Polecam taką rybę na wigilijnym i nie tylko stole. Jest bardzo dobra, a najlepsza na ciepło. Wbrew pozorom robi się ją prosto.Zamiast dorsza można użyć innej ryby. zaczyn: 3 łyżki mąki pszennej typ 500 1/3 szklanki wody letniej szczypta cukru 1 dkg drożdży ciasto: 100 g masła 1 szklanka mąki pszennej typ 500 zaczyn 1/3 łyżeczki soli farsz
wesoła kuchniamundurkach. Mięso delikatne, miękkie, rozpływające się w ustach. No cóż, klasyka w bardzo dobrym wydaniu. Mało widowiskowe danie, bardzo efektownie podane. Wszystkie smaki bardzo bliskie mojemu sercu, po prostu moje smaki. Na desery już nie starczyło nam miejsca – wszystkie porcje były w słusznych rozmiarach. Ale ciasta wyglądały naprawdę nieźle, na pewno na nie kiedyś wrócimy. Szczególnie na tartę cytrynową
królestwo garówmojego piekarnika dosłownie codziennie (przepisy znajdziecie tutaj – domowe pieczywo i najróżniejsze ciasta ). Jego czystość jest więc dla mnie priorytetem. Czasem zdarzają się i takie przypadki, że blaszka okazuje się nieszczelna lub wykapał mi tłuszczu z pieczonych nóżek itd. Środek do czyszczenia musi być dobry i dać sobie z nimi radę. Jak Wam wspominałam w tym poście dzięki uprzejmości czeskiej
Słodkie okruszkimoich najlepszych przepisów. Zawsze tak jest, że mam w swoich zbiorach przepisy dobre, lepsze, średnie i te ekstra. Ten dla mnie jest ekstra. Mówię tu o przepisie na pizzę. Wiem, pizza to niezwykle proste danie do przygotowania, sukcesem pizzy jest oczywiście jej baza czyli ciasto. Moje ciasto jest niezwykle cienkie, chrupiące, lekkie :-) Po ukrojeniu kawałka pizzy stoi- Magda
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudzień pada. Dobija mnie remont, który aktualnie mam w mieszkaniu. A raczej cały syf. W dodatku nie lubię, jak ktoś z butami wchodzi w moje życie. Za uwagi typu "dobre rady" serdecznie dziękuję i mam je głęboko gdzieś. Mój cyrk, moje małpy. Czy też czasami tak macie, aby wysłać co niektóre osoby daleko poza zasięg naszego wzroku? :P Rozumiem(...)drugą osobę ale zawsze pozostaję wierna powiedzeniu, że nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. Eh... dzisiaj to mam chyba pretensje do całego świata... Na pocieszenie pozostaje mi kawałeczek (no dobra, spory kawał) czekolady, a dla Was zostawiam przepis na pyszne jagodzianki. W zeszłym roku także piekłam jagodzianki, jednak nie byłam z nich na tyle zadowolona, aby podzielić się z Wami przepisem
My simple kitchenlśniące. Ciasto jest dość rzadkie. Odstawić do wyrośnięcia, przykryć folią spożywczą. Rozłożyć ciasto do dwóch foremek lub jednej dużej, wysmarowanych olejem i obsypanej mąką. Znowu odstawić do wyrośnięcia, ale teraz już na 30 minut. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec godzinę. Chlebek jest dobry jak góra jest chrupiąca. Wystarczy popukać, jak jest twarde to jest super. Wyjąć chleb
Kuchnia Pokoleńgrzankami, szaszłyki z kalmarów, faszerowane cukinie, florencką pieczeń wieprzową, polędwicę w ziołach, ciasto korzenne, tiramisu, czy panna cottę. Oprócz ciekawych przepisów, książka Piotra Adamczewskiego zawiera wykaz podstawowych ziół stosowanych w toskańskiej kuchni. Różnorodność tej książki pozwala na to, że każdy w niej znajdzie coś dobrego dla siebie. Myślę, że „ Kuchnia Toskańska Piotra Adamczewskiego ” to obowiązkowa pozycja na półce każdej
Bon Appetit MałgorzatyMięciutkie bułeczki z aromatycznym, pysznym farszem to dobry pomysł na przekąskę albo drugie śniadanie. Można je też podać jako dodatek co barszczu czerwonego . Najlepsze są jeszcze ciepłe, ale na zimno też są bardzo smaczne. Zobacz też bułeczki zawijane z ciasta krucho drożdżowego z warzywami i serem Farsz do takich bułeczek możecie sobie dowolnie modyfikować i doprawiać. Można dodać trochę sera
Smaczna Pyzacelowo nie używam słowa „gorzka”, bo z założenia źle mi się kojarzy) była dobrej jakości i zawierała minimum 70% kakao. Natomiast jogurt sojowy to bardzo przydatny produkt nie tylko wtedy, kiedy rano potrzebujesz przekąsić go z musli i owocami, ale równie niezastąpiony jest podczas pieczenia ciast, które dzięki niemu stają się delikatniejsze i kremowe, oraz innych deserów, na przykład musów
Roślinna - blog wegańskiDzień dobry, Co powiecie na pizzę, którą możecie cieszyć się już za 15 minut? I nie mówię tu o daniu zamówionym w pizzerii pod Waszym blokiem, ani też o pizzy przygotowanej na kupnym cieście. Mam dziś dla Was fantastyczny przepis na w pełni domowej roboty calzone gotowe w kilka chwil. Bez czekania, aż ciasto wyrośnie i bez pieczenia
Chilli Czosnek i Oliwasmaku tego mazurka jego ogromną zaletą jest to, że nie trzeba go specjalnie dekorować. Już po wyjęciu z piekarnika wygląda smakowicie i świątecznie. To wersja dla tych, którzy stawiają dobry efekt w szybkim tempie. Orzechowo-karmelowy smak trochę przypomina baklawę, trochę Panią Walewską... cóż, chyba musicie sami spróbować. A, że nie jest to typowy wielkanocny mazurek, moim zdaniem możecie(...)mąki pszennej 120 g masła roślinnego 3 żółtka 200 g cukru pudru Beza: 3 białka 3/4 szklanki cukru Dodatkowo - połówki orzechów do dekoracji Zaczynamy od ciasta kruchego na spód. Mąkę należy wymieszać z cukrem pudrem, a następnie posiekać z masłem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 14 minut. Rozwałkować i wyłożyć
Kulinarne Inspiracjekremem orzechowo-czekoladowym zdziałają cuda. Nie wierzycie ? Zróbcie i się przekonajcie jakie to dobre i co będzie działo się dalej ... Składniki: 2 jajka 1 i 1/3 szklanki mąki 500 ml mleka szczypta soli 1 łyżka kakao 4 łyżki oleju rzepakowego lub innego dobrego oleju roślinnego Dodatkowo: 3 banany 3 łyżki kremu czekoladowego 2 łyżki masła orzechowego cukier puder Wykonanie(...)Jajka umyć, wybić do miski. Dodać sól, mleko, olej, kakao i mąkę - zmiksować dokładnie składniki. Ciasto naleśnikowe odstawić na 10 minut. Po tym czasie smażyć na rozgrzanej patelni cienkie naleśniki. Krem czekoladowy wymieszać z masłem orzechowym. Banany pokroić w plastry. Naleśnik smarować kremem orzechowo-czekoladowym, układać plastry bananów i składać w trójkąt. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowowstawić do nagrzanego piekarnika (temperatura średnia ok.170C -180C) na 45 minut. Ciasto nie jest zbyt słodkie. Można jeść go samo ale my proponujemy razem z dżemem czy konfiturą. Dodatkowo wystarczy kawałek by nim się nasycić, ma konsystencję domowej roboty razowca tym samym będąc dobrym pomysłem na śniadanie:-) Smacznego
Smaki Brazyliiprostu nudle :) Czyli szybkie coś z niczego, ale za to dobre :) Bringoli: 2 jajka 1 ½ szklanki mąki (+ ½ szklanki do podsypania) Sól Dodatkowo: 30g margaryny 1 – 2 kawałki kiełbasy np. śląskiej Zioła prowansalskie W mące robimy dołek, wbijamy jajka, solimy, a następnie wyrabiamy ciasto makaronowe. Z początku przy użyciu widelca lub szpatułki, a później ręcznie. Można je również zrobić
Smakowy Rajminut. Czas i temperatura pieczenia zależą od piekarnika. Trzeba uważać, żeby ciasto nie spiekło się za bardzo z wierzchu i żeby w środku nie został mokry zakalec- musi mieć czas przeschnąć. Ptysie muszą mieć też przestrzeń żeby rosnąć- bo rosną konkretnie. Najważniejsze jest dobre towarzystwo! W kremie najważniejszy jest serek mascarpone- musi być naprawdę dobrej jakości. Już podczas robienia
les mirabellessię podziałaś? Otuchy dodaje mi filiżanka herbaty z malinowym sokiem, ciepły koc, dobra książka i delikatne, kruche, ciasteczko z wiśniową konfiturą. Na chwilę pomaga. Spróbujcie! Maślane ciasteczka z konfiturą 200g mąki 150g masła 50g cukru cukier waniliowy 1 jajo 2-3 łyżki mleka (jeśli ciasto będzie zbyt twarde) konfitura (śliwkowa, wiśniowa, różana- wg uznania) Masło ucieramy z cukrem
Zapiski Młodej Żonywrzucamy pokrojone w paski ziemniaki, albo wcześniej przygotowane frytki. Ja zazwyczaj korzystam z kupnych - dobrej jakości. Pieczemy około 15 minut w 190`C.Dorsza myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.Do rondelka wlewamy olej i podgrzewamy do około 180`C. Pokrojone kawałki ryby maczamy w cieście a następnie wrzucamy ostrożnie do oleju - małe porcje, aby olej nie stracił temperatury. Smażymy
Słodkie Przyjemnościsernika za pomocą kleju spożywczego według inwencji twórczej :) Ciasto przygotowywane z okazji parapetówki w nowym mieszkaniu (prawie po roku mieszkania, więc w sumie nie takie znowu nowe) rozeszło się tak szybko, że nie miałam okazji, żeby zrobić zdjęcie środka (no dobra, trochę też się zagapiłam, hyhy). Musicie mi więc uwierzyć na słowo, że pod masą
sama złodyczrazem wymyślić dobrego? dobre pytanie i bardzo szybko znalazłam na nie odpowiedź. Tym razem sięgnęłam po nowe inspiracje za ocean i wypróbowałam typowy tort amerykański. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Każdy znalazł w tym cieście coś dla siebie:) ja czerwone ciasto, przyjaciółka masę a moja mama stwierdziła, że całość jest pyszna i w ten sposób można dogodzić każdemu
ciastkarnia na kruchym spodziemogła go skosztować. Woda już zagotowana więc idę zrobić sobie i Żarłoczkowi jakąś dobrą herbatę a potem ukroję po kawałku delikatnej, puszystej pianki z galaretką :) Będziemy się delektować słodkim smakołykiem.Tak, jesteśmy łakomczuchami i musimy z tym żyć co wcale nie jest łatwe....Zobacz także Ciasto gryczane z nektarynkami ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzacytrusy i to w wielkich ilościach a co za tym idzie także dobrych cenach. Robienie przetworów kojarzy się nam raczej z latem i jesienią, ale warto właśnie teraz trochę egzotycznych smaków zamknąć w słoikach. Konfitury z pomarańczy to świetny dodatek do pieczywa, deserów czy ciast. Są słodkie i intensywne w smaku.A kiedy jecie świeże pomarańcze to skórek nie wyrzucajcie
Smaczna PyzaPączki robię raz do roku. Nie lubię pączków ze sklepu, natomiast moje bardzo mi smakują. Może dlatego ,że robię tak rzadko. Zapewniam jednak ,że przepis jest bardzo dobry i nic nie może się nie udać. Pączki są leciutkie, puszyste i pyszne. Nadzienie dowolne, ja robię z marmoladą z róży, i z powidłami śliwkowymi. Polecam SKŁADNIKI 1 kg. mąki(...)resztę cukru ubijamy na parze, aż powstanie puszysta masa. Resztę mąki wsypujemy do dużej miski. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, resztę mleka, startą skórkę z cytryny i wyrabiamy ciasto. Najlepiej ręką. Podczas wyrabiania, dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto na gładką masę. Powinno być szkliste i odchodzić od reki. Pod koniec dodajemy spirytus i ponownie wyrabiamy ciasto. Ciasto
W kuchennym oknie Ewysię podzielić z Wami przepisem na pyszne pączki. Przepis pozyskałam wczoraj i dziś dopiero piekłam. Muszę przyznać, że nigdy wcześniej nie piekłam pączków, ale warto było!Mówić, że są dobre to za mało, dzięki Pani Ewo! SKŁADNIKI: 0,5 l mleka 2 łyżki cukru budyń śmietankowy na 0,5l mleka 1/2 kostki margaryny 5 dag. drożdży 1 kieliszek spirytusu(...)gorącego dodać margarynę, zmiksować, pozostawić do ostygnięcia(letnie), następnie dodawać do masy rozkruszone drożdże, spirytus, żółtka i mąkę miksować, pod koniec wybić łyżką drewnianą (podsypując mąką), aż ciasto będzie od niej odchodzić, odstawić do wyrośnięcia, następnie wałkujemy ciasto na grubość 0,5 cm, wykrawamy krążki, na krążek wkładamy powidła lub dżem np. z dzikiej róży, przykrywamy drugim krążkiem, kulamy
Kuchnia Beatyciasta, którego głównym składnikiem jest dobrze odciśnięty, tłusty twaróg, uszlachetniony jajkami, cukrem i masłem, aromatyzowany zazwyczaj skórką otartą z cytryny i wanilią, wzbogacany rodzynkami i migdałami, a niekiedy smażoną skórką pomarańczową. S. to ulubiony przysmak przyrządzany na święta w każdej polskiej rodzinie. Susz owocowy - mieszanka różnych suszonych owoców (jabłka, śliwki, morele, gruszki) używana w kuchni w okresie zimowym. Dobry(...)znajdują się ś. świeże (zielone) do natychmiastowej konsumpcji, solone, wędzone lub w konserwach. Ze ś. można przyrządzić wiele potraw na ciepło i zimno. Uszka - małe pierożki przyrządzane z wolnego ciasta cienko rozwałkowanego i pokrajanego na kwadratowe kawałki o bokach 2-3 cm, w które zawija się farsz. Uszka są chlubą polskiej kuchni i stanowią dodatek do tradycyjnego postnego barszczu wigilijnego
Tradycyjna Kuchniasię nie udać. Już gdy zagniotłam ciasto, jego aromat niemal zawrócił mi w głowie. Ten wydobywający się z piekarnika przyprawił mnie o szybsze bicie serca, a C. przyciągnął do kuchni. Usiedliśmy przy stole, i wgapieni w szybkę, czekaliśmy niecierpliwie. Pierwsze sztuki poparzyły nam palce i języki, ale było warto. Jakie one są dobre! Intensywne, kruchutkie, no po prostu idealne(...)rozpuszczalną rozpuścić, przestudzić. Mąkę przesiać z sodą, wymieszać z kawą mieloną, cynamonem, imbirem, goździkami i przyprawą do piernika. Po środku zrobić wgłębienie, wlać melasę, ekstrakt i rum, wbić jajko. Ciasto dokładnie wymieszać na gładką, lepką masę. Miskę przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wałkować na grubość 2-3 mm, podsypując mąką. Układać
Pożeraczka, czyli raz adobrzewiele lat temu przeglądając jako dziewczynka segregatory z przepisami z Kolekcji Dobrej Kuchni. Wpadł mi w oko dzięki zdjęciu na którym było bardzo wiele kandyzowanych owoców. Postanowiłam, że jak będę duża to spróbuję go zrobić. Jak postanowiłam - tak zrobiłam, a efekty widać poniżej. Dla kogo: dla lubiących ciasta bez pieczenia dla fanów migdałów dla posiadających lodówkę :) Składniki: 200g migdałów(...)udekorowania tortu np. śmietanowymi rozetkami lub liniami. Udekorować tort kandyzowanymi wiśniami i płatkami migdałowymi. Blaszka : tortownica o średnicy 26cm Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją przepisu z Kolekcji Dobrej Kuchni
Mania WypiekaniaPolecam wtedy dodać do ciasta łyżeczkę miodu, ja z tego dodatku zrezygnowałam, gdyż jabłka w połączeniu z cynamonem są wystarczająco słodkie. Cały torcik to 377kcal w tym 40,3g białka, 12g tłuszczu i 24,4g węglowodanów. Jest on bardzo sycący, więc gwarantuję, że po takiej porcji nie będziecie myśleli o kolejnym posiłku przez dobre kilka godzin. SKŁADNIKI(...)się nie przypaliło Jabłka zdejmujemy z ognia i studzimy Mąkę sojową, jajko, białka i 80g jogurtu miksujemy na gładką masę Dodajemy pożądaną ilość cynamonu i proszek do pieczenia Ciasto wyjdzie dość gęste, więc dolewamy wody do rozrzedzenia konsystencji- mniej więcej 6 łyżek i ponownie miksujemy Łyżką wlewamy ciasto na małą teflonową patelnię i smażymy omlety z obu stron Usmażone
peanutbuttermonsterostatni dzień mojego dłuuugiego urlopu. Trochę szkoda. Zaczynam ponownie obie prace, jedną w tygodniu, a drugą w weekendy. Niech mi tylko nikt później nie mówi, że jestem leniwa - no dobra, jestem, ale w pewnym stopniu jestem też przerażającym pracoholikiem, który od września do czerwca pracuje codziennie po 10 godzin. Osoby które odwiedzają czasem mojego bloga zdążyły już na pewno zauważyć(...)strasznie nie lubię tradycyjnych tortów. Nie dlatego, że są nie smaczne czy coś, po prostu są według mnie nudne... Na moim blogu mam tylko jakieś udziwnione uroczyste ciasta, dlaczego? Bo tak jest fajniej :) Oto one : Tort Rocznicowy, Wytworny tort truskawkowy. 28 sierpnia minęła pierwsza rocznica ślubu mojego brata, na którym świadkowałam. Na obiad mój ukochany zrobił 8 osobowej
Słodkie PrzyjemnościMam ostatnio niepohamowaną ochotę na słodycze. Korzystając z sezonu na owoce przygotowałem dzisiaj pyszną tartę z malinami, pachnącą wanilią i cynamonem z posypką czekoladową. Ciasto jest
Wyprawy kulinarnebędzie. Jestem typowym ścisłowcem Dzisiejsze ciasto jest diabelskie, Devil’s Food Cake, usłyszałam o nim, szukałam przepisu, są na prawdę różne, od takich w których jest czekolada, po takie, w których jest samo kakao. Ja przedstawiam Wam swoją wersję Devil’s Food Cake, które podbiło nasze podniebienia, jest diabelnie dobre:) Składniki: - 55 g czekolady gorzkiej(...)jednym żółtku cały czas miksując. Dodać mąkę na zmianę z wodą cały czas miksując. Dodać czekoladową masę, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać szpatułką w masę. Ciasto piec w dwóch tortownicach o średnicy 22 cm (ja piekłam w 20 cm, dlatego jest dość wysokie, piekłam po kolei, bo mam jedną tortownicę) przez około 25-30 minut w temp
dom-agi.plprzygotowania do świąt? Ja czuję je przede wszystkim za sprawą piekarnika, z którego co chwilę wyjmuję jakieś ciasteczka, pierniczki czy inne słodkości. Na przykład taki sernik. Zniknął zanim na dobre pojawił się na stole. Może się skusicie? Zwłaszcza, jeśli lubicie smak kajmaku i orzechów - wówczas mu się nie oprzecie :) Zainspirowałam się przepisem znalezionym tutaj ( klik ). Jednak wprowadziłam kilka zmian(...)upieczenie tego sernika i jeszcze jednego małego. Dlatego w składnikach podaję już proporcje zmniejszone o połowę. Natomiast dekorację sernika także dostosowałam do swoich potrzeb. Tortownica 26 cm Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki 5 dag masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka śmietany 1 jajko 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego kilka kropel aromatu
My simple kitchenprzeznaczać na ten kaprys cukierniczy kilku godzin cennego czasu. Sięgnęłam więc po przepis mojej mamy na „Zebrę”. Do przygotowania sernika potrzebujemy: – 500 g twarogu sernikowego – 100 g dobrej gorzkiej czekolady (stopionej w kąpieli wodnej) – 1/3 szklanki kwaśnej śmietany – 3 jajka – 3 łyżki masła – 1/2 szklanka cukru – cukier waniliowy – budyń waniliowy(...)puszystą masę masło z cukrem i cukrem waniliowym. Porcjami dodawajcie ser oraz śmietanę, cały czas ucierając otrzymywaną masę. Następnie wbijcie jajka i dodajcie mąkę wraz z budyniem. Tak przygotowane ciasto rozdzielcie na dwie części. Do jednej z nich dodajcie stopioną wcześniej w kąpieli wodnej czekoladę. Na koniec wlewajcie do formy na przemian jasne i ciemne ciasto, które należy włożyć
Szybko Tanio Smacznie