Wracając z pracy doszedł nas wspaniały słodki zapach... tak to były one, truskawki! Sezon na nie wreszcie się rozpoczął! Długo i z ustęsknieniem go wypatrywałyśmy. Teraz jak już się zaczął będziemy z pewnością zasypywać Was przepisami z tym wspaniałym owocem. Pierwszy z nich to naleśniki na słodko z truskawkami i polewą czekoladową.. Mniam! Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji
Kolizje SmakówDzisiejszą propozycją są cieniutkie francuskie naleśniki zapiekane z farszem szpinakowo-grzybowym w sosie beszamelowym, według przepisu słynnej Julii Child. Wymagają wprawdzie sporo pracy, ale efekty są warte poświęcenia! Czas przygotowania: 60 minut + 25 minut pieczenia Ilośc porcji: 8 Składniki: Około 8 naleśników według tego przepisu. Beszamel 2 łyżki masła 3 łyżki mąki 2 szklanki gorącego mleka Sól, świeżo mielony
Kolizje Smakówprosty w zrobieniu, efektowny w wyglądzie i wspaniały w smaku. Tęczowy, gdyż poszczególne warstwy ubarwiłyśmy barnikami spożywczymi, dzięki czemu sernik jest niezwykle kolorowy. Nic tylko zajadać! Przygotowanie: około 4h (pracy przy serniku jest niewiele, długie są natomiast momenty oczekiwania aż poszczególne warstwy stężeją) Ilość porcji: ok. 12 Składniki: 1500g serka homogenizowanego 500g twarogu chudego 20 łyżeczek żelatyny (ok 60g) 180g
Kolizje SmakówProsty i szybki przepis na obiad po dniu ciężkiej pracy, kiedy nie mamy ani czasu, ani siły gotować? Nic prostszego. Wystarczy trochę ugotowanego kurczaka i zbiór niemalże przypadkowych składników z lodówki. U nas była to cebula, czosnek, groszek i śmietana. Całość doprawiona oregano i podsypana zółtym serem. Efekt? Powalający! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut Składniki: Puszka zielonego
Kolizje SmakówKoniec roku szkolnego zaskoczył mnie z nienacka. W ostatnich dniach było strasznie dużo pracy i załatwiania rozmaitych formalności. Ani się nie obejrzałam, a tu już zakończenie roku szkolnego. Płacz, kwiaty, życzenia odpoczynku i dwa miesiące wolnego. Oczywiście w teorii, bo w poniedziałek jak gdyby nigdy nic idę normalnie do szkoły. Z tym wyjątkiem, że takiej pustej i cichej. Dziwna jest
Kolizje Smakówmożemy zjeść od razu po przygotowaniu maczając końcówki w sosie koperkowym, czosnkowym, pietruszkowym lub po prostu obficiej skroplić oliwą. Spring rolls'y idealnie nadają się jako przekąska do pracy, czy na biwak, zwłaszcza w tak upalne dni. Do środka możemy włożyć dowolne składniki na jakie mamy ochotę np. pomidor, mozzarelle, ananas, czy orzechy
Kolizje SmakówNaleśniki to danie proste do wykonania i zawsze na czasie. Idealne zwłaszcza wtedy, kiedy nie mamy zbytnio czasu na bawienie się w kuchni, kiedy jesteśmy zmęczeni po pracy lub mamy nawał spraw do załawiania. Wystarczy odpowiedni farsz, na który mamy tego dnia ochotę i już mamy pyszny, ekspresowy obiad! Dzisiaj propozycja naleśników na słodko z farszem serowo-malinowym. Czas przygotowania
Kolizje Smakówparze. Wyszedł rewelacyjnie. Lekki, delikatny i smaczny. Po prostu palce lizać! Szczerze zachęcamy do przyrządzenia takiego smakołyku i konsumpcji!:) Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 1h (z czego pracy jest tak naprawdę na 10 minut, najwięcej czasu zajmuje „leżakowanie” ryby i uparowanie jej) Składniki: 2 pstrągi Cytryna Majeranek Sól ziołowa Pieprz + młode ziemniaczki jako dodatek do ryby. Pstrągi
Kolizje Smakówmyjemy,kroimy i dorzucamy do pasty. Całość mieszamy i nakładamy na bagietkę. Pasta nadaje się od razu do spożycia, ale świetnie sprawdzi się również w kanapkach do szkoły, czy pracy
Kolizje SmakówJako wspaniała, a nadal nie doceniana żona postanowiłam wczoraj dla mojego męża do pracy przygotować bułeczki cebulowe :) Poszukałam odpowiedniego przepisu (orginał znajduje się tutaj ) i zabrałam się wieczorem do gotowania. Wyszły przepyszne i zanim zdążyłam zrobić zdjęcie dwie już zniknęły, tuż po zdjęciach zniknęły dwie kolejne. A na śniadanie dla męża z 8 pierwotnie przygotowanych zostały 3 :). Smakują wyśmienicie, zwłaszcza
Kolizje Smakówmoże być naprawdę dowolny, wszystko zależy od naszych gustów i upodobań :) My zamiast dużych normalnych ptysi robiłyśmy wersje mini na jeden kęs. Wprawdzie przy takiej wersji jest trochę pracy z krojeniem i napełnianiem, ale dzieciom znacznie łatwiej je skonsumować nie brudząc przy tym wszystkiego dookoła :) Ilość: około 60 malutkich ptysi. Składniki: Ptysie: Pół kostki masła 1 i ¾ szklanki mąki
Kolizje Smakówsałatkę? Nic trudnego. Wystarczy ugotować ryż oraz pokroić trochę papryki i cebuli. Dorzucić kilka składników i mamy przepyszną sałatkę z tuńczykiem. Wspaniała w smaku i nie wymagająca dużo pracy, po prostu idealna :) Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: Duża miska Składniki: Puszka groszku Puszka tuńczyka Puszka czerwonej fasoli 2 papryki 2 cebule Woreczek ryżu 4 łyżki majonezu Ryż, pieprz
Kolizje Smakówsojowego. Kurczak wychodzi delikatny, chrupiący i niezwykle aromatyczny. Podczas pieczenia wspaniały zapach roznosi się po całym domu, aż ciężko wytrzymać do końca pieczenia. Nie wymaga przy tym zbyt wiele pracy, więc jest to idealny przepis dla zapracowanych :) Składniki: 3 nogi od kurczaka 2 pomarańcze 3 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku
Kolizje SmakówDzisiaj przepis na przepyszne potrójnie czekoladowy sernik na zimno. Przepis zaczerpnięty z tej strony, jednak jego wykonanie nieco odmienne. Sernik jest niezwykle prosty w wykonaniu choć wymaga sporo pracy, głównie przez oczekiwanie na schłodzenie się poszczególnych warstw. Jednak warto go zrobić, bo jest pyszny i mega słodki :) Ilość porcji: mała tortownica Składniki Masa serowo-czekoladowa: 1 kg wiaderkowego twarogu
Kolizje SmakówDzisiaj przepis na wspaniałą aromatyczną kaczkę z jabłkami i żurawiną. Sama kaczka nie wymaga dużej pracy przy przygotowaniu. Jedynym jej mankamentem jest długi czas pieczenie. Podczas gdy w całym mieszkaniu unosi się już pyszny i aromatyczny zapach to my musimy nadal czekać, aż kaczką dojdzie. Jednak kiedy jest już gotowa to nie można się jej oprzeć. :) Czas przygotowania: 2h + czas
Kolizje Smaków