najlepszym wydaniu, najlepiej smakująca na ciepło z dodatkiem kremowych dodatków. Chociaż nie, cofam to. Najlepiej smakująca na zimno bez żadnych dodatków. W sumie? Nie ma złego momentu na dobrą, domową szarlotkę. :) W zależności od nastroju można ją zjeść bez względu na wszystko, w pracy , uczelni czy w domu. Tradycyjna - najlepsza. Czy aby na pewno? A próbowaliście taką z dodatkiem masła(...)waniliowego6 dużych jabłekpół łyżeczki cynamonułyżka cukru trzcinowegoSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, wsypujemy cukier, wbijamy jajka i dodajemy maso orzechowe. Ciasto zagniatamy opuszkami palców tworząc małe okruszki.2/3 ciasta wysypujemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia - resztę odstawiamy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180`C i pieczemy około 15 minut do zarumienienia.W
Słodkie Przyjemnościpiec ich cala kope,nie - na to mnie nikt nie namowi.Zreszta upiec dobrego paczka,lekkiego jak piorko i z bialym paseczkiem przez srodek,nawet nie kazdy cukiernik sprosta temu zadaniu.Jesli nie masz czasu na klasyczne przysmaki karnawalowe,mam alternatywne rozwiazanie,mysle warte rozwazenia.Faworki z ciasta francuskiego,faworki oszukane,ale za to ekspresowe i doslownie dla kazdego.Sa zlociste,chrupiace i bardzo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jeśli macie ochotę na coś dobrego i szybkiego w przygotowaniu polecam Wam ten przepis. Pączki są miękkie a jeśli rozgrzejecie dobrze olej na pewno nie nasiąkną nim podczas smażenia. Są pyszne także bez nadzienia, wtedy polecam dodać do ciasta skórkę z cytryny albo odrobinę ulubionego ekstraktu czy aromatu. Składniki na 18 niewielkich pączków: 280 g mąki pszennej tortowej
Ze smakiem i z pasjąwarstwy i jaki powstanie wzór. Jeśli interesuje Was pochodzenie nazwy tego ciasta, to dowiedziałam się tylko tego, że słowo "kantyczka" oznacza rodzaj pieśni religijnej. W mojej kuchni zawsze stosuję jajka z wolnego chowu, co moim zdaniem przekłada się na smak i wartości zdrowotne potraw. Dobre jajka są szczególnie ważne do wypieków. Dzięki nim biszkopty rosną wysokie
Przepisy AleksandryMiałam ochotę na jakiś serniczek, ale jakoś nie opłacało się piec całego ciasta.. Chciałam coś na zimno i na szybko, więc wymyśliłam takie sobie babeczki :) Nie mogłam się zdecydować czy zrobić z malinami czy z brzoskwiniami, więc zrobiłam dwie wersje. Myślę jednak, że równie dobre będą z borówkami czy jagodami. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówjedzenia na surowo, do ciast mniej polecane z racji dużej zawartości wody. Można przeznaczyć je także na dżemy i powidła. Mirabelka - małe kuliste owoce o złotożółtej barwie. Ich miąż jest miękki i szklisty, słodki i aromatyczny. Nadaje się do jedzenia na surowo, ale to powidła, dżemy i marmolady nie mają sobie różnych. Dobre są także na kompoty(...)nalotem. Miąż żółty, miękki bardzo soczysty, słodki i smaczny, średnio dobrze odchodzący od pestki. Dojrzewają od połowy sierpnia. Można z nich robić kompoty i dżemy. Niezbyt nadaje się do ciast z uwagi na to, że łatwo się rozpadają. Stanley - owoc średnio dojrzały, jajowaty. Skórka ciemnogranatowa z sinym niebieskofioletowym nalotem. Miąż żółty lub zielonkawożółty, średnio ziarnisty, soczysty niezbyt dobrze odchodzący
Ciastka - domowe słodkościCUKRU nie należy się bać tylko ze względu na wartość energetyczną, czyli kalorie. Jego spożywanie powoduje szereg przeróżnych negatywnych skutków i nie oferuje tak na prawdę nic dobrego naszemu organizmowi. Niektóre wady cukru białego to między innymi: duża ilość fruktozy, bo cukier biały, czyli sacharoza składa się zarówno z glukozy jak i fruktozy brak witamin i minerałów przyczynia(...)słodzenia płynów, świetnie osłodzi także wszystkie inne potrawy - owsianki, placki, naleśniki, ciasta, koktajle, jogurty, lody. A jeżeli chodzi o smak - to jest pysznie ! Nie dość, że zapach jest bardzo ładny, to smak również zadowala. Niektórzy nie preferują stewi za jej smak, jednak jest to kwestia przyzwyczajenia i wybrania dobrego słodzika. Mi stewia całkowicie odpowiada, a tą od Via-Health mogę
Zdrowie na języku :Pkońca zadowolona. Kruche ciasto byłoby lepsze to, które przygotowuję zazwyczaj - bez cukru, bo krem jest naprawdę słodki. Poza tym wyszło nieco zbyt lepkie, i wałkowanie okazało się koszmarem - bez dwóch arkuszy papieru do pieczenia nie warto się nawet za nie zabierać. Na szczęście wyszło kruche i smaczne - ale następnym razem użyłabym innego.Krem jest dobry, ale jak dla mnie, nieco(...)kremówki (38%)dodatkowo:250 g truskaweklistki miętyMąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodać masło, posiekać nożem, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, wyłożyć formę, odciąć nadmiar przy brzegach.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeupodobania gości. Oprócz czystej wódki i białego wina, powinno być również wino czerwone, likier, dobre brandy lub koniak i oczywiście szampan ,którym wznosimy toasty. Alkohol powinien pasować do podawanych potraw czy deserów. Od tego są inni, i nie muszą to być od razy somalierzy. Dobry kelner czy barman z pewnością dobrze w tym temacie doradzi. Desery podajemy po obiedzie(...)również po to, aby przy deserze nie mieszały się zapachy. Przy zawieraniu umowy, sprawdzić , czy desery są wliczone w cenę. Przeważnie jest tylko kawa, herbata i np. lody. Ciasta, owoce i tort należą do nas. No i bardzo dobrze. Zamówimy takie ciasta i w takiej cukierni, które lubimy najbardziej. Ciasta powinny być zróżnicowane gatunkowo( nie powinno być np. ciast tylko
Kulinarny karnet Christopheramiksujemy. W momencie jak składniki dobrze się połączą, odkładamy mikser i dodajemy do masy ubite białko. Ostrożnie wszystko mieszamy przy pomocy łyżki. Wykładamy keksówkę papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut (sprawdzamy patyczkiem czy już). Ciekawostką tego przepisu jest to, że nie dajemy w ogóle płynów. Prawdopodobnie dzięki temu właśnie chleb jest sztywny(...)Wypróbowałem kilka modyfikacji. Na początek poszły kombinacje z różnymi przyprawami, ale żadne nie były tak dobre, jak zestawienie bazylii i majeranku (choć z oregano zamiast tych dwóch też nie jest najgorzej). Potem połowę otrąb pszennych zastąpiłem żytnimi - chleb wychodzi trochę jaśniejszy i równie dobry. Następnie zrezygnowałem z rozdzielania jajek i oddzielnego ubijania piany - chleb wychodzi praktycznie identyczny, a znacznie
Marder&Marder ManufactureDziś wpadłam na pomysł :) że skoro mogą być torty słodkie, to dlaczego by nie wytrawne dla odmiany? W moim przypadku tort wytrawny sprawdził się w 100 %. Jest to ciasto kruche, przekładane masą z wołowiny i drobiu oraz brokułem z jajkiem i majonezem. Jeśli chodzi o smak to połączenie idealne. Tort ma przejścia w barwach, dzięki czemu po ukrojeniu prezentuje(...)specjalne okazje, wymaga dużego nakładu pracy i jest czasochłonny, tego nie można ukryć, ale efekt końcowy zachwyca, więc warto poświęcić ten czas i pracę no coś tak bardzo dobrego. Tak jak już wspomniałam tort można przygotować na specjalne okazje. Specjalną okazją są 3 urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie, dla której powstał właśnie ten tort. Przesyłam więc najszczersze życzenia
Kuchnia Paulettesbyłam wstanie przygotować nic wcześniej i po powrocie z migreną (tak, wiem winny się tłumaczy hihi) nie byłam wstanie ruszyć palcem u nogi. Dnia następnego też nie byłam w dobrej formie, ale to pewnie wina dziwnej, dżdżystej pogody, nie takiego ciśnienia i braku słońca, ale postanowiłam upiec Małżowi coś „słodkiego”. Piszę słodkiego w cudzysłowie, gdyż wypiek nie jest(...)orzechy laskowe – miękkie, te ze środka, i rozkosznie chrupiące, lekko czekoladowe na wierzchu (to wynik działania temperatury szalejącej w piekarniku). Jeżeli czujecie już jesień, koniecznie przygotujcie to ciasto, można je nawet zjadać z masłem i popijać gorącym mlekiem lub kawą! Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 1 banana – 1 łyżkę masła orzechowego – 1 łyżkę nutelli
Szybko Tanio Smaczniepotrzeba miksera, bowiem wszystkie składniki wystarczy krótko wymieszać łyżką. Ciasto powinno być gęste i po wyłożeniu na patelnię nie powinno się rozlewać. Pamiętajcie, aby zachować odstępy między placuszkami, gdyż sporo urosną. W sezonie jesienno - zimowym polecam podać je z cynamonowo-cukrową posypką i karmelizowanymi jabłkami. Lekkie i pyszne będą dobrą propozycją na śniadanie lub podwieczorek nie tylko dla dzieci. SKŁADNIKI(...)jajkami i cukrem. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników. Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Łyżką nabieramy nieduże porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy na patelnię zachowując odstępy (placki urosną). Smażymy na umiarkowanym (minimalna moc dużego palnika)ogniu po około 3 minuty z każdej strony. Gotowość placuszków sprawdzamy wbijając
cool and mintykonwencjonalny sposób, pozbawiona dodatków i gwarantująca dobry, naturalny smak i aromat." Okej, poznaliście teraz kwintesencję idei portalu Gotuj w stylu eko (GWSE). Ale co dalej? Właśnie teraz będzie najlepsze :D Tak jak wspominałam na samym początku GWSE to miejsce, w którym znajdziemy kopalnie przepisów na potrawy - śniadania, obiady, desery, ciasta, koktajle, dania bezglutenowe, wegetariańskie, wegańskie, na uroczystości, święta(...)dania ;) Ale zaraz - co ja mam z tego?! Jak to co - satysfakcję! Satysfakcję z tego, że podzieliłaś/eś się z drugą osobą pomysłem na wyśmienity, pełnowartościowy przysmak :) No dobra, nie tylko satysfakcja będzie nagrodą, ale także ekologiczne produkty, które możecie zgarnąć za każdą aktywność na portalu. Dodajesz przepis, wyrażasz swoje zdanie, komentujesz i w zamian otrzymujesz punkty. Punkty możesz
Zdrowie na języku :Pzainteresuje się moją chwilową niekatywnością i wesprze dobrym słowem czy rozmową. Gorąco i z całego serca mówię: DZIĘKUJĘ!!!!! :) I mam nadzieję, że nadal będziecie tu z miłą chęcią zaglądać :) Na tę okazję przydałby się jakiś super tort, ale nie oszukujmy się - nie przepadam za tortami ;) Dlatego u mnie sezonowo - ciasto ze śliwkami i budyniem :) Tak się składa
My simple kitchen