do pracy - 13340 przepisów (strona:665/890)

PYSZNY CHLEB ORKISZOWY Z GRUBĄ I CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ, BEZ WYRABIANIA CIASTA 197

mogła skończyć. Ten chleb po prostu wciąga... Co ważne chleb nie wymaga wyrabiania. Wszystko tylko mieszamy i odstawiamy na minimum 12h. Można sobie przygotować ciasto np.rano przed pracą, zajmuje to minutkę. Odstawiamy, a gdy wracamy formujemy bochenek i po dwóch godzinach chlebek idzie do pieca.Po 1h jest gotowy. I rano lub jeszcze na kolację mamy pyszniutki, świeżutki chlebuś. Mój wyszedł

Smaczne Zdrowe
KOTLETY ZIEMNIACZANE 264

zaskoczeniem dla mnie było uznanie w oczach mojego męża, który jest anty-pierogowy i anty-kluskowy. A tutaj stwierdził, że nawet to smaczne, tak więc bardzo gorąco polecam, bo pracy przy nich niewiele a efekt zaskoczy najbardziej wybredne podniebienia. Zawsze to jakaś odmiana dla wielbicieli ziemniaków. U nas były z sosem pieczarkowym ale można podawać je również z dowolnym innym

Smaczne Zdrowe
ŻUREK NA PEŁNOZIARNISTYM ŻYTNIM ZAKWASIE 235

zakwasie, a trwa to już ponad 3 lata, nie kupuję już żurku sklepowego, bowiem przygotowanie swojego zakwasu jest banalnie proste. Dlatego zachęcam również Was do przygotowania swojego własnego zakwasu. Pracy przy nim niewiele a efekt zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Smak takiego żurku jest o niebo lepszy, wiem bo mam porównanie. Gorąco zachęcam do przygotowania pysznego domowego żurku. Ja gotuję duży

Smaczne Zdrowe
PYSZNY CHLEB ORKISZOWY- PEŁNOZIARNISTY Z GRUBĄ, CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ , Z ZIARNAMI 222

Choćby i dla niego warto upiec ten chlebek. Smak jest również przerewelacyjny. Swój własny chlebek z super chrupiącą, grubą skórką i wilgotnym miąższem, czegóż chcieć więcej... Polecam baaardzo gorąco ! Pracy przy nim niewiele, (naprawdę) a efekt powalający. Ciasto możemy sobie przygotować rano, wówczas wieczorkiem mamy świeżutki chlebuś lub przygotowujemy wieczorem i pieczemy na drugi dzień rano, popołudniu, jak nam pasuje

Smaczne Zdrowe
PUSZYSTE LODY WANILIOWE BEZ MASZYNY, Z KSYLITOLEM 217

przepis jest idealny, sama natura- żółtka, kremówka, ksylitol i jogurt. Wymaga co prawda trochę zachodu, ale jest wart czasu jaki na niego poświęcimy. Najlepiej mieć kogoś do pomocy wówczas praca pójdzie nam sprawniej. Masa musi być dobrze napowietrzona , to gwarantuje im super puszystość. Znalezione tutaj , ja tylko zamiast cukru trzcinowego użyłam ksylitol. Z przepisu wychodzą dwa pojemniczki po 500ml lodów

Smaczne Zdrowe
KONFITURA BARDZO TRUSKAWKOWA Z DODATKIEM KSYLITOLU I STEWII 213

myślę iż to reguła. Te sklepowe nie mają takiego zapachu i nie pomogą tu nawet dodatki smakowe (których w tych kupnych niestety sporo). Polecam Wam przygotowanie samodzielnie takiej konfitury, pracy przy niej naprawdę niewiele a efekt baaardzo zadowalający, nawet najbardziej wybredne podniebienia, smak i zapach- bajka... :-) Może nie jest to najlepszy produkt z możliwych (bez dodatku żelfixu przygotowuję na razie

Smaczne Zdrowe
Placki z morelami i jagodami 224

Dzień dobry! Dawno nie było nowego przepisu, minął już tydzień od ostatniego. Nie wiem czy to lenistwo, czy praca nad Apetytem , czy jeszcze coś innego. Gotować gotuję oczywiście, jednak a to się nie chciało zrobić zdjęcia, a to gotowałam coś co na blogu jest, albo kupiłam kilogram bobu, zjadłam go po ugotowaniu, bez niczego :-). Więc sami widzicie, jak to bywa

Pora coś zjeść
Terrina wielkanocna 2710

folią spożywczą, na dnie układamy gotowane jajka, warzywa z szynką.i zalewamy przygotowaną białą masą, wstawiamy do lodówki do stężenia. Ja przygotowałam rano to danie, więc po przyjściu z pracy galaretka była już gotowa, idealnie stężała, nadająca się do krojenia. Na noc galaretka jarzynowa powinna zostać wstawiona do lodówki. Do stołu ładnie udekorować. chowam do lodówki na całą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron z zielonym pesto 224

Proponuję Wam przygotować posty makaron z zielonym pesto, który uwielbiam. Przy małym nakładzie pracy, ekspresowym tempie wykonania uzyskujemy doskonały smak sosu, który jest nie dość, że jest wyśmienity w smaku, to jest zdrowy i bogaty w witaminy.Główny składnik mojego zielonego pesto to natka pietruszki i rukola. Oprócz tych składników, dodałam prażony słonecznik, oliwę, ocet balsamiczny i dla ostrości trochę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śląskie niebo 312

przygotowywana przede wszystkim na świąteczne okazje, wywodząca się ze Śląska Opolskiego i Dolnego Śląska, rzadziej wykonywana na Śląsku Górnym. Kiedyś podawana jako zapłata za pomoc przy skubaniu pierza czy pracy przy kądzieli. Obecnie danie wpisane jest na listę produktów tradycyjnych. Głównym składnikiem potrawy jest gotowane, uwędzone lub peklowane mięso wieprzowe, ale także stosowana zamiennie świeża wieprzowina, a wszystko polane sosem

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rozgrzewająca zupa-krem 193

idzie dodadzą wam mnóstwa energii, a już na pewno nie doprowadza do tego, że zwali was z nóg jakaś wstrętna choroba. Zawsze stawiam na sezonowość. By ułatwić wam nieco pracy i poszukiwań zamieszczam małą ściągę na co zwrócić uwagę buszując po sklepie w listopadzie:  Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki

Sajkofanka smaku
Smaki regionu 192

elementem naszej kultury. Sam a jestem wielka fanką takich akcji. Im więcej się dzieje, tym lepiej. To niezwykła okazja, żeby spotkać się i porozmawiać z wystawcami o ich codziennej pracy, dążeniu do osiągnięcia lepszego smaku, a w efekcie do zyskiwania coraz większej ilości klientów. Jest to też niepowtarzalny czas, by spróbować świeżych rarytasów przywiezionych wprost od producentów. Nie zapominajmy

Sajkofanka smaku
W paprykowej kruszonce 329

takie związki, dzięki którym odczuwamy ostry smak pieprzu czarnego, papryki ostrej i wielu innych ostrych przypraw korzennych. Mają one korzystne działanie dla naszego organizmu. Pobudzają żołądek do szybszej pracy, a co za tym idzie wspomagają trawienie. Sprawiają, że nasza przemiana materii jest dużo lepsza i szybciej spalamy kalorie.  Zapytacie jednak jaka jest ich największa zaleta? Otóż dzięki kapsaicynidom zwiększa

Sajkofanka smaku
Ostra jaglanka ! 317

wody 2 papryczki chili: zielona i czerwona 4 ząbki czosnku świeża pietruszka pół kostki sera typu feta  oliwa z oliwek sól, pieprz garść sezamu  Zabieramy się do pracy. Jaglankę płuczemy, po czym zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy ok. 20 minut na wolnym ogniu. Jednocześnie na patelni rozgrzewamy oliwę - przesmażamy czosnek, pokrojone papryczki, a na koniec dorzucamy sezam

Sajkofanka smaku
Bułeczki drożdżowe 223

bułeczki ;) Zdjęcie zrobiłam już w zeszłym roku, gdy razem z moim Kołem Naukowym Sztuki Kulinarnej organizowaliśmy wystawę zdjęć pt. "Galeria smaku". Każdy student z naszego kierunku mógł zgłosić swoją pracę, a moja akurat została wyróżniona i zdjęcie wisiało przez kilka dni w Bibliotece Głównej UWM. Zapraszam Was do polubienia fanpege'a Koła Naukowego, w którym czynnie działam z kolegami

Sajkofanka smaku