wolne, więc smażę pączki ;p Dziś kolejna odsłona tych krągłych pyszności, a mianowicie kardamonowe pączki z nadzieniem z jabłek i z lukrem cynamonowym. Pycha!!! Mięciutkie, pulchne ciasto, kwaskowaty mus jabłkowy i pachnący lukier. Mówię Wam: COŚ WSPANIAŁEGO! Żałowałam, że nie robiłam z podwójnej porcji ;( Pączki można również nadziać dżemem, marmoladą, myślę również, że czekośliwka też by tu pasowała. Jeśli ktoś(...)ciepłe, ale nie gorące (jest dobre jeśli można włożyć weń palec i nas nie parzy). Do mleka z masłem wbijamy jajka i mieszamy do połączenia składników. Do wyrośniętego rozczynu wlewamy mleko z masłem i jajkami, dodajemy przesiany cukier puder, kardamon, sól i ekstrakt waniliowy. Za pomocą miksera (końcówki z hakami) wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (nie krócej jednak niż
Rozpustne gotowaniekwitnie, z kotem co mruczy na kolanach i niech jeszcze świerszcze grają na swych skrzypcach...zanurzyć się lekturze na którą czasu na co dzień brak...i tak, niespiesznie sącząc dobra kawę podjadać słodkie rogaliki....ach gdyby tak.... Składniki na ok 45-50 sztuk: 1 kg mąki pszennej 10 dag świeżych drożdży 15 dag masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru(...)minut, aby ,,ruszyły,,. 3. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, masło rozpuścić i przestudzić. 4. Do mąki dodać rozczyn, żółtka, sól i ciepłe mleko. Wyrabiać ciasto, dodając resztę ciepłego mleka i przestudzony tłuszcz. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, po wyrobieniu odstawić na godzinę pod przykryciem aby podwoiło swoją objętość. 5. Wyrośnięte ciasto wałkujemy dość grubo
Apetyczna babeczkaefekty bardzo mile zaskoczyły komisję konkursową, w której miałam przyjemność zasiadać. Uczniowie wykazali się naprawdę wysokimi umiejętnościami technicznymi. Mieli dobre pomysły, a prezentacja była na bardzo dobrym poziomie. Niektóre dania spokojnie mogłyby zagościć w niejednej restauracji. Stanisław Jarosz - właściciel firmy Taurus z młodzieżą biorącą udział w konkursie Po burzliwych obradach dwa pierwsze(...)bardzo pracowicie. Pod wodzą Oleny Mirga przygotowywałyśmy tradycyjne ukraińskie pielmieni i czebureki. Pielmieni specjalność kuchni rosyjskiej – małe pierożki z nadzieniem z surowego zmielonego mięsa. Czebureki to pierogi z ciasta parzonego, smażone w głębokim tłuszczu. Danie kuchni Tatarów krymskich. Nieskromnie powiem że ulepiliśmy prawie dwa tysiące pielmieni i były bardzo smaczne. Zjedzone zostały w czasie święta golonki i podobno wszystkim
królestwo garówmargarynę) i siekamy nożem na jak najdrobniej. Dodajemy żółtka, wodę i sól. Wszystko razem szybko (ale i dokładnie) zagniatamy pilnując żeby nie zostały nam grudki masła nierozrobione z mąką. Ciasto dzielimy na dwie części - jedną zamrażamy w woreczku, a drugą chowamy do lodówki na około 30 minut. MASA SEROWA: 450 g. sera zmielonego przynajmniej dwukrotnie (jeśli nie mamy czasu, ochoty(...)sama w sobie i tak nie będzie zbyt ściągnięta, a jeśli użyjemy wodnistego twarogu, złej jakości to prawdopodobnie będzie trzeba wyjadać nasza masę serową łyżeczką. Lepiej kupić ser sprawdzony, dobrej jakości, gęsty! Ja bardzo polecam twaróg RAJSKI z Włoszczowy (tutaj uwaga! nie Włoszczowski ser na sernik, a Rajski! to ważne! a opakowanie wygląda
Jedzeniomaniatarta rustykalna ze śliwkami, cynamonem i mielonym migdałami, którą musicie koniecznie zrobić w tym sezonie śliwkowym :) Jej niewątpliwą zaletą jest prostota wykonania - składniki zagniata się na jednolite ciasto, schładza się je, a potem tylko "nadziewa" owocami. Tartę przygotowałam z mąki orkiszowej, dzięki czemu jest na pewno zdrowsza i ma fajny, lekko orzechowy(...)przepis :) Jako dobra żona, postanowiłam posłuchać rad Męża mego i oto jest moja tarta! Plus jest taki, że na dniach na pewno będę robiła to ciacho, wiec jeśli uda mi się sfotografować efekty, na pewno podmienię te zdjęcia na nowe :) Tyle gwoli samobiczowania, a tymczasem uciekajcie do kuchni i szykujcie moja tartę rustykalną! :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 1 szklanka mąki
Słodko-Słony Świat IlonyWolny czas służy mi pod względem aktywności blogowej, a zatem dzisiaj zapraszam na kolejną kulinarną wyprawę. Proponuję proste, ale jakże pyszne danie rodem z kuchni Tureckiej
Wyprawy kulinarnekombinacją co do składników. Wyszło to kombinowanie jednak całkiem smacznie, więc mogę Wam polecić do spróbowania. Piekłam wczoraj buraki, a potem dynię i chciałam przy okazji wrzucić jakieś szybkie ciasto do pieca, najlepiej muffinki bo najprostsze i dobrze się je. Wykorzystałam jednego upieczonego buraka i 40 minut później wyciągałam z pieca buraczane ciacha, jak zwykle banalne do zrobienia. Do jednej(...)drugiej miski składniki mokre: - 2 małe dojrzałe rozgniecione banany, robiące nam za substytut jajka i cukru równocześnie (w przypadku braku małych bananów wystarczy 1 średni, byle dojrzały), No dobra, to są muffinki z Talbota (kto oglądał "True Blood", ten wie, o co chodzi ;)) - 1 duży, upieczony, obrany ze skórki i zmiksowany burak, - 2 łyżki oleju kokosowego
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEtowarzystwo:) Składniki: 2 szklanki po 250 ml mąki pszennej 150 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 2 łyżki kakao 2 jajka 1,5 szklanki maślanki 100 ml roztopionego dobrego jakościowo masła 4 łyżki cukru trzcinowego łyżka proszku do pieczenia łyżka wiórków kokosowych Przygotowanie: 1. W miseczce wymieszaj ze sobą dokładnie mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe(...)miseczce wymieszaj roztopione i wystudzone masło wraz z jajkami i maślanką. 3. Połącz składniki z obu misek, dobrze wymieszaj, następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę czekoladę, całość wymieszaj. 4. Ciasto przelewaj do papierowych kokilek (lub silikonowych foremek na muffinki). Piekarnik nagrzej do temp. 200C i piecz na środkowej półce w piekarniku bez termoobiegu przez około 20 minut. Smacznego
Zasmakuj Kuchniprzerobić wszystkich jabłek, które leżą w ogrodzie ale staram się jak mogę :) dziś przedstawiam jabłecznik na budyniu z żelkami. Już raz stosowałam w deserze żelki i to był bardzo dobry pomysł oto link do deseru z kiwi i żelkami: http://bonappetitmalgorzaty.blogspot.com/2012/05/orzezwiajacy-deser-kiwowo-mietowy-mniam.html Składniki biszkopt:5 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej4 łyżki stołowe mąki(...)szklance wody i gdy jabłka będą już miękkie wlewamy do nich budyń. Wszystko cały czas mieszamy aż zgęstnieje. Masę jabłkową wystudzamy. Następnie jeszcze trochę ciepłą wylewamy na wystudzony biszkopt. Ciasto chowamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie ubijamy śmietanę na bitą śmietanę. Gotową śmietankę rozsmarujemy na cieście, a na wierzch układamy żelki. jabłecznik na budyniu z żelkamihttp://zmiksowani.pl/image/miks/66acf7262e6c2c81b29796295f2f3f9f_full_150.jpg
Bon Appetit Małgorzatysłoika dobrej konfitury malinowej świeże maliny do dekoracji listki mięty ( melisy ) do dekoracji 2-3 łyżki masła Nastawić piekarnik na 200 * C . Jajka miksować z cukrem na puch ( tak ok. 10 minut) . Dodać mąkę i proszek do pieczenia . Blaszkę do pieczenia wielkości ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na niego ciasto. Wstawić do wygrzanego piekarnika
Buniabaje w kuchniCiasto jest idealnie kruche, rozpływające się ustach, jego migdałowy aromat podkręca masa marcepanowa, w którą wcisnęłam tyle koloru ile się dało. Składniki na dużą blachę o średnicy 26 cm (8-10 porcji) wartości odżywcze podane dla 1 z 8 porcji: 475 kcal/5,8 g białka/34 g węglowodanów/35 g tłuszczu fit to to nie jest, ale jakie dobre(...)marcepanowej i zastąpienie jej połową banana i mielone migdały zastąpić mąką, w ten sposób zmniejszysz ilość tłuszczu w porcji o około 9 g i 62 kcal Przygotowanie: Spód ciasta jest kruchy, więc musisz pomęczyć się z siekaniem składników przez około 10 minut. Mąkę, zmielone migdały, cukier, 1/3 banana i 100 g masła umieść na blacie i siekaj dużym nożem
greenscarfZmiksować wszystko razem. Odstawić na 10-15 minut, aby ciasto "odpoczęło". Smażyć z obu stron na patelni lekko przesmarowanej olejem. Naleśniki nie powinny być zbyt mocno wysmażone. Na lekko przestudzone nakładać ryż i zwijać. ryż: 2 saszetki ryżu pełnoziarnistego Uncle Ben's 1/2 laski wanilii sól 4-5 łyżek dobrej kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru Ryż ugotować
Codzienna kuchnia niecodziennatłuszczem. Formę natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy z nagrzanym do 160*C piekarniku przez 60 minut - do suchego patyczka. Upieczoną babkę od razu stawiamy na desce i ściągamy formę. Zostawiamy do przestudzenia. Białko mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy cukier puder i mieszamy przez dobrych 5 minut, by lukier był gęsty i plastyczny. Zimną babkę
Gotowanie i blogowaniezwykłego 1/2 szklanki melasy lub miodu 6 łyżeczek dobrej przyprawy do piernika 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 żółtko szczypta soli 1. W jednej misce mieszamy suche składniki oraz drobno kroimy masło, w drugiej łączymy ze sobą mokre składniki. Następnie łączymy wszystko razem, zagniatamy i jeśli ciasto zbyt klei się do dłoni to podsypujemy je małą ilością mąki
Apetyczna babeczkaZrobiłam je jakiś czas temu i czekały na dobry moment by się pokazać.Teraz, gdy zbliżają się święta te kandyzowane wisienki kojarzą mi się z nosami reniferów :). Dla kogo: dla fanów wiśni w każdej postaci dla lubiących deser "Czarny Las" dla chcących spróbować babeczek bez jajek Składniki na ciasto: szklanka cukru szklanka maślanki 1/3 szklanki oleju (ok. 80ml) 1/3 szklanki
Mania Wypiekania