do pracy - 13340 przepisów (strona:612/890)

Nalewka z głogu, korzenno-pomarańczowa 155

znakomitym, naturalnym surowcem do wyrobu syropów, konfitur, galaretek, octów smakowych lub nalewek w brązowo-czerwonych kolorach. Owoce zawierają flawonoidy, które po spożyciu rozszerzają naczynia krwionośne, a przez to usprawniają pracę układu krążenia, serca i mózgu. Głóg jest uważany za silny, naturalny lek nasercowy dla tego, nalewki sporządzane z niego powinny być spożywane z umiarem. Można je zrobić w czystej postaci

SzczyptaSmaQ
SuperFood na śniadanie: sałatka z wodorostów i ogórka w rabarbarowym dresingu 224

Sałatka z wodorostów i ogórka z rabarbarowym dresingiem w połączeniu z olejem sezamowym, dla mnie genialna kombinacja. Z powodzeniem zastąpi śniadaniowe koktajle i można ją zapakować do szkoły lub pracy :). Jeśli ktoś nie wyobraża sobie śniadania bez węglowodanów może ją podać z porcją ryżu, chrupiącą grzanką lub paluszkami grissini itp. Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 2     Składniki

SzczyptaSmaQ
Mule w sosie cydrowo-cytrynowym z masłem ziołowym i pikantną konfiturą 185

Mule! Co kraj to obyczaj i różne sposoby ich podawania. Pyszna potrawa, białko w czystej postaci, uważane za afrodyzjak :). Jedno opakowanie muli, 15 minut pracy i możemy się delektować światową kuchnią we własnym domu.  Trzy najbardziej popularne sosy do muli to winny, pomidorowy i serowy.  Uczestnicząc w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez wietnamskich szefów kuchni w Hanoi gotowałam mule

SzczyptaSmaQ
Mus z czekolady 1983

Kolejny prosty deser z czekolady. Niewiele pracy a efekt znakomity :). "Kropelka" brandy podkręca deser, ale nie jest to konieczny dodatek. Mus można przygotować czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej.  Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie Porcje:4       Składniki: 60 g gorzkiej czekolady, 120 ml śmietany kremówki, 1 duże jajo, 15 g cukru, 1 łyżeczka brandy, czekolada do dekoracji

SzczyptaSmaQ
Domowa szynka wieprzowo- drobiowa z szynkowara 162

pokaże jak samemu w domu możemy zrobić własną pachnącą bez żadnych sztucznych dodatków szyneczkę.Proces od uboju po sprzedaż szyneczki nie jest mi obcy, w końcu  osiem lat pracy w sklepie mięsnym na coś się przyda :) Potrzebny nam będzie do tego szynkowar, wybrane mięso, przyprawy oraz odrobina cierpliwości.   SKŁADNIKI:  - 1/2 kg piersi drobiowych  - 1/2 kg chudej

Basia w kuchni
Pikantna rolada chlebowa - gorąca kanapka 170

smak  i kto by pomyślał, że upieczenie chleba uczy pokory i cierpliwości. Są chleby, które piecze się raz dwa a są też które potrzebują o wiele więcej czasu, pracy, spokoju a efekty- bezcenne. W chlebie możemy umieścić praktycznie wszystko, to czemu nie zrobić dwa w jednym chleb w postaci gotowej ciepłej kanapki.Miałam to szczęście,że przepis

Basia w kuchni
Paseczki drożdżowe z owocami 320

fajnie chrupiących fig. To takie mini drożdżówki, które smakować będą zarówno dorosły do kawy jak i dzieciom z ciepłym mlekiem czy kakao. W sam raz jako przekąska do pracy i szkoły. Propozycja owoców jest moja, Wy możecie dodać tylko te, które lubicie, ale to połączenie naprawdę jest smaczne.      Składniki: ok. 35 szt. 30 g świeżych drożdży

Moniki Smakołyki
PAPPARDELLE Z CEBULĄ, BOCZKIEM I SEREM 315

Jeśli wpadniecie  po pracy do domu z paniką myśląc: co tu szybko zrobić na obiad, polecam przepis. Prosto, szybko i smacznie :)  Składniki: 200g ma karonu pappardelle 2 cebule 200g chudego boczku łyżka oliwy z oliwek sol pieprz starty parmezan Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, zwracając uwagę, aby go nie rozgotować. Na rozgrzanej oliwie  podsmażamy pokrojoną

Walijskie Pichcenie
Batoniki fitness 310

kwadratowej formy i pieczemy ok. 20 minut w 170 stopniach. Gdy ciasto przestygnie, kroimy na podłużne prostokąty. Owijamy papierem do pieczenia, wiążemy wstążeczką i zabieramy ze sobą do szkoły, pracy lub na uczelnie :) Batoniki fitness na INSTAGRAMIE

Czarnawisienka
Zapiekanka z filetami z kurczaka na puree ziemniaczano-kukurydzianym 180

Bardzo lubię zapiekanki jako dania obiadowe. Zazwyczaj sporo przy nich pracy, ale efekt okazuje się być wart zachodu. Dziś inspirację obiadową znalazłam w Kuchni Lidla . :-) Tłuste składniki zamieniłam na mniej tłuste, wyszło bardzo smacznie, polecam! Część mięsna: 2 filety z kurczaka kulka mozarelli 2 pomidory olej do smażenia sól, pieprz Puree:  500g ziemniaków puszka kukurydzy 2 ząbki czosnku

Szefowa kuchni
Makaron razowy z ciecierzycą 213

ciecierzycę mogę jeść pod każdą postacią. Dzisiaj zapraszam na zdrowe, szybkie i przede wszystkim mało kaloryczne danie. Jemy go w domu na ciepło na obiad, jak również zabieram do pracy do pojemnika i jem na zimno.Polecam.. Składniki: 200 g razowego makaronu pszennego, 1 mała puszka ciecierzycy, 1 mała czerwona papryka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 mała puszka pomidorów

Anioły w kuchni
Sałatka z kaszą gryczaną 155

Pyszna i lekka. Idealna do podania na imprezie domowej czy tez do zabrania ze sobą do pracy, szkoły. Polecam spróbować, bo kasza gryczana jest bardzo zdrowa. Do tego szpinak, warzywa i pyszny dressing na bazie oleju z pestek dyni. Smacznego! Składniki : * 100g ugotowanej kaszy gryczanej * szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej * 6-7 pomidorków koktajlowych * 12 czarnych oliwek * 50g dobrej jakościowo

Magiczne Życie Marty
Zupa pomidorowa z ryżem SYS – bez wysiłku 151

Sobota. A jak sobota ,to dużo pracy w domu i mało czasu na kuchnię i stanie przy rondelkach. Tak było u mnie dziś właśnie. Ale jeść trzeba! Jako , że dostałam do testów Dania Babci Zosi, postanowiłam sobie odpocząć robiąc taki właśnie obiad. Dania Babci Zosi- i tu mój szczególny sentyment do nazwy- moja jedyna żyjąca babcia, ma na imię Zofia

Z Kuchni Do Kuchni
KREM Z DYNI / KÜRBISSUPPE 213

Jesień. Tak melancholijnie. / Herbst. So melancholisch. Dziś zupełnie inaczej. Bo w dwóch językach: po polsku i niemiecku. Jako, że intensywnie uczę się języka naszych sąsiadów, biorąc pod uwagę ewentualność pracy w Niemczech, ćwiczę na każdym kroku. Pomyślałam, że blog będzie do tego idealnym rozwiązaniem. Jeśli ktoś zauważy jakiś błąd, proszę o zwrócenie uwagi :) Heute ist ganze anders, weil in zwei

W kuchni Karmel-itki
Espresso....czy caffe? 164

nazwie, albo zostaniesz skwitowany drwiącym uśmieszkiem- we Włoszech „espresso” to pociąg ekspresowy. Tam po prostu zamawia się „ Caffe, per favore” I to jest jasne dla każdego baristy.Przez kilka lat pracy za barkiem ,nikt nigdy nie poprosił mnie o „Espresso”. Następna kluczowa sprawa, zastanów się dobrze najpierw co chcesz wypić! W słonecznej Italii ten napój ma kilka odsłon. Pomyśl dobrze

Z Kuchni Do Kuchni