się porządnie rozgrzać. Proponuję zupę - krem z czosnkiem. Kiedy po raz pierwszy ją robiłam, to myślałam bee. Zupa czosnkowa? To nie może być dobre, ale że to była moja praca, wyjścia nie miałam. ZUPA OKAZAŁA SIĘ DELIKATNA, SYTA, SMACZNA I ROZGRZEWAJĄCA. POTRZEBUJESZ na około 2,5 litra wywaru mięsnego, czy warzywnego lub wody : 3 ziemniaki , 2 średnie główki
Pasje Jolkiroztopiony, lecz przestudzony tłuszcz. Ciasto od tego momentu zarabiamy i podsypujemy dodatkową mąką tak długo, aż przestanie kleić się do rąk/blatu i wszystkiego, co jest w pobliżu miejsca pracy ;). Ciasto ma być sprężyste i pulchne. Po wyrobieniu ciasta zostawiamy je w misce przykrytej ściereczką na około 30 minut. Ciasto powinno zwiększyć nieco swoją objętość. Wierzch ciasta
Eat ShrimpsCzulent do danie pochodzące z kuchni żydowskiej. Przygotowywało się je na szabat czyli sobotę uznawaną za dzień odpoczynku. Ortodoksyjni Żydzi nie mogą tego dnia wykonywać żadnych czynności uznawanych za pracę czyli nawet samodzielnie rozpalać ognia pod kuchnią. No i gąska jest do tego dania idealna. Długo pieczone mięso będzie rozpływało się w ustach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaprzygotowaniu nawet dla kulinarnych amatorów ;) Grzanka posmarowana oliwą, z aromatycznym czosnkiem i najczęściej z salsą pomidorową. Pycha! Naczelny wraca z "treningu" (tak, zaczął grać w piłę z kolegami z pracy :D), więc należy mu się coś pożywnego ;) Postawiłam na wersję klasyczną, natomiast drugą grzankę posypałam mięsem mielonym. W trakcie przygotowywania zmieniłam zdanie i nie użyłam szynki krakowskiej, natomiast dodałam pieczarki
Kitchens AlphabetAmber zaprosiła nas do swojej piekarni . Tym razem wspólnie upiekłyśmy chleb litewski, który na tę okazję zaproponowała Kamila z bloga Ogrody Babilonu . Przygotowanie chleba litewskiego wymaga trochę pracy i czasu, ale gwarantuję Wam, że efekt końcowy jest tego wart. Chleb jest upieczony z ciasta potrójnie zakwaszonego, pachnie kminkiem, ma delikatny wilgotny miąższ i miękka skórkę. Jest doskonały. Chleb
Kulinarne przygody Gatityżelazo. Ubogi w kalorie: 100 g – 24 kcal. /Ziemniak - Silne działanie oczyszczające, jest doskonały na nerki, wątrobę, działa przeciwwrzodowo, moczopędnie, przciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie, wzmacnia serce, mięśnie, dodaje dużo energii, sprzyja pracy jelit. Bogaty w witaminy B3, C, potas, fosfor, magnez, jod, wapń, żelazo, fluor, kwas foliowy, łatwo przyswajalna skrobia, białko i tłuszcz. Ubogi w kalorie: 100 g – 60 kcal. /Czosnek - jest
Wypisz Wymalujpączki, chruściki są najczęściej przygotowywane w „tłusty czwartek”. Nie ma z nimi dużo pracy, więc dlaczego robimy je tylko od święta ?… Są kruche, złociste, takie jakie jadłam w dzieciństwie… Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 1 żółtko 4 łyżki gęstej śmietany 18 % 1 łyżka spirytusu 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać resztę
Oryginalny smakProste i smaczne szaszłyki z polędwiczek drobiowych marynowanych w kozim jogurcie z przyprawami, podane z ogórkową raitą. Danie jest przykładem tego, że niewielkim nakładem pracy można uzyskać coś wyjątkowego. Składniki: 14 polędwiczek drobiowych 1 czerwona papryka Marynata: 150 g jogurtu koziego 1 łyżeczka suszonego czosnku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/3 łyżeczki chilli 2 łyżeczki papryki słodkiej
Oryginalny smakprzegapić, żadnej bramki Milika czy Lewandowskiego :) Po piwie, oczywiście co bym nie zjadł wcześniej i tak zawsze mam "małego głoda" :) , ale tym będę się martwił po meczu. Po pracy popędziłem swoim golfikiem prosto do domu, no dobra jeszcze do apteki wstąpiłem, a potem czym prędzej do kuchni. Po umyciu rączek, jak to w Klanie zalecają ;) , zabrałem się za przygotowywanie jedzonka
Parowar Facetadziś niedziela, należałoby się wyspać, ale niestety, obudziłem się o 6:30 i nie szło już zasnąć. Założę się, że jutro ciężko będzie mi wstać przed 8 do pracy, jak to przy każdym poniedziałku, tudzież innym dniu tygodnia, gdy trzeba wstać. A dziś jak nie muszę, zrywam się skoro świt ;) W tygodniu ciężko wyrobić się rano ze śniadaniem, bo kawa
Parowar FacetaCukinie dodajemy na ok. 10 min przed końcem parowania. Myjemy wtedy świeżą pietruszkę i drobno siekamy. Po usłyszeniu dzwoneczka czy cokolwiek innego informuję u was, że parowar skończył swoją pracę, wyjmujemy wszystko na talerz, a ziemniaki posypujemy pietruszką. Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam
Parowar Facetateż niełatwe zadanie o tej porze roku. Miła Pani ze sklepu osiedlowego wygrzebała gdzieś na zapleczu, kupiłem je w ostatnim sklepie przed poddaniem się :) Troszkę pracy z nimi jest, szczególnie natykanie, z powodu zawijanego pomiędzy produktami wędzonego boczku i cukinii zajęło więcej czasu, niż zrobienie i zjedzenie innej potrawy. Przejdę od razu do składników ( choć widać
Parowar Facetaktóre w swojej konsystencji są jak prawdziwe ciasto francuskie.Ciasto jest o tyle fajne ,że nie potrzeba go wielokrotnie wałkować, przy czym zaoszczędzamy sporo czasu. Przepis dostałam od koleżanki z pracy, postanowiłam wypróbować i taki efekt otrzymałam. Można piec oczywiście jaśniejsze ale ja lubię takie wypieczone :) Czas pieczenia: około
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamuffinki są najprostsze i najzwyklejsze, bez dodatków i dodatkowej pracy. Czyli jest to coś dla zapracowanych osób, które nie mają zbyt dużo czasu na rozpieszczanie siebie i bliskich. Przepis wygrzebałam na blogu tysiąc smaków, trochę go zmodyfikowałam na własne potrzeby. Wyszły mi 22 babeczki :) Składniki: 2 szkl mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 szkl cukru 1 łyżka cukru
charlotte gotujeminut. Ostudzić ciasto. Nadzienie-wszystkie wyżej wymienione składniki wymieszać. Ciasto przekroić na 2 podłużne placki i przełożyć masą serową. Ozdobić marchewką i kiełkami. Rada. Oryginalna przystawka lub przekąska np.do pracy
Kulinarny karnet Christophera