wiecie, że kiszona kapusta zawiera więcej witaminy C niż surowa? Poza tym kiszonki są pełne bakterii odpowiedzialnych za dobrą pracę naszych jelit. Warto ją jeść szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy mamy do wyboru niewiele sezonowych warzyw i owoców, a sezon sprzyja przeziębieniom. podałam z kurczakiem duszonym z ziołami Składniki: kapusta kiszona marchew cebula pieprz olej lub oliwa Kapustę kroimy
chwile dla mniePieczone żeberka w sosie teryiaki i miodzie to dla mnie hicior ! Nie wymagają dużo pracy, a efekt końcowy powala. Ten smak, ten zapach, ten aromat... i kolor. Wszystko idealne. Zróbcie je koniecznie. Składniki: * około 1 kg żeberek * 3 łyżki miodu * 80 ml sosu teriyaki * 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego * 1 łyżeczka ziaren kolendry * 1/2 łyżeczki soli morskiej Wykonanie: Rozgrzać suchą
kolorowotorcikowooleju z dyni. Często podawana jest z kleksem kwaśnej śmietany. 100g dyni to 32 kalorie. Dynia nie wch łania metali ciężkich,także warto podawać ją dzieciom zamiast marchewki. Usprawnia pracę jelit,likwiduje zaparcia,zapobiega cukrzycy gdyż obniża zawartość cukru we krwi. Jest zasadotwórcza i lekkostrawna. SMACZNEGO
Pasje Jolkisolo jako dodatek do dania głównego. Pamiętajmy,że dynia nie wciąga żadnych szkodliwych nawozów, co czyni ją dużą konkurencją dla innych warzyw. Ma bardzo dobre działanie na pracę jelit. SMACZNEGO
Pasje JolkiBardzo czekoladowa i puszysta masa. Prosta do zrobienia, tu nic się zważy i czas pracy minimalny. Przepis jest na duże ciasto lub tort. Do zrobienia tego rozpływającego się w ustach kremu potrzebujesz: - 1000 g śmietany 30-36 % słodkiej - 1 czekolada gorzka 100 g - 2 czekolady mleczne 100 g Śmietanę doprowadź do wrzenia. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki. Kiedy śmietana
Pasje Jolkipracochłonne, ani skomplikowane. Tu potrzeba tylko czasu, a może i aż trochę czasu. Oczywiście zamiast zakwasu, jeżeli nie masz, możesz użyć drożdży. Ale wtedy trzeba włożyć trochę pracy przy wyrabianiu. Jest to przepis na 3 bochenki, średniej wielkości. - łyżka miodu - 10 g drożdży, dla wzmocnienia zakwasu - zakwas trzy tygodniowy - łyżka soli - ok. 300 g mąki razowej i 1000 g orkiszowej
Pasje Jolkinagrzanego piekarnika , góra-dół. Po tym czasie chlebki były gotowe. Alicja położyła je na kratkę, aby odetchnęły. I to cała historia. Po około 2 godzinach wcale nie wykańczającej pracy otrzymaliśmy 3 piękne bochenki chleba. Jak na pierwszy raz świetnie. Z tego ciasta można zrobić bułki. Czas pieczenia wtedy wynosi ok.25-30 minut. SMACZNEGO . CMOK
Pasje Jolkiwolnych chwilach zajmuję się , a raczej uczę sztuki decoupage. Mam dużą satysfakcję, kiedy obdarowana osoba/y jest zadowolona z mojej pracy. Są to propozycje, moje pomysły na prezenty z każdej okazji, drugich takich nie ma.Prace są wykonane na kafelku, do zawieszenia na ścianie. Pozdrawiam. Jola
Pasje Jolkisię porządnie rozgrzać. Proponuję zupę - krem z czosnkiem. Kiedy po raz pierwszy ją robiłam, to myślałam bee. Zupa czosnkowa? To nie może być dobre, ale że to była moja praca, wyjścia nie miałam. ZUPA OKAZAŁA SIĘ DELIKATNA, SYTA, SMACZNA I ROZGRZEWAJĄCA. POTRZEBUJESZ na około 2,5 litra wywaru mięsnego, czy warzywnego lub wody : 3 ziemniaki , 2 średnie główki
Pasje Jolkiroztopiony, lecz przestudzony tłuszcz. Ciasto od tego momentu zarabiamy i podsypujemy dodatkową mąką tak długo, aż przestanie kleić się do rąk/blatu i wszystkiego, co jest w pobliżu miejsca pracy ;). Ciasto ma być sprężyste i pulchne. Po wyrobieniu ciasta zostawiamy je w misce przykrytej ściereczką na około 30 minut. Ciasto powinno zwiększyć nieco swoją objętość. Wierzch ciasta
Eat ShrimpsCzulent do danie pochodzące z kuchni żydowskiej. Przygotowywało się je na szabat czyli sobotę uznawaną za dzień odpoczynku. Ortodoksyjni Żydzi nie mogą tego dnia wykonywać żadnych czynności uznawanych za pracę czyli nawet samodzielnie rozpalać ognia pod kuchnią. No i gąska jest do tego dania idealna. Długo pieczone mięso będzie rozpływało się w ustach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaprzygotowaniu nawet dla kulinarnych amatorów ;) Grzanka posmarowana oliwą, z aromatycznym czosnkiem i najczęściej z salsą pomidorową. Pycha! Naczelny wraca z "treningu" (tak, zaczął grać w piłę z kolegami z pracy :D), więc należy mu się coś pożywnego ;) Postawiłam na wersję klasyczną, natomiast drugą grzankę posypałam mięsem mielonym. W trakcie przygotowywania zmieniłam zdanie i nie użyłam szynki krakowskiej, natomiast dodałam pieczarki
Kitchens AlphabetAmber zaprosiła nas do swojej piekarni . Tym razem wspólnie upiekłyśmy chleb litewski, który na tę okazję zaproponowała Kamila z bloga Ogrody Babilonu . Przygotowanie chleba litewskiego wymaga trochę pracy i czasu, ale gwarantuję Wam, że efekt końcowy jest tego wart. Chleb jest upieczony z ciasta potrójnie zakwaszonego, pachnie kminkiem, ma delikatny wilgotny miąższ i miękka skórkę. Jest doskonały. Chleb
Kulinarne przygody Gatityżelazo. Ubogi w kalorie: 100 g – 24 kcal. /Ziemniak - Silne działanie oczyszczające, jest doskonały na nerki, wątrobę, działa przeciwwrzodowo, moczopędnie, przciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie, wzmacnia serce, mięśnie, dodaje dużo energii, sprzyja pracy jelit. Bogaty w witaminy B3, C, potas, fosfor, magnez, jod, wapń, żelazo, fluor, kwas foliowy, łatwo przyswajalna skrobia, białko i tłuszcz. Ubogi w kalorie: 100 g – 60 kcal. /Czosnek - jest
Wypisz Wymalujpączki, chruściki są najczęściej przygotowywane w „tłusty czwartek”. Nie ma z nimi dużo pracy, więc dlaczego robimy je tylko od święta ?… Są kruche, złociste, takie jakie jadłam w dzieciństwie… Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 1 żółtko 4 łyżki gęstej śmietany 18 % 1 łyżka spirytusu 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać resztę
Oryginalny smak