do pracy - 13340 przepisów (strona:641/890)

91. Na jeden kęs, czyli trufelki z białej i gorzkiej czekolady oraz wytrawne kuleczki serowe. 275

zaczęły się już zajęcia, całe szczęście raczej nie musimy zrywać się z samego rana i biec na uczelnie. Zajęć mamy mało, ale wolny czas musimy zacząć poświęcać na rozpoczęcie pracy inżynierskiej. Ale nie martwcie się, nie zostawimy Waszych brzuchów i oczu głodnych!  Na osłodę całego tygodnia mamy dla Was trufelki z białej i gorzkiej czekolady, a zaostrzenie apetytu

Symfonia Smaków
Nominacja do Liebster Award 105

oraz Monice z bloga My Simple Cuisine  za nominacje do Liebster Award :-))) Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za „dobrze wykonaną pracę” Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz

Kulinarne przygody Gatity
Mrożony jogurt truskawkowy 140

Przepis wypatrzony na blogu Crispy Biscuits . Wymarzony sposób na schłodzenie się w te upalne dni. Przepis nie wymaga dużo pracy, a efekt końcowy boski !  Mrożony jogurt truskawkowy Składniki na 2 porcje 200 g truskawek 180 g jogurtu naturalnego 60 g śmietanki 30%, 2 łyżki cukru Wykonanie: Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą masę.  Następnie przelewamy do pojemnika

Kulinarne przygody Gatity
Dżem śliwkowy 142

znowu podgrzewamy i gotujemy, aż od momentu kiedy śliwki się całkowicie rozpadną U mnie cała procedura trwała 3 dni, bo  miałam czas tylko wieczorami, po powrocie z pracy :-) Na koniec dżem wkładamy do wyparzonych słoiczków, dokładnie dokręcamy wieczka, zwracając uwagę na to, żeby rant słoika był czysty ! Słoiki studzimy odwrócone do góry nogami, przykryte ściereczką

Kulinarne przygody Gatity
Bułeczki pszenno-żytnie na zakwasie 167

Upiekłam, tylko zmieniłam troszkę skład, jeśli chodzi o mąkę. Dodałam mąki gryczanej i żytniej, w związku z tym miąższ moich bułek jest troszkę ciemniejszy. Z bułkami jest zdecydowanie więcej pracy niż z chlebem, ale uważam, że mimo wszystko, warto było ! Przepis zamieszczam na listopadowej liście  Na zakwasie i na drożdżach . Bułeczki pszenno-żytnie na zakwasie Składniki: 75 g aktywnego

Kulinarne przygody Gatity
Kruche piernikowe ciasteczka 156

Przepis podała Janka  na  cin-cinie . Robię go z połowy porcji. Ciasto wymaga dojrzewania, więc trzeba je zagnieść z kilkudniowym wyprzedzeniem. Doskonale się wałkuje, co zdecydowanie ułatwia pracę z  wałkiem :). Kruche piernikowe ciasteczka Składniki: 2 jajka 250 g cukru 750 g maki pszennej 250 ml miodu 250 g tłuszczu 8 g proszku do pieczenia 3/4 płaska łyżeczki

Kulinarne przygody Gatity
Buraczki na ciepło 359

rękawiczki. Buraki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach, aż warzywa będą al dente. Buraki studzimy, obieramy ze  skórki ścieramy na drobnej tarce, najlepiej do tej pracy  wykorzystać robota :). Starte buraczki wkładamy do garnka o grubym dnie, dodajemy kwasek i śmietanę, gotujemy na malutkim ogniu, aż buraczki się zagrzeją i puszczą sok. Garnek

Kulinarne przygody Gatity
Pasta z tuńczykiem 182

żeby nasze kanapki lub kanapki naszych dzieci nie były nudne. Wiadomo, że najczęściej jadamy je z żółtym serem lub wędliną, ale czasami niewielkim nakładem pracy możemy sobie je fajnie urozmaicić. Była już na blogu  pasta łososiowa  i  pasta twarożkowa z makrelą , teraz pora na kolejną z ulubionym przeze mnie tuńczykiem

Kulinarne przygody Gatity
Mazurek kajmakowy 169

odparowując prze kilka godzin mleko wymieszane z cukrem, ale kiedy odkryłam wersję dla leniuchów, czyli gotowanie skondensowanego mleka w puszce. Zdecydowanie jest to metoda mniej praco i czasochłonna. Mazurek kajmakowy Składniki Kruche ciasto: 150 g masła 250 g mąki krupczatki 60 g cukru 3 żółtka 2 łyżeczki  domowego cukru waniliowego  Masa kajmakowa: 1 puszka

Kulinarne przygody Gatity
Schiacciata, toskański chlebek 170

miseczce z ciepłą wodą i cukrem, odstawiamy na 5 minut. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drożdże, sól i 2 łyżki oliwy. Ciasto wyrabiamy kolistymi ruchami, a w połowie pracy dodajemy zimną wodę. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić on ścianek miski. Następnie wykładamy je na omączony blat i ugniatamy przez

Kulinarne przygody Gatity
Niezapomniany wrocławski "Weekend ze smakiem" 150

chciałam serdecznie podziękować  Cookletowi  za zaproszenie na ten magiczny  Weekend ze smakiem  ! Marta, Kasia, Grzegorz ! Jestem pod wielkim wrażeniem ogromu  energii, zaangażowania i pracy, jaką włożyliście w przygotowanie naszego pobyty we Wrocławiu ! No nie było się do czego przyczepić ;-). Już czekam na kolejną edycję ! Dziękuję też wszystkim, którzy mi towarzyszyli we Wrocławiu za cudną atmosferę

Kulinarne przygody Gatity
Najłatwiejsze ciasto z morelami 209

temperaturze pokojowej, w innym przypadku ciasto może się ściąć.  Na pewno uda się każdemu, nawet temu mało wprawnemu kucharzowi.  To co, zabieramy się do pracy ? Więcej inspiracji na słodkości z owocami znajdziecie na  www.mojeciasto.pl .    Najłatwiejsze ciasto z morelami Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm. Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 4 jajka

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą 173

Sałatka z bulgurem to idealna propozycja na letni lunch. Można ją przygotować wcześniej i zabrać na przykład do pracy lub na piknik czy też grilla. Jeśli nie dysponujecie drobnym bulgurem tylko tym grubszym, to należy pamiętać, że trzeba go chwilę podgotować na kuchence. Samo zalanie wrzątkiem niestety nie wystarczy, kasza będzie twarda

Kulinarne przygody Gatity
Panini z łososiem 229

Panini to bardzo fajna alternatywa dla klasycznej kanapki czy też sandwicha. Wprawdzie ich przygotowanie wymaga więcej czasu i pracy, ale moim zdaniem efekt końcowy jest tego wart. Można też jednorazowo przygotować większą porcję ciasta na chlebki i przechować je w lodówce przez dzień czy dwa. Do chlebków można włożyć praktycznie wszystko, moja dzisiejsza wersja to panini ze szpinakiem i wędzonym

Kulinarne przygody Gatity
Panini z szynką 429

dodatkiem szynki. Oczywiście kanapki najlepiej smakują ciepłe, takie prosto z patelni. Ponieważ przygotowywanie ciasta drożdżowego zajmie nam trochę czasu, żeby sobie ułatwić pracę możemy je zagnieść na przykład z potrójnej ilości składników i przechowywać w lodówce przez 2 dni. Wystarczy wtedy wyjąć ciasto z lodówki, pozwolić mu się ocieplić

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania