do pracy - 13340 przepisów (strona:588/890)

Wytrawny keks z oliwkami, bazylią i suszonymi pomidorami 206

bazą do wielu kombinacji smakowych. Wiem, że zagości u mnie na dłużej, bo wykorzystać je można nie tylko na słony podwieczorek czy jako klasyczny chlebek na kanapkę do pracy. Można też go podać do zupy-krem, to będzie smaczna i sycąca alternatywa dla zwyczajnej pajdy chleba czy bułki. Dobór dodatków to zabawa smakami. Zachęcam Was do eksperymentowania

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cukinia w zalewie musztardowej 191

taki sposób. Celowo kroiłam ją na duże kawałki, aby móc wykorzystać w różnoraki sposób, posiekaną drobno do sałatki lub samodzielny dodatek do obiadu. Polecam, smak jest ciekawy, a praca praktycznie niewielka.  Składniki zalewy: 6 szklanek wody ,  1 i 1/2 szklanki cukru ,  1 i 1/2 szklanki octu ,  3 łyżki oleju ,  2 łyżki soli

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wytrawne drożdżówki z serem, cebulą i ziołami 281

wychodzi sporo takich drożdżówek. Można je przechowywać jak tradycyjne pieczywo przez kilka dni - o ile tyle przetrwają ;) Polecam je zamiast tradycyjnej kanapki do szkoły czy pracy. Wspaniale komponują się z zupami krem jako dodatek. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak duszony w sosie słodko - kwaśnym 1216

Trzeba cieszyć się każdym dniem, bo każdy ma w sobie coś fajnego.  2. Jak lubisz spędzać wolny czas? Wolny czas spędzam najchętniej z mężem, ale z racji jego pracy, zdarza się to niezbyt często. Jedziemy wtedy do naszego ukochanego Gdańska :) Jeśli jestem sama, wtedy czytam internetowe wydania czasopism, książki (pozdrawiam panie z moje biblioteki), przeglądam książki kucharskie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Brokułowa sałatka z grillowanym kurczakiem i serem feta 415

pracochłonne, to na pewno będę  robić ją częściej. Można ją śmiało podać jako samodzielne danie na kolację, albo zapakować do pudełeczka i zabrać ze sobą do pracy. Składniki: 2 małe brokuły lub 1 większy , 2 piersi z kurczaka , puszka kukurydzy , ser feta , 3-4 łyżki majonezu , 1 mały  jogurt naturalny , sól , pieprz cayenne lub ostra papryka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Świąteczne ule, czyli orzechowe ciasteczka z kremem o smaku amaretto 267

Boże Narodzenie to czas, kiedy staramy się, aby wszystko było wyjątkowe i inne. Jest to idealny czas na przygotowanie przysmaków oryginalniejszych, piękniejszych i wymagających od nas trochę więcej pracy :) Chcę Wam dziś pokazać ule -nadziewane ciasteczka, które pojawiły się jakiś czas temu w formach przypominających pszczele domki. Pewnie dlatego przyjęła się nazwa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Programy kulinarne: Przepis dnia 225

Kawa czy Herbata”. Swoją pasję do gotowania odziedziczył po ojcu – wieloletnim szefie kuchni. Kucharze oprócz pokazania przepisów, podadzą również wiele rad i trików, którymi można ułatwić sobie pracę w kuchni. Program jest emitowany na kanale TVP1

WojnaNaSmaki.pl
Pierogi - moja miłość 189

straconym. Uwielbiam je kleić, jest to dla mnie forma relaksu, wyciszenia i chociaż nie wychodzi mi to tak sprawnie jak mojej mamie czy babci, bardzo chętnie zabieram się do pracy. Zanim nauczyłam się wykonywać super elastyczne oraz rozpływające się w ustach ciasto wypróbowałam kilkanaście przepisów. Podaję Wam dwa, moim zdaniem, najlepsze przepisy.  Farsz to indywidualna sprawa, dla mnie najlepszy

NA MOIM TALERZU
Pulpeciki w sosie pomidorowym// Makaroniada 210

rodziny. Nas jest dwoje :) Nie, nie jemy aż tak dużo na jeden obiad. Wygląda to tak, że po wspólnym obiedzie pakuję danie do specjalnego pojemnika dla mojego smakosza do pracy (3 porcja), resztę chowam do lodówki. Mimo tego, że smakosz kolejnego dnia na kolację z wielką radością zajadał się pulpecikami z chlebem i ogórkiem kiszonym, zostało jeszcze pięć pulpecików

NA MOIM TALERZU
Szybko i jeszcze szybciej ! 166

zięki tej maszynce pomaga kleić pierogi mój smakosz i ja mogł am pozwolić sobie na ich z ro bienie w 9 miesiącu cią ży , ułatwia i przyspiesza sprawę! Moją pracę przyspiesza jeszcze fakt, że nie zagniatam już sama ciasta używam malaksera - ciasto wychodzi wspaniałe mięciutkie koniec udręki z zagniataniem, polecam spróbować- po prostu "wrzucić" mąkę, dol ewać po woli gorącej

NA MOIM TALERZU
Jestem! 125

pół na pół z mąki luksusowej i brązowej) dodałam dwie łyżki cukru (można więcej), szczyptę soli,wyrośnięte drożdże i 2/3 szkl. ciepłej wody wszystko wrzuciłam do malaksera i reszte pracy zrobił za mnie, pod koniec mieszania dodałam olej. (Można oczywiście ugnieść ciasto ręcznie - powinno być dosyć miękkie).  Rozwałkowałam, szklanką wykroiłam krążki, które smażyłam na patelni z małą ilością oleju

NA MOIM TALERZU
Idealnie czekoladowe muffinki 161

serii piekę w weekend. Idealne połączenie gorzkiej czekolady i kokosu. Kilka razy koleżanka wracając z pracy w kawiarence przynosiła ze sobą muffinki, a raczej ze względu na wielkość powinnam napisać muffiny. Były tak czekoladowe i rozpływające się w ustach, że postanowiłam je odtworzyć, a ten przepis to wynik moich poszukiwań, które dalej trwają :). Na blogu jest już przepis na najprostsze

NA MOIM TALERZU
Pieczona karkówka w ziemniakach w sosie chrzanowym 232

Pieczona karkówka z ziemniakami polana sosem chrzanowym to jeden z wielu pomysłów na pyszny obiad, a mało pracy przy nim, aż za nudno, bo robi się praktycznie sam. Dla 4-5 osób: - Karkówka 800-1000 g - 3-4 ziemniaki MARYNATA - 3 posiekane ząbki czosnku  - łyżeczka papryki słodkiej i ostrej - łyżeczka curry - łyżeczka majeranku - szczypta pieprzu cayenne - szczypta tymianku - łyżeczka

Pasje Jolki
ROGALIKI Z ORZECHOWO-KORZENNYM NADZIENIEM /Bezglutenowe i tradycyjne. 211

się również przy leczeniu cukrzycy.  Genialnej jakości cynamon (laski i cynamon sproszkowany) kupisz tutaj: SKWORCU . KARDAMON: działa leczniczo. Jest skuteczny na wyostrzenie apetytu, wspomaga trawienie białka i reguluje pracę układu trawiennego a przy tym ma właściwości antyseptyczne. Ale to nie wszystko - kardamon też odświeżą skutecznie oddech i jest niezawodnym afrodyzjakiem. Przyniesie też ulgę w schorzeniach reumatycznych i przeziębieniach

Wypisz Wymaluj
Makaroniki - esencja Paryża 149

cukier (kryształ). Powinniśmy uzyskać gładką i lśniącą pianę. Obrane migdały wkładamy do malaksera z cukrem pudrem, aż do uzyskania mąki. Następnie przesiewamy, gdyż każde większe kawałki migdałów utrudnią nam pracę. Można również kupić już mielone migdały i tylko połączyć je z cukrem pudrem. Pianę z białek łączymy z migdałowym proszkiem, mieszając wszystko razem bardzo powoli i tylko w jedną stronę

Food Square