aromatycznymi pieczarkami tworząc smakowity farsz będący sercem chrupiącego, złocistego naleśnika.Krokiety z cukinią i pieczarkami to genialna alternatywa dla tradycyjnych krokietów z kapustą i grzybami. Ich smak jest równie dobry, a z pewnością jest to danie lżejsze i bardziej lekkostrawne. Krokiety z Cukinią i Pieczarkami - Składniki: (ok. 12 krokietów)farsz: 500 g cukinii (po obraniu i wydrążeniu miąższu(...)momentu zmięknięcia. Jeżeli cukinia lub pieczarki okazałyby się zbyt wodniste pozbywamy się nadmiaru wody. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.Studzimy. Naleśniki:Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem).Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy niedużą porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy
Słodka Stronatrzeba będzie przygotować oprócz dobrych humorów, jeszcze coś do zjedzenia.Chciałabym zaproponować Wam kilka potraw, jakie zdążycie przygotować w krótkim czasie - że będą smakować, nie mam żadnych wątpliwości :) są to jedne z moich ulubionych propozycji :)Na gorąco:Naleśnikowe ślimaczki z wątrobianką zapiekane z żółtym seremPiwoszki, czyli zapiekane pierożki z ciasta piwnego z farszem szpinakowymNuggets
Codzienna kuchnia niecodziennaczyli jesień zaczęła się już na dobre. A skoro jest już jesień to trzeba wykorzystać śliwki, które dzięki temu, że są dostępne sezonowo, nigdy się nie nudzą (mrożone się nie liczą, tfuuu!). Nie byłabym sobą, gdybym nie dodała czegoś z zupełnie innej bajki - tym razem były to płatki kokosowe. Całość wyszła fantastycznie! Ciasto: dwie szklanki mąki pół szklanki cukru
sama złodycznałożyłam po 1 czubatej łyżce ciasta. Wierzch posypałam startym serem. Babeczki zapiekłam przez 30min. w 150st. Powiem szczerze, niebo w gębie! Papryka nadała takiego smaku i aromatu, że pierwszą babeczkę zjadłam niemalże gorącą. Niestety aparat w najmniej odpowiednim momencie odmówił mi posłuszeństwa i udało mi się jedynie wykonać zdjęcia w miseczkach. Dobre i cokolwiek
bastalenapączka, ale raczej kupionego w dobrej, wypróbowanej cukierni. To, co smażone, kojarzy nam się z czymś niezdrowym i wysoko kalorycznym i nie ma co ukrywać, że wszelkie słodkości, które wyciągamy z rondla z olejem czy smalcem, są mocno kaloryczne. Są triki, które mogą trochę zmniejszyć kaloryczność takich smakołyków, jak dodanie do ciasta octu lub spirytusu czy innego alkoholu. Wpływają
Smakołyki BerenikiBogaty aromat wyrazistego dziurawca, orzeźwiającej melisy i delikatnego rumianku nie tylko wprowadza w doskonały nastrój, ale także buduje ład i porządek podczas zabieganego dnia. To także idealny sposób na dobre samopoczucie wieczorową porą. Skład: liść melisy, ziele dziurawca, ziele nawłoci, kwiat rumianku, owoc głogu. Wykonanie Kaszę jaglaną wypłucz przynajmniej trzykrotnie ,za każdym razem odlewając wodę. Zalej wodą i gotuj(...)zmiksuj dokładnie i na gładko- krem z kaszy jaglanej, puree z bananów, rozpuszczoną czekoladę, kakao, cynamon, lawendę, wanilię, len i mąkę kokosową.Pod koniec miksowania dodaj posiekaną gorzką czekoladę. Ciasto powinno być wilgotne i lepkie. Odstaw na pół godziny, zgęstnieje i przeschnie. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni . Blachę do pieczenia pokryj pergaminem . Dłońmi formuj kulki i układaj na papierze. Spłaszczaj
Z Kuchni Do KuchniUwielbiam ciasto francuskie za to, że jest uniwersalne - pasuje do dań wytrawnych oraz słodkich. Poza tym z gotowego ciasta francuskiego można przyrządzić dania bardzo szybko
dobra gospodyni dom wesołym czynidobra do świętowania, do wyznania miłość i rozpieszczania podniebienia. Pozostając w kwestii rozpieszczania podniebienia: świetnie się tu sprawdzą mocno czekoladowe, urocze serduszka, przybrane jak na ten dzień przystało w czerwień. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 45 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 45 min Ciasto
Wędrówki po kuchnidobra, akurat karp nigdy nie był moim ulubieńcem; ale, o dziwo, skoro go mieć nie mogę, to właśnie na niego mam chrapkę), słonych śledzi czy uszek, że nie popiję tego wszystkiego barszczem i nie zagryzę drożdżowym makowcem mojej Babci. Oczywiście, co roku stawiam sobie nowe wyzwania: lepię pierogi, robię piernik staropolski (to już ostatni moment, żeby nastawić ciasto(...)gotowe. Przygotowanie zajęło mi dosłownie dziesięć minut; są to jednak minuty intensywne, bo na karmel cały czas trzeba mieć oko. Łatwo się przypala, a migdały dosłownie spalone wcale takie dobre nie są. Oczywiście, wariacji jest mnóstwo: z kakao, cynamonem, pomarańczą... Ja zaczęłam od najprostszej, klasycznej wersji, jaką można kupić na ulicach. Moim zdaniem - jest po prostu najlepsza. Skusicie się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZobacz jak szybko i sprawnie robi się to ciasto. Przepis zobaczyłam w programie Cook yourself thin (Gotuj i chudnij) i od razu wiedziałam, że będzie hitem! Ciasto stanowi świetną propozycję na zimowy podwieczorek. Podany poniżej przepis zawiera wprowadzone przeze mnie zmiany – zamieniłam fruktozę na ksylitol i pominęłam polewę. Pyszne, wilgotne, bez mąki i tłuszczu. Sama czekolada, pomarańcza, migdały, jajka(...)Wartość kaloryczna: 200 kcal Składniki: · 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości min. 70% kakao · 1 spora pomarańcza · 100 g migdałów mielonych* · ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Bazując na smakuNie wiem, ile przepisów wypróbowałam. Nie wiem, ile razy sama kombinowałam, by skrzydełka były pyszne i by jeszcze raz je zrobić. I za każdym razem zawodziłam
dobra gospodyni dom wesołym czyniZnowu dzieciństwo :)Przepis zmodyfikowany po latach, ale doskonale pamiętam babkę zwaną "łaciatą" z domu. Przepis pochodził ze starej kucharskiej książki, a moja mama zapisała
bistro mamaDelikatne ciasto z domowej cukierenki Apetycznej Babeczki, idealnie swoją świeżością wpisuje się w pierwszy dzień wiosny. Biszkopt: - 4 jajka - 4 łyżki cukru kryształu - 4 łyżki mąki pszennej - 1 i 1/2 łyżki budyniu waniliowego - 1/2 łyżeczki mielonej wanilii - skórka otarta z całej cytryny - szczypta soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cytrynowa pianka: - 2 opakowania śnieżki - 1/2 litra mleka(...)galaretki cytrynowe Galaretka cytrynowa: - 2 galaretki cytrynowe - 700 ml wrzątku Wierzchnia warstwa śmietankowa: - 1/2 litra śmietanki 30 lub 36% - 6 łyżek cukru pudru - 3 łyżeczki żelatyny - 1/4 szklanki wrzątku Dobrej jakości żelatynę i mieloną wanilię znajdziecie na www.Skworcu.com.pl. Wykonanie, biszkopt: Duża blacha 25x30 cm 1. Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy żółtka oraz ścieramy skórkę
Apetyczna babeczkawychodzę z łóżka. ;-) Dzień dobry! SKŁADNIKI: - 300 g mąki pszennej krupczatki - 140 g masła - łyżeczka śmietany - 1 duże jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 70 g cukru pudru - dżem lub konfitura żurawinowa - kilka kropel aromatu cytrynowego ponadto: jajko do posmarowania gotowych ciasteczek przed pieczeniem, cukier brązowy Z w/w składników szybko zagniatamy ciasto, przekładamy do torebeczki foliowej i wkładamy
SMYKWKUCHNI