do pracy - 13340 przepisów (strona:640/890)

Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Włochy 156

podkreśla znaczenie rodziny w celebrowaniu Bożego Narodzenia. Posiłki odbywają się przy wielkim, uroczyście przystrojonym stole, w licznym gronie cioć, wujków, kuzynów i innych bliskich. Świąteczne potrawy są wynikiem zespołowej pracy całej rodziny i wielu godzin spędzonych w kuchni, zaś menu nie zmienia się od pokoleń . Ze względu na duże zróżnicowanie poszczególnych regionów Włoch, trudno jest wyróżnić jedną włoską tradycję świąteczną

Chilli Czosnek i Oliwa
Sigara Böreği - cygara z ciasta filo nadziewane serem feta i ziołami 373

spotkałam się również ze stwierdzeniem, że jest on wcześniejszą formą filo. Do cygar najczęściej wykorzystuje się yufkę pokrojoną na duże trójkąty, jak na zdjęciu poniżej. Z pewnością ułatwia to pracę, gdyż odchodzi nam wycinanie płatów. Jeżeli chcielibyście spróbować zrobić böreği z ciastem yufka, to szukajcie go w sklepach z produktami arabskimi. Ja przygotowałam je z ciastem filo, które bardzo dobrze

Chilli Czosnek i Oliwa
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 210

mięso! Jedzenie ubogich stało się delikatesem dla mieszczuchów, produktem obecnie niedostępnym dla niektórych osób. Z drugiej strony, własnoręczne zbieranie roślin, schylanie się i klękanie, przemierzanie dużych obszarów to ciężka praca, tym bardziej że wiedzę o dzikich roślinach jadalnych posiadają nieliczni. „ Istnieje ponad 100 gatunków horty (jadalnych dzikich roślin) na Krecie, ale nawet najbardziej doświadczone osoby nie są w stanie rozpoznać

Chilli Czosnek i Oliwa
Financier (finansjerki) z rabarbarem i białą czekoladą 171

wcześniej Jedną z moich słabości jest biała czekolada, dlatego lubię dodawać ją do deserów. Albo wyjadać z kuchennej szafki... Choć mój Mąż co jakiś czas przynosi mi z pracy białą czekoladę z przeznaczeniem na ciasto (tak, mój Mąż pracuje w firmie produkującej czekoladę,  szczęściara ze mnie:)), jakoś nigdy nie może ona dotrwać do pieczenia. Znika potajemnie , jakby wyjadały

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z cytryną i tymiankowymi pieczarkami 284

Posyp natką pietruszki, parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem (sporo). Jeszcze raz wymieszaj i zajadaj.  Makaron najlepszy jest jedzony na świeżo, chociaż ja zabrałam go również następnego dnia do pracy i też był dobry. Robiłam to danie już trzy razy i nigdy się nie zawiodłam. A Wy też spróbujecie

Chilli Czosnek i Oliwa
Zielony omlet ze szparagami i szpinakiem 178

czym postaram się Was przekonać w kolejnym wpisie. Ale dzisiejszy omlet to jednak nadal bardzo proste danie . Możecie go jeść na ciepło, na zimno, zabrać ze sobą do pracy pokrojony w kliny - jest bardzo praktyczny i przepyszny:) Trudno jest mi przyporządkować ten omlet do konkretnego kraju śródziemnomorskiego, ponieważ tego typu danie przygotowuje się w wielu z nich. W Prowansji robi

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka ogrodnika - moja ulubiona sałatka na wiosnę 200

znaleźć w wiosennym ogrodzie (rzodkiewki, dymki, sałatę, ogórki), stąd jej nazwa. Najlepiej zjeść ją na świeżym powietrzu i cieszyć się otaczającą przyrodą... choć jest również doskonała jako lunch do pracy:) Sałaty z winegretem to domena francuska, dlatego pozwoliłam sobie zaliczyć dzisiejszą propozycję do tego kręgu kulinarnego ( zresztą zapożyczyłam ten sos przed laty z jakiegoś francuskiego przepisu, niestety nie pamiętam już

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak wybrać dobrą oliwę z oliwek? - Relacja z imprezy Flos Olei 211

oliwa jest podobno bardzo gorzka. Tak jak już napisałam powyżej, dobrze skomponowana oliwa według Marco Oreggia powinna charakteryzować się nutą balsamiczną oraz nutą owocową lub warzywną. Oto moje miejsce pracy po degustacji. Oliwy, podobnie jak wino, należy dobierać do przygotowywanych potraw. Oliwy lekkie (nr 1 i 2) pasują do sałatek i owoców morza. Kolejne raczej do mięsa

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z bobu z pesto z orzechów włoskich 211

podniebienia:) Jak pisze Gennaro, bób to ulubieniec Włochów w czasie lata. Najchętniej jedzą go rolnicy z regionu Apulii (czyli obcasa włoskiego buta). Zabierają go ze sobą do pracy i jedzą razem z chlebem i serem. A Wy jak jadacie bób? Skusicie się na moja dzisiejszą sałatkę? Sałatka z bobu, pomidorków i rukoli z pesto z orzechów włoskich na 4 porcje

Chilli Czosnek i Oliwa
POWIDŁA CZEKOLADOWE, BEZ DODATKU CUKRU, Z KSYLITOLEM 212

pieczywa jak również jako dodatek do ciasteczek, rogalików czy pączków. Takie powidełka, samodzielnie przygotowane (z własnych ekologicznych owoców), bez dodatku cukru (tylko własna słodycz) to niesamowita frajda. I choć pracy przy nich niemało to radość z gotowego produktu rekompensuje cały trud. A dodatkowo te uśmiechy zadowolenia domowników - bezcenne... :-) W ubiegłym roku przygotowywałam je w dwóch smakach, w tym doszedł jeszcze

Smaczne Zdrowe
Pikantny kalafior smażony z fasolką szparagową 210

Taki kalafior to fajny dodatek do obiadu lub pomysł na lekki lunch do pracy. Robi się go szybko, a że jest jeszcze końcówka sezonu na fasolkę to możecie jeszcze go wypróbować. Także stopień pikantności możecie dostosować do siebie :) Składniki: 1 mały kalafior garść zielonej fasolki szparagowej 1/2 czerwonej cebuli chili 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz  1 łyżka oleju Wykonanie

Pasja Smaku
Placki ziemniaczane i szaszłyki z papryką! Sielsko - anielsko! 162

Wreszcie nadszedł czas na mojego pierwszego grilla w tym roku, było to jakiś czas temu podczas urlopu. Niestety w tym roku ogrom obowiązków w pracy spowodował, że czasu wolnego nie miałam prawie wogóle, więc fakt spędzenia weekendu u rodziców i wspólnego grillowania dał mi wiele radości. Razem z tatą zrobiliśmy placki ziemniaczane, tzn, tata rozpalił ogień a ja resztę hheheh

SMYKWKUCHNI
Goodbye summer 215

czas wziąć się do roboty.  Jako, że przez większość lata byłam nieobecna na blogu, chciałam się podzielić Wami moimi zdjęciami z ostatnich tygodni. Niestety ze względu na zmianę pracy i przeprowadzkę nie miałam możliwości wzięcia urlopu. Mimo to starałam się spędzać wolny czas aktywnie i wykorzystywać piękną pogodę w Trójmieście. Mam nadzieję, że Wam udało się wypocząć

Zgrabne Gotowanie
Surówka od "chińczyka" na zimę 3680

restauracjach chińskich? Jeśli tak to polecam zrobić ją samodzielnie, w dodatku zrobić sobie jej zapas na zimę w słoikach. Surówka jest pyszna i nie ma z nią dużo pracy. Idealna do zimowych obiadów, nie tylko chińskich. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Koktajl mango-brzoskwinia 225

jeszcze wymieszać.  Jeśli koktajl będzie za mało słodki ( choć ja wolę taki mniej słodki ) dodajcie cukier. UWAGA: Koktajl najlepiej smakuje mocno schłodzony. Dlatego przed przystąpieniem do pracy oziębcie owoce, jogurt i napój ryżowy ( tudzież mleko ) w lodówce. Tak koktajl prezentował się na Pikniku Smakoszy Smacznego

kolorowotorcikowo