Pyszna letnia zupa z mlodej kalarepki i kalafiora,lekka i dietetyczna.Dwa skladniki,niewiele pracy,a efekt smakowy znakomity.Zupa krem z pierwszych letnich warzyw jest wyjatkowo aromatyczna.Kremowa konsystencje zupy przelamuja chrupiace grzanki,a smak podkreslaja listki cytrynowej miety.Prosto,smacznie i szybko. Skladniki na 4 porcje: 1-2 kalarepki 1/2 kalafiora 1 zabek czosnku 1 cebula 0,75-1 l bulionu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wrzenia okolo 10-15 minut.Tyle o dzemach mowi "Nowa kuchnia slaska". Dzemy niskocukrowe,ktore robie w wiekszej ilosci i wiadomo,ze beda dluzej staly pasteryzuje dla pewnosci,by moja praca i owoce nie poszly na marne.Dzemy jak dzisiejszy jagodowy,ktory zrobilam w ilosci 3 sloiczkow i zostanie spozyty w najblizszym czasie ,po wypelnieniu odwracam do gory dnem,pozostawiam do ostygniecia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!beta-karoten i luteina) a takze antyoksydanty,witamina E i C chronia przed zwyrodnieniem centralnej czesci siatkowki oka (odpowiedzialnej za ostre widzenie i rozroznianie kolorow) wspomaga system nerwowy i prace mozgu.Dzieki obecnosci kwasu foliowego kiwi przynosza ulge w wyczerpaniu umyslowym.Potas zas zapobiega uczuciu zmeczenia,oslabienia,apatii i nadmiernej sennosci moze chronic przed depresja.To zasluga inozytolu zawartego w kiwi.Znajduja
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nich wyczarowac wiele smakowitych dan.Dzis bardzo prosto,bardzo szybko,a cale clou dania to przyprawy miedzy innymi :garam-masala z cebula,ktore tworza niezwykle pyszny aromatyczna sos.Poleca,bo pracy niewiele,a efekt znakomity. Skladniki na 4 porcje: 4 duze piersi z kurczaka 4 duze cebule 1,5 lyzeczki posiekanego imbiru 1,5 lyzeczki mieszanki przypraw garam-masala 1,5 lyzeczki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jeśli coś się nie uda,a sos pomidorowy wypłynie podczas pieczenia,kości będą wyglądać tylko bardziej makabrycznie. Nie są trudne do przygotowania,a można jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę korzystając z kupnego ciasta drożdżowego na pizzę (wówczas 400 g-2 paczki).Moje są zdrowszą wersją ,ponieważ ciasto powstało całkowicie z mąki orkiszowej.Aaaa...im cieńsze kości,tym bardziej chrupiące.Zapraszam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!warzywo to polecane jest dla osób chorych na cukrzycę jako substytut sacharozy.Współczesna medycyna potwierdza także,ze skorzonera wzmacnia układ odpornościowy,a niemiecki znawca ziół Konrad Kobl,że poprawia pracę mózgu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!coś słodkiego wymyśliłam te ciasteczka. Nie wyglądają zbyt pięknie, ale za to są smaczne. Robi się je bardzo szybko i bardzo szybko znikają. Ale najfajniejsze jest to, że do pracy możemy zachęcić swoje dzieci, będą miały fajną zabawę. 450 g mąki pszennej typ 500 250 g margaryny Kasia 2 żółtka 1 jajko 2 łyżki jogurtu greckiego 75 g drobnego cukru
Ewa w kuchniniedziela to przygotowałam naszą ulubioną surówkę z czerwonej kapusty, frytki ( dawno ich nie było ) i właśnie faszerowane piersi z kurczaka w objęciach boczku. Obiadek smaczny i w sumie mało pracy. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniroku przywieźliśmy 30 l kurek a o innych grzybach to już nie wspomnę, bo trzy dni z nimi walczyłam. Tam to są dopiero lasy grzybowe. Przy kurkach jest trochę pracy aby je oczyścić ale ja płuczę je w osolonej wodzie i piasek super się wypłukuje. A potem jaka rozkosz dla podniebienia gdy jemy takie pyszne kureczki. I do tego jedne
Ewa w kuchniswoją wersję taką, która na pewno nam zasmakuje. I jak się okazuje na pewno na Święta będzie też ten miodownik. Tak więc pierwszego pewniaka już mam. Wbrew pozorom mało pracy a ciacho smakuje super. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniwcześniej i zamrozić ? Ja właśnie to co mogę przygotuję wcześniej, gdy byłam młodą mężatką to tak było, że stałam w kuchni i stałam. Z biegiem lat bardzo ułatwiłam sobie pracę i już nie jestem taka zmęczona przygotowaniami do świąt. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnibardzo lekki, ale w środku jest pusty. Można do niego nalać zimnej wody a dzięki temu świetnie nadaje się do wałkowania ciasta bo ciasto mamy cały czas schłodzone podczas pracy z nim. Wałek dodatkowo ma dwa komplety foremek, które po nałożeniu na wałek pozwalają nam na regulację grubości ciasta, czyli możemy wałkować płasko bez foremek,a po nałożeniu ich mamy
Ewa w kuchniudało się, ciasteczka wyszły prawie identyczne. Przepis oczywiście jest mój, tylko pomysł na kształt podpatrzony. A dzieciom jak się podobają takie wymyślne wzorki. Dla nas to troszkę więcej pracy niż wycinanie ciasteczek zwykłą foremką ale warto się postarać bo efekt super jest, prawda ? A gdy przeczytacie przepis to poniżej możecie zobaczyć zdjęcie jak te ciasteczka wykonać. Prawda, że to proste
Ewa w kuchniładne pomidory Lima i zabrałam się za swoją produkcję. Jak się ususzą to nie jest ich wiele ale ten smak, rewelka. Teraz co roku będę robić swoje pomidorki. Mało pracy a ile przyjemności z ich jedzenia. Jak nie macie suszarki do grzybów możecie ususzyć w piekarniku lub jak jest gorąco na słońcu. rozwiń i czytaj przepis : Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnidomowe mięsko ze słoika. Mało pracy a jakie smaczne. Wystarczy zmielić mięso, dodać przyprawy, zapakować w słoiki i do gara. Pasteryzujemy a potem zajadamy. A jeszcze jak mamy domowe bułeczki lub chleb to już rewelacja. A taka konserwa z cyklu wiem co jem to świetny i zdrowy zamiennik wędlin ze sklepu. rozwiń i czytaj przepis : Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni