do pracy - 13340 przepisów (strona:628/890)

AROMATYCZNA KARKÓWKA Z KAMISEM 146

razem sprawia ze mięsko jest bardzo aromatyczne. A mi dodatkowo podoba się ze przyprawy nie są pomielone, tylko gruboziarniste. Karkóweczka palce lizać! A wszystko to bez większego nakładu pracy. Polecam szczerze bo mięsko naprawdę pycha! Składniki: 6 plastrów karkówki 5 łyżek oleju oapkowanie ,,Grill Karkówka" Kamis Wykonanie: Plastry karkówki delikatnie rozbijamy. Przyprawę dobrze mieszamy z olejem, wkładamy do przygotowanej marynaty

Z Majeczką w kuchni
Stek wołowy z krzyżowej z domowym sosem malinowym 262

jeść, prezentować Wam przepisy i kusić, byście odtwarzali je w domowej kuchni. Mięso pełne witamin, minerałów i doskonałe źródło białka powinno dominować w naszej diecie. Inspiracja dla mojej pracy inżynierskiej i badań, które właśnie trwają - na pewno podzielę się z Wami efektami, gdyż sama jestem ich bardzo ciekawa :) Każdy z Was powinien znaleźć czas, by przyrządzić sobie takie cudowne

Sajkofanka smaku
Tort tiramisu i mikser planetarny marki Philips 329

czego bardzo się cieszę:). Jest to mój pierwszy mikser stojący i pięknie się prezentuje w mojej kuchni. Jest biały, smukły, wygląda nowocześnie i z klasą. Co najważniejsze wspaniale ułatwia pracę, szybko ubija pianę i dobrze wyrabia ciasto. Świetnie robi bitą śmietanę. Do ciasta drożdżowego ma specjalny hak, który jest odpowiednio wyprofilowany (ma kształt- spiralki). Ciasto jest świetnie wyrobione

Mała Cukierenka
Przekąska z naleśników ze szpinaku posmarowanych kremem łososiowym 381

luteiny, które przeciwdziałają wolnym rodnikom, a tym samym zapobiegają procesom starzenia się oraz powstawania komórek nowotworowych. Oprócz przeciwutleniaczy szpinak dostarcza do naszego organizmu potas, który razem z magnezem reguluje pracę serca i przeciwdziała nadciśnieniu tętniczemu.Kobiety w ciąży powinny wzbogacić swoją dietę w szpinak, ze względu na zawarty w nim kwas foliowy - zapobiega on powstawaniu wad układu nerwowego u płodu

W kuchni Katie
Małże, mule, omułki - czyli co skrywa czarna muszelka 220

lata temu nie wzięłabym żadnego z owoców morza do ust. Po prostu nie i koniec! Gumowata konsystencja morskich żyjątek sprawiała, że nie mogły przejść mi przez gardło. Dopiero praca w kuchni zmusiła mnie do polubienia krewetek, kalmarów i muli. Powoli się przełamałam - teraz po prostu uwielbiam krewetki! Do ośmiorniczek i ostryg jeszcze się nie przekonałam, ale to zapewne tylko kwestia

W kuchni Katie
Bagietka, autoliza, zakwas żytni razowy 242

lubią wyrabiać ciasta, ale są za to cierpliwi. Całość, łącznie z wypiekiem, zajmuje około 40 godzin, w tym 12 godzinna autoliza i 24 godzinna zimna fermentacja. Samej realnej pracy tak niewiele, że trudno ją dostrzec. W zasadzie to się tylko czeka...a efekt jest rewelacyjny. Bagietka wyłącznie na zakwasie, cienka i chrupiąca skórka, delikatny i stosunkowo ciemny od sporej ilości

Grahamka, weka i kajzerka
Focaccia pomidorowa z cebulą, na starterze Poolish 140

Poolish i wodę, następnie wymieszaj drewnianą łyżką aż do otrzymania lepkiej masy ciasta. Wyrabiaj w misce ręcznie około 10-15 minut. Ciasto będzie miękkie i lepkie, w trakcie dalszej pracy będzie potrzebowało maki do podsypywania. Wyłóż ciasto na deskę lub blat oprószony mąką, delikatnie posyp je mąką i rozpłaszcz tak, aby przybrało formę prostokąta. Daj ciastu odpocząć 5 minut. Rękoma

Grahamka, weka i kajzerka
Sztangle graham orkiszowe 162

YeastSpotting . Zaczyn: 100 g zakwasu pszennego razowego 150 g mąki pszennej graham 12 g świeżych drożdży 20 g miodu lipowego 150 g letniej wody 12 godzin przed rozpoczęciem pracy nakarm zakwas. Rozetrzyj drożdże z miodem. W dużej misce wymieszaj mąkę graham z zakwasem i wodą, a następnie dodaj roztarte drożdże. Wymieszaj i odstaw do przefermentowania pod przykryciem na 3 godziny

Grahamka, weka i kajzerka
Minichlebki żytnie z suszonymi śliwkami 161

zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting . Zaczyn: 170 g zakwasu żytniego razowego o hydracji 100% 100 g ciepłej wody 210 g mąki żytniej chlebowej Na 12 godzin przed rozpoczęciem pracy dokarm zakwas i odstaw w ciepłe miejsce. Po tych dwunastu godzinach przygotuj zaczyn dodając do zakwasu wodę i mąkę. Zaczyn będzie stosunkowo gęsty, więc zwróc uwagę

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb graham na zakwasie pszennym 309

YeastSpotting . Zaczyn: 300 g mąki graham 120 g zakwasu pszennego 8 g drożdży świeżych (lub 2 g drożdży instant) 250 g letniej wody Na 12 godzin przed rozpoczęciem pracy dokarm zakwas. W letniej wodzie, o temperaturze 26 °C, rozpuść drożdże. W misce wymieszaj dokładnie zakwas, mąkę i wodę z rozpuszczonym dożdżami. Odstaw zaczym pod przykryciem na 5 godzin w ciepłym

Grahamka, weka i kajzerka
Pâte fermentée razowe 142

Podobnie jak inne prefermenty, ma krótką żywotność, nawet przechowywane w lodowce. Musi zostać zużyte w ciągu 48 godzin. W domowych warunkach chyba lepiej przygotować pâte za każdym razem świeże, praca włożona w jego przygotowanie nie jest duża, a efekty wypiekania chleba są lepsze. Składniki na 380 g Pâte fermentée razowego: 230 g mąki pszennej razowej 150 g wody letniej

Grahamka, weka i kajzerka
Starogardzki, AleWorek - akcja! 226

jego pierwowzorem jest chleb Steimnetza. Na szczęście udało mi się znaleźć recepturę, aczkolwiek w miejscu , którego się nie spodziewałem. Mąkę udało mi się kupić, więc do roboty - zaprzęgnięty do pracy został zakwas żytni razowy (powinien być starogardzki, ale niech ta drobna zmiana zostanie mi wybaczona). Ciasto prowadzone metodą pięciofazową, w której ważne są czasy trwania każdej fazy, temperatura i proporcje

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb mieszany z ostropestem 191

przebadanych ziół stosowanych na codzień. Uważa się go za jeden z najlepszych środków stosowanych w celu odtrucia organizmu, a także w przypadku uszkodzeń, stłuszczenia i marskości wątroby, oraz zaburzeniach pracy woreczka żółciowego. Naj­waż­niej­szą substan­cją ak­tyw­ną ro­śli­ny jest sy­li­ma­ry­na sta­no­wią­ca kom­pleks po­chod­nych

Grahamka, weka i kajzerka
Rolada jabłkowa 191

Nakład pracy...20 minut. Czas oczekiwania troszkę dłuższy, bo pieczenie i galaretka musi się ściąć. Ale to pestka z satysfakcją konsumowania. No i niedrogo. Ciasto: - 1 niepełna szklanka cukru pudru - szklanka mąki - 5 jaj -  łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli Włącz piekarnik na 180° góra-dół. Oddziel żółtka od białek. Ubij białka z cukrem i solą na sztywną pianę

Pasje Jolki

Proponowane wyszukiwania