pracochłonne, to na pewno będę robić ją częściej. Można ją śmiało podać jako samodzielne danie na kolację, albo zapakować do pudełeczka i zabrać ze sobą do pracy. Składniki: 2 małe brokuły lub 1 większy , 2 piersi z kurczaka , puszka kukurydzy , ser feta , 3-4 łyżki majonezu , 1 mały jogurt naturalny , sól , pieprz cayenne lub ostra papryka
Codzienna kuchnia niecodziennaBoże Narodzenie to czas, kiedy staramy się, aby wszystko było wyjątkowe i inne. Jest to idealny czas na przygotowanie przysmaków oryginalniejszych, piękniejszych i wymagających od nas trochę więcej pracy :) Chcę Wam dziś pokazać ule -nadziewane ciasteczka, które pojawiły się jakiś czas temu w formach przypominających pszczele domki. Pewnie dlatego przyjęła się nazwa
Codzienna kuchnia niecodziennaKawa czy Herbata”. Swoją pasję do gotowania odziedziczył po ojcu – wieloletnim szefie kuchni. Kucharze oprócz pokazania przepisów, podadzą również wiele rad i trików, którymi można ułatwić sobie pracę w kuchni. Program jest emitowany na kanale TVP1
WojnaNaSmaki.plstraconym. Uwielbiam je kleić, jest to dla mnie forma relaksu, wyciszenia i chociaż nie wychodzi mi to tak sprawnie jak mojej mamie czy babci, bardzo chętnie zabieram się do pracy. Zanim nauczyłam się wykonywać super elastyczne oraz rozpływające się w ustach ciasto wypróbowałam kilkanaście przepisów. Podaję Wam dwa, moim zdaniem, najlepsze przepisy. Farsz to indywidualna sprawa, dla mnie najlepszy
NA MOIM TALERZUrodziny. Nas jest dwoje :) Nie, nie jemy aż tak dużo na jeden obiad. Wygląda to tak, że po wspólnym obiedzie pakuję danie do specjalnego pojemnika dla mojego smakosza do pracy (3 porcja), resztę chowam do lodówki. Mimo tego, że smakosz kolejnego dnia na kolację z wielką radością zajadał się pulpecikami z chlebem i ogórkiem kiszonym, zostało jeszcze pięć pulpecików
NA MOIM TALERZUzięki tej maszynce pomaga kleić pierogi mój smakosz i ja mogł am pozwolić sobie na ich z ro bienie w 9 miesiącu cią ży , ułatwia i przyspiesza sprawę! Moją pracę przyspiesza jeszcze fakt, że nie zagniatam już sama ciasta używam malaksera - ciasto wychodzi wspaniałe mięciutkie koniec udręki z zagniataniem, polecam spróbować- po prostu "wrzucić" mąkę, dol ewać po woli gorącej
NA MOIM TALERZUpół na pół z mąki luksusowej i brązowej) dodałam dwie łyżki cukru (można więcej), szczyptę soli,wyrośnięte drożdże i 2/3 szkl. ciepłej wody wszystko wrzuciłam do malaksera i reszte pracy zrobił za mnie, pod koniec mieszania dodałam olej. (Można oczywiście ugnieść ciasto ręcznie - powinno być dosyć miękkie). Rozwałkowałam, szklanką wykroiłam krążki, które smażyłam na patelni z małą ilością oleju
NA MOIM TALERZUserii piekę w weekend. Idealne połączenie gorzkiej czekolady i kokosu. Kilka razy koleżanka wracając z pracy w kawiarence przynosiła ze sobą muffinki, a raczej ze względu na wielkość powinnam napisać muffiny. Były tak czekoladowe i rozpływające się w ustach, że postanowiłam je odtworzyć, a ten przepis to wynik moich poszukiwań, które dalej trwają :). Na blogu jest już przepis na najprostsze
NA MOIM TALERZUPieczona karkówka z ziemniakami polana sosem chrzanowym to jeden z wielu pomysłów na pyszny obiad, a mało pracy przy nim, aż za nudno, bo robi się praktycznie sam. Dla 4-5 osób: - Karkówka 800-1000 g - 3-4 ziemniaki MARYNATA - 3 posiekane ząbki czosnku - łyżeczka papryki słodkiej i ostrej - łyżeczka curry - łyżeczka majeranku - szczypta pieprzu cayenne - szczypta tymianku - łyżeczka
Pasje Jolkisię również przy leczeniu cukrzycy. Genialnej jakości cynamon (laski i cynamon sproszkowany) kupisz tutaj: SKWORCU . KARDAMON: działa leczniczo. Jest skuteczny na wyostrzenie apetytu, wspomaga trawienie białka i reguluje pracę układu trawiennego a przy tym ma właściwości antyseptyczne. Ale to nie wszystko - kardamon też odświeżą skutecznie oddech i jest niezawodnym afrodyzjakiem. Przyniesie też ulgę w schorzeniach reumatycznych i przeziębieniach
Wypisz Wymalujcukier (kryształ). Powinniśmy uzyskać gładką i lśniącą pianę. Obrane migdały wkładamy do malaksera z cukrem pudrem, aż do uzyskania mąki. Następnie przesiewamy, gdyż każde większe kawałki migdałów utrudnią nam pracę. Można również kupić już mielone migdały i tylko połączyć je z cukrem pudrem. Pianę z białek łączymy z migdałowym proszkiem, mieszając wszystko razem bardzo powoli i tylko w jedną stronę
Food SquareKanapki towarzyszą nam niemal codziennie — w domu, w pracy, w szkole i z czasem mają prawo się nam już znudzić. Dlatego, by nieco urozmaicić ten jeden z codziennych posiłków warto sięgać po nowe inspiracje, by stworzyć małe dzieło sztuki, na które z przyjemnością będziemy czekać podczas drugiego śniadania. Oto jedna z moich propozycji! Co do kanapki? ciabatta
Food Squaremoże być zbyt gorąca). Wyrabiamy dalej, aż tłuszcz się wchłonie. Jeszcze garstka mąki, formujemy kulę ciasta, posypujemy mąką po wierzchu, przykrywamy ściereczką i niech rośnie. Przygotowujemy warsztat pracy: -stolnica -blaszki wyłożone papierem do pieczenia -wałek do ciasta -wykrawacz do ciasta (może być pucharek do lodów) -pędzelek -roztrzepane widelcem 2 jajka Ciasto urosło: Posypujemy
Maminek kulinarnyPrzyszła pora na obiecane kartacze. Znamy takich, którzy "daliby się za nie pokroić". Nie ukrywamy, że potrawa jest pracochłonna, ale jej smak rekompensuje wszystko. Przystępujemy do pracy. Obieramy 6,5 kg ziemniaków, z czego 1,5 kg gotujemy w osolonej wodzie. Mielimy ok. 0,8 kg łopatki i 0,1 kg słoniny. Będzie nam jeszcze potrzebne dodatkowe
Maminek kulinarnyDodajemy roztopioną margarynę a następnie mąkę ziemniaczaną. Oj,oj! W tym momencie po 20 latach nasz mikser odleciał w niebyt. Jednym słowem mechanizmy utraciły możliwość dalszej pracy. Masę twarogową musieliśmy domiksować ręcznie-łyżką. Należy więc połączyć białka z masą twarogową. Nasze kruche ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. Na ciasto wykładamy niewielką ilość dżemiku
Maminek kulinarny