do pracy - 13340 przepisów (strona:651/890)

Makaron z cytryną i tymiankowymi pieczarkami 260

Posyp natką pietruszki, parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem (sporo). Jeszcze raz wymieszaj i zajadaj.  Makaron najlepszy jest jedzony na świeżo, chociaż ja zabrałam go również następnego dnia do pracy i też był dobry. Robiłam to danie już trzy razy i nigdy się nie zawiodłam. A Wy też spróbujecie

Chilli Czosnek i Oliwa
Zielony omlet ze szparagami i szpinakiem 163

czym postaram się Was przekonać w kolejnym wpisie. Ale dzisiejszy omlet to jednak nadal bardzo proste danie . Możecie go jeść na ciepło, na zimno, zabrać ze sobą do pracy pokrojony w kliny - jest bardzo praktyczny i przepyszny:) Trudno jest mi przyporządkować ten omlet do konkretnego kraju śródziemnomorskiego, ponieważ tego typu danie przygotowuje się w wielu z nich. W Prowansji robi

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka ogrodnika - moja ulubiona sałatka na wiosnę 171

znaleźć w wiosennym ogrodzie (rzodkiewki, dymki, sałatę, ogórki), stąd jej nazwa. Najlepiej zjeść ją na świeżym powietrzu i cieszyć się otaczającą przyrodą... choć jest również doskonała jako lunch do pracy:) Sałaty z winegretem to domena francuska, dlatego pozwoliłam sobie zaliczyć dzisiejszą propozycję do tego kręgu kulinarnego ( zresztą zapożyczyłam ten sos przed laty z jakiegoś francuskiego przepisu, niestety nie pamiętam już

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak wybrać dobrą oliwę z oliwek? - Relacja z imprezy Flos Olei 184

oliwa jest podobno bardzo gorzka. Tak jak już napisałam powyżej, dobrze skomponowana oliwa według Marco Oreggia powinna charakteryzować się nutą balsamiczną oraz nutą owocową lub warzywną. Oto moje miejsce pracy po degustacji. Oliwy, podobnie jak wino, należy dobierać do przygotowywanych potraw. Oliwy lekkie (nr 1 i 2) pasują do sałatek i owoców morza. Kolejne raczej do mięsa

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z bobu z pesto z orzechów włoskich 190

podniebienia:) Jak pisze Gennaro, bób to ulubieniec Włochów w czasie lata. Najchętniej jedzą go rolnicy z regionu Apulii (czyli obcasa włoskiego buta). Zabierają go ze sobą do pracy i jedzą razem z chlebem i serem. A Wy jak jadacie bób? Skusicie się na moja dzisiejszą sałatkę? Sałatka z bobu, pomidorków i rukoli z pesto z orzechów włoskich na 4 porcje

Chilli Czosnek i Oliwa
POWIDŁA CZEKOLADOWE, BEZ DODATKU CUKRU, Z KSYLITOLEM 192

pieczywa jak również jako dodatek do ciasteczek, rogalików czy pączków. Takie powidełka, samodzielnie przygotowane (z własnych ekologicznych owoców), bez dodatku cukru (tylko własna słodycz) to niesamowita frajda. I choć pracy przy nich niemało to radość z gotowego produktu rekompensuje cały trud. A dodatkowo te uśmiechy zadowolenia domowników - bezcenne... :-) W ubiegłym roku przygotowywałam je w dwóch smakach, w tym doszedł jeszcze

Smaczne Zdrowe
Pikantny kalafior smażony z fasolką szparagową 185

Taki kalafior to fajny dodatek do obiadu lub pomysł na lekki lunch do pracy. Robi się go szybko, a że jest jeszcze końcówka sezonu na fasolkę to możecie jeszcze go wypróbować. Także stopień pikantności możecie dostosować do siebie :) Składniki: 1 mały kalafior garść zielonej fasolki szparagowej 1/2 czerwonej cebuli chili 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz  1 łyżka oleju Wykonanie

Pasja Smaku
Placki ziemniaczane i szaszłyki z papryką! Sielsko - anielsko! 144

Wreszcie nadszedł czas na mojego pierwszego grilla w tym roku, było to jakiś czas temu podczas urlopu. Niestety w tym roku ogrom obowiązków w pracy spowodował, że czasu wolnego nie miałam prawie wogóle, więc fakt spędzenia weekendu u rodziców i wspólnego grillowania dał mi wiele radości. Razem z tatą zrobiliśmy placki ziemniaczane, tzn, tata rozpalił ogień a ja resztę hheheh

SMYKWKUCHNI
Goodbye summer 198

czas wziąć się do roboty.  Jako, że przez większość lata byłam nieobecna na blogu, chciałam się podzielić Wami moimi zdjęciami z ostatnich tygodni. Niestety ze względu na zmianę pracy i przeprowadzkę nie miałam możliwości wzięcia urlopu. Mimo to starałam się spędzać wolny czas aktywnie i wykorzystywać piękną pogodę w Trójmieście. Mam nadzieję, że Wam udało się wypocząć

Zgrabne Gotowanie
Surówka od "chińczyka" na zimę 3663

restauracjach chińskich? Jeśli tak to polecam zrobić ją samodzielnie, w dodatku zrobić sobie jej zapas na zimę w słoikach. Surówka jest pyszna i nie ma z nią dużo pracy. Idealna do zimowych obiadów, nie tylko chińskich. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Koktajl mango-brzoskwinia 204

jeszcze wymieszać.  Jeśli koktajl będzie za mało słodki ( choć ja wolę taki mniej słodki ) dodajcie cukier. UWAGA: Koktajl najlepiej smakuje mocno schłodzony. Dlatego przed przystąpieniem do pracy oziębcie owoce, jogurt i napój ryżowy ( tudzież mleko ) w lodówce. Tak koktajl prezentował się na Pikniku Smakoszy Smacznego

kolorowotorcikowo
Polędwica kebabowa 174

wedle gustu ..Taka polędwica najlepiej smakuje jak dobrze ostygnie..ale ja nie mogłam się oprzeć i musiałam spróbować od razu po upieczeniu.. widać na zdjęciu poniżej ..Polecam..mało pracy i mało składników..a efekt pyszny.. polędwica lub schab olej  przyprawa do kebaba sól  Mięso  umyć i dokładnie osuszyć. Natrzeć oliwą oraz przyprawą z dodatkiem

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z twarożkiem i jeżynami 158

już wiedziałam na co poświęcę cały wieczór. Ostatecznie mimo braku wagi kuchennej (jeszcze urządzam się w nowym mieszkaniu) oraz wałka, jakoś dałam radę. Z efektu jestem zadowolona, a w pracy mówili, że były smaczne.  Składniki: 80 g cukru 1 łyżeczka soli 70 g roztopionego masła 1 jajko 450 g mąki 16 g świeżych drożdży lub 8 g suchych

Pasja Smaku
Sałatka ziemniaczana z porem i oliwkami do mięs z grilla 362

Lato uciekło mi gdzieś między gonitwą w pracy i łapaniem krótkich chwil dla siebie podczas domowej krzątaniny. Codzienny plan zajęć realizownany w marnych 50%. Resztę zjadał uciążliwy upał, niespodziewane opóźniacze czasu, zmęczenie i poniekąd lenistwo. Weekendy zawsze są za krótkie a "wczasy" trwają tylko raz w roku przez skąpe 2 tygodnie. Mam poczucie, że nie kieruję świadomie swoim życiem

Czerwień i błękit