tajnych agentów. Zbierają co lepsze i sprawdzone przepisy od swoich przyjaciół i rodzin. Dzięki temu poznałam wiele ciekawych receptur. Dzisiaj babka olejowa - przepis od żony mojej mamy kolegi z pracy :). Babka przepyszna, bardzo lekka i delikatna. Dobre ciasto dla osób początkujących w kuchni. Jeżeli Ty też posiadasz świetny przepis i chciałabyś/chciałbyś się nim podzielić, napisz na mojego maila
Przepisy Aleksandryodetchnęłam z ulgą i poczułam dumę :D. Przepis oryginalny nakazywał zrobienie spodu z ciasta kruchego. Potrzebowałam żółtka do innego wypieku, więc spód sernika zrobiłam z ciasteczek (mniej z nim pracy). Jeżeli nie masz co zrobić z żółtkami, to zdecydowanie lepiej jest upiec spód z ciasta kruchego - nic się wtedy nie zmarnuje. Przepisem na tego sernika rozpoczynam tegoroczny sezon świątecznych zdjęć
Przepisy Aleksandryrekomendację tego przepisu niech posłuży fakt, że po wczorajszej degustacji w mojej pracy, dostałam na nie kilka zamówień. Wszystkim bardzo smakowało! Zachwycali się głównie tym, że ciasto jest bardzo wilgotne. W cieście miał być widoczny piernikowy ludzik...niestety miałam za małą foremkę i ludzik zamienił się podczas pieczenia w gwiazdkę. Przepis na piernika pochodzi ze strony Kwestia Smaku (od siebie
Przepisy Aleksandrydodaniu do niego jajek. Dzięki dodaniu jabłek i śmietany ciasto jest bardzo wilgotne. Jest to tort ciężki, słodki i bardzo zimowy. Jak dla mnie idealny na Boże Narodzenie. W pracy moje żarłoki go pochłonęły. Ważna adnotacja - moje ciasto piekłam z połowy porcji. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię
Przepisy AleksandryENGLISH VERSION OF RECIPE FOR LAVENDER & HONEY TEACAKES Połączenie smaków w babeczkach jest dość oryginalne, ale bardzo smacznie się uzupełniające. Koledzy w pracy byli zachwyceni! Wszyscy po raz pierwszy jedli lawendę i byli w dużym szoku, że jest aż tak smaczna. Bardzo ważne jest, żeby z lawendą nie przesadzić - powinna być wyczuwalna w wypieku, ale nie dominująca. Przepraszam
Przepisy AleksandryŚniadanie to, według mnie, najważniejszy posiłek w ciągu dnia, ponieważ daje nam siłę i energię do działań w pracy czy szkole. Lubię urozmaicone śniadania z dużą ilością warzyw, więc kolorowe kanapki są idealne. W niedzielę, kiedy wszyscy domownicy są razem w domu, składniki śniadania lądują na środku stołu i każdy sam konstruuje sobie swoją kanapkową piramidkę :). Moje ulubione
Przepisy Aleksandryserdecznie i zapraszam do wypróbowywania moich potraw :). Dzisiejszy przepis dostałam od mojej siostry Alicji. Sałatka jest bardzo syta i zdrowa. Można zastąpić nią obiad lub wziąć na lunch do pracy. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ
Przepisy AleksandryBardzo lubię chiński rosół z kukurydzą. Jest to pożywna zupa, która jednak nie kusi swoim wyglądem. Postanowiłam, więc ugotować jej elegantszą wersję. Z bulionem jest trochę pracy, ale dzięki temu wyjdzie klarowny i lekki (podczas drugiego przecedzania przewróciło mi się sito i zupa ponownie zrobiła się lekko mętna. Musiałam jeszcze zrobić zdjęcia, a słońce już zachodziło, więc zostawiłam rosół, taki
Przepisy AleksandryOstatnio mam tyle pracy, że nie udaje mi się publikować postów na czas. Na zrobienie dżemu agrestowego już jest chyba za późno, ale na przyszły rok przepis będzie jak znalazł. Bardzo lubię połączenie bzu z agrestem. Jest to dżem idealny do słodkich, np. kruchych babeczek czy rogalików. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy Aleksandryzabieganym świecie bardzo trudno jest wygospodarować czas na przygotowanie pożywnego posiłku, jemy byle jak, byle gdzie. Czasami po pracy mam tylko siłę na zrobienie sobie prostej kanapki. A przecież życie mamy jedno i powinniśmy jeść dania zdrowe, ciekawe i urozmaicone. Jak dokonać tego w zwariowanych i szybkich czasach, takich jak nasze? Musimy nauczyć się wykorzystywać chwile, a książka Ewy Aszkiewicz
Przepisy AleksandryKokosanki upiekłam w podzięce dla mojej koleżanki z pracy Angie. Zrobiła mi niedawno ogromną niespodziankę i w taki słodki sposób chciałam się jej odwdzięczyć. Makaroniki to jedne z najstarszych ciastek na świecie (prawdopodobnie znane były już w IX w.). Wersja kokosowa jest bardzo popularna w krajach anglosaskich i Holandii. Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś/eś danie
Przepisy AleksandryKilka dni temu Smaczna Pyza miała swoje 3-cie urodziny. Tak, już 3 lata jestem tutaj z Wami ! Ja wkładam w blogowanie całe swoje serce oraz mnóstwo czasu i pracy, ale bez Was to nie miałoby sensu. I dlatego za cały ten czas - za każdy dzień, każdy komentarz i za to, że po prostu jesteście, bardzo Wam, drodzy Czytelnicy, dziękuję
Smaczna PyzaPotrzeba matką wynalazków :) Potrzebowałam pomysłu na szybki obiad, który nie wymaga za dużo pracy. W lodówce miałam trochę warzyw i sos czosnkowy, powstało pytanie co zrobić, żeby to wykorzystać ... Tak właśnie powstał Chicken-Burger ;) Do środka można włożyć to co każdy lubi, polać dowolnym sosem i cieszyć się domową, pyszną, wielką kanapkę :) Z moich składników powstało 6 sztuk. Przepis
Czerwona PorzeczkaHiszpanii. Dlaczego zwykłe ciasto budyniowe określone zostało magicznym? Otóż przygotowujemy jedną masę, a podczas pieczenia rozdziela się ona na trzy warstwy. Tak więc mamy ciasto warstwowe małym kosztem pracy i składników – ot cała magia. Jeśli wszystko pójdzie po naszej myśli – na górze otrzymamy puszysty biszkopt, na dole budyń o różnej gęstości. Samo ciasto jest tanie i dobre
Poezja smakuBudyń truskawkowy to pomysł na pyszny, zdrowy deser lub słodki podwieczorek. Smakuje dużo lepiej niż taki z torebki, a wcale nie wymaga dużo więcej pracy – w dodatku mamy pewność, że na prawdę zawiera owoce, a nie sztuczny aromat. Truskawki, jak wiadomo, należą do jednych z najzdrowszych owoców. Budyń wzbogacony o nutkę kardamonu zyskuje jeszcze ciekawszy smak. Jest dobry zarówno
Poezja smaku