bułeczkę, ale kiedy przychodzi moment przygotowań... Rezygnuję. Nie wiem, dlaczego. Chociaż... To chyba dlatego, że codziennie gotuję obiady. Kiedyś to C. się tym zajmował, a jak był w pracy, po prostu jadłam tosta. Teraz, gdy wraca do domu późno, zmęczony, mam ochotę podać mu coś ciepłego i smacznego. Więc gotuję - zupy, makarony z sosami, ostatnio nawet upiekłam kurczaka. Tyle
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmaków. Z drugiej strony, nie znam nikogo, kto nie lubiłby tiramisu. Jeśli więc podoba Wam się myśl o aromatycznym, rozpływającym się w ustach deserze, czym prędzej zabierajcie się do pracy. Zmieniłam nieco proporcje w porównaniu z oryginałem. W sumie to dość mocno je zmniejszyłam, a i tak porcje wyszły mi gigantyczne! Nawet ja, kochająca słodkie i zachwycona tym deserem
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię z C. doskonale dobraliśmy - on gotuje, ja piekę, i wszyscy są szczęśliwi i zadowoleni. Ci, co czytają mojego bloga nieco uważniej wiedzą, że C. dostał nową pracę. Wraca do domu późno - za późno , żeby zabierać się za gotowanie. Normalnie zjadłabym tosta i o sprawie zapomniała, ale on wraca głodny. I domaga się jedzenia. Które w dodatku nie jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzegruszek, ze słodką, chrupiącą kruszonką i wyraźnym, ale nie dominującym smakiem imbiru. Smakują rewelacyjnie. To chyba najlepsze muffiny, jakie zdarzyło mi się upiec. C. i jego koledzy z pracy potwierdzili moją opinię, więc polecam je Wam gorąco. Razem ze mną gruszki do swoich kuchni zaprosiły również Zuzia , Lejdi i Mops . Koniecznie sprawdźcie, jakie pyszności przygotowali! Muffiny z dynią, gruszką
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprostego!), mianowicie ciasto. Gdy u Madlene zobaczyłam ten przepis na ciasto z brzoskwiniami, do razu zobaczyłam w nim figi. Nie mogłam się powtrzymać, i czym prędzej zabrałam się do pracy. A, szczerze mówiąc, jest jej naprawdę niewiele. Ciasto przygotowuje się jak muffiny - mieszamy osobno składniki suche, osobno mokre, a potem wszystko razem. Rózgą lub choćby widelcem - mikser nie jest tutaj
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodwieczorek. Do kubka gorącej herbaty, kawy, a najlepiej kakao. Z bitą śmietaną. Ale to już czysta rozpusta... Ja zrobiłam trzy mniejsze - jedną zjedliśmy na śniadanie, drugą C. zabrał do pracy, trzecia została dla mnie. Oczywiście można zapleść jedną, wtedy jednak trzeba odpowiednio wydłużyć czas pieczenia. Razem ze mną chałki upiekły Mirabelka i Martynosia . Koniecznie zajrzyjcie, jakie cuda wyczarowały! Chałki dyniowo
Pożeraczka, czyli raz adobrześwieżą żurawinę uwielbiam za jej cudownie kwaśny smak, który idealnie komponuje się ze słodkimi, mięciutkimi ciastami... To wyglądało idealnie, więc szybko zakupiłam, czego brakowało, i zabrałam się do pracy. Zamiast mleka dałam kwaśnej śmietany, bo akurat trochę mi zostało (dzięki temu wyszło chyba jeszcze bardziej wilgotne), a ekstrakt z pomarańczy zastąpiłam likierem. Jest miękkie i pyszne, pięknie pachnie pomarańczą. Słodki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszkoda, więc piekę. I nie żałuję, bo ciasta z bananami są wyjątkowo pyszne. Słodkie, sycące, idealne na podwieczorek albo drugie śniadanie. C. często zabiera takie ze sobą do pracy, i potem słyszę: Na jutro zrób mi więcej, bo wszystkim smakowało . No więc robię. Bo przecież nie ma większej radości, niż gdy wszystkim smakuje, prawda...? Przepis z 1 mix, 100 muffins
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto na pierniczki wciąż leżakuje na półce w lodówce. Panika murowana, a i radość ze Świąt jakby mniejsza. No bo jak tu się cieszyć, gdy przed nami tyle pracy, a czasu tak niewiele...? Dlatego ja przygotowałam sobie przedświąteczny kalendarz. Wbrew pozorom nie chodzi o zjadanie jednej czekoladki dziennie aż do Wigilii, choć to prawdopodobnie będę praktykować również. Zrobiłam listę rzeczy
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię, że po ciężkim tygodniu był w stanie tylko spać... Chyba trochę było mu szkoda straconego czasu; z drugiej jednak strony, w końcu wypoczął, i w poniedziałek ruszył do pracy z nowymi siłami. W niedzielę wybraliśmy się do brata C. na urodziny. Było pyszne jedzonko, ciasto czekoladowe z lodami i tylko dwójka dzieci. Cicho, spokojnie i przyjemnie. Po powrocie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSchab z jabłkami... Delikatne i soczyste mięso wzbogacone słodko - winnym smakiem jabłek. Niezastąpiona ozdoba każdego przyjęcia i rozkosz dla podniebień jego uczestników. Niewielkim nakładem pracy i finansów pozwala zastąpić w menu zwykłe kotlety schabowe. Nie dajcie się długo namawiać! Zapraszam do stołu! Składniki: 1,5 kg schabu bez kości; 2 ząbki czosnku; Czubata łyżeczka soli; 3 średniej wielkości
Gospodyni MiejskaSałatka z ananasem, kukurydzą, żółtym serem i czosnkiem... Wiórki żółtego sera. Ziarna złocistej kukurydzy. Kawałki słodkiego ananasa. I czosnek. A wszystko połączone majonezem. Proste składniki, mało pracy, a smak niesamowity. Polecam! Składniki: 400 g żółtego sera (u mnie gouda); Puszka ananasa (waga netto, po odsączeniu 340 g); Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu
Gospodyni MiejskaCiasto z truskawkami i białą czekoladą... Pyszne i nie wymagające dużo pracy. Z dodatkiem soczystych truskawek. Posmarowane po wierzchu białą czekoladą. Proste, szybkie i niedrogie. Polecam! Składniki: Ciasto: 250 ml maślanki; 1/2 szklanki białego cukru; 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej; 3 duże jaja; 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia; 1/2 szklanki oleju; Aromat waniliowy (buteleczka 10 ml). Owoce
Gospodyni Miejskaczasach starożytnych. Nadal wykorzystywany, jako przyprawa, lekarstwo, kosmetyk, naturalny środek przyśpieszający metabolizm, a przez to wspomagający odchudzanie. Ocet jabłkowy oczyszcza organizm z toksyn, leczy infekcje, zapobiega cukrzycy, poprawia pracę serca, duża zawartość witaminy E (witaminy młodości) poprawia wygląd cery i wzmacnia paznokcie... można by tak długo wymieniać jego właściwości. Na ocet jabłkowy nadają się wszystkie jabłka, nawet te brzydkie
SzczyptaSmaQznakomitym, naturalnym surowcem do wyrobu syropów, konfitur, galaretek, octów smakowych lub nalewek w brązowo-czerwonych kolorach. Owoce zawierają flawonoidy, które po spożyciu rozszerzają naczynia krwionośne, a przez to usprawniają pracę układu krążenia, serca i mózgu. Głóg jest uważany za silny, naturalny lek nasercowy dla tego, nalewki sporządzane z niego powinny być spożywane z umiarem. Można je zrobić w czystej postaci
SzczyptaSmaQ