Takie małe co nieco, a smakuje wybornie. Idealne jako przekąska, ale równie dobrze spisze się jako śniadanie. Wymaga trochę pracy, ale efekt jest tego wart, no bo w końcu człowiek najpierw je oczami. Mój mąż się śmieje, że więcej czasu zajęło mi przygotowanie tego dania, niż jego konsumpcja. Co z tego - odpowiadam - ja tak lubię. Najpierw się napatrzę, a później
Kuchnia w opałachCiasto filo stawia przede mną, kolejne wyzwanie :) Bardzo je lubię, choć praca z nim wymaga pośpiechu. Zbyt długie pozostawienie go samemu sobie powoduje, że wysycha i się kruszy. Zatem zapraszam na ekspresowy strudel.. Najlepiej smakuje gdy jest jeszcze lekko ciepły. SKŁADNIKI: 5 płatów ciasta filo 2 łyżki roztopionego masła 2 gruszki 4 jabłka 1/2 szkl. cukru trzcinowego
Kuchnia w opałachprawego dolnego rogu, wylądowało w moim bagażu podręcznym i przyjechało ze mną do Polski. No ale, czas na przyjemności minął bardzo szybko i trzeba było zabrać się za pracę. Kolejną niespodzianką, był fakt, że kolacja miała być wydana w zupełnie innym miejscu, niż kuchnia w której gotowaliśmy. Wzbudziło to w nas lekki niepokój, ale jak się powiedziało A, to trzeba
Kuchnia w opałachMaja powinien być dniem wolnym od pracy. Dzisiaj szczerze zazdroszczę tym, którzy nie musieli wstawać o 5 rano i przez pół dnia zasuwać na najwyższych obrotach. Zmęczona miałam już dziś tylko siłę, aby przygotować sałatkę. A teraz błogie lenistwo i niech nikt, nie waży się mi przeszkadzać ;) SKŁADNIKI: na 1 porcję 5 liści sałaty rzymskiej 1 jajko ugotowane na twardo
Kuchnia w opałachszybka i smaczna przekąska. Możesz ja zrobić z dowolnym farszem, wszystko zależy od tego co lubisz :) Moje dzisiejsze paszteciki, zabieram ze sobą do pracy. Będą stanowiły dodatek do sałatki. Mniam kolacja zapowiada się smakowicie. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 10 pieczarek 1 czerwona papryka kilka plasterków salami 1 cebula sól pieprz sos sojowy 1 żółtko olej do smażenia
Kuchnia w opałachbyłam tym razem tylko kibicem, a gotował mój mąż. Muszę przyznać, że nawet wywiązał się z podjętego zadania. Nie ukrywam jednak, że będąc w tym czasie w pracy, odebrałam z pięć telefonów w sprawie: Kochanie a gdzie mamy..... :) SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 2 duże pęczki buraczków z liśćmi (botwiny) 5-6 ziemniaków 1 liść laurowy
Kuchnia w opałachcałym tygodniu pracy, wyczekiwana i leniwa niedziela. Wreszcie w spokoju mogłam krzątać się po kuchni, bez żadnego pośpiechu :) Takie dni należą do moich ulubionych. No i oto efekt dzisiejszego relaksu, obiad co prawda jednodaniowy, ale za to z pysznym deserem.... o tym już w kolejnym poście. SKŁADNIKI: 1 kg karkówki wieprzowej 2 duże cebule 6-7 łyżek pikantnego ketchupu sól
Kuchnia w opałachdługo wyczekiwany urlop. Było cudnie, słonecznie i smacznie, a to wszystko nad naszym pięknym Bałtykiem. Jak to mówią wszystko co dobre szybko się kończy. Dziś pierwszy dzień w pracy i to bez aklimatyzacji po wolnym. Ilość zadań do wykonania przerosła moje siły, ale co tam w końcu jutro też jest dzień :) Dzisiaj proponuję lekkie danie z młodziutkich warzyw. A warzywka
Kuchnia w opałachPomysł na drugie śniadanie do pracy lub szkoły ? Macie z tym problem ? Proponuję pyszne drożdżówki, które możecie zrobić z ulubionymi owocami. Są o niebo lepsze, od tych które można kupić w marketach. Wykonanie nie jest trudne, poradzi sobie z nimi każdy :) SKŁADNIKI: ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 1 jajko szklanka mleka 20g świeżych drożdży
Kuchnia w opałachwiśniami zrobić, z czym je połączyć, aby się n ie zmarnowały. I tak oto powstały pyszne i aromatyczne muffinki, na lekkim rauszu. Mam ochotę zabrać je ze sobą do pracy, hmm to będzie wesoły dzień :) SKŁADNIKI: 1 1/2 szkl mąki 2/3 szkl cukru 1 łyżeczka sody szczypta soli 100 g gorzkiej czekolady 1 jajko 250 g jogurtu naturalnego 1/3 szkl
Kuchnia w opałachnapisanie posta na bloga ;) Jakoś tak wszystko sprawnie idzie :) No i południu chwila z książką, "mizianko" z moimi dwoma kociakami. Rozmowa z rodziną, wspólna kolacja.... Uwielbiam mieć wolne od pracy ;) A jutro... powtórka z rozrywki :) SKŁADNIKI: 400 g makaronu pappardelle 300 g brunatnych pieczarek 100 g wędzonego boczku 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 150 ml śmietanki
Kuchnia w opałachpomyśleć nad ciepłym śniadaniem. Rozgrzeje ono nasz organizm od środka i da energię przynajmniej do południa ;) Bo, żeby mi się tak chciało, jak się nie chce, a tu do pracy za niedługo iść trzeba. Ratuję się zatem, czym mogę :) Dziś stawiam na pyszną i pikantną bruschettę. SKŁADNIKI: 8-10 kromek bagietki (ukrojonych pod skosem) 1/2 strączka papryczki chilli
Kuchnia w opałachSłoiczkowe" desery to dobry pomysł, nie tylko na podwieczorek, ale także na małe co nieco do pracy. Ja bardzo często zabieram taki apetyczny słoiczek ze sobą. A co do niego wkładam? Zazwyczaj to na co mam ochotę. Może to być musli, jogurt, owoce, orzechy, dżem i co Wam tam tylko przyjdzie do głowy. Mój dzisiejszy zestaw, to pomysł
Kuchnia w opałachsię nim zajadać w dowolnych ilościach. Tarta ze szpinakiem jest kwintesencją tego smaku. Cały czas kombinowałam, jakby tą „kwintesencje” zrobić w formie wyjściowej, do zabrania na spacer, czy do pracy. Wreszcie się udało, oto efekt :) Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Opakowanie mrożonego szpinaku liściastego 100g fety 140g suszonych pomidorów w oleju
Kolizje Smakówwięc tak jak obiecałam dodaję przepis na owsiankę z twarogiem. Przepyszne danie, w sam raz na śniadanie lub lunch w pracy. Świetna z dodatkiem jogurtu naturalnego i syropu klonowego. Składniki: szklanka płatków owsianych (nie błyskawicznych!) 250 gram twarogu półtłustego lub chudego 2 jaja 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki stewii lub 3 łyżki cukru trzcinowego garść żurawiny garść orzechów włoskich
Mango Papaja