końca zadowolona. Kruche ciasto byłoby lepsze to, które przygotowuję zazwyczaj - bez cukru, bo krem jest naprawdę słodki. Poza tym wyszło nieco zbyt lepkie, i wałkowanie okazało się koszmarem - bez dwóch arkuszy papieru do pieczenia nie warto się nawet za nie zabierać. Na szczęście wyszło kruche i smaczne - ale następnym razem użyłabym innego.Krem jest dobry, ale jak dla mnie, nieco(...)kremówki (38%)dodatkowo:250 g truskaweklistki miętyMąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodać masło, posiekać nożem, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, wyłożyć formę, odciąć nadmiar przy brzegach.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeupodobania gości. Oprócz czystej wódki i białego wina, powinno być również wino czerwone, likier, dobre brandy lub koniak i oczywiście szampan ,którym wznosimy toasty. Alkohol powinien pasować do podawanych potraw czy deserów. Od tego są inni, i nie muszą to być od razy somalierzy. Dobry kelner czy barman z pewnością dobrze w tym temacie doradzi. Desery podajemy po obiedzie(...)również po to, aby przy deserze nie mieszały się zapachy. Przy zawieraniu umowy, sprawdzić , czy desery są wliczone w cenę. Przeważnie jest tylko kawa, herbata i np. lody. Ciasta, owoce i tort należą do nas. No i bardzo dobrze. Zamówimy takie ciasta i w takiej cukierni, które lubimy najbardziej. Ciasta powinny być zróżnicowane gatunkowo( nie powinno być np. ciast tylko
Kulinarny karnet Christopheramiksujemy. W momencie jak składniki dobrze się połączą, odkładamy mikser i dodajemy do masy ubite białko. Ostrożnie wszystko mieszamy przy pomocy łyżki. Wykładamy keksówkę papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut (sprawdzamy patyczkiem czy już). Ciekawostką tego przepisu jest to, że nie dajemy w ogóle płynów. Prawdopodobnie dzięki temu właśnie chleb jest sztywny(...)Wypróbowałem kilka modyfikacji. Na początek poszły kombinacje z różnymi przyprawami, ale żadne nie były tak dobre, jak zestawienie bazylii i majeranku (choć z oregano zamiast tych dwóch też nie jest najgorzej). Potem połowę otrąb pszennych zastąpiłem żytnimi - chleb wychodzi trochę jaśniejszy i równie dobry. Następnie zrezygnowałem z rozdzielania jajek i oddzielnego ubijania piany - chleb wychodzi praktycznie identyczny, a znacznie
Marder&Marder ManufactureDziś wpadłam na pomysł :) że skoro mogą być torty słodkie, to dlaczego by nie wytrawne dla odmiany? W moim przypadku tort wytrawny sprawdził się w 100 %. Jest to ciasto kruche, przekładane masą z wołowiny i drobiu oraz brokułem z jajkiem i majonezem. Jeśli chodzi o smak to połączenie idealne. Tort ma przejścia w barwach, dzięki czemu po ukrojeniu prezentuje(...)specjalne okazje, wymaga dużego nakładu pracy i jest czasochłonny, tego nie można ukryć, ale efekt końcowy zachwyca, więc warto poświęcić ten czas i pracę no coś tak bardzo dobrego. Tak jak już wspomniałam tort można przygotować na specjalne okazje. Specjalną okazją są 3 urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie, dla której powstał właśnie ten tort. Przesyłam więc najszczersze życzenia
Kuchnia Paulettesbyłam wstanie przygotować nic wcześniej i po powrocie z migreną (tak, wiem winny się tłumaczy hihi) nie byłam wstanie ruszyć palcem u nogi. Dnia następnego też nie byłam w dobrej formie, ale to pewnie wina dziwnej, dżdżystej pogody, nie takiego ciśnienia i braku słońca, ale postanowiłam upiec Małżowi coś „słodkiego”. Piszę słodkiego w cudzysłowie, gdyż wypiek nie jest(...)orzechy laskowe – miękkie, te ze środka, i rozkosznie chrupiące, lekko czekoladowe na wierzchu (to wynik działania temperatury szalejącej w piekarniku). Jeżeli czujecie już jesień, koniecznie przygotujcie to ciasto, można je nawet zjadać z masłem i popijać gorącym mlekiem lub kawą! Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 1 banana – 1 łyżkę masła orzechowego – 1 łyżkę nutelli
Szybko Tanio Smaczniepotrzeba miksera, bowiem wszystkie składniki wystarczy krótko wymieszać łyżką. Ciasto powinno być gęste i po wyłożeniu na patelnię nie powinno się rozlewać. Pamiętajcie, aby zachować odstępy między placuszkami, gdyż sporo urosną. W sezonie jesienno - zimowym polecam podać je z cynamonowo-cukrową posypką i karmelizowanymi jabłkami. Lekkie i pyszne będą dobrą propozycją na śniadanie lub podwieczorek nie tylko dla dzieci. SKŁADNIKI(...)jajkami i cukrem. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników. Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Łyżką nabieramy nieduże porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy na patelnię zachowując odstępy (placki urosną). Smażymy na umiarkowanym (minimalna moc dużego palnika)ogniu po około 3 minuty z każdej strony. Gotowość placuszków sprawdzamy wbijając
cool and mintykonwencjonalny sposób, pozbawiona dodatków i gwarantująca dobry, naturalny smak i aromat." Okej, poznaliście teraz kwintesencję idei portalu Gotuj w stylu eko (GWSE). Ale co dalej? Właśnie teraz będzie najlepsze :D Tak jak wspominałam na samym początku GWSE to miejsce, w którym znajdziemy kopalnie przepisów na potrawy - śniadania, obiady, desery, ciasta, koktajle, dania bezglutenowe, wegetariańskie, wegańskie, na uroczystości, święta(...)dania ;) Ale zaraz - co ja mam z tego?! Jak to co - satysfakcję! Satysfakcję z tego, że podzieliłaś/eś się z drugą osobą pomysłem na wyśmienity, pełnowartościowy przysmak :) No dobra, nie tylko satysfakcja będzie nagrodą, ale także ekologiczne produkty, które możecie zgarnąć za każdą aktywność na portalu. Dodajesz przepis, wyrażasz swoje zdanie, komentujesz i w zamian otrzymujesz punkty. Punkty możesz
Zdrowie na języku :Pzainteresuje się moją chwilową niekatywnością i wesprze dobrym słowem czy rozmową. Gorąco i z całego serca mówię: DZIĘKUJĘ!!!!! :) I mam nadzieję, że nadal będziecie tu z miłą chęcią zaglądać :) Na tę okazję przydałby się jakiś super tort, ale nie oszukujmy się - nie przepadam za tortami ;) Dlatego u mnie sezonowo - ciasto ze śliwkami i budyniem :) Tak się składa
My simple kitchen*składniki: 5 jajek 2 średniej wielkości liście jarmużu 4 plasterki dobrej jakości szynki 2 łyżki majonezu sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 1 butelka jasnego piwa (330ml) 0,5 kubka mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do
Luźna Kuchniaprzygotowanej wcześniej formy i wykleić dokładnie formę, usunąć drugi arkusz papieru, nadmiar ciasta zagiąć do wewnątrz lub odciąć i dokleić w miejsce gdzie jest go mniej. Formę z ciastem wstawić na 5-10 minut do lodówki. Po tym czasie formę wyjąć z lodówki, masę przykryć papierem do pieczenia i wysypać groch. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)mąki orkiszowej typ750 - 2 łyżki dobrego, ciemnego kakao - 3/4 szklanki ksylitolu lub cukru (u mnie 1/2 szklanki ksylitolu i 1/4 szklanki cukru trzcinowego) - 2 łyżeczki syropu z agawy lub płynnego miodu lub innego syropu (u mnie kokosowy) Dodatkowo: - ok.400g świeżych owoców (u mnie truskawki, maliny, borówki i jeżyny) - mielony ksylitol lub puder do oprószenia ciasta Wszystkie składniki masy jogurtowej umieścić
Smaczne Zdrowewypiekami. Właśnie dzisiaj naszła mnie chęć na trochę tradycji. Taki puszysty jabłecznik na jesienne wieczory do szklanki ciepłego mleka jest wręcz idealny. Do tego niech dołączy dobry film, świece i puszysty kocyk. To zdecydowanie jest mój dzisiejszy zestaw na wieczór. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 250 g masła 4 jajka 1 szklanka cukru(...)Przygotowanie: Masło stopić następnie ostudzić. W misce połączyć masło z cukrem, następnie ucierając dodajemy kolejne składniki: jajka, przesianą mąkę, skrobie ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Ciasto wyrobić na gładką masę. Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Do blachy wlać połowę ciasta, następnie ułożyć jabłka i zalać pozostałym ciastem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku
Niezły Młyneklekkie jak piórko bułeczki hamburgerowe z sezamem. Niesamowicie smaczne i uniwersalne. Dobre zarówno ze słodkimi lub słonymi dodatkami. Nie opadają po upieczeniu i nawet na drugi dzień pozostają mięciutkie. Przez kilka kolejnych dni można odgrzewać je w piekarniku, zawinięte w arkusz mokrego papieru do pieczenia. Ciasto świetnie się wyrabia, jest elastyczne i szybko rośnie. Nie ma żadnych problemów
cool and mintysernik. Zimny kojarzy mi się z blokiem czekoladowym (ale nie twardym), czy ciastem na bazie kaszy. Ten czekoladowy smak jest po prostu nie do opisania! Sami spróbujcie, bo naprawdę warto - jestem dumna z tego przepisu. Od dawna lubię motto: "nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło". (Tortownica o średnicy 16 cm) 200g maki pszennej 100g cukru
Di gotujezestawieniu z kolorową sałatką daje to na prawdę smakowity posiłek. No dobra, pewnie wytkniecie mi, że proponuję Wam przepis z gotowych składników. Niemniej w momencie, kiedy ktoś staje przed dylematem, czy opłaca mi się gotować, to po prostu lepszy rydz niż nic. Potrzebne nam będą: Ciasto na pizzę, 250 g mieszanki warzywnej ze słoiczka, 200 g fety. Przygotowanie: Podgrzewamy piekarnik
MODA NA BIOChinach gruszka przypomina fonetycznie wymową wyrażenie „rozstawać się. 9). Biszkopt Wypiekacie ciasto biszkoptowe, koniecznie zamknijcie okna i drzwi do kuchni. Kto wie jakie licho może przez nie wpaść . W końcu nie tylko n am ciacho może smakować, a poza tym nie każdy musi być tak dobry w robieniu czegoś jak my. Zawistnicy się zawsze znajdą. 10). Makaron
Grunt to przepis!był strzał w dziesiątkę. Ta owsianka jest po prostu rewelacyjna! Smakuje jak ciasto owsiane, więc jak najbardziej można ją zrobić jako propozycję na deser. Do przepisu Ani wprowadziłam kilka modyfikacji zamieniając biały cukier na zdrowszy ksylitol. Z braku wiórek kokosowych dałam płatki kokosowe i to był dobry pomysł, gdyż są większe i bardziej wyczuwalne. Przypieczony kokos jak dla mnie jest
Moja Galeria Smakuskrzydełek, potrząsam pojemnikiem z mąką tak, aby mąką porządnie pokryła mięso w cieście. Obtoczone mięso ułożyć na desce. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Skrzydełka wrzucać partiami i smażyć po 10-15 min na złocisty kolor. Usmażone skrzydełka najlepiej ułożyć na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego
na moim stole...tego zależy kolor ciasta po wypieku. Czasami matcha może spowodować zbrązowienie ciasta po upieczeniu zamiast oczekiwanego ładnego zielonego koloru. Jak dowiedziałam się od ekspertów do wypieków zalecana najlepiej jest matcha "baking grade" lub "cooking grade". Źródło: internet W wypiekach zamiast herbaty matcha można zastąpić zmieloną dobrą gatunkowo zieloną herbatą. Najlepiej zmielić ją za pomocą maszynki do ziół
Ciastka - domowe słodkościprzygotowywanie gofrów z dużą ilością kolorowych owoców. Taki deser z powodzeniem zastępuję ciasto do niedzielnej kawy. Przepis, z którym się z wami dzielę, dopracowałam na przestrzeni około 20 lat. Gofry wychodzą z niego chrupiące, a w środku puszyste. Muszę nadmienić, że gofry nie wyjdą idealne bez dobrej, dużej gofrownicy, która ma około 2000W mocy. Pierwszy taki sprzęt kupiłam jeszcze
Przepisy Aleksandryprzygotować na kolację jako danie wege. Pomyślałam, że newella może być tu dobrym uzupełnieniem. Zdecydowałam się na naturalną, ale poddałam ją marynowaniu. Instynkt mnie nie zawiódł. Dzięki temu zabiegowi newella zyskała ziołowy aromat i dodała "kropkę nad i" całej tarcie. Jeżeli macie ochotę spróbować, polecam. Składniki: Ciasto 150 g mąki 100 g zimnego masła 1/4 łyżeczki soli Mąkę wymieszać
Pełny talerzsoczewicę, co zajmie nam kilka minut. Soczewica po wrzuceniu do wrzątku będzie dobra po ok. 5 minutach. Przelewamy ją na sito, płuczemy zimną wodą, aby przestudzić i wrzucamy do wcześniej przygotowanej masy. Dodajemy pieprz, nieco sosu sojowego i pieprz cayenne. Wyrabiamy idealną masę i odrywając części ciasta tworzymy małe kotleciki. Najlepiej je wyrabiać na palcach wtedy będą miały fajny kształt
vegetanieStaropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Ja chcę Was jednak przekonać do wersji lżejszej. Z ciasta francuskiego bez dodatkowego tłuszczu. Chrust w wersji light Składniki: 1 gotowe ciasto
Bon Appetit MałgorzatyDzień dobry!Obiecałam Wam jeszcze kilka przepisów świątecznych, aby były już gotowe na przyszły rok, tak więc dzisiaj prezentuję kolejny przepis. Jak pamiętacie w tym roku przygotowywałam staropolski piernik dojrzewający. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym ciasta piernikowego nie przetestowała do zrobienia małych pierniczków jak również rewelacyjnych pierniczków nadziewanych!Są mięciutkie, delikatne, z pysznym nadzieniem z powideł śliwkowych! Jak je przygotować
Pora coś zjeśćozdoby.Pozwola one na ujscie nadmiaru pary i wilgoci powstalej podczas pieczenia.Dzieki temu ciasto nie zmieknie,a bedzie pysznie chrupiace.Piec przy 200°C 20-25 minut,az rybki ladnie sie zarumienia.W czasie gdy ryby sie pieka przygotowac pora.Jest to nie tylko smaczna jarzynka,ale tez dobry pomysl na wykorzystanie zielonych czesci pora,z ktorymi najczesciej nie wiadomo co zrobic,jesli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!