warsztaty … * Tysiące zdjęć … setki wiadomości … * Mnóstwo fantastycznych, nowo poznanych osób … * 2 nowe tatuaże … * 20 cm dłuższe włosy … * Kilkadziesiąt kilogramów zjedzonych smakołyków … * Nowa praca … * I moje własne mini studio fotograficzne … Aaaaa! I kolejna nieszczęśliwa miłość! :D Na ten 2015 rok mam jeszcze więcej planów i jeszcze więcej pomysłów! Lista marzeń każdego dnia
Ostra na SłodkoNiebo na talerzu" to pączki według przepisu mojej mamy. Są delikatne, leciutkie jak puch. Jestem pewna, że żadna cukiernia nie wykona takich. Przed nami karnawał, więc do pracy. Czas na pączkowe szaleństwo. Składniki: 8 szklanek mąki 10 dag drożdży 1 szklanka cukru 5 żółtek 1 jajko 0,5 kostki margaryny 5 łyżek oleju 1-2 paczki cukru waniliowego 2 łyżki
Salonik smakówwyrabiasz ciasto ręcznie, rozciągnij je do postaci sporego kwadratu. Rozsyp na całej jego powierzchni ryż, a następnie złóż ciasto i krótko, ale delikatnie, wrób ryż w ciasto. Jeśli do pracy został zaprzęgnięty robot, po prostu do misy robota wsyp ryż i na najniższej prędkości krótko mieszaj. Zarówno ręczne wrabianie ryżu, jak i przy użyciu robota, powinno trwać wyłącznie dopóty, dopóki
Grahamka, weka i kajzerkaniedosyt. Czuję, że zrobiłam tak mało, choć z drugiej strony muszę przyznać, że był to bardzo miły rok. Rozprawiłam się z tą częścią swojego życia, która mnie nie satysfakcjonowała (praca), skupiłam się na inwestycjach w przyszłość, raczej długofalowych. Skończyłam szkołę językową, i wreszcie podjęłam decyzję dotyczącą tego, co chcę w życiu robić. Próbowałam sił na różnych frontach, z raczej miernym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJeszcze chwilę i będziemy spędzać ostatni wieczór w roku. Przede mną jeszcze 10 h w pracy ale już wieczorem będę tańczyła na domówce. Dla tych, którzy urządzają przyjęcie w domu a jeszcze do końca nie mają pomysłu na menu, mam pewną podpowiedź. Sałatka z łososiem. Szybka, elegancka, wyborna. Składniki: 1 torebka mix sałat ( rukola, rzymska, lodowa
pieprzny smaczekKuchnia w zieleni . Tak więc w dwóch przepisów zrobił się jeden, mój. Piekąc wcześniej blat biszkoptowy. wykorzystałam go w snikersie/ orzechowcu. Opis ciasta może przerażać, jest trochę pracy, ale tylko dlatego że osobiście ją sobie utrudniłam. W opisie są wskazówki jak zrobić ciasto szybciej. Składniki : Ciasto: 600g mąki pszennej 200 g margaryny 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szkl. cukru
Garnkowe fanaberieczosnkowy, słodko-kwaśny, słodko-pikantny oraz barbecue – mówię Wam: niebo w gębie! :) Soczyste kąski kurczaka w cieście naleśnikowym są bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają zbytniego nakładu pracy. Może się na nie skusicie i przygotujecie je na Sylwestra? Na pewno zrobią też furorę na każdej innej imprezie, czy jako przekąska (np. zamiast popcornu) do wieczornego seansu filmowego :) Polecam
Kulinarne Przebojeuniknąć przypalenia możemy dodać trochę wody (gorącej, nigdy zimnej) Gotowy farsz zostawiamy do ostudzenia 3-4 godziny później .... Wyciągamy "wypoczęte"ciasto z lodówki i teraz czeka nas ciężka praca fizyczna. Ciasto na pasteis w przeciwieństwie do ciasta pierogowego nie jest miękkie i łatwe do rozwałkowania (jeśli tak nie jest to albo mamy za dużo siły w rękach albo niewystarczająco
Smaki Brazyliidolewamy 2 kubki gorącej zagotowanej wody, przykrywamy pokrywkę i dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut. Pod koniec odkrywamy pokrywkę i pozwalamy wodzie trochę wyparować. Ale uwaga efektem naszej pracy nie jest wysuszony kurczak z warzywami, potrzebujemy jeszcze sosu:-). Odstawiamy do ostudzenia. Gdy mięso już jest ostudzone zabieramy się za "rwanie" go w małe kawałeczki. A na końcu dodajemy puszkę
Smaki Brazyliitanie już za parę złotych których przeciętne podniebienie przełknąć nie może oraz te bardziej szlachetne o cenie najlepszej whisky. Tą właśnie c achaça s pożywał zmęczony caipira po pracy, a jej niezbyt szlachetny smak zagryzał limonką. Ponieważ w Brazylii generalnie temperatury są wysokie, dla ochłody zaczęto dodawać lodu. No ale że większość Brazylijczyków kocha napoje słodkie a nie cierpkie
Smaki BrazyliiMoim zdaniem, ta rolada na to zasługuje, by pokazać ją w takiej odsłonie. Podaję proporcje na 2 sztuki. Jest to ciasto dosyć pracochłonne, ale niech Was to nie przeraża. Pracę można sobie rozłożyć na dwa dni. W pierwszym – zarobić ciasto i przygotować orzechy, a w drugim – resztę. Składniki na ciasto kruche: - 600g mąki tortowej - 250g schłodzonej margaryny
mojewypiekiinietylkowypieków pracochłonnych, czasochłonnych i raczej kosztownych. Wymaga odrobiny twórczej inwencji, ale tu można się poradzić wujka Google. Tort Maltesers. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, lepiej się kroi i pracę nad tortem można rozłożyć. Składniki na biszkopt: - 6 jaj - 1,5 szklanki mąki tortowej (odjąć 3 łyżeczki, które zastępujemy kakao - 3 łyżeczki kakao - 1 szklanka drobnego cukru - 3 łyżeczki proszku
mojewypiekiinietylkowykładamy je na figi. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia. Ja kroiłam… już po godzinie. Mimo, że budyniowiec śmietanowy z figami jest trochę skomplikowany, warto poświęcić czas i pracę, aby przygotować to niebanalne ciasto. To kolejne przypomniane - zapomniane, ale rozkoszne smaki. Słowa tu nie wystarczą, tego trzeba po prostu spróbować. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Budyniowiec śmietanowy z figami
mojewypiekiinietylkowykrawamy krążki. Pozostałe ciasto, między krążkami, zbieramy i dokładamy do woreczka z pozostałym ciastem. Przygotowujemy porcje farszu do nadziewania (używam do tego dwóch łyżeczek). Tak przygotowany farsz bardzo usprawnia pracę. Nakładamy porcje na krążki ciasta, zlepiamy pierogi. Można zrobić wałeczek , który nie tylko ładnie wygląda, ale dodatkowo wzmacnia łączenie pieroga. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju (pierogi się
mojewypiekiinietylkosałatki. Dla smakoszy – najlepsza na drugi dzień. Jak zwykle sprawdza się reguła, że to co najprostsze jest najlepsze. Surówka Coleslaw jest tego wymiernym przykładem. Minimum składników, wysiłku i pracy daje efekt , który przekłada się na bogactwo smaków. A sam widok, – już pobudza kubki smakowe. Idealna do dań mięsnych, rybnych, czy też z grilla. Smacznego. Wydrukuj przepis The post
mojewypiekiinietylko