bardzo lubię pankejki, bo są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a takie przepisy są w sam raz w pośpieszne dni lub jako deser z rana przed szkołą, lub pracą. Ja zazwyczaj robię pankejki o mniejszej średnicy, bo takie smakują mi lepiej i fajniej się prezentują na talerzu. Zapraszam do przygotowania. Składniki: 2 jaja szklanka mleka (250 ml) 3 łyżki
Kuchnia Łukaszadodając nasze ulubione dodatki, wyszły cudowne- delikatne, mięciutkie i bardzo wilgotne i co najważniejsze nic nie tracą na smaku na drugi dzień, są równie smaczne, jak nie smaczniejsze nawet. Pracy przy nich niewiele (jak to przy muffinkach) a cudowny smak pozostaje na długo..., są to zdecydowanie najlepsze muffinki jakie dotychczas jadłam... :-) Oprócz tego, że są bez cukru i bez pszenicy
Smaczne Zdroweprzeważnie z większą ilością mleka - a kiedyś nie piłam jej wcale 3 kocham gotować :) 4 kocham też koty - szczególnie rudzielce 5 uwielbiam malować paznokcie - niestety ze względu na pracę noszę bezbarwne 6 jestem zorganizowana - wszystko muszę mieć rozplanowane 7 lubię dzieci - te nasze w rodzinie szczególnie :) - swoich jeszcze nie mam A druga zabawa to oczywiście
Magiczne Życie Martyszybciutko ciasto. Jeśli zajmie nam to zbyt dużo czasu i ciasto zrobi się zbyt ciepłe, papkowate trzeba je na na jakiś czas odstawić do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy. Ułatwimy sobie pracę smarując wałek olejem coby ciasto się nie przyklejało. Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i wykrawamy foremkami kształty dzwoneczków, gwiazdek lub aniołków. Pamiętamy o zrobieniu dziurek na zawieszki. Pieczemy ok. 15 minut
prawdziwe jedzeniejajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Formować kulki, w każdą włożyć suszoną śliwkę. Dobrze zlepić, smażyć na oleju z każdej strony. Jeżeli posiadamy frytkownicę, to ułatwimy sobie pracę, smażąc w niej pulpety. Sos curry. Na oliwie zeszklić pokrojony czosnek , cebule, dodać starty imbir. Dodać curry, pozostałe przyprawy, podlać bulionem, dodać śmietanę i mleko kokosowe. Całość wymieszać blenderem
Kulinarny karnet Christopheraczasu do czasu nachodzi nas ochota na coś słodkiego. Najlepiej żeby to był własny wypiek i nie wymagał od nas zbyt dużego nakładu pracy, bo wolnego czasu jak na lekarstwo... Dlatego postanowiłyśmy, że tym razem będzie to ciasto ze śliwką, które nie może się nie udać :) Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru trzcinowego (może być biały) ok. 2 szklanki mąki
WeAreCrazyPrzepis na to ciasto miał się pojawić już wczoraj na blogu, ale wychodząc rano do pracy nie przypuszczałam, że do domu wrócę po 13 godzinach. I tak piszę go dla Was dopiero przy porannej sobotniej kawce. Ciasto jest genialne, pyszne i na szczęście za słodkie mi nie wyszło. Krem delikatny, biszkopt z najlepszego przepisu od mamy oczywiście. Częstujcie się! BISZKOPT
Magiczne Życie Martyjakieś pół szklanki) - trochę soli - dużo pieprzu - vegeta, warzywko, inny kucharek albo jeszcze trochę soli - 2 ząbki czosnku - olej do smażenia - piwo do wypicia w trakcie pracy (gotowanie stresuje) (na fotce nie ma czosnku, bo natchnęło mnie w trakcie) Na początek z umytych cukinii odcinamy dupki (nie wiem, czy trzeba, ale wolałam tak zrobić) i trzemy je (cukinie, nie dupki
Kulinarne zapędy KokosaCałość wrzucamy na patelnię potraktowaną zawczasu masłem / margaryną. Smażymy, aż będą ładne, lekko twardawe, zeszklone i pachnące... ... a potem wrzucamy je do bulionu z warzywami. Na tym etapie nasza praca wygląda mniej więcej tak: Teraz pozostaje oczekiwanie na brokuła. Zamiast gotować go w osłodzonej wodzie można użyć kwasku cytrynowego, albo zrobić go na parze. Gdy nasze kwiatki będą już takie
Kulinarne zapędy KokosaPotem całość mieszamy, przyprawiamy jak kto lubi i można podawać :) Przed pognieceniem brokuła dobrze jest wziąć sobie parę różyczek do dekoracji. Ja wzięłam, ale jakoś mi zniknęła w trakcie pracy, więc niestety gotowe danie jest bez :D Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosasię nie podobało, w związku z czym poszłam na żywioł i udało się ;) Sałatka nadaje się nie tylko na imprezy - przekonałam się, że to również idealna przekąska do pracy :) Użyłam mortadeli, Wy możecie użyć tego, co Wam się żywnie podoba - szynki, parówek, kiełbasy, jeśli chcecie, by Wasza sałatka była bezmięsna, zamiast wędliny dodać można kukurydzę z puszki. Składniki: - pół główki
Kulinarne zapędy Kokosamotywacji i okazji, więc akcja była jak znalazł. Przygotowanie tej przekąski jest nieco czasochłonne, ale naprawdę warto. Dodam jeszcze, że zdecydowanie lepsze okazały się na zimno, dziewczyny z pracy powiedziały, że smakują jak takie małe racuszki :) Wodę z przepisu można zastąpić częściowo mlekiem. Składniki: - 4 banany - 1 jajko - szklanka mąki - szklanka wody - pół szklanki wiórków kokosowych - pół łyżeczki proszku
Kulinarne zapędy Kokosanaprawdę dobry interes ;) Zaczynamy! Dzień 0 Staliśmy się posiadaczami zaczynu. Jeśli poprzednia osoba robiła Hermana zgodnie z procedurą z karteczki to jest dziś sobota albo niedziela, tymczasem do prac przystąpić możemy dopiero w poniedziałek. Aby ciasto odpoczęło do tego czasu przekładamy je ze słoiczka do miski, od razu dużej, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, ale nie w słońcu
Kulinarne zapędy KokosaTadammm ;-) Przepyszne ciasto jaglane z dużą ilością świeżych żurawin, rozgrzewających przypraw i polskich= najlepszych malinówek! Super pomysł na drugie śniadanie, możecie zapakować w lunchbox i wsiąść ze sobą do pracy czy szkoły, bądź też podać domownikom z filiżanką gorącego kakao czy też kawy! Smacznie, zdrowo i pięknie! DZIEŃ DOBRY! SKŁADNIKI: - 2 szklanki suchej kaszy jaglanej - 4 jabłka malinówki - przyprawy: cynamon
SMYKWKUCHNIdzień wolny od pracy lubię zamiast tradycyjnej kanapki na śniadanie przygotować coś ciepłego a równocześnie nie zbyt pracochłonnego. Te placuszki sprawdzają się tu idealnie :) Składniki: - 4 banany - 1/2 szklanki mąki pszennej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 jajka - 1/2 szklanki mleka - 5 dag cukru pudru - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - sok z 1 cytryny Przygotowanie: Banany rozgniatamy i polewamy
Zainspirowana w kuchni