzenia.Chciałabym zaproponować Wam kilka potraw, jakie zdążycie przygotować w krótkim czasie - że będą smakować, nie mam żadnych wątpliwości :) są to jedne z moich ulubionych propozycji :)Na gorąco:Naleśnikowe ślimaczki z wątrobianką zapiekane z żółtym seremPiwoszki, czyli zapiekane pierożki z ciasta piwnego z farszem szpinakowymNuggets

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta śliwkowa z kokosem 112

czyli jesień zaczęła się już na dobre. A skoro jest już jesień to trzeba wykorzystać śliwki, które dzięki temu, że są dostępne sezonowo, nigdy się nie nudzą (mrożone się nie liczą, tfuuu!). Nie byłabym sobą, gdybym nie dodała czegoś z zupełnie innej bajki - tym razem były to płatki kokosowe. Całość wyszła fantastycznie! Ciasto: dwie szklanki mąki pół szklanki cukru

sama złodycz
Breakfast with You #6 Gdy sen nie morzy, się tworzy 278

nałożyłam po 1 czubatej łyżce ciasta. Wierzch posypałam startym serem. Babeczki zapiekłam przez 30min. w 150st.  Powiem szczerze, niebo w gębie! Papryka nadała takiego smaku i aromatu, że pierwszą babeczkę zjadłam niemalże gorącą. Niestety aparat w najmniej odpowiednim momencie odmówił mi posłuszeństwa i udało mi się jedynie wykonać zdjęcia w miseczkach. Dobre i cokolwiek

bastalena
Oponki serowe, czyli pączki z dziurką 414

pączka, ale raczej kupionego w dobrej, wypróbowanej cukierni. To, co smażone, kojarzy nam się z czymś niezdrowym i wysoko kalorycznym i nie ma co ukrywać, że wszelkie słodkości, które wyciągamy z rondla z olejem czy smalcem, są mocno kaloryczne. Są triki, które mogą trochę zmniejszyć kaloryczność takich smakołyków, jak dodanie do ciasta octu lub spirytusu czy innego alkoholu. Wpływają

Smakołyki Bereniki
Bezglutenowe jaglane ciastka mocno czekoladowe z lawendą 129

Bogaty aromat wyrazistego dziurawca, orzeźwiającej melisy i delikatnego rumianku nie tylko wprowadza w doskonały nastrój, ale także buduje ład i porządek podczas zabieganego dnia. To także idealny sposób na dobre samopoczucie wieczorową porą. Skład: liść melisy, ziele dziurawca, ziele nawłoci, kwiat rumianku, owoc głogu. Wykonanie Kaszę jaglaną wypłucz przynajmniej trzykrotnie ,za każdym razem odlewając wodę. Zalej wodą i gotuj(...)zmiksuj dokładnie i na gładko- krem z kaszy jaglanej, puree z bananów, rozpuszczoną czekoladę, kakao, cynamon, lawendę, wanilię, len i mąkę kokosową.Pod koniec miksowania dodaj posiekaną gorzką czekoladę. Ciasto powinno być wilgotne i lepkie. Odstaw na pół godziny, zgęstnieje i przeschnie. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni . Blachę do pieczenia pokryj pergaminem . Dłońmi formuj kulki i układaj na papierze. Spłaszczaj

Z Kuchni Do Kuchni
Łosoś i szpinak razem w pakiecie, czyli pakieciki z ciasta francuskiego na romantyczną kolację lub domową imprezę 299

Uwielbiam ciasto francuskie za to, że jest uniwersalne - pasuje do dań wytrawnych oraz słodkich.  Poza tym z gotowego ciasta francuskiego można przyrządzić dania bardzo szybko

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Czekoladowe serduszka 107

dobra do świętowania, do wyznania miłość i rozpieszczania podniebienia. Pozostając w kwestii rozpieszczania podniebienia: świetnie się tu sprawdzą mocno czekoladowe, urocze serduszka, przybrane jak na ten dzień przystało w czerwień. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 45 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 45 min Ciasto

Wędrówki po kuchni
Brændte mandler, czyli duńskie smakołyki świąteczne 153

dobra, akurat karp nigdy nie był moim ulubieńcem; ale, o dziwo, skoro go mieć nie mogę, to właśnie na niego mam chrapkę), słonych śledzi czy uszek, że nie popiję tego wszystkiego barszczem i nie zagryzę drożdżowym makowcem mojej Babci.  Oczywiście, co roku stawiam sobie nowe wyzwania: lepię pierogi, robię piernik staropolski (to już ostatni moment, żeby nastawić ciasto(...)gotowe. Przygotowanie zajęło mi dosłownie dziesięć minut; są to jednak minuty intensywne, bo na karmel cały czas trzeba mieć oko. Łatwo się przypala, a migdały dosłownie spalone wcale takie dobre nie są. Oczywiście, wariacji jest mnóstwo: z kakao, cynamonem, pomarańczą... Ja zaczęłam od najprostszej, klasycznej wersji, jaką można kupić na ulicach. Moim zdaniem - jest po prostu najlepsza. Skusicie się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dietetyczne truflowe ciasto czekoladowe (bez mąki i tłuszczu) 160

Zobacz jak szybko i sprawnie robi się to ciasto. Przepis zobaczyłam w programie Cook yourself thin (Gotuj i chudnij) i od razu wiedziałam, że będzie hitem! Ciasto stanowi świetną propozycję na zimowy podwieczorek. Podany poniżej przepis zawiera wprowadzone przeze mnie zmiany – zamieniłam fruktozę na ksylitol i pominęłam polewę. Pyszne, wilgotne, bez mąki i tłuszczu. Sama czekolada, pomarańcza, migdały, jajka(...)Wartość kaloryczna:    200 kcal Składniki: ·          200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości min. 70% kakao ·          1 spora pomarańcza ·          100 g migdałów mielonych* ·          ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Bazując na smaku
Skrzydełka - palce lizać! 172

Nie wiem, ile przepisów wypróbowałam. Nie wiem, ile razy sama kombinowałam, by skrzydełka były pyszne i by jeszcze raz je zrobić. I za każdym razem zawodziłam

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Babka marmurkowa 107

Znowu dzieciństwo :)Przepis zmodyfikowany po latach, ale doskonale pamiętam babkę zwaną "łaciatą" z domu. Przepis pochodził ze starej kucharskiej książki, a moja mama zapisała

bistro mama
Cytrynowiec z delikatną pianką 682

Delikatne ciasto z domowej cukierenki Apetycznej Babeczki, idealnie swoją świeżością wpisuje się w pierwszy dzień wiosny. Biszkopt: - 4 jajka - 4 łyżki cukru kryształu - 4 łyżki mąki pszennej - 1 i 1/2 łyżki budyniu waniliowego - 1/2 łyżeczki mielonej wanilii - skórka otarta z całej cytryny - szczypta soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cytrynowa pianka: - 2 opakowania śnieżki - 1/2 litra mleka(...)galaretki cytrynowe Galaretka cytrynowa: - 2 galaretki cytrynowe - 700 ml wrzątku Wierzchnia warstwa śmietankowa: - 1/2 litra śmietanki 30 lub 36% - 6 łyżek cukru pudru - 3 łyżeczki żelatyny - 1/4 szklanki wrzątku Dobrej jakości żelatynę i mieloną wanilię znajdziecie na  www.Skworcu.com.pl.   Wykonanie, biszkopt: Duża blacha 25x30 cm  1. Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy żółtka oraz ścieramy skórkę

Apetyczna babeczka
Kruche ciasteczka z dżemem 176

wychodzę z łóżka.  ;-) Dzień dobry! SKŁADNIKI: - 300 g mąki pszennej krupczatki - 140 g masła - łyżeczka śmietany - 1 duże jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 70 g cukru pudru - dżem lub konfitura żurawinowa - kilka kropel aromatu cytrynowego ponadto: jajko do posmarowania gotowych ciasteczek przed pieczeniem, cukier brązowy Z w/w składników szybko zagniatamy ciasto, przekładamy do torebeczki foliowej i wkładamy

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania