do pracy - 13340 przepisów (strona:593/890)

Soupe a la creme z zielonych smażonych pomidorów i grillowanej papryki z chipsem z szynki. 156

Bardzo lubię zupy. Najczęściej to właśnie one w codziennym dniu pracy goszczą na naszym stole. Dziś zupa - krem z zielonych pomidorów i grillowanej papryki. Danie jest idealne na chłodne dni. Każda zupa powinna być robiona na aromatycznym bulionie. Eksperymenty w kuchni to dla mnie chleb powszedni. Używam wielu rodzajów mięs jako bazy do bulionu. Często u rzeźnika kupuję różne mięso

BaRepas
Łosoś w porowych papilotach z puree limonkowym z miętą. 175

Kolejny tydzień pracy rozpoczęty. Po weekendzie pełnym wrażeń i wariacji kulinarnych nadszedł poniedziałek. Na plus z pewnością można zapisać fakt, że mój pierworodny nie poznał mnie w przebraniu Św. Mikołaja. W zasadzie sam bym się nie poznał, bo babcia zadbała o to, by strój świętego był z maską, która solidnie zmieniła mi facjatę. No i mój fondant czekoladowy wyszedł "skromnie

BaRepas
Sałatka z kuskusem 211

Coś na szybko do pracy albo na kolację ;)   Składniki: - 3/4 szklanki  kuskusu (przed zalaniem wrzątkiem), - 1/2 ogórka wężowego, - 1 czerwona papryka szpiczasta, - 2 kawałki selera naciowego, - 1 opakowanie kiełków na patelnię, - garść pestek dyni, - 1/2 główki sałaty lodowej, - garść oliwek czarnych, - sól, pieprz, - 2 - 3 łyżki octu jabłkowego, - 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Wykonanie: Zaparzyć kuskus, podsmażyć

Co na wege obiad?
Sałatka z pieczoną papryką, fetą i cząbrem 269

wyborze wysokiej jakości makaronu z pszenicy durum ponieważ taki makaron jest twardy i nie rozłazi się w sałatce, jego stała struktura powoduje też ładniejszy efekt wizualny. Zabierajmy się do pracy! Dla 3-4 osób Czas przygotowania: 35 minut Składniki: 1 sztuka papryki żółtej, zielonej i czerwonej 3,5 garści makaronu 1 garść orzeszków ziemnych 150g sera feta 1 łyżeczka cząbru

Kuchnia PROzdrowotna
Sum cytrynowo-pomarańczowy pieczony, z ziemniaczkami 173

ości. Sprawia to, że cenią je smakosze ryb – kto raz go spróbował, na pewno do niego wróci. Skóra suma nie posiada łusek, co ułatwia jego oporządzanie i skraca czas pracy przy przygotowywaniu potrawy. I ja sobie tego suma posatnowiłam zjeść wyjątkowo smacznie i lekko. Żałuję, że nie mogłam otworzyć białego wina, przez masę leków..ale sum dobry i bez wina

Z Kuchni Do Kuchni
Fefernuski kociewskie, czyli lukrowane pierniczki z Kociewia 259

Pory roku na talerzu” znanej kociewskiej regionalistki Krystyny Gierszewskiej, która to (książka, nie regionalistka) wpadła mi niedawno w ręce. Po ujrzeniu fefernusków, krótkim śledztwie w Internecie, rzuciłem hasło w pracy - „Kto ma w rodzinie Kociewiaka? Ręce do góry!!”. Zgłosił się Piotr. Okazało się, że jego Pani jest rodowitą Kociewianką - została od razu przesłuchana telefonicznie na okoliczność fefernusków. A na koniec

Grahamka, weka i kajzerka
Zapiekane ostrygi 115

Ostrygi są piękne... Jest to jedna z tych potraw, które wymagają bardzo niewiele pracy a efekty są niesamowite. U nas w domu ostrygi jadamy zapiekane z serem. Wystarczy po otworzeniu skropić każdą kilkoma kroplami świeżego soku z cytryny, tabasco, posypać pieprzem i zetrzeć odrobinę sera. Zapiekać aż ser się rozpuści. Podawać z cząstkami cytryny i białym winem. Smacznego

Kulinarna rozmowa
Zebra 202

Był taki czas, że Zebrę piekło się często I gdzie by nie iść w gości, wszędzie była na stole. Wydaje się być teraz trochę zapomniana. Zrobiłam ją ostatnio do pracy żeby osłodzić troszkę atmosferę w biurze :-) Składniki: 5 jajek 1.5szkl cukru 2.5szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1szkl oleju 1szkl wody 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka

Kulinarna rozmowa
Makaron Puttanesca 255

przypadł mi do gustu ten lekki smak. Jednocześnie jest to potrawa, którą robi sie dosłownie 15 minut i zawsze wychodzi! A to przecież bardzo ważne, gdy wieczorem wracamy z pracy, chcemy zjeść coś pysznego. Ten makaron jest do tego idealny. Potrzebne nam będą (na 3 porcje) 5 małych sardeli (anchovis) w oliwie z oliwek 2 ząbki czosnku 1 łyżka kaparów

Kulinarna rozmowa
Warzywna dietetyczna zupa krem 324

Dziś mam dla Was propozycję zupy warzywnej ale w wersji bardziej dietetycznej niż zwykle. Ostatnio postanowiłam odchudzić trochę swoje potrawy. Dlatego dziś na lunch do pracy przygotowałam sobie tę oto zupę. Z podanych składników wyszło tak ok 1,5 litra zupy 1 łyżka oliwy 1,2 l wody 2 małe ziemniaki 2 małe marchewki 2 małe pietruszki 1 pęczek dymki

Kulinarna rozmowa
Śniadanie pełne słońca i energii - owsianka 146

więcej osób powraca do tego znienawidzonego śniadania z lat dziecinnych. Nigdy nie przepadałam za nią aż do momentu, kiedy przeprowadziłam się do Irlandii. Tutaj znaczna większość moich znajomych z pracy zaczyna dzień właśnie od owsianki. I teraz rozumiem dlaczego! Można dodać owoce i zrobić ją w wersji bardziej słodkiej, można również dodać sól i będzie w wersji bardzo tradycyjnej

Kulinarna rozmowa
Energetyzujący sok 114

Dziś kolejna propozycja soku. Polecam ją gorąco osobom, które są przemęczone i potrzebują trochę więcej energii. Ta kompozycja idealnie sprawdza się na śniadanie (jeśli oczywiście komuś rano przed pracą chce się robić świeży sok...)gdyż połączenie pomarańczy z imbirem daje niesamowitego 'kopa energetycznego'. Polecam! Na 1 litr soku będą potrzebne: 6 zielonych jabłek 4 marchewki 2 pomarańcze 1 cytryna

Kulinarna rozmowa
Tomato, basil & Parmesan quiche - Zapiekanka z pomidorami, bazlią i Parmezanem 177

tastes great hot or cold. Ta zapiekanka jest bardzo delikatna. Nadzienie jest jak puchata chmurka. Jest to idealna propozycja na lunch, coś co można zabrać ze sobą do pracy, gdyż smakuje dobrze zarówno na gorąco jak i na zimno. We will need: a pack of shortcrust pastry ( ~350g) bread crumbs, for dusting 300g cherry tomatoes olive oil 2 eggs 300ml

Kulinarna rozmowa
Krzepiąca zupa 144

jego kuchnia była właśnie taka. POWALAJĄCA. By każdego dnia domownicy i przyjaciele wyczekiwali na obiad wiedząc, że to będzie coś wyjątkowego. Jednak często te pomysłowe dania wymagają mnóstwa pracy i pieniędzy, a efekt końcowy może i jest wspaniały, ale niekoniecznie...sycący. A po długim, wyczerpującym dniu wszyscy chcą czegoś, co pokrzepi i wypełni burczący brzuch błogim spokojem. Jak więc wyczarować

Gotowanie to kochanie
Z serii podstawy kucharzenia : bulion warzywny 149

dużego garnka, dodałam warzywa i miałam święty spokój przez następne dwie godziny. A dziś, po wystygnięciu, zamroziłam. Teraz wystarczy rano wyjąć potrzebną porcję z zamrażalnika, a po powrocie z pracy raz, dwa, trzy, przyrządzić super zdrową, jakątylkosobiezamarzę zupę! BULION WARZYWNY Składniki: 1 duża cebula pokrojona w talarki 1 duża marchewka pokrojona w kostkę 1 seler naciowy pokrojony w talarki

Gotowanie to kochanie