Dziś podajemy przepis autorstwa MadameWu z zaprzyjaźnionego bloga Dziękuję za wypowiedź Blog świetnie prowadzony, z dużą dawką humoru z pewnością zainteresuje wszystkich miłośników Kraju Kwitnącej Wiśni
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata#759Mija właśnie kolejny rok. Też odnosicie wrażenie, że niesamowicie szybko? Przez te dwanaście miesięcy tyle się wydarzyło, aż niepojęte.Sylwester to czas dobrej zabawy, żegnania
W kuchni Karmel-itkinajbogatsza w składniki odżywcze część ziarna. Zawierają błonnik, witaminy z grupy B, witaminę E i minerały (fosfor, potas, magnez, miedź, cynk). Polecane dla osób dbających o zdrowie i dobre samopoczucie. To prawdziwa bomba białkowo -witaminowa. Zawarte w nim białko roślinne wspomaga regenerację komórek i może przyspieszać przemianę materii. Składniki : 1 szklanka zarodków pszennych stabilizowanych (Sante) 1 szklanka mąki pszennej(...)goji Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę, dosypywać stopniowo cukier- ubijać Potem dodawać po jednym żółtku, ubijać Dosypywać mąkę zmieszaną z zarodkami i proszkiem - ucierać najlepiej mikserem Wsypać do ciasta gruszkę i jagody, wymieszać łyżką i wylać do natłuszczonej foremki Piekłam w 180 *C przez
Proste Potrawyjajekszczypta soli1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 szklanki mąki pszennej3 łyżki dobrego kakao2 łyżki oleju3/4 szklanki białego cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Później dodajemy cukier, następnie żółtka, cały czas ubijając. Dodajemy olej, mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i wszystko delikatnie miksujemy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej formy do pieczenia
Bon Appetit Małgorzatyskuszę ;) ciasto: 350 g mąki pszennej jajko sok wyciśnięty z jednego, średniej wielkości buraka (ok. 1/3 szklanki) 2 łyżki oleju farsz: pęczek botwinki pół małej czerwonej cebuli ząbek czosnku łyżka masła klarowanego 150 g sera feta łyżka soku z cytryny szczypta soli pieprz do smaku dodatkowo: 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% łyżka ostrego chrzanu dobrej jakości świeży koperek Farsz(...)Dusimy na małym ogniu aż zmięknie, często mieszając (około 15 minut). Dodajemy pokruszoną fetę i doprawiamy do smaku pieprzem. Śmietanę mieszamy z chrzanem i odstawiamy do lodówki. Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Na każdy nakładamy po łyżeczce farszu […] Artykuł Buraczane pierogi z botwinką, fetą i chrzanową śmietaną pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogKocham pączki. Serio - wiem, jakie są kaloryczne i w ogóle niezdrowe, a i tak je kocham wielce. Bo dobry pączek jest taaaaki pyszny. Jako dziecko zdarzało mi się jeść pączki na śniadanie. Dziadek mi kupował. Babcia kręciła nosem, a ja, wyjątkowo, wstawałam z łóżka bez marudzenia. No bo wiadomo - pączek ... Typowy sklepowy - z niewielką ilością marmolady różanej(...)Babci - na samych żółtkach, a ciasto uciera klasycznie w makutrze. Ha! Na takie poświęcenie zdobyć się nie potrafię... Nawet dla pączka. Mamę też próbowałam odwieść od tych sposobów (w końcu na pranie w automacie przerzuciła się bez narzekania), jednak w tym wypadku nie ma szans. Pączki trzeba, cytuję: Walnąć pałą tysiąc razy, inaczej będą niedobre
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszny, rozpływający się w ustach waniliowy sernik z jagodami. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na formę o śr. 25 cm: 5 jajek 200 g cukru 1 kg dobrej jakości twarogu z wiaderka 100 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka aromatu waniliowego ziarenka z 1 laski wanilii 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli 300 g jagód(...)śmietankę, aromat, ziarenka z laski wanilii, obie mąki i szczyptę soli. Miksujemy do połączenia składników. Przelewamy do formy, układamy jagody i lekko dociskamy, żeby jagody delikatnie zatopiły się w cieście. Wkładamy do piekarnika, od razu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni Celsjusza i pieczemy około 70 minut, aż boki będą lekko zarumienione a środek sprężysty. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika
My Culinary Artznowu zjeść ciasto i mieć ciastko? Przepis chodził mi po głowie już dosyć długo i oczywiście przed egzaminami... Studenci doskonale wiedzą o co chodzi. Przed sesją nagle wszyscy dostajemy olśnienia i jesteśmy najlepszymi gospodarzami domu! Wszystko lśni, posiłki są przepyszne a czas na bieganie nagle się znalazł! Pierwsza wersja, choć dobra, była przygotowana w pośpiechu i z za dużą ekscytacją(...)NATURALNYCH SKŁADNIKÓW. JEDEN BATONIK MA 210 kcal, a jako bonus dodam na końcu ''jak zgubić 150kcal w 8 minut, wiec czytajcie, róbcie i zajadajcie BEZ WYRZUTÓW! SKŁADNIKI: NA ‘’KRUCHE’’ CIASTO: -150g mąki kukurydzianej (koniecznie!) - łyżka oleju kokosowego (myślę, że jak dodacie łyżkę masła-nie margaryny! Też będzie dobrze!) - 50g jogurty greckiego (ja dałam pełnotłusty) - 3 żółtka NA ‘’KARMEL
fitolarun.blogspot.comotwiera się na odpowiedniej stronie... Ciasto jest pyszne - piernikowe, miodowo-korzenne, z każdym dniem smakuje coraz lepiej i jest coraz bardziej wilgotne. Z przepisu wychodzi duża blacha, więc jest co jeść przez całe święta. Uwielbiam je samo, ale też jako podstawę kanapki (!) z domowymi powidłami śliwkowymi albo po prostu posmarowane dobrym, prawdziwym masłem. Składniki: 1 szklanka miodu 1 szklanka(...)śmietankę. Wystudzić. Dodać żółtka, sodę rozpuszczoną w mleku i dokładnie wymieszać. Wsypać przesianą mąkę i połączyć wszystko aby powstała jednolita masa. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Wylać na blachę (ok 35x25cm) wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Piec w temp. 160 stopni 45-55 minut. Na koniec warto udekorować ciasto polewą czekoladową ( u mnie tabliczka gorzkiej czekolady
Kulinarne Inspiracjeplastry gruszki, a na gruszki wykładamy pianę białkową i ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na ok 35 minut. Przepisy na pyszności z gruszkami znajdziecie także u: Gosi , Edyty, Doroty , Ani , Agnieszki oraz Julianny . Zobaczcie koniecznie co dobrego przygotowały
Cynamonowe szczęściesmalcu. W Kuchni Polskiej jest przepis na ciasteczka na skwarkach - ponoć bardzo dobre. Nie robiłam ich jeszcze. Moja wersja ciasteczek ze smalcem z kostki spotkała się z aprobatą rodziny, więc mogę je Wam polecić:) Te ciasteczka robiłam w ten sposób, że odrywałam kawałki ciasta, formowałam kulki wielkości czereśni, rozpłaszczałam ręką i robiłam wzorek tłuczkiem do mięsa smarowanym
Posadzone i zjedzoneczyli pyszne bułeczki, Przepisu tego poszukiwałam od bardzo dawna. Dużym wyzwaniem jest odnalezienie dobrego połączenia smaków oraz ilości, aby powstał bezglutenowy, bez laktozowy, ale również bez drożdżowy przepis. Wiele przepisów za mną, niestety w większości nieudanych. Robiłam zakwasy, ale mimo iż one pięknie wyrastały, ciasto nie chciało być pyszne. Jednak ostatnio natrafiłam na przepis na bułeczki z proszkiem
Lajtkraft food intoleranceZnacie ciasto zebra ? Jestem pewna, że tak bo to dość znany wypiek. Znany bo prosty do przygotowania i poradzi sobie z nim nawet początkująca w kuchni osoba. Taka babka w paski jest dobra na zwykły podwieczorek, ale może też być ozdobą wielkanocnego stołu . Pierwszą zebrę upiekłam wieki temu stawiając swoje pierwsze kroki w mojej kuchenne przygodzie i poza nią naprawdę
Smaczna PyzaDzień dobry! Dzisiaj świętujemy Tłusty Czwartek i pewnie wielu z Was będzie smażyć pączki, dlatego od razu z rana prezentuję Wam 7 rad, dzięki którym Twoje pączki będą idealne! 1. Wszystkie składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową. W czasie formowania pączków staraj się nie podsypywać ich mąką. 2. Temperatura tłuszczu powinna wynosić około 170 st. Temperaturę sprawdzisz za pomocą termometru
Pora coś zjeść