smak dzieciństwa... Kto pamięta te smażone ciasteczka ze swoich rodzinnych domów? Mam nadzieję, że wielu z Was podniesie rękę :) Zatem biegnijcie poszukać przyrządu do rozetek i zabierajcie się do pracy, bo przygotowanie ich jest banalne :) Z ciekawostek - rozetki są tradycyjnymi szwedzkimi ciasteczkami, które robi się w okolicach Bożego Narodzenia :) Przepis znalazłam na Moich Wypiekach. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej
Pora coś zjeśćpewien pomysł :-). Takie słodycze na patyku robi się niezwykle łatwo, potrzeba tylko trochę ciasta, np. babki piaskowej czy też biszkoptu , serek, czekoladę i posypkę i można się zabierać do pracy! Polecam zrobić je razem z dziećmi, bo będzie to dla nich fajna zabawa :-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćpróba zrobienia tego deseru, postanowiłam, że zrobię ją od początku, czyli od samego mleka (mleka nie robiłam :D). Nie skorzystałam z opcji kupienia gotowego sera w sklepie. Trochę więcej pracy włożyłam w nią, ale efekt jest bardzo zadowalający i Was również gorąco zachęcam do zrobienia jej! Tylko pamiętajcie, potrzebujecie dwóch dni na zrobienie jej :-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej
Pora coś zjeśćnasze oczekiwania, zarówno wizualne jak i smakowe. Akcja Drugie śniadanie z Fitellą ma na celu zachęcić Was, czytelników do poświęcenia większej chwili czasu na przygotowanie czegoś do zjedzenia w pracy, szkole, na uczelni. Po co głodować, albo dojadać batonikami? Na koniec akcji jest przewidziany konkurs, więc śledźcie co się dzieje na blogu i fanpage. Pierwszym przepisem, który chcemy Wam dzisiaj
Pora coś zjeśćrównież czekoladowych kropelek (groszków). Ciasteczka nie są bardzo pracochłonne, aczkolwiek dobrze upiec je wieczorem, żeby rano móc je spakować do pudełka i spałaszować w szkole, na uczelni czy w pracy. Zapraszam! Poprzednie wpisy #1 Trufle musli #2 Otrębowy torcik z kremem owsiankowym Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćCześć! Kto śledzi fanpage ten wie, kto nie dowie się zaraz, że najlepsze majówki spędza się w Gdańsku. Świetne miejsce by odpocząć, zapomnieć o pracy, a skupić się na przyjemności i złapać trochę słońca. Słońca bo w weekend w Krakowie padało. Jako turyści postanowiliśmy nie tylko zwiedzić zabytki Gdańska, ale i odwiedzać miejscowe lokale. W Gdańsku odwiedziliśmy kilka ciekawych miejsc
Pora coś zjeśćCześć! Co planujecie zabrać ze sobą jutro na drugie śniadanie do pracy? Mam dla Was świetny pomysł! Delikatne drożdżowe muffinki z dodatkiem kwaśnych wiśni i musli, bardzo smaczne i pożywne połączenie. Polecam! Pozostałe pomysły na drugie śniadanie z Fitellą znajdziesz TUTAJ. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDzień dobry! Pischinger to chyba jeden z najprostszych "tortów" jakie istnieją. Wystarczą andruty, masa czekoladowa i kilka minut pracy. Dodatkowo to sztandarowy deser kuchni Małopolskiej, więc postanowiłam przygotować go w ramach konkursu Gotuj i bloguj po Małopolsku. Głównym założeniem konkursu było wplecenie motywu korala w przygotowywane danie, chyba idealnie wykonałam to zadanie, prawda? :-). Zapraszam! Czytaj więcej
Pora coś zjeśćKojarzy się większości tylko z dodatkiem do kawy, a przecież można zrobić z nią ciasteczka! I tak oto obrałam kardamon, roztarłam go dokładnie w moździerzu i zabrałam się do pracy. Ciasteczka są kruche, maślane, trochę przypominają herbatniki i oczywiście mają piękny kardamonowy smak i zapach! Jeśli tylko jesteście fanami kardamonu, musicie je przygotować! :-) Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów
Pora coś zjeśćWitajcie! Czy blok mleczny może być dobrą propozycją na Święta? Jak najbardziej tak! Dużo wanilii, świeża żurawina, odrobina pracy i czasu na dobre schłodzenie i mamy gotowy pyszny, słodki deser, przełamany nieco kwaśnym smakiem żurawiny (chociaż ta przemrożona jest odrobinę mniej kwaśna). Każdy zna klasyczny blok czekoladowy, czasem z bakaliami czy herbatnikami, ja prezentuję Wam moją wersję, równie smaczną
Pora coś zjeśćzrobił ich tysiące, więc chyba można mu zaufać? :-) Oba przepisy są do siebie bardzo podobne, a precle wychodzą przepyszne, więc nie pozostaje Wam nic innego, niż zabrać się do pracy i je również upiec! :-) Zapraszam! Inne przepisy na pieczywo :-) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćleniwy weekend, chyba, że lubicie wcześnie wstawać i godzinne wyrastanie ciasta nie sprawi Wam problemu :-). Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, na 2 śniadanie w pracy. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćwielu amerykańskich filmach. Ja je najbardziej pamiętam z Miasteczka Twin Peaks, gdzie zajadał się nimi agent Dale Cooper oraz z serialu Dexter, gdzie tytułowy bohater częstował nimi kolegów z pracy :-). Ze słodką dekoracją mogą stanowić bardzo fajny prezent dla kogoś bliskiego (zamiast dziurek w środku można wyciąć serduszka :-) ). Mam nadzieję, że zaserwujecie je swoim gościom. Z przepisu wychodzi około
Pora coś zjeśćminut Taką babeczkę można zjeść na ciepło, próbowałam - smakuje genialnie, ale na zimno również znajdzie swoich zwolenników, czy to na deser, czy jako dodatek do śniadania do pracy
Smakołyki Berenikiwieczornych. Jest to głównie związane ze zmianą obecnego stylu życia. Dawniej kobiety siedziały w domu i gotowały, dzisiaj również rozwijają się zawodowo i to właśnie ze względu na godziny pracy, spożywamy obiad nieco później. Tradycyjnie w skład obiadu wchodziły dwa dania: zupa oraz danie główne. Obecnie coraz rzadziej trzymamy się tradycji i przeważnie obiad składa się tylko z jednego dania
Kulinarne Przeboje