dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:202/464)

Racuchy ze śliwkami wg Aleex 160

śliwki. W sklepie obłędnie pachniało ciasto drożdżowe i doszłam do wniosku, że muszę takie upiec, oczywiście ze śliwkami. Ale wtedy pochwyciłam nową myśl. Była tak intensywna, że czym prędzej wróciłam do domu, aby pomysł wprowadzić w życie. W kuchni rozpakowałam zakupy i zaczęłam się krzątać. Dario, zaciekawiony, zajrzał przez drzwi: - Co robisz? – zapytał. - Coś dobrego – odpowiedziałam. - Jak zawsze – stwierdził mój(...)cukrem, odstawić. 2. Mleko podgrzać, ciepłe dodać do drożdży, wymieszać. 3. Jaja wybić do miseczki, rozkłócić, lekko posolić. 4. Dodać do drożdży mąkę i jaja. Dokładnie wymieszać trzepaczką. 5. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Powinno być dość gęste. Najlepiej, kiedy po wyjęciu z niego drewnianej łyżki, zostaje na niej tylko kilka „kłaczków”. 6. Dojrzałe i słodkie śliwki pokroić

W mojej kuchni
Strudel pleciony z rabarbarem i truskawkami 143

owocami to zawsze połączenie idealne, a ja wykorzystam zeszłoroczną  Frużelinę truskawkową  i świeży jędrny rabarbar. Składniki na 2 strudle: 1/2 kg mąki pszennej 10 dag masła lub dobrej margaryny 1 szklanka ciepłego mleka 10 dag cukru 2 dag świeżych drożdży 1 jajo 2 żółtka szczypta soli Dodatki: 5-6 łodyg rabarbaru 2 słoiki frużeliny truskawkowej lub innego dżemu(...)dużej miski przesiej mąkę, dodaj roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli oraz fermentujące drożdże z mlekiem. Jajo i żółtka ubij z cukrem na pianę, dodaj do reszty składników. 2. Ciasto wyrabiaj ok. 15 minut, aż na powierzchni zaczną się pokazywać pęcherzyki powietrza, wyrobione ciasto pozostaw w misce, szczelnie przykryj folią do żywności i pozostaw na ok, 2 godziny, aby podwoiło

Apetyczna babeczka
Wegańskie leniwe pierogi 160

ciasto, no ale po co? Nazwa leniwe, pochodzi podobno od tego, że są mniej czasochłonne niż pierogi, cóż, faktycznie, ale jeżeli będziecie mało czuli to wyjdą Wam niezgrabne gargamele, więc nakład pracy według mnie jest taki sam jak przy pierogach klasycznych faszerowanych, ale te to jest delikates! Gabi stwierdziła, że po raz pierwszy jadła aż tak dobre(...)masy) dodawaj stopniowo mąkę i mieszaj dużą łyżką. Nie bój się, bo ja sama w strachu byłam czy się uda, gdyż masa jest bardzo lekka, ale spokojnie przełóż 1/4 ciasta na posypaną mąką deskę i obtocz ciasto w mące, po czym uformuj wałek. Ostrym nożem podziel ciasto na kluchy i od razu je odseparuj od siebie. Bardzo delikatnie wrzucaj partiami

greenscarf
BANANOWIEC Z KAROBEM I ZIARENKAMI PIECZONY W SŁOIKACH (Bezglutenowy) 196

słoik (w liczbie mnogiej) poszedł kolejny raz w ruch. Został wykorzystany do pieczenia naszego ukochanego bananowca. Tym razem wersja dwukolorowa, wzorzysta i cholernie dobra w smaku. Karob i cynamonowe szaleństwo poszły w tango z bananami i wyszła nam uzależniająca mieszanka. Mieszanka kusząca również aromatem, a więc nie tylko oczy i podniebienie popadają w zachwyt. Mieszanka zdrowa i bezpieczna(...)Prażone ziarna słonecznika i sezamu, orzech arachidowy kostka + cynamon, kardamon, goździki."Cynamonowy Raj to starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw, dzięki której Wasze desery, lody, jogurty i ciasta zyskają nowy, niepowtarzalny smak. - Słonecznik, dzięki zawartości witaminy E i cynku, dba o zdrowie skóry, paznokci i włosów. Sezam to bogate źródło m.in. wapnia, magnezu i białka. - Orzechy

Wypisz Wymaluj
Batoniki proteinowe 144

Dobra już was nie zamulam moimi bezsensownymi wywodami i startuję z przepisem :) Składniki (na około 6 batoników): 3 spore łyżki bardzo gęstego jogurtu naturalnego (polecam Tolę z Biedronki) 2-3 łyżki waniliowej odżywki białkowej  KULTURYSTA.COM 100% Whey Protein Professional 1,5 szklanki  musli owocowego Naturalna Spiżarnia  Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki powstałe ciasto rozsmarowujemy równomiernie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Choinki z Ciastek Czekoladowych 248

serdecznie Propozycja na pyszne ciastka czekoladowe z których zrobiłam choinki na święta . Ciastka połączyłam ze sobą lukrem i ułożyłam w kształcie choinek . Ciastka w połączeniu z lukrem są bardzo dobre ponieważ same ciastka nie są zbyt słodkie . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 11 choinek 600 g maki pszennej (użyłam poznańskiej) 200 g masła o temperaturze pokojowej(...)mniejsze kawałki . Masło z cukrem miksuję na puszystą masę . Następnie dodaję do masy jajka , cukier waniliowy i dalej miksuję aby składniki się połączyły ( może się zdarzyć że masa na ciasto będzie podobnie wyglądała jakby się lekko zważyła ale po dodaniu mąki będzie dobrze :) Teraz dodaję miód i jeszcze przez chwilę miksuję . Ciasto w misce na chwilę odstawiam aby przygotować mąkę

Uwaga Babcia Gotuje
Knedle ze śliwkami 211

zrobić je całą rodziną, niech tata gotuje wodę i wrzuca gotowe kuliki, mama niech zrobi ciasto i razem z potomkami niech kula knedle. Dzieci uwielbiają zabawę w gotowanie, a ciasto knedlowe idealnie nadaje się do ugniatania, międlenia i przeciskania przez palce. Rodzinne spędzanie czasu i sensoryczna zabawa, czegóż chcieć więcej :) Knedle ze śliwkami 1kg ziemniaków ~330g mąki pszennej jajko(...)taki stary, dobry sposób, dlatego moja mama zawsze ma problem z podaniem mi proporcji, na razie udało mi się na własnym poletku wymierzyć, że potrzeba mniej więcej 1/3 kilograma mąki na kilogram ziemniaków). Dodać jajko i ewentualnie mąkę ziemniaczaną (tylko przy młodych ziemniakach, ponieważ mają mniej skrobi niż późniejsze, jesienne ziemniaki i potrzebują odrobiny pomocy), zagnieść ciasto. I tutaj czeka

Przepysznik - BLW i nie tylko
Let's celebrate the "5th" Gizmo's b-day 259

Najpierw Rodzice obchodzą Twoje urodziny. Roczek. Dwa. Osiemnastkę...Nim się obejrzą, wylatujesz z domu. Na studia. Na swoje. Na zawsze. I od tamtej pory to Ty

bastalena
Ciasteczka guziki 104

pamiętam, kiedy ostatni raz przyszywałam guziki, może dlatego że bez okularów nie potrafię już nawlec nitki na igłę. Ale tym razem nie miałam problemu Polecam Wam bardzo dobre ciasteczka, ciasteczka guziki, które wspaniale prezentują się na talerzu, doskonale będą się również nadawać na prezent połączone kawałkiem przewleczonej przez dziurki kolorowej nitki, albo dla lepszego efektu nitką zrobioną z plastycznego(...)szczypta soli Przygotowanie: Masło ubijamy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy żółtko oraz sok z cytryny –  miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę połączoną z solą i zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na min. 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i wycinamy ciasteczka przy użyciu np. kieliszka do koniaku. Na środku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb czosnkowy z tymiankiem, rozmarynem i kroplą oleju rzepakowego 303

Dodatkowo dodałam do ciasta oleju rzepakowego i tymże olejem smarowałam chleb przed pieczeniem - co dało w efekcie błyszczącą i chrupiącą skórkę - nie ma to jak nasza rodzima "oliwa Północy" :) Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega–3 i dlatego mam go pod ręką w mojej kuchni: dla diety, zdrowia i dobrego humoru - podobno kwasy omega-3 osłabiają objawy(...)smaku z czosnku - a następnie pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć krótko na oleju. Odstawić do ostudzenia.Do dużej miski przesiać mąkę - wpuszcza się w ten sposób bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie. Dodać sól, cukier, drożdże suche, olej, podsmażony czosnek, zioła i stopniowo wodę. Zagnieść na elastyczne, dość luźne ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi

Grunt to przepis!
Miodownik z wkładką serową 291

Ciasto gościło na moim świątecznym stole. Chciałam połączyć sernik z miodownikami i masą kawową, bo na wszystko miałam ochotę, a piec każde osobno stwierdziłam, że nie ma sensu.  Bo kto by to wszystko zjadł?! I wiecie co, fajnie to wymyśliłam, bo każdy chwalił, że dobre :)  (Ah ta moja skromność!) Składniki: Na blaszkę o wymiarach ok 23x29cm Biszkopt(...)temp. 180st C.   2. Miodowniki: Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat. Dodajemy posiekaną margarynę, jajka, cukier puder, sodę oczyszczoną, szczyptę soli oraz miód. Siekamy i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Każdą zawijamy osobno w foliowe woreczki i wkładamy do lodówki na min. 30minut.  Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt wielkości blaszki. Przekładamy, dziurkujemy widelcem i pieczemy

Kuchnia w czekoladzie
surówka z czerwonej kapusty 142

składniki: 560 g czerwonej kapusty 200 g kwaśnych jabłek 80 g cebuli 5 łyżek soku z pigwy lub cytryny 3 łyżki oleju słonecznikowego dobrej jakości lub

Domowy Smak Jedzenia
JAK ZROBIĆ CUKIER WANILIOWY 179

cukier ,który sama zrobiłam będę mogła wykorzystać do pieczenia cudownych ciast,przechodzą mnie dreszcze emocji.   40dag.drobnego cukru 2 laski wanilii ~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Do miski wsypujemy cukier.Laski wanilii przecinamy wzdłuż jej długości wyskrobując nożykiem ziarna do cukru.Mieszamy,wkładamy puste laski ,które nam zostały do słoika i zakręcamy.Odstawiamy na dobre 2-3 tygodnie.Po tym terminie cukier waniliowy jest gotowy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Frużelina wiśniowa 282

wiśniową jadłam kilka lat temu jako dodatek do gofrów. Była tak dobra, że do dziś pamiętam jej smak. Postanowiłam więc zrobić swoją, domową frużelinę. Przygotowanie frużeliny wiśniowej jest bardzo proste, wystarczy nieco cukru i mąki ziemniaczanej. Taki gęsty "kisiel" jest doskonały do deserów, naleśników, placuszków, gofrów, dekoracji ciast i do wyjadania prosto ze słoiczka. A co najważniejsze - można ją długo

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pizza z cukinią 119

smażę przez ok 2 minuty na maśle. Na koniec posypuje ciasto z sosem startym serem i układam cukinię, posypuję kukurydzą i układam plastry pomidorów.  Jak zawsze do pizzy polecam pyszny sos czosnkowy .  Ostatnio jadłam pizzę bez sosu czosnkowego i uwierzcie mi to nie było to samo. Dobre było ale bo pizza sama w sobie jest pyszna

Kuchnia Viki

Proponowane wyszukiwania