prostu rozpływa się w ustach. Ze względu na dużą ilość mięsa jest to danie dla przynajmniej 6 osób. Można ją podawać z ulubionymi dodatkami. Nie wymaga wiele pracy, a najfajniejsze jest to, że wygląda bardzo efektownie dzięki ułożonym na wierzchu pomidorom, więc danie można wyłożyć po pieczeniu na stół bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym. Składniki: 2 kg karkówki bez kości
upichcicoraz startą marchewkę (najlepiej na tarce o dużych oczkach, bo wtedy będą wyraźnie widoczne w babeczkach). Ja znowu do otrzymania marchewki ścieram ją w malakserze, bo wykona za mnie pracę w minutę :) Do drugiej miski wrzucam mąkę oraz resztę sypkich składników, czyli sól, sodę, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia. Do tych składników dodajemy całą zawartość miski numer
upichcictort. Gotowe składniki odpadają na taką okazję, więc szybka burza w głowie i... postanowione: orzechowo - kajmakowy. Zakupy brakujących składników nie zajęły mi więcej niż pół godziny. No to do pracy. Na biszkopt potrzebowałam: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielić od żółtek i ubić dodając
Codzienna kuchnia niecodziennaniej, ale jakoś nie po drodze było, nawet nie wiem czemu ;) Moja dobra koleżanka Asia (rewelacyjna kucharka!), podała mi swój przepis na ten przysmak. Od razu wzięłam się do pracy. Przepis okazał się rewelacyjny. Zupa zaskoczyła mnie smakiem i wiem, że będę wracać do tego przepisu i pewnie modyfikować go :) Zupa tak bardzo kusiła zapachem, że nie chciałam
Codzienna kuchnia niecodziennaciasto dedykuję mojemu ukochanemu mężowi, który w Walentynki obchodzi urodziny :) Przygotowanie tego ciasta może wydać się pracochłonne, ponieważ trzeba upiec kilka placków, ale robi się to szybko. Efekt naszej pracy jest imponujący, więc zapraszam do kuchni. Ciasto: 100 gram miękkiego masła, 2 łyżki miodu, 2 jajka, 250 gram cukru, 1 łyżeczka octu, 1 płaska łyżeczka sody, 600 gram mąki. Połączyć
Codzienna kuchnia niecodziennaTrwa to mniej więcej 10 minut. Wyrobioną dokładnie kulkę ciasta pozostawiamy na stolnicy przykryte miską lub przekładamy do woreczka. My odpoczywamy przed dalszą pracą, a ciasto przed wałkowaniem ;) Po około 20 minutach zabieramy się do wałkowania. Ja nie posiadam żadnej maszynki, wiec wszystko robię tradycyjną metodą. Odkrawam kawałek ciasta i rozwałkowuję
Codzienna kuchnia niecodziennaPoranek najczęściej kojarzy się z pośpiechem. Spieszymy się do pracy, do szkoły czy do innych obowiązków. A skoro przed nami dzień pełen wrażeń, to powinniśmy go rozpocząć od śniadania. Ale takiego porządnego, żeby dostarczyło nam sił do działania. Ja jestem łasuchem i lubię na śniadanie zjeść coś słodkiego. Czasem zdarza mi się zgrzeszyć i schrupać wafelek czy pochłonąć
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj zapraszam na sałatkę, która nazywam "zielony dobieraniec". To jest moja ulubiona sałatka. Nie wymaga zbyt wiele pracy. Jest bardzo smaczna i przede wszystkim zdrowa. Idealnie nadaje się na letnie przekąski, gdyż może postać w lodówce kilka dni bez obaw, że się "zestarzeje". Produkty układamy warstwami, najlepiej w przeźroczystej misce. Wtedy piękne wygląda na stole. Nie zalewamy
Codzienna kuchnia niecodziennaPodczas upałów najchętniej jemy lekkie potrawy. Jednak nie da się nie jeść nic "konkretniejszego". Mężczyzna po całym dniu pracy nie zawsze zadowoli się kilkoma ziemniaczkami, jajkiem sadzonym i michą sałaty ;) Czasami (mimo wysokich temperatur za oknem) trzeba przygotować mu najzwyczajniejsze w świecie mięcho ;) Kurczak pieczony z papryką to jedno z moich ulubionych dań. Mięso jest soczyste, aromatyczne i bardzo delikatne
Codzienna kuchnia niecodziennaźródło: fanpage Kufer Dekoracji Z Panią Martą wymieniłyśmy sporo maili na tematy nie tylko związane ze spotkaniem. To niezwykle sympatyczna osoba, pełna pasji i zaangażowania w swoja pracę. Od razu widać, że to co robi, jest całym jej życiem. W tych pięknych przedmiotach jakie wytwarza odnajdujemy kawałek jej samej. Pachnąca lawendą doniczka ze zdjęcia powyżej trafiła
Codzienna kuchnia niecodziennakratka zapobiega stykaniu się produktu z dnem pojemnika, a przez to zapewnia dokładne usunięcie powietrza. System Vacuum jest idealnym rozwiązaniem na zapakowanie jedzenia na podróż czy do pracy, gdyż pojemniki same w sobie są lekkie , a pompka niewielka i można ją zapakować choćby do torebki. Tym samym nie ma obaw, że jak otworzymy pudełko, to potem będzie kłopot
Codzienna kuchnia niecodziennabazą do wielu kombinacji smakowych. Wiem, że zagości u mnie na dłużej, bo wykorzystać je można nie tylko na słony podwieczorek czy jako klasyczny chlebek na kanapkę do pracy. Można też go podać do zupy-krem, to będzie smaczna i sycąca alternatywa dla zwyczajnej pajdy chleba czy bułki. Dobór dodatków to zabawa smakami. Zachęcam Was do eksperymentowania
Codzienna kuchnia niecodziennataki sposób. Celowo kroiłam ją na duże kawałki, aby móc wykorzystać w różnoraki sposób, posiekaną drobno do sałatki lub samodzielny dodatek do obiadu. Polecam, smak jest ciekawy, a praca praktycznie niewielka. Składniki zalewy: 6 szklanek wody , 1 i 1/2 szklanki cukru , 1 i 1/2 szklanki octu , 3 łyżki oleju , 2 łyżki soli
Codzienna kuchnia niecodziennawychodzi sporo takich drożdżówek. Można je przechowywać jak tradycyjne pieczywo przez kilka dni - o ile tyle przetrwają ;) Polecam je zamiast tradycyjnej kanapki do szkoły czy pracy. Wspaniale komponują się z zupami krem jako dodatek. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaTrzeba cieszyć się każdym dniem, bo każdy ma w sobie coś fajnego. 2. Jak lubisz spędzać wolny czas? Wolny czas spędzam najchętniej z mężem, ale z racji jego pracy, zdarza się to niezbyt często. Jedziemy wtedy do naszego ukochanego Gdańska :) Jeśli jestem sama, wtedy czytam internetowe wydania czasopism, książki (pozdrawiam panie z moje biblioteki), przeglądam książki kucharskie
Codzienna kuchnia niecodzienna