żytni na zakwasie gdzieś w swoich początkach kucharzenia, dawno, dawno temu. Później czas zaczął się kurczyć, doba skracać, zarzuciłam eksperymenty piekarskie i poszłam dalej, w pieczenie mięsa, ryb, ciast. Powracam do chleba razem z książką Jeffrey’a Hamelman’a- Chleb. I z gotowym mixem do wypieku chleba z dyskontu Aldi. Zamówiona książka utknęła u doręczyciela, przez co moje weekendowe plany(...)chleba jako przeciwutleniacz. Skład jest dobry. Jest prosty, jasny i oczywisty. Nie ma żadnych ukrytych sztuczności, nie ma niczego niepotrzebnego, nie ma wodotrysków. A chleb wychodzi pyszny. Opis przygotowania krok po kroku znajdziecie na opakowaniu. Jeśli dysponujecie maszyną do pieczenia chleba- zrobi wszystko za Was, jednocześnie odbierając niebywałą przyjemność pracy z ciastem chlebowym. Jeśli nie- pół opakowania gotowej mieszanki należy
Karo in the Kitchengrecku. Challah z naszą chałką, łączy tylko wygląd. W wersji żydowskiej jest bardziej wytrawny, z małą ilością cukru, a masło i mleko, zastapione jest oliwą lub dobrym olejem i wodą. Do wypieku challah używa się drobno zmnielonej mąki, można ją wzbogacić garścią rodzynek, miodem czy szafranem. Aby była smaczna powinna trzykrotnie wyrastać w niskiej temperaturze. Szabatowe chałki(...)podany przez Bernadetę. Oryginał na blogu Culinary Adventures in the kitchen (click) W mojej wersji wykorzystałam 500 gr mąki, dlatego dokonałam drobnych zmian( w nawiasach ) w przepisie. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na pół. Następnie jedną część podzieliłam na trzy, zaplotłam warkocz jak na rysunku poniżej. Drugą część podzieliłam na 4 równe części i zaplotłam okragłą chałkę. Chlebek wzbogaciłam kruszonką wykonaną
Mia Cucina SofietaHasło aktualnego świętowania brzmi: Alternatywnie . Jak donosi festiwalowy Facebook : W ostatnim czasie niezwykle popularne stały się alternatywne metody parzenia kawy, m.in. aeropress, chemex, dripper czy cold brew i na dobre zagościły one w wielu polskich kawiarniach . Lokale biorące udział w festiwalu, kierując się tym hasłem, mają za zadanie zachwycić kunsztem i kreatywnością swoich baristów i cukierników , a przede(...)jakości - zdecydowanie słuszna porcja trunku :) Ciasto domowe jak od mamy :) Nadziane tyloma pysznymi dodatkami orzechów i bakalii - z w łaszcza daktyle wybijały się apetycznie spośród reszty . No i ten orzechowy karmel na wierzchu - wprost eksplozja smaku na języku! Niby prosta rzecz - żaden torcik, beza czy inny cukierniczy specja ł - ale tak dobrego kawałka porządnego ciacha to dawno
Grunt to przepis!najszybszych do przygotowania potraw. Są genialnie uniwersalne! Można podawać ja na słodko i na słono. Dobre na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Absolutna dowolność w doborze dodatków do cieniuteńkich placuszków :) Bardzo ułatwiły mi tego ranka zmierzenie się z PROJEKTEM ŚNIADANIE. Swoje naleśnikowe ciasto, którego po usmażeniu użyłam w kombinacji na słodko- na śniadanie , wzbogaciłam masłem orzechowym. Co tu dużo
Kuchnia w Słońcu Skąpanaserniczków , które okazały się strzałem w dziesiątkę. Miętowa, tak jak już wspominałam, trafiła do dzisiejszego ciasta, a pozostałe systematycznie zjadaliśmy :) I wszystko byłoby super, gdyby nie to, że do tej pory nigdzie tej czekolady nie mogę kupić. Okazała się naprawdę pyszna i dobra do kulinarnych eksperymentów, a w żadnym sklepie jej jeszcze nie spotkałam, choć szukałam. Czy ktoś spotkał może
Ratunku obiadCiasto które zrobisz w 10 minut (nie licząc czasu potrzebnego na tężenie galaretki). Ja robię je bardzo często i nie tylko w wersji truskawkowej, każdy smak będzie dobry. Czasem masę łączę z zielonym winogronem i zieloną galaretką, czasem z malinami a kiedy indziej z jagodami w zależności od dostępności produktów. Ta wersja powstała z ubitej śmietany kremówki, ale zdarza się
Poezja Smaków - blog kulinarnyzadanie odtworzyć wszystkie słodkości. Podczas przygotowań mogliśmy liczyć na dobre rady i wskazówki od mistrza cukiernictwa. Całe warsztaty upłynęły w bardzo miłej i wesołej atmosferze. A oto wypieki, które przygotowaliśmy wspólnie na warsztatach: Baba drożdżowa z ciastem parzonym: Mazurek czekoladowy: oraz Tarta Wielkanocna z Paschą: Wszystkie słodkości smakowały wybornie
Marta GotujeDzisiaj zapraszam na pyszne domowe łazanki :) Do łazanek użyłam bardzo dobrej jakości Kapustę kiszoną z grzybami firmy Ogródek Dziadunia oraz żeberka . I czegóż można chcieć więcej , pyszne proste w wykonaniu , w sam raz na obiad :) Składniki na ciasto : 2 kopiaste szklanki mąki 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 2 jajka Farsz : 1 słoik
Sama słodycz i szczypta chilijednolita. Przygotować blachę, wyłożyć na nią papier do pieczenia lub silikon. Ciasto nakładać do szprycy i wyciskając formować podkowy. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec ok.25 min. Gdy podkowy ostygną przekroić je na pół (koniecznie musi być dobry nóż, ja miałam z ząbkami). Do środka nałożyć nutellę (lub inną czekoladę tego typu
W kuchni u MonikiWszystkie składniki na ciasto zagnieść i wstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka w dowolnych kształtach. Piec około 10 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Gdy wystygną przekładać kremem. Ciasteczka. Stwierdziłam, że będą dobrym pomysłem na początek świątecznego miesiąca. Powoli to właśnie one i inne wypieki poprzedzające Boże Narodzenie będą
My simple kitchenPrzepis na pyszne, mięciutkie pierogi z farszem z mięsa mielonego i pieczarek. Dawno takich dobrych nie jadłam. Często mogłabym takie jeść, niestety nie mam cierpliwości do ich lepienia Podziwiam osoby, które potrafią zrobić ponad sto malutkich, kształtnych pierożków, ja do wykrawania ciasta wzięłam największą szklankę jaką miałam Składniki (na ok 40 dużych pierogów): Ciasto: • 350 g mąki pszennej • duża
e-PrzepisyKulinarnetakie ambitne plany nasadzeniowe na jutro. Wszystko do niczego. Kiedy wpadłam do domu pragnęłam jedynie dobrego ciacha, ciepłości w stopy i gorącej kawy. A ponieważ ciacha nie było, zaszła improwizacja i powstała tarta. TARTA Z BANANAMI I NUTELLĄ ŚLIWKOWĄ 1 opakowanie kruchego ciasta (wiem, wiem, idę na łatwiznę, ale o to chodzi w "comfort food") 2 banany 5 łyżek
les mirabellesczas mieszając. Ciepłą masę przelewamy na nasze herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą. Gdy nasze ciasto ostygnie wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia ubijamy bitą śmietanę i rozsmarowujemy ją na herbatnikach. Całość posypujemy startą czekoladą. Smacznego A wszystkim kobietą życzę wszystkiego dobrego z okazji Waszego święta :) Pozdrawiam Patryk kulinarne szalenstwa maniusi Paulina
cookpl" Kolejnym szybkim pomysłem na deser jest zdecydowanie Crumble. Jest to deser iscie Brytyjski - no dobra,powiązany jest również z kuchnią amerykańską. No ale, nie to jest
Słodkie PrzyjemnościZrobiłam tort na zakończenie roku, potrzebowałam czegoś bardzo szybkiego, dobrego, odświętnego ale nie trudnego i aby nie było dużo pracy...w końcu mam leżeć w łóżku i się wygrzewać a nie po kuchni latać...Dlatego też...Ciasto:4 szklanki mąki ekologicznej pszennej typ 500 Młyn Kopytowa2 jaja2 płaskie łyżeczki sody3 łyżki miodu Orzech1 szklanka cukru-niecała
Z Kuchni Do Kuchni