pewnie będzie zmieniał intensywność w zależności od tego, z jakiej dyni zrobimy puree. Troszkę oszpeciłam ten chleb, kiedy go nacinałam… jakoś nie mam odpowiednio ostrego noża do takich prac. Ale to nic… chleb naprawdę smakuje wspaniale, do tego ma – dzięki dyni – wilgotny miękisz i dłużej pozostaje świeży! Musicie koniecznie go zrobić :)! Chleb dyniowy na zakwasie Zaczyn
UgotujmyTo.plprzepisem, na bakłażana w sosie jogurtowym było inaczej…. jak tylko przepis przeczytałam u Joasi , zdałam sobie sprawę, że mam wszystkie składniki i mogę od razu zabrać się do pracy…. Co prawda bakłażan miał pierwotnie wylądować w pomidorowym sosie ale stwierdziłam, że w białym też może mu być ładnie Okazało się, że to połączenie bakłażana z jogurtem jest absolutnie
UgotujmyTo.plprzygotować batoniki według własnego uznania i dodać takie składniki, jakie lubicie najbardziej lub akurat macie w domowej spiżarce. Batoniki musli stanowią wspaniałą przekąskę, którą możecie zabrać do pracy lub dać swoim Pociechom do szkoły na drugie śniadanie. Zapewniam Was, że nasycą Was porządnie i dodadzą Wam energii na długo. Do tego smakują naprawdę rewelacyjnie! Przepyszne, chrupiące połączenie
Słodko-Słony Świat Ilonyzdrowsza skóra i włosy, wzmocnienie układu odpornościowego czy obniżenie poziomu cholesterolu. Olej kokosowy wzmacnia również kości i pomaga chronić przed nowotworami. Koktajl możecie zabrać ze sobą w słoiczku do pracy i popijać go, gdy tylko poczujecie głód. Jest on naprawdę świetną alternatywą dla tradycyjnego śniadania. SKŁADNIKI (porcja dla dwóch osób): 1,5 szklanki koziego mleka (można użyć krowiego lub innego
Słodko-Słony Świat Ilonyokazji rozpoczęcia roku szkolnego moje Dzieci zażyczyły sobie na obiad swoje ulubione danie - Lasagne Bolognese:) Przyznam szczerze, że chwilka pracy z taką lasagne jest, ale jej smak wynagradza wszystkie trudy. Jest to dla mnie najlepsza wersja tego dania, rozpływająca się wprost w ustach, z dobrze doprawionym mięsem i przepysznym sosem beszamelowym. Ze względu na mojego Męża, który strasznie marudził
Słodko-Słony Świat Ilonypożywne, nieskopmplikowane i naprawdę wartościowe danie, a przy tym bardzo ciekawie smakuje i zawsze moze smakować inaczej. Sushi świetnie sprawdza się na przyjęciach, imprezach, a nawet jako lunch do pracy. Wygodne, można je jeść palcami i bardzo syte, mimo niewielkich porcji. Dlatego też, jak już wspomnialam, często zastanawiam się dlaczego sushi jest tak cholernie drogie?! I nie mówie
Słodko-Słony Świat Ilonydokładnie tyle ile potrzebujemy, aby poradzić sobie z resztą składników. Potem wszystko na jedną patelnię albo do garnka i gotowe! Ten obiad ratuje mnie zawsze, gdy biegiem po pracy wpadam do domu i nie mam nic zaplanowane na obiad (rzadko bo rzadko, ale się zdarza, skromnie dodam:D), a kaszę mam zawsze w szafce i pieczarki w lodówce, o cebuli
Słodko-Słony Świat Ilonyważne, nawet starsze bułki, które nie należą do najświeższych świetnie się nadadzą do tego "dania". Takie śniadanie możecie przygotować w leniwy weekendowy poranek, ale również w tygodniu, przed pracą lob szkołą, bo choć bułki muszą zapiekać się jakieś 20 minut to w tym czasie spokojnie jesteście w stanie wziąć prysznic lub zająć się makijażem (w wypadku pań:)) Samo "nadzianie" bułek
Słodko-Słony Świat Ilonybędą gotowe do szkoły mają świeże, pachnące i przepyszne drożdżówki na drugie śniadanie przygotowane! A ja oczywiście nie byłabym sobą, gdybym ze dwóch sztuk nie zabrała ze sobą do pracy;) Bardzo gorąco polecam! SKŁADNIKI NA CIASTO: ( na 9 dużych drożdżówek): 3 szklanki mąki pszennej (można użyć pszennej chlebowej) 1 szklanka ciepłego mleka 0,5 szklanki cukru 80 g roztopionego
Słodko-Słony Świat Ilonyzdrowe siemię lniane. Miękkie owoce i chrupiące dodatki wspaniale się łączą. Sałatka ta idealnie nadaje się na zdrowe śniadanie albo jako przekąska w ciągu dnia. Możecie zabrać ją do pracy lub zapakować swoim dzieciom do szkoły. Moja jesienna sałatka owocowa zaskakuje swoim smakiem, musicie koniecznie ją przygotować w domu:) SKŁADNIKI (na 2-3 porcje): 1 duże jabłko 1 duża gruszka
Słodko-Słony Świat Ilonymleka 5 łyżek śmietanki kremówki 20 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek 50-70 g starkowanego żółtego sera sól pieprz Bardzo proste danie obiadowe, nie wymagające dużego nakładu pracy - a z kolei idealne dla miłośników zapiekanek i wszelkich dań jednogarnkowych. Cebulę obrać i posiekać na drobną kosteczkę. Przełożyć na patelnię, dodać oliwę i zeszklić na jasnozłoty kolor. W międzyczasie
Świat Domowej Kuchnisałatką - to koniecznie muszę go wypróbować. Jest to moja ulubiona forma sałatek. I okazuje się, że również tym razem się nie zawiodłam. Sałatka jest wyśmienita. Nie wymaga sporego nakładu pracy, a na pewno zrobi wrażenie na naszych gościach. Jedynym składnikiem z którego zrezygnowałam, w porównaniu do oryginału jest pieprz. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Jajka dobrze ostudzić, obrać
Świat Domowej Kuchnicukrem, a następnie wsypać do śmietany i ubijać do uzyskania pożądanej, sztywnej konsystencji. Do czasu wykorzystania przechowywać ubitą śmietanę w lodówce. Przechodzimy do właściwego wykonania tortu. Dla ułatwienia sobie pracy na blat kładziemy kwadrat z twardej tekturki, dzięki której łatwo możemy manipulować ciastem. Na tekturkę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć obficie ponczem. Na niego wyłożyć masę wiśniową (fot.2) . Przykryć kolejnym
Świat Ciastapory myślałam, że drożdże wyrastają tylko i wyłącznie w ciepłym - a tu niespodzianka - rosną również w lodówce :) Te bułeczki mają jeszcze tą dodatkową zaletę, że najbardziej czasochłonną część pracy wykonujemy wieczorem, a rano zostaje nam tylko formowanie i pieczenie. I w ten oto magiczny sposób robimy wrażenie na wszystkich domownikach. Wieczorem należy przesiać do miski obie mąki - pszenną i ziemniaczaną
Świat Ciastaweekend przygotować również coś z kremem. Zdecydowałam się na Panią Walewską. Już od dawna przymierzałam się do tego ciasta, ale ponieważ jest ono kilku-warstwowe i teoretycznie praco chłonne, jakoś nie mogłam się do niego zabrać. Okazało się jednak, że nie taki diabeł straszny... ciasto nie jest trudne w wykonaniu - a efekt końcowy rewelacyjny. Kruche ciasto, delikatna słodka beza, krem
Świat Ciasta