Rybacy posilają się nimi podobno w czasie lunchu, gdyż stanowią doskonały sycący posiłek, który można zjeść na zewnątrz. My możemy przygotować je na piknik, na drugie śniadanie, wziąć do pracy czy w podróż. Z podanych niżej składników wychodzi świetnie ciasto drożdżowe - pulchne, mięciutkie i bardzo smaczne. Takie ciasto możemy wykorzystać też do przygotowania focacci, pizzerinek, cebulaków. Poniższe zasady przygotowywania
Chilli Czosnek i Oliwazimą i poczuć ten słoneczny smak:) Ostre papryczki są od moich Rodziców, których serdecznie pozdrawiam:) Ja robię potrójną porcję sosu względem przepisu. Aby za mocno się nie zmęczyć, podzieliłam prace na 2 dni: dziś piekę paprykę, bakłażana i czosnek (właśnie w mojej kuchni roznosi się cudowny zapach tych warzyw), a jutro zrobię sos i go zawekuję. Zachęcam was, abyście też
Chilli Czosnek i Oliwazupie, a na końcu wytrzecie talerz do czysta. Chyba, że wolicie wypić zupę prosto z miski ;) Taką zupę możecie zabrać również w podróż, na wycieczkę, czy do pracy - wystarczy przelać ją do termosu. Egipska zupa z soczewicy Łatwa kuchnia śródziemnomorska , Claudia Roden dla 4 osób Składniki: 1 cebula, drobno pokrojona 1,5 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku, rozdrobnione
Chilli Czosnek i OliwaDziś zdradzę Wam przepis na super zdrową sałatkę, która ochroni Was przed przeziębieniem lepiej niż niejedna tabletka . Przygotowałam ją jako dodatek do domowych chlebków pita i jako jedyna w pracy nie przechodziłam przeziębienia ;) Jej sekretem, a zarazem bazą, są liście natki pietruszki, bogactwo witaminy C , doprawione po grecku orzechami pinii i dressingiem tahini. "Sałatka na przeziębienie" - o natce pietruszki Koncepcja
Chilli Czosnek i Oliwapodkreśla znaczenie rodziny w celebrowaniu Bożego Narodzenia. Posiłki odbywają się przy wielkim, uroczyście przystrojonym stole, w licznym gronie cioć, wujków, kuzynów i innych bliskich. Świąteczne potrawy są wynikiem zespołowej pracy całej rodziny i wielu godzin spędzonych w kuchni, zaś menu nie zmienia się od pokoleń . Ze względu na duże zróżnicowanie poszczególnych regionów Włoch, trudno jest wyróżnić jedną włoską tradycję świąteczną
Chilli Czosnek i Oliwaspotkałam się również ze stwierdzeniem, że jest on wcześniejszą formą filo. Do cygar najczęściej wykorzystuje się yufkę pokrojoną na duże trójkąty, jak na zdjęciu poniżej. Z pewnością ułatwia to pracę, gdyż odchodzi nam wycinanie płatów. Jeżeli chcielibyście spróbować zrobić böreği z ciastem yufka, to szukajcie go w sklepach z produktami arabskimi. Ja przygotowałam je z ciastem filo, które bardzo dobrze
Chilli Czosnek i Oliwamięso! Jedzenie ubogich stało się delikatesem dla mieszczuchów, produktem obecnie niedostępnym dla niektórych osób. Z drugiej strony, własnoręczne zbieranie roślin, schylanie się i klękanie, przemierzanie dużych obszarów to ciężka praca, tym bardziej że wiedzę o dzikich roślinach jadalnych posiadają nieliczni. „ Istnieje ponad 100 gatunków horty (jadalnych dzikich roślin) na Krecie, ale nawet najbardziej doświadczone osoby nie są w stanie rozpoznać
Chilli Czosnek i Oliwawcześniej Jedną z moich słabości jest biała czekolada, dlatego lubię dodawać ją do deserów. Albo wyjadać z kuchennej szafki... Choć mój Mąż co jakiś czas przynosi mi z pracy białą czekoladę z przeznaczeniem na ciasto (tak, mój Mąż pracuje w firmie produkującej czekoladę, szczęściara ze mnie:)), jakoś nigdy nie może ona dotrwać do pieczenia. Znika potajemnie , jakby wyjadały
Chilli Czosnek i OliwaPosyp natką pietruszki, parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem (sporo). Jeszcze raz wymieszaj i zajadaj. Makaron najlepszy jest jedzony na świeżo, chociaż ja zabrałam go również następnego dnia do pracy i też był dobry. Robiłam to danie już trzy razy i nigdy się nie zawiodłam. A Wy też spróbujecie
Chilli Czosnek i Oliwaczym postaram się Was przekonać w kolejnym wpisie. Ale dzisiejszy omlet to jednak nadal bardzo proste danie . Możecie go jeść na ciepło, na zimno, zabrać ze sobą do pracy pokrojony w kliny - jest bardzo praktyczny i przepyszny:) Trudno jest mi przyporządkować ten omlet do konkretnego kraju śródziemnomorskiego, ponieważ tego typu danie przygotowuje się w wielu z nich. W Prowansji robi
Chilli Czosnek i Oliwaznaleźć w wiosennym ogrodzie (rzodkiewki, dymki, sałatę, ogórki), stąd jej nazwa. Najlepiej zjeść ją na świeżym powietrzu i cieszyć się otaczającą przyrodą... choć jest również doskonała jako lunch do pracy:) Sałaty z winegretem to domena francuska, dlatego pozwoliłam sobie zaliczyć dzisiejszą propozycję do tego kręgu kulinarnego ( zresztą zapożyczyłam ten sos przed laty z jakiegoś francuskiego przepisu, niestety nie pamiętam już
Chilli Czosnek i Oliwaoliwa jest podobno bardzo gorzka. Tak jak już napisałam powyżej, dobrze skomponowana oliwa według Marco Oreggia powinna charakteryzować się nutą balsamiczną oraz nutą owocową lub warzywną. Oto moje miejsce pracy po degustacji. Oliwy, podobnie jak wino, należy dobierać do przygotowywanych potraw. Oliwy lekkie (nr 1 i 2) pasują do sałatek i owoców morza. Kolejne raczej do mięsa
Chilli Czosnek i Oliwapodniebienia:) Jak pisze Gennaro, bób to ulubieniec Włochów w czasie lata. Najchętniej jedzą go rolnicy z regionu Apulii (czyli obcasa włoskiego buta). Zabierają go ze sobą do pracy i jedzą razem z chlebem i serem. A Wy jak jadacie bób? Skusicie się na moja dzisiejszą sałatkę? Sałatka z bobu, pomidorków i rukoli z pesto z orzechów włoskich na 4 porcje
Chilli Czosnek i Oliwapieczywa jak również jako dodatek do ciasteczek, rogalików czy pączków. Takie powidełka, samodzielnie przygotowane (z własnych ekologicznych owoców), bez dodatku cukru (tylko własna słodycz) to niesamowita frajda. I choć pracy przy nich niemało to radość z gotowego produktu rekompensuje cały trud. A dodatkowo te uśmiechy zadowolenia domowników - bezcenne... :-) W ubiegłym roku przygotowywałam je w dwóch smakach, w tym doszedł jeszcze
Smaczne ZdroweTaki kalafior to fajny dodatek do obiadu lub pomysł na lekki lunch do pracy. Robi się go szybko, a że jest jeszcze końcówka sezonu na fasolkę to możecie jeszcze go wypróbować. Także stopień pikantności możecie dostosować do siebie :) Składniki: 1 mały kalafior garść zielonej fasolki szparagowej 1/2 czerwonej cebuli chili 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz 1 łyżka oleju Wykonanie
Pasja Smaku