przygotuję zdrowszą wersję tych bagietek! Wersji pszennej jednak też warto spróbować… dla późniejszego porównania Bagietka ekspresowa Składniki: 450 g przesianej mąki pszennej (+ dodatkowe około 200 g do późniejszej pracy z ciastem) 14 g drożdży suszonych 250 ml ciepłego mleka 100 ml chłodnej, przegotowanej wody 2 łyżki masła niesolonego 2 płaskie łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki cukru kilka kropli oleju
UgotujmyTo.plpiekliście sami żadnego pieczywa… to ten przepis jest idealnie stworzony dla Was Prościej się chyba nie da… Bułeczki wychodzą pyszne, są mięciutkie i lekko wilgotne. Jak widać pracy nie jest wiele więc naprawdę warto spróbować… A najlepiej przygotować od razu podwójną porcję… na pewno zniknie dość szybko ;)! Bułki drożdżowe całonocne Składniki: 200 g mąki chlebowej pszennej
UgotujmyTo.plkoniec pieczenia można wierzch przykryć folią, żeby za bardzo się nie spalił. Oczywiście małe tartaletki będą wymagały krótszego czasu pieczenia. Smacznego Źródło: Cook step by step, praca zbiorowa Post Bawarska tarta ze śliwkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plskórką i lekko pachnący miodem. Najbardziej nam smakował z masłem i szklanką mleka. Na tyle pyszny, że już kilkakrotnie go piekłam. Bardzo lubię takie przepisy gdzie przy minimalnym nakładzie pracy osiąga się takie wspaniałe efekty Choć od dość niedawna piekę chleby to robiłam już chleby bardziej pracochłonne. Z lepszymi i gorszymi efektami Mimo że uwielbiam cały ten proces tworzenia własnego
UgotujmyTo.plDzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na chleb z makiem. Przepis znalazłam na blogu http://www.pieczarkamysia.pl/chleb-z-makiem-na-zakwasie/ . Chleb nie wymaga praktycznie żadnej pracy poza mieszaniem, ale za to jest czasochłonny. Trzeba poczekać około 12 godzin na zaczyn, a później około 12 godzin na wyrastanie chleba. Jednak zdecydowanie warto upiec ten chleb z makiem, bo smakuje wyśmienicie. Uwielbiam dodatek maku
UgotujmyTo.plwięcej mam radości, jak uda mi się namówić kolejne osoby do pieczenia! Ostatnio przeczytałam, że w zeszłym roku w Polsce padło 300 piekarni…. Przykro mi, że ludzie stracili pracę, ale z drugiej strony jakby cena i jakość były do zaakceptowania, to ludzie nie przestawaliby w nich kupować. Tak mi się wydaje…. Dzisiaj zapraszam Was na chleb polski, tradycyjny
UgotujmyTo.plUwielbiam takie proste -jak ten- przepisy na chleby :)! Mało pracy, a efekt końcowy zachwyca wyglądem i smakiem! Całe przygotowanie polega na wymieszaniu wszystkich składników a potem przełożeniu ich do nagrzanego żeliwnego garnka! Dodatkowo chleb orkiszowy przygotowywany jest na drożdżach, więc nie można wymigiwać się tym, że nie ma się zakwasu ;)! Po prostu… prościej się nie da! Niestety trzeba mieć
UgotujmyTo.plszukacie przepisu na lody, których przygotowanie zajmie Wam kilka minut a w dodatku smakują obłędnie, to właśnie znaleźliście odpowiedni przepis. Te lody kawowe nie dość, że nie wymagają dużo pracy, to są lekkie i puszyste, a do tego kawowe Smakują obłędnie! Oryginalnie przepis pochodzi z ksiażki Nigelli Lawson ‚Nigellissima’ a znalazłam go na blogu Niebo na talerzu . Najtrudniejsze w przygotowaniu
UgotujmyTo.plpieczenia chleba, tym razem był to tradycyjny włoski chleb z pszenicy durum (semoliny), wybrany przez Łucję , a pochodzący z bloga www.myitaliansmorgasbord.com . Zdjęcia chleba mnie zachwyciły i zabrałam się do pracy… Niestety coś po drodze poszło nie tak… Za pierwszym razem zrobiłam chleb tylko z samej semoliny bez żadnych dodatków… praktycznie w podanym czasie chleb nic nie urósł
UgotujmyTo.plciasto z owocami znalazłam na blogu Oli i w ostatni weekend miałam go okazję przetestować. Ponieważ mieliśmy Gości na dłuższy weekend i musiałam zrobić kilka ciast po powrocie z pracy, więc wybranie prostych przepisów było konieczne. To szybkie ciasto z owocami jest naprawdę szybkie do przygotowania a jest wilgotne i puszyste i wspaniale smakuje z owocami…. i ewentualnie
UgotujmyTo.plpewnie będzie zmieniał intensywność w zależności od tego, z jakiej dyni zrobimy puree. Troszkę oszpeciłam ten chleb, kiedy go nacinałam… jakoś nie mam odpowiednio ostrego noża do takich prac. Ale to nic… chleb naprawdę smakuje wspaniale, do tego ma – dzięki dyni – wilgotny miękisz i dłużej pozostaje świeży! Musicie koniecznie go zrobić :)! Chleb dyniowy na zakwasie Zaczyn
UgotujmyTo.plprzepisem, na bakłażana w sosie jogurtowym było inaczej…. jak tylko przepis przeczytałam u Joasi , zdałam sobie sprawę, że mam wszystkie składniki i mogę od razu zabrać się do pracy…. Co prawda bakłażan miał pierwotnie wylądować w pomidorowym sosie ale stwierdziłam, że w białym też może mu być ładnie Okazało się, że to połączenie bakłażana z jogurtem jest absolutnie
UgotujmyTo.plprzygotować batoniki według własnego uznania i dodać takie składniki, jakie lubicie najbardziej lub akurat macie w domowej spiżarce. Batoniki musli stanowią wspaniałą przekąskę, którą możecie zabrać do pracy lub dać swoim Pociechom do szkoły na drugie śniadanie. Zapewniam Was, że nasycą Was porządnie i dodadzą Wam energii na długo. Do tego smakują naprawdę rewelacyjnie! Przepyszne, chrupiące połączenie
Słodko-Słony Świat Ilonyzdrowsza skóra i włosy, wzmocnienie układu odpornościowego czy obniżenie poziomu cholesterolu. Olej kokosowy wzmacnia również kości i pomaga chronić przed nowotworami. Koktajl możecie zabrać ze sobą w słoiczku do pracy i popijać go, gdy tylko poczujecie głód. Jest on naprawdę świetną alternatywą dla tradycyjnego śniadania. SKŁADNIKI (porcja dla dwóch osób): 1,5 szklanki koziego mleka (można użyć krowiego lub innego
Słodko-Słony Świat Ilonyokazji rozpoczęcia roku szkolnego moje Dzieci zażyczyły sobie na obiad swoje ulubione danie - Lasagne Bolognese:) Przyznam szczerze, że chwilka pracy z taką lasagne jest, ale jej smak wynagradza wszystkie trudy. Jest to dla mnie najlepsza wersja tego dania, rozpływająca się wprost w ustach, z dobrze doprawionym mięsem i przepysznym sosem beszamelowym. Ze względu na mojego Męża, który strasznie marudził
Słodko-Słony Świat Ilony