Święta zbliżają się wielkimi krokami i nim się obejrzymy, będziemy siadać do wigilijnego stołu. W domu pojawiły się już bożonarodzeniowe dekoracje, prezenty kupione, co tu
Smakowity Blog KulinarnyFondant z masłem orzechowym to prawdziwa rozpusta dla podniebienia. Ciastka z płynną czekoladą znajdziemy w menu wielu restauracji – jednak prostym sposobem możemy zrobić sobie takie
Poezja smakuSkładniki: na 15-20 sztuk 1 kostka masła 3 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii lub 1 op cukru waniliowego 0,5 kubka mąki krupczatki marmolada
Luźna Kuchniapostu slinilam się na myśl o słodkim jakbym go z 5 kat nie jadła. A wczoraj? Wzięłam lody, dwa razy polizalam i w sumie by starczyło, ale były tak dobre, że wszystko zostało pochłonięte :D Nie mogło się marnować! Och tak mi się zamarzło zjeść zapiekankę i w sumie oxy wyszło mi naprzeciw z przepisem na "mini pizzę(...)prawda? 05.04.2016 — 57,8 kg Tydzień choroby. Jedzenie zdrowe (weekendowo jakie chce) i patrzcie jaka magia. 03.04.2016 — 57,8 kg 28.03.2016 — 60,0 kg Tutaj nawaliłam- święta ciasta, obżarstwo, no gremlin ze mnie wyszedł. 20.03.2016 — 56,5 kg 18.03.2016 — 56,5 kg ZACZYNAŁAM OD TEGO , zdjęcie macie poniżej. Cel - utrzymać. No to co jedziemy dalej
fitolarun.blogspot.comkorzystam z sposobności życzę ciepła i miłości ,dużej dawki jasnych myśli niech się spełni co się przyśni i esencji namiętności niech na twarzy uśmiech gości w sercu radość zapanuje dobry humor niech króluje Składniki: 250 ml wody 250 ml mleka 3,2% szczypta soli 250 g masła 7 jajek 275 g mąki pszennej Wykonanie Rozgrzać piekarnik do temperatury(...)miski i studzimy. Wkładamy ostudzona masę do misy miksera Dodawać po jednym jajku, bardzo dokładnie miksując po dodaniu każdego. Mieszać , aż masa stanie się gładka. Teraz wkładamy ciasto do rękawa i wyciskać okrągłe,lub podłużne ciastka, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć ciastka z piekarnika, lekko przestudzić i wypełnić kremem
w mojej kuchnibaba wielkanocna, w lipcu -ciasto z owocami, w listopadzie - jesienne ciasteczka, a w grudniu - mince pies z choinką w tle. CEWE Fotoksiążkę przygotowałam dla dzieci. Będzie to dla nich jeden z mikołajowych lub świątecznych prezentów. Czas szukania zdjęć do tego albumu obfitował w ochy i achy. Ile fajnych wspomnień uleciało z głowy... i jaki dobry to był czas. Maleńka Hania
bistro mamatego zbyt długo, żeby ciasto nie wyszło za mokre. Układamy je na spodzie zostawiając na brzegach miejsce na podłużne biszkopty. Na początku wszystko będzie się nieco rozpadać, ale podłużne biszkopty zostaną na swoim miejscu jak tylko nałożymy pierwszą warstwę kremu. Nakładamy na biszkopty pierwszą warstwę kremu i posypujemy kakao. Jeśli macie więcej malin, to dobry moment, żeby je tu dołożyć
CiastkozercyDzień dobry ! Tuż przed samymi świętami, ciężko znaleźć czas na nowego posta - ale mam dla Was zaległy przepis i postanowiłam, że wraz z życzeniami świątecznymi - dodam także przepis na drożdżówki cynamonowe, które robiłam w weekend. Dlaczego warto je spróbować ? Bo nie są czasochłonne, są bardzo smaczne i do tego pięknie wyglądają ! Ciasto: - szklanka mleka - pół kostki drożdży - 3 szklanki mąki
dlaSmaQdodatku żelatyny. Idealny do ciast, tortów, lodów lub po prostu- jako smaczny deser. Czy ma jakieś wady? W sumie tylko jedną- jeżeli planujecie siadać za kierownicę, będziecie musieli uważać by nie zjeść go zbyt wiele- a zapewniam Was, że to nie będzie takie łatwe Smacznego! SKŁADNIKI NA ADWOKAT : szklanka cukru 5 żółtek 200 ml. dobrej jakości wódki lub spirytusu pół
Domowe Tortymnie ochota na dobry chlebek, szczególnie gdy mam pyszną, pachnącą, polską wędlinkę;) Dlatego też w końcu postanowiłam upiec własny chleb. Nosiłam się z tym zamiarem już od dawna, lecz jakoś przez dugi czas nie mogłam się zmobilizować. Dziś jednak korzystając z weekendu i dużej ilości wolnego czasu, na spokojnie i bez pośpechu przygotowałam ciasto, postawiłam pod grzejnikiem
Codzienne Gotowaniebrzydką roślinkę :) No dobra, więc Madzia przyniosła pół kilo tego i wymyśliła, że będziemy robić tartę. Właściwie to nie tartę tylko quiche - jeśli mamy się trzymać poprawnej terminologii. Bo quiche tym różni się od tarty, że jest wytrawne z jajeczno-śmietanową polewą. A przepis podpatrzyliśmy na blogu Belgia od kuchni . Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła
Marder&Marder Manufacturezupki przydałoby się jakieś dobre pieczywko. Przeglądając książkę 120 wypieków z serii Z kuchennej półeczki zauważyłam focaccię z czerwoną cebulą i oliwkami. Oliwki uwielbiam, więc nie było się nad czym zastanawiać. Mam nadzieję, że C. też lubi - jakoś do tej pory nigdy go z oliwką nie widziałam...Wszystko poszło bardzo sprawnie. Przy dzisiejszej temperaturze ciasto pięknie wyrosło w godzinę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOną truskawkami.No, dobra. Tak na prawdę bąbelki z szampana uderzają im do głowy.Chardonnay nie mam. Nie mam nawet Picolo. Ale poderwać Stwórcę spróbuję. Ulegnie? W każdym razie fiku miku mocno kontrolowane, bo za ścianą Gizmol śpi... ;) Klasyczny włoski deser. Tiramisu. Sprofanowałam. Albo inaczej. Dostosowałam do aktualnych zasobów kuchennych. Biszkopty wymieniłam na ciasto naleśnikowe. Kawę
bastalenasobą czas, zajadając się dobrym jedzeniem.Chyba największą furorę zrobił DŻEM BEKONOWY przygotowany przez Piotra, SAN JACINTO.Chociaż wszystko smakowało zniewalająco! W sobotę dzień upłynął pod znakiem pierogów. Przed południem wdziali blogerzy fartuszki, zakasali rękawki i umorusani mąką,bawili się świetnie, tworząc wspaniałe pierogi. Podzielili się na dwu - trzy osobowe grupki. Zaczęli od podstawowego ciasta pierogowego. Dzięki dodatkowi oliwy, było
W kuchni Karmel-itkiwcześniej, ale jakoś nie miałam okazji, by je upiec. Przyznaję, nieco odstraszała mnie masa słonecznikowa, bo wydawała mi się pracochłonna i trudna do wykonania. Nic bardziej mylnego. Ciasto przygotowuje się naprawdę szybko i łatwo, a efekt przechodzi wcześniejsze wyobrażenia. Jest bardzo słodkie, dlatego w swojej wersji zmniejszyłam ilość masy krówkowej. Gorąco polecam, spróbujcie. U mnie na pewno będzie powtórka. Składniki(...)masła • 300 g słonecznika • 6 łyżek cukru • 4 łyżki mleka • 50-70 ml wódki • około 180g herbatników Polewa: • 8 łyżek wody • 8 łyżek cukru • 80 g masła • 3 łyżki dobrego kakao bez cukru Sposób przygotowania: 1. Przygotować biszkopt: Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nagrzać do 165o C w opcji dół + termoobieg (bez termoobiegu
W mojej kuchnijednej z najwspanialszych przyjemności - domu pachnącego ciepłymi, maślanymi croissants . Oczywiście, wiem, że znacznie łatwiej pójść do piekarni i kupić gotowe rogaliki, ale przecież nie wszyscy mają w pobliżu dobrą piekarnię. Niemal wszyscy mają za to na wyciągnięcie dłoni wałek, mąkę, masło, cukier i drożdże! Kto nie piekł, nie wie co traci! Wpiszcie upieczenie croissants na listę tegorocznych(...)masło z gorzkim kakao. Efekt przerósł moje oczekiwania. Rogaliki są cudownie maślane i mają niebywale uzależniający czekoladowy aromat. Z podanych w przepisie proporcji powstało 12 croissants . Z reszty ciasta upiekłam 6 pain au chocolat (ciastka nadziewane czekoladą - użyłam gorzkiej z kawałkami kandyzowanej pomarańczy - były boskie!) oraz 4 pain au raisin - czyli ślimaki z rodzynkami - a u mnie
KUCHARNIA