Polecam na świąteczny obiad i na zimno. Można sobie ułatwić pracę dusząc większy kawałek, a potem odłożyć część z sosem na obiad , resztę pozostawić do pokrojenia w plastry jako zimną wędlinę ( fantastycznie smakuje z sosem tatarskim). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnistraciłam umiejętność planowania czasu tak bym go miała. Dzisiaj mimo fatalnej pogody czeka mnie wyprawa do lekarza z dzieciakami, autobusem bo Małżon nie ma długiego weekendu i jest w pracy. Damy radę! a wcześniej zjemy aromatyczne risotto. Przepis pochodzi z najnowszej
Dzieje kuchennej Wiewióryferworze chorób dwóch nie miałam planów na dzisiejszy obiad. Przed zakupami na jakie Małżon się udaje po pracy postanowiłam zrobić porządek w lodówce a tym samym wykorzystać resztki rożnych produktów. Powstały pyszne recyklingowe placuszki. Mi smakowały bardzo ale i były dla mnie więc się nie dziwię :) Ziemniaczano-serowe Placuszki z Jagodami 150 g ugotowanych ziemniaków 150 g mąki
Dzieje kuchennej Wiewióryprzez sen brzusio boli, synek płacze, w końcu ok 5ej woła na nocnik i zaczynamy dzień. Dzisiaj postanowiłam wykorzystać tę wczesną (4.45) pobudkę i przygotować Małżonowi obiad do pracy. Wreszcie skorzystałam z nowej książki
Dzieje kuchennej WiewióryŚwiętami zaczynamy coś w domu robić, tym razem padło na śniadaniowy kącik dla dzieci. Wszystko zostało zakupione ale problemem jest Małżon a raczej jego brak w tym czasie. Nawał pracy ma ot co... jak co roku cierpię z tegoż powodu. Nie mam dzisiaj nawet za bardzo gdzie przygotowywać potraw. Na szczęście śledzik już gotowy w dwóch wariantach nawet, na jutro
Dzieje kuchennej WiewióryWeekendy między Świętami a Sylwestrem zazwyczaj zapełnione mamy jakimiś wyjazdami, spotkaniami rodzinnymi, odwiedzinami. Wczorajszego dnia mimo pracy Małżona, już raczej wieczorową porą, wybraliśmy się do mojej babci i na cmentarz by odwiedzić grób mojej mamy. Ten czas, dla wielu tak radosny, dla mnie co roku jest nostalgiczny, nerwowy i smutny, i tak naprawdę od 6ciu lat nie miałam
Dzieje kuchennej WiewiórySpontaniczny wyjazd do Chaty? czemu nie! w piątkowy wieczór by od rana ruszyć z pracami po zimie... Obawy, bezpodstawne na szczęście, o stan domu, o to czy Syncio padnie czy może wstanie rycząc. Jedno wielkie ufff gdy dotarliśmy na miejsce. Tylko zamieść pajęczyny, wytrzeć kurze, uruchomić wodę i dwa dni można sobie po funkcjonować. Tylko kosiarka dokonała żywota po całodniowym
Dzieje kuchennej Wiewiórydzięki Ci psiapsiółko! Córcia nadal żołądkowo niedomaga, choć humor dopisuje i apetyt także kłopotliwe bywa jej bieganie do WC. Ja sobotę spędziłam głównie w kuchni, Małżon miał wrócić z pracy szybko a wrócił bez uprzedzenia późno, nie lubię tego bardzo
Dzieje kuchennej WiewióryJednak wszystko co zrobi babcia jest najlepsze. Od małego zawsze zostawałam z babcia, gdy mama wychodziła do pracy, pomagałam babci odkąd pamiętam - nawet mam zdjęcie, kiedy mała razem z babcią kręcimy pałką w misce ciasto drożdżowe. Wtedy miało ono totalnie inny smak, ten makowiec to smak tradycji - ciasto drożdżowe które zwinięte jest z domową masą drożdżową - co ważne nie kupną
Piekę, bo lubięzapisać sobie ten przepis na zbliżającą się noc sylwestrową :).Naszą smaczną sałatkę tak jak wspomniałem musimy przygotować na świeżo dlatego jak znajdziemy potencjalnych jej odbiorców to zabierajmy się do pracy. Czas przygotowania 10-15minut Dla 3-4 osób Składniki: Pół średniej wielkości kapusty pekińskiej 80-100g suszonych pomidorów na suszonych słońcu z zalewy olejowej 100g sera LAZUR błękitnego
Kuchnia PROzdrowotnaDzisiaj Wigilia .. szybko, naprawdę szybko, zaraz będzie po świętach, ale dojeszcze troche. Dzisiaj w planach jeszcze 230948 rzeczy do zrobienia i upieczenia Tak więc zabieram się ponownie do pracy ;) Wam życzę miłych i spokojnych Świąt, spędzonych w rodzinnej atmosferze, abyście Choc Trochę poczuli ta "magię" Świat i na kilka dni byli po prostu szczęśliwi, bez zmartwień i smutków
More food, love and dreamsDzisiaj w ten wigilijny dzień, pracy w kuchni jest bardzo dużo :) Ale im więcej do zrobienia tym lepiej. Uwielbiam mieć dużo obowiązków w kuchni. Dzisiaj przepis na pyszną sałatkę sledziową. W domku od zawsze do sałatki sledziowej przygotowujemy ziemniaczka w koszulkach ( w mundurku) :) Polecam wszystkim, przepis sprawdzony i w 100% wigilijny. Tego smaku nie da się powtórzyć w żaden inny
Serce zamknięte w formie pysznościgłównej. Dochodzimy więc do tego że prócz zaspokojenia głodu i cieszenia się dobrym smakiem potrzebujemy by dany pokarm dał nam energię do działania a mózg pobudził do twórczej pracy. Przypomnijcie sobie jak często ludzie stwierdzają że po obiedzie muszą odpocząć i wnet obalają się na łóżko pokonani potrawą. Dochodzi do tego drzemka i ogólne przytłaczające poczucie nasycenia
Kuchnia PROzdrowotna