do pracy - 13340 przepisów (strona:627/890)

Surówka z kiszonej kapusty 320

wiecie, że kiszona kapusta zawiera więcej witaminy C niż surowa? Poza tym kiszonki są pełne bakterii odpowiedzialnych za dobrą pracę naszych jelit. Warto ją jeść szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy mamy do wyboru niewiele sezonowych warzyw i owoców, a sezon sprzyja przeziębieniom. podałam z kurczakiem duszonym z ziołami Składniki: kapusta kiszona marchew cebula pieprz olej lub oliwa Kapustę kroimy

chwile dla mnie
Żeberka teriyaki 179

Pieczone żeberka w sosie teryiaki i miodzie to dla mnie hicior ! Nie wymagają dużo pracy, a efekt końcowy powala. Ten smak, ten zapach, ten aromat... i kolor. Wszystko idealne. Zróbcie je koniecznie. Składniki: * około 1 kg żeberek  * 3 łyżki miodu * 80 ml sosu teriyaki * 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego * 1 łyżeczka ziaren kolendry * 1/2 łyżeczki soli morskiej Wykonanie: Rozgrzać suchą

kolorowotorcikowo
Zupa-krem z dyni 105

oleju z dyni. Często podawana jest z kleksem kwaśnej śmietany. 100g dyni to 32 kalorie. Dynia nie wch łania metali ciężkich,także warto podawać ją dzieciom zamiast marchewki. Usprawnia pracę jelit,likwiduje zaparcia,zapobiega cukrzycy gdyż obniża zawartość cukru we krwi. Jest zasadotwórcza i lekkostrawna. SMACZNEGO

Pasje Jolki
Dynia z czosnkiem i tymiankiem 131

solo jako dodatek do dania  głównego. Pamiętajmy,że dynia nie wciąga żadnych szkodliwych nawozów, co czyni ją dużą konkurencją dla innych warzyw. Ma bardzo dobre  działanie na pracę jelit. SMACZNEGO

Pasje Jolki
Czekoladowa bita śmietana do ciast i deserów / chocolade whipped cream 377

Bardzo czekoladowa i puszysta masa. Prosta do zrobienia, tu nic się zważy i czas pracy minimalny. Przepis jest na duże ciasto lub tort.  Do zrobienia tego rozpływającego się w ustach kremu potrzebujesz: - 1000 g śmietany 30-36 % słodkiej - 1 czekolada gorzka 100 g - 2 czekolady mleczne 100 g Śmietanę doprowadź do wrzenia. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki. Kiedy śmietana

Pasje Jolki
Chleb na zakwasie ręcznie wyrabiany 188

pracochłonne, ani skomplikowane. Tu potrzeba tylko czasu, a może i aż trochę czasu. Oczywiście zamiast zakwasu, jeżeli nie masz, możesz użyć drożdży. Ale wtedy trzeba włożyć trochę pracy przy wyrabianiu. Jest to przepis na 3 bochenki, średniej wielkości. - łyżka miodu - 10 g drożdży, dla wzmocnienia zakwasu - zakwas trzy tygodniowy - łyżka soli - ok. 300 g mąki razowej i 1000 g orkiszowej

Pasje Jolki
Pszenny chleb z ziarnami słonecznika i dyni / Wheat bread with sunflower and pumpkin seeds 122

nagrzanego piekarnika , góra-dół. Po tym czasie chlebki były gotowe. Alicja położyła je na kratkę, aby odetchnęły. I to cała historia. Po około 2 godzinach wcale nie wykańczającej pracy otrzymaliśmy 3 piękne bochenki chleba. Jak na pierwszy raz świetnie. Z tego ciasta można zrobić bułki. Czas  pieczenia wtedy wynosi ok.25-30 minut. SMACZNEGO . CMOK

Pasje Jolki
Propozycje na prezenty 163

wolnych chwilach zajmuję się , a raczej uczę sztuki decoupage. Mam dużą satysfakcję, kiedy obdarowana osoba/y jest zadowolona z mojej pracy. Są to propozycje, moje pomysły na prezenty z każdej okazji, drugich takich nie ma.Prace są wykonane na kafelku, do zawieszenia na ścianie. Pozdrawiam. Jola

Pasje Jolki
Zupa Czosnkowa z grzankami / Patato soup with garlic 171

się porządnie rozgrzać. Proponuję zupę - krem z czosnkiem. Kiedy po raz pierwszy ją robiłam, to myślałam bee. Zupa czosnkowa? To nie może być dobre, ale że to była moja praca, wyjścia nie miałam. ZUPA OKAZAŁA SIĘ DELIKATNA, SYTA, SMACZNA I ROZGRZEWAJĄCA. POTRZEBUJESZ    na około 2,5 litra wywaru mięsnego, czy warzywnego lub wody : 3 ziemniaki , 2 średnie główki

Pasje Jolki
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i jabłkami 138

roztopiony, lecz przestudzony tłuszcz. Ciasto od tego momentu zarabiamy i podsypujemy dodatkową mąką tak długo, aż przestanie kleić się do rąk/blatu i wszystkiego, co jest w pobliżu miejsca pracy ;). Ciasto ma być sprężyste i pulchne. Po wyrobieniu ciasta zostawiamy je w misce przykrytej ściereczką na około 30 minut. Ciasto powinno zwiększyć nieco swoją objętość.  Wierzch ciasta

Eat Shrimps
Czulent na gęsinie - potrawa pieczona 24 godziny 178

Czulent do danie pochodzące z kuchni żydowskiej. Przygotowywało się je na szabat czyli sobotę uznawaną za dzień odpoczynku. Ortodoksyjni Żydzi nie mogą tego dnia wykonywać żadnych czynności uznawanych za pracę czyli nawet samodzielnie rozpalać ognia pod kuchnią. No i gąska jest do tego dania idealna. Długo pieczone mięso będzie rozpływało się w ustach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
B... Bruschetta w 2 wariantach! 152

przygotowaniu nawet dla kulinarnych amatorów ;) Grzanka posmarowana oliwą, z aromatycznym czosnkiem i najczęściej z salsą pomidorową. Pycha! Naczelny wraca z "treningu" (tak, zaczął grać w piłę z kolegami z pracy :D), więc należy mu się coś pożywnego ;) Postawiłam na wersję klasyczną, natomiast drugą grzankę posypałam mięsem mielonym. W trakcie przygotowywania zmieniłam zdanie i nie użyłam szynki krakowskiej, natomiast dodałam pieczarki

Kitchens Alphabet
Chleb litewski 171

Amber zaprosiła nas do swojej   piekarni . Tym razem wspólnie upiekłyśmy chleb litewski, który na tę okazję zaproponowała Kamila z bloga Ogrody Babilonu .  Przygotowanie chleba litewskiego wymaga trochę pracy i czasu, ale gwarantuję Wam, że efekt końcowy jest tego wart. Chleb jest upieczony z ciasta potrójnie zakwaszonego, pachnie kminkiem, ma delikatny wilgotny miąższ i miękka skórkę. Jest doskonały. Chleb

Kulinarne przygody Gatity
KREM Z KALAFIORA Z MLEKIEM KOKOSOWYM, CZOSNKIEM I ZIARNAMI. 209

żelazo. Ubogi w kalorie: 100 g – 24 kcal. /Ziemniak - Silne działanie oczyszczające, jest doskonały na nerki, wątrobę, działa przeciwwrzodowo, moczopędnie, przciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie, wzmacnia serce, mięśnie, dodaje dużo energii, sprzyja pracy jelit. Bogaty w witaminy B3, C, potas, fosfor, magnez, jod, wapń, żelazo, fluor, kwas foliowy, łatwo przyswajalna skrobia, białko i tłuszcz. Ubogi w kalorie: 100 g – 60 kcal. /Czosnek - jest

Wypisz Wymaluj
Chruściki (faworki, chrust) 24791

pączki, chruściki są najczęściej przygotowywane w „tłusty czwartek”. Nie ma z nimi dużo pracy, więc dlaczego robimy je tylko od święta ?… Są kruche, złociste, takie jakie jadłam w dzieciństwie… Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 1 żółtko 4 łyżki gęstej śmietany 18 % 1 łyżka spirytusu 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać resztę

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania