jest jak najbardziej trafny. Ale czasem coś co jest bardzo proste, jest również jednocześnie bardzo smaczne, dlatego zachęcam Was do przygotowania ich na niedzielny deser, albo popołudniową słodkość po pracy. Domowy twaróg jest tu dodatkowym atutem, jednak jeżeli nie macie czasu na jego przygotowanie ( np. za godzinę mają być u Was znajomi) możecie wykorzystać wiejski lub tłusty ser dobrej jakości
Słodkie Przyjemnościgruszek i jabłek, dlatego nie mam wymówki aby ich nie wykorzystać w kuchni :) Dziś zaprezentuję Wam na tyle prosty i szybki przepis na ciasto, że ja - mimo nowej pełnoetatowej pracy, miałam możliwość przygotowania w mniej niż 15 minut + pieczenie - chyba warto poświecić taką chwilę na przygotowanie domowego deseru? Zapraszam na galette malinowe z gruszką. Składniki : 120 g masła
Słodkie Przyjemnościśniadania z domu nie wychodzę. Śniadania czasem zdarza mi się nie zjeść w domu, ale zawsze rano pakuję sobie całkiem spory ekwipunek z jedzeniem, który pochłaniam w drodze do pracy. Po bardzo pożywnym posiłku, czasem lubię sobie dopełnić żołądek czymś słodkim - na przykład takimi oto muffinami. Domowe, czekoladowe i z dodatkiem kaszy manny. Taki prosty smak dzieciństwa, który może każdemu
Słodkie Przyjemnościmacie taką ochotę to może spróbujecie przygotować domowe, żurawinowe szyszki z crunchy czekoladowym ? Z tego przepisu możecie zrobić również batoniki, które spokojnie nadadzą smak waszej podróży do szkoły czy pracy. Dodam tylko, że batoniki są gotowe w mniej niż 30 minut. Przekonałam Was? Pewnie tak! Składniki : 100 g miodu 25 g masła 2 łyżki cukru 2 szklanki czekoladowej granoli szklanka
Słodkie Przyjemnościdziała łagodząco na przewód pokarmowy oraz wątrobę, cząber ma właściwości bakteriobójcze, reguluje procesy trawienne, bazylia działa rozkurczowo i przeciwbakteryjnie, oregano ma właściwości przeciwzapalne i przeciwskurczowe, szałwia korzystnie wpływa na pracę żołądka, mięta pobudza wydzielanie soków trawiennych, tymianek posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, zaś natka pietruszki korzystnie wpływa na krążenie, pomaga zwalczać anemię i usuwać toksyny z organizmu. " (Opis: Ziarenkowo ) - Kupić
Wypisz Wymalujpieczywo, może posłużyć także na prywatce czy spotkaniu towarzyskim. Zapraszam Was serdecznie do poszerzania wiedzy o naturalnym leczeniu naszych organizmów. Proszę o polubienie Kuchni PROzdrowotnej i zabierajmy się do pracy: Dla 4 osób Czas przygotowania: 100min Składniki: 4 łyżki orkiszu 3 żółtka jaja kurzego koniecznie EKO Olej ryżowy 10-12 łyżek Kurkuma Estragon Kolendra mielona Sól himalajska Pieprz czarny Świeży
Kuchnia PROzdrowotnaobiad proponuję roladki z piersi kurczaka z grzybami . Danie proste i szybkie do wykonania. Mało pracy, a efekt wspaniały. Składniki: 80 dag piersi z kurczaka 25 dag grzybów 1 cebula 1 jajko pół łyżeczki mielonej papryki 4 łyżki tartej bułki 1 łyżka mleka olej sół pieprz Filety kurczaka rozbijamy delikatnie tłuczkiem, najlepiej przez folię, oprószamy solą i pieprzem. Grzyby czyścimy
Salonik smakówKluski leniwe to mój przysmak z dzieciństwa i do tej pory ulubiony obiad „na słodko”. Proste, smaczne, nie wymagające wiele pracy. Z takiego obiadu będą zadowolone nie tylko dzieciaki J Ja osobiście preferuję kiedy kluseczki są w konsystencji zbite i lekko gumkowate i właśnie taką wersję chciałam zaproponować. Kluski zazwyczaj podawane są z zarumienioną na maśle bułką tartą, jednak
Mania GotowaniaBardzo lubię zupy. Najczęściej to właśnie one w codziennym dniu pracy goszczą na naszym stole. Dziś zupa - krem z zielonych pomidorów i grillowanej papryki. Danie jest idealne na chłodne dni. Każda zupa powinna być robiona na aromatycznym bulionie. Eksperymenty w kuchni to dla mnie chleb powszedni. Używam wielu rodzajów mięs jako bazy do bulionu. Często u rzeźnika kupuję różne mięso
BaRepasKolejny tydzień pracy rozpoczęty. Po weekendzie pełnym wrażeń i wariacji kulinarnych nadszedł poniedziałek. Na plus z pewnością można zapisać fakt, że mój pierworodny nie poznał mnie w przebraniu Św. Mikołaja. W zasadzie sam bym się nie poznał, bo babcia zadbała o to, by strój świętego był z maską, która solidnie zmieniła mi facjatę. No i mój fondant czekoladowy wyszedł "skromnie
BaRepasCoś na szybko do pracy albo na kolację ;) Składniki: - 3/4 szklanki kuskusu (przed zalaniem wrzątkiem), - 1/2 ogórka wężowego, - 1 czerwona papryka szpiczasta, - 2 kawałki selera naciowego, - 1 opakowanie kiełków na patelnię, - garść pestek dyni, - 1/2 główki sałaty lodowej, - garść oliwek czarnych, - sól, pieprz, - 2 - 3 łyżki octu jabłkowego, - 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Wykonanie: Zaparzyć kuskus, podsmażyć
Co na wege obiad?wyborze wysokiej jakości makaronu z pszenicy durum ponieważ taki makaron jest twardy i nie rozłazi się w sałatce, jego stała struktura powoduje też ładniejszy efekt wizualny. Zabierajmy się do pracy! Dla 3-4 osób Czas przygotowania: 35 minut Składniki: 1 sztuka papryki żółtej, zielonej i czerwonej 3,5 garści makaronu 1 garść orzeszków ziemnych 150g sera feta 1 łyżeczka cząbru
Kuchnia PROzdrowotnaości. Sprawia to, że cenią je smakosze ryb – kto raz go spróbował, na pewno do niego wróci. Skóra suma nie posiada łusek, co ułatwia jego oporządzanie i skraca czas pracy przy przygotowywaniu potrawy. I ja sobie tego suma posatnowiłam zjeść wyjątkowo smacznie i lekko. Żałuję, że nie mogłam otworzyć białego wina, przez masę leków..ale sum dobry i bez wina
Z Kuchni Do KuchniPory roku na talerzu” znanej kociewskiej regionalistki Krystyny Gierszewskiej, która to (książka, nie regionalistka) wpadła mi niedawno w ręce. Po ujrzeniu fefernusków, krótkim śledztwie w Internecie, rzuciłem hasło w pracy - „Kto ma w rodzinie Kociewiaka? Ręce do góry!!”. Zgłosił się Piotr. Okazało się, że jego Pani jest rodowitą Kociewianką - została od razu przesłuchana telefonicznie na okoliczność fefernusków. A na koniec
Grahamka, weka i kajzerkaOstrygi są piękne... Jest to jedna z tych potraw, które wymagają bardzo niewiele pracy a efekty są niesamowite. U nas w domu ostrygi jadamy zapiekane z serem. Wystarczy po otworzeniu skropić każdą kilkoma kroplami świeżego soku z cytryny, tabasco, posypać pieprzem i zetrzeć odrobinę sera. Zapiekać aż ser się rozpuści. Podawać z cząstkami cytryny i białym winem. Smacznego
Kulinarna rozmowa