Pyszna orzeźwiająca herbata ze świeżych listków mięty - można pić i na ciepło i na zimno. Recepturę mam od koleżanki z pracy. Od niej też dostałam miętę, która pięknie mi rośnie na balkonie :) Składniki: świeże listki mięty plasterki cytryny wrzątek Sposób przygotowania: Umyte listki mięty zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach zaparzania dorzucamy plasterek cytryny. Wtedy to napar zmienia barwę z lekko
Kuchnia domowa AniSezon na jabłka w pełni. Zapraszam na pyszne drożdżówki, w sam raz do pracy, na śniadanie, do kubka kakao lub z czymkolwiek wolicie :) Składniki: Ciasto: pół kg mąki 2 jajka 50 g drożdży pół szklanki cukru pudru 1 czubata łyżka margaryny lub masła 1 szklanka mleka szczypta soli Nadzienie: 3-4 jabłka pokrojone w kostkę 1 łyżeczka cynamonu
Kuchnia domowa Aniplasterki. Oto nasza rodzinna wersja, oczywiście według wskazówek taty :) Doskonała na śniadanie czy kolację. Można też wlać do słoiczków - mój tata taką galaretkę w słoiku zabierał sobie do pracy. Składniki: 1 golonka wieprzowa (moja miała nieco ponad 1 kg) 2 marchewki 1 pietruszka ziele angielskie liść laurowy pieprz w ziarenkach pieprz mielony sól kilka ząbków czosnku ewentualnie 1 żelatyna
Kuchnia domowa AniDawno dawno temu dostałam ten przepis od znajomej z pracy. Placuszki robi się bardzo szybko i świetnie smakują. Wypróbujcie! Składniki: 15 dag pieczarek 1 marchewka 10 dag wędliny 15 dag sera żółtego 1 duża cebula natka pietruszki Ciasto: 9 łyżek mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok 1 szklanka wody sól Sposób wykonania
Kuchnia domowa Aniczas na uszka z farszem z domowej, kiszonej kapusty z grzybami, które zebrał jesienią mój mąż. Do wigilijnego barszczu takie uszka są najlepsze na świecie. I mimo, że to praca długa i misterna ale wcale nie taka trudna jakby się wydawało. Trochę wprawy i gotowe. Mi w tym roku wyszło 105 sztuk uszek, a wy jakie macie swoje rekordy? Czytaj
Bernika - moj kulinarny pamietnikCoś zdrowego, coś słodkiego… coś na pyszne, energetyczne śniadanie:)- idealne do pracy. Śniadaniowy amarantus z bananem Drukuj przepis Składniki 5 łyżek amarantusa ekspandowanego 2 łyżki otrębów owsianych 1 łyżka siemienia lnianego 1 średni banan 1 czekoladowe ciasteczko 0,5 szklanki jogurtu naturalnego listonic_name = "Śniadaniowy amarantus z bananem (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "5 łyżek amarantusa ekspandowanego
CoolinarniePLkarpia. Jest to jednak ryba ciężka do strawienia, a jeśli dorzucimy do tego panierkę i smażenie to nasz żołądek i wątroba ma co robić. Jeśli chcemy im oszczędzić nieco pracy lub po prostu jesteśmy na diecie sięgnijmy po rybę przygotowaną parze. Gwarantujemy, ze karp nic nie traci na swoim smaku, a jest znacznie lżejszy w trawieniu. Potrawa wolna od glutenu
Kolizje Smakównajcieńsze i rozpływało się w ustach, a jednocześnie, żeby pierogi nie rozpadały się podczas gotowania. Pierogi na Święta warto zrobić kilka dni wcześniej i zamrozić, by oszczędzić sobie pracy przed samą Wigilią. Wystarczy wyłożyć je na desce posypanej mąką i w tej formie włożyć do zamrażalnika na kilka godzin. Gdy będą już zamarznięte, można je przełożyć do woreczka
Zakręcony WidelecWypełnienie czasu wolnego gotowaniem. W efekcie mojej pracy postanowiłam stworzyć bloga. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Kolorowe ciasto, pracochłonne, ale w efekcie bardzo pyszne połączenie truskawek z warstwą cappuccino Biszkopt : 5 jaj 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl. maki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 2 łyżki wody płaska łyżeczka proszku do pieczenia I warstwa truskawkowa
Garnkowe fanaberieryżu, układamy makaron tagliolini. Zalewamy go wrzątkiem na 4 minuty przed końcem parowania pozostałych składników i pojemnik wkładamy na 2 poziom parowaru. Jak urządzenie da znać, że zakończyło prace, makaron odcedzamy na sitku, polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i posypujemy 3 łyżkami przyprawy Fit Up do makaronów i mieszamy dobrze. Po czym nakładamy wszystkie składniki na talerz i posypujemy
Parowar FacetaPodsuszany surowy schab, to jedna moich ulubionych domowych wędlin. Jej przygotowanie jest bardzo proste, nie wymaga dużo pracy, jedynie jest czasochłonne, ponieważ marynowanie, a potem suszenie będzie trwało 11 dni. Ale zdecydowanie efekt końcowy jest tego wart i na pewno zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Inspiracja Straga.pl . Na blogu znajdziecie również inne przepisy
Kulinarne przygody Gatitydopiero po 33 pierogu. Myślałam, że nigdy mi się nie uda, ale po prostu trzeba było ćwiczyć – jak opanuję do perfekcji metodę chyba nagram jakiś instruktaż. Efekty mojej pracy na zdjęciach. Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki (430 g) 1 jajko pół łyżeczki soli 1 łyżka masła ok. 3/4 szklanki gorącej wody (tyle ile wchłonie mąka) opcjonalnie: 1/3 łyżeczki
Poezja smakuPrzepis dostałam od znajomego, i od tamtej pory jest to jeden z najczęściej pieczonych przeze mnie chlebów. Jest bardzo smaczny, długo zachowuje świeżość, a przede wszystkim wymaga bardzo mało pracy - nie trzeba go wyrabiać składnik i: 1 bochenek o wadze ok 1kg mąka pszenna typ 500 - 150g mąka orkiszowa typ 750 - 175g * mąka żytnia
Stare GaryWymagają nieco pracy i czasu, dlatego zawsze warto zrobić ich więcej niż na jeden obiad składniki: ok 1 kg wołowiny bez kości ( zrazowa) kawałek słoniny 2-3 kiszone ogórki cebula do zrazów i do pieczenia musztarda pieprz, sól mąka do obsypania bulion, kieliszek czerwonego, wytrawnego wina (opcjonalnie), parę ząbków czosnku, zioła - tymianek, szałwia przygotowanie: Umyte mięso oczyszczone
Stare Gary