do pracy - 13340 przepisów (strona:626/890)

Małże, mule, omułki - czyli co skrywa czarna muszelka 230

lata temu nie wzięłabym żadnego z owoców morza do ust. Po prostu nie i koniec! Gumowata konsystencja morskich żyjątek sprawiała, że nie mogły przejść mi przez gardło. Dopiero praca w kuchni zmusiła mnie do polubienia krewetek, kalmarów i muli. Powoli się przełamałam - teraz po prostu uwielbiam krewetki! Do ośmiorniczek i ostryg jeszcze się nie przekonałam, ale to zapewne tylko kwestia

W kuchni Katie
Bagietka, autoliza, zakwas żytni razowy 249

lubią wyrabiać ciasta, ale są za to cierpliwi. Całość, łącznie z wypiekiem, zajmuje około 40 godzin, w tym 12 godzinna autoliza i 24 godzinna zimna fermentacja. Samej realnej pracy tak niewiele, że trudno ją dostrzec. W zasadzie to się tylko czeka...a efekt jest rewelacyjny. Bagietka wyłącznie na zakwasie, cienka i chrupiąca skórka, delikatny i stosunkowo ciemny od sporej ilości

Grahamka, weka i kajzerka
Focaccia pomidorowa z cebulą, na starterze Poolish 145

Poolish i wodę, następnie wymieszaj drewnianą łyżką aż do otrzymania lepkiej masy ciasta. Wyrabiaj w misce ręcznie około 10-15 minut. Ciasto będzie miękkie i lepkie, w trakcie dalszej pracy będzie potrzebowało maki do podsypywania. Wyłóż ciasto na deskę lub blat oprószony mąką, delikatnie posyp je mąką i rozpłaszcz tak, aby przybrało formę prostokąta. Daj ciastu odpocząć 5 minut. Rękoma

Grahamka, weka i kajzerka
Sztangle graham orkiszowe 167

YeastSpotting . Zaczyn: 100 g zakwasu pszennego razowego 150 g mąki pszennej graham 12 g świeżych drożdży 20 g miodu lipowego 150 g letniej wody 12 godzin przed rozpoczęciem pracy nakarm zakwas. Rozetrzyj drożdże z miodem. W dużej misce wymieszaj mąkę graham z zakwasem i wodą, a następnie dodaj roztarte drożdże. Wymieszaj i odstaw do przefermentowania pod przykryciem na 3 godziny

Grahamka, weka i kajzerka
Minichlebki żytnie z suszonymi śliwkami 163

zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting . Zaczyn: 170 g zakwasu żytniego razowego o hydracji 100% 100 g ciepłej wody 210 g mąki żytniej chlebowej Na 12 godzin przed rozpoczęciem pracy dokarm zakwas i odstaw w ciepłe miejsce. Po tych dwunastu godzinach przygotuj zaczyn dodając do zakwasu wodę i mąkę. Zaczyn będzie stosunkowo gęsty, więc zwróc uwagę

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb graham na zakwasie pszennym 311

YeastSpotting . Zaczyn: 300 g mąki graham 120 g zakwasu pszennego 8 g drożdży świeżych (lub 2 g drożdży instant) 250 g letniej wody Na 12 godzin przed rozpoczęciem pracy dokarm zakwas. W letniej wodzie, o temperaturze 26 °C, rozpuść drożdże. W misce wymieszaj dokładnie zakwas, mąkę i wodę z rozpuszczonym dożdżami. Odstaw zaczym pod przykryciem na 5 godzin w ciepłym

Grahamka, weka i kajzerka
Pâte fermentée razowe 144

Podobnie jak inne prefermenty, ma krótką żywotność, nawet przechowywane w lodowce. Musi zostać zużyte w ciągu 48 godzin. W domowych warunkach chyba lepiej przygotować pâte za każdym razem świeże, praca włożona w jego przygotowanie nie jest duża, a efekty wypiekania chleba są lepsze. Składniki na 380 g Pâte fermentée razowego: 230 g mąki pszennej razowej 150 g wody letniej

Grahamka, weka i kajzerka
Starogardzki, AleWorek - akcja! 228

jego pierwowzorem jest chleb Steimnetza. Na szczęście udało mi się znaleźć recepturę, aczkolwiek w miejscu , którego się nie spodziewałem. Mąkę udało mi się kupić, więc do roboty - zaprzęgnięty do pracy został zakwas żytni razowy (powinien być starogardzki, ale niech ta drobna zmiana zostanie mi wybaczona). Ciasto prowadzone metodą pięciofazową, w której ważne są czasy trwania każdej fazy, temperatura i proporcje

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb mieszany z ostropestem 197

przebadanych ziół stosowanych na codzień. Uważa się go za jeden z najlepszych środków stosowanych w celu odtrucia organizmu, a także w przypadku uszkodzeń, stłuszczenia i marskości wątroby, oraz zaburzeniach pracy woreczka żółciowego. Naj­waż­niej­szą substan­cją ak­tyw­ną ro­śli­ny jest sy­li­ma­ry­na sta­no­wią­ca kom­pleks po­chod­nych

Grahamka, weka i kajzerka
Rolada jabłkowa 195

Nakład pracy...20 minut. Czas oczekiwania troszkę dłuższy, bo pieczenie i galaretka musi się ściąć. Ale to pestka z satysfakcją konsumowania. No i niedrogo. Ciasto: - 1 niepełna szklanka cukru pudru - szklanka mąki - 5 jaj -  łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli Włącz piekarnik na 180° góra-dół. Oddziel żółtka od białek. Ubij białka z cukrem i solą na sztywną pianę

Pasje Jolki
Odwrócone ciasto z jabłkami i bitą śmietaną 397

Jakiś czas temu dodałam wpis na roladę biszkoptową z jabłkami klik . Dzisiaj zapraszam Was na inną wersję tego smakołyku. Jest trochę więcej pracy bo trzeba zrobić bitą śmietanę, ale musicie mi uwierzyć, że ciasto smakuje wybornie. Składniki: 4-5 szt jabłek przyprawa do dań słodkich Kamis 4 łyżki cukru waniliowego Biszkopt 6 jajek 6 łyżek cukru szczypta soli 1 szkl

Ala piecze i gotuje
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 215

dobry tłuszcz". Do tego wspomagają trawienie, poprawiają odporność, mają korzystny wpływ na florę bakteryjną przewodu pokarmowego i działanie przeciwdepresyjne. Pomidor - działanie antynowotworowe, moczopędne, poprawiające odporność, wspomagające trawienie, poprawiają pracę układu nerwowego. Mają w sobie przeciwutleniacze, witaminy, brom, potas, błonnik. Kukurydza - witaminy, sole mineralne i selen. Sałatka wyszła świetnie i okazała się idealnym obiadem z serii "niby obiad". Spokojnie

Wypisz Wymaluj
"PYSZNIE BEZ GLUTENU" - recenzja 216

niego nie sięgnie. Niemniej osoby, które na takie dolegliwości nie cierpią, nie powinny eliminować go z diety, ponieważ wbrew pozorom gluten, w odpowiedniej ilości, korzystnie wpływa na pracę naszego organizmu, a całkowita rezygnacja z niego może skończyć się dość nieprzyjemnymi problemami gastrycznymi. No, to tyle. Przejdźmy do książki - robię to z niepohamowaną przyjemnością. Kiedy otworzyłam pachnący tuszem egzemplarz, pierwsze

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania