ryżu, układamy makaron tagliolini. Zalewamy go wrzątkiem na 4 minuty przed końcem parowania pozostałych składników i pojemnik wkładamy na 2 poziom parowaru. Jak urządzenie da znać, że zakończyło prace, makaron odcedzamy na sitku, polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i posypujemy 3 łyżkami przyprawy Fit Up do makaronów i mieszamy dobrze. Po czym nakładamy wszystkie składniki na talerz i posypujemy
Parowar FacetaPodsuszany surowy schab, to jedna moich ulubionych domowych wędlin. Jej przygotowanie jest bardzo proste, nie wymaga dużo pracy, jedynie jest czasochłonne, ponieważ marynowanie, a potem suszenie będzie trwało 11 dni. Ale zdecydowanie efekt końcowy jest tego wart i na pewno zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Inspiracja Straga.pl . Na blogu znajdziecie również inne przepisy
Kulinarne przygody Gatitydopiero po 33 pierogu. Myślałam, że nigdy mi się nie uda, ale po prostu trzeba było ćwiczyć – jak opanuję do perfekcji metodę chyba nagram jakiś instruktaż. Efekty mojej pracy na zdjęciach. Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki (430 g) 1 jajko pół łyżeczki soli 1 łyżka masła ok. 3/4 szklanki gorącej wody (tyle ile wchłonie mąka) opcjonalnie: 1/3 łyżeczki
Poezja smakuPrzepis dostałam od znajomego, i od tamtej pory jest to jeden z najczęściej pieczonych przeze mnie chlebów. Jest bardzo smaczny, długo zachowuje świeżość, a przede wszystkim wymaga bardzo mało pracy - nie trzeba go wyrabiać składnik i: 1 bochenek o wadze ok 1kg mąka pszenna typ 500 - 150g mąka orkiszowa typ 750 - 175g * mąka żytnia
Stare GaryWymagają nieco pracy i czasu, dlatego zawsze warto zrobić ich więcej niż na jeden obiad składniki: ok 1 kg wołowiny bez kości ( zrazowa) kawałek słoniny 2-3 kiszone ogórki cebula do zrazów i do pieczenia musztarda pieprz, sól mąka do obsypania bulion, kieliszek czerwonego, wytrawnego wina (opcjonalnie), parę ząbków czosnku, zioła - tymianek, szałwia przygotowanie: Umyte mięso oczyszczone
Stare GaryPrzepis znalazłam na You Tube. Warto, przed rozpoczęciem pracy, obejrzeć cały film -link tutaj . Kiełbasa jest bardzo dobra. Ilość przypraw - zwłaszcza majeranku i czosnku można zmienić zgodnie z własnymi upodobaniami. Porcja jest duża, robimy zwykle z połowy lub nawet 1/4 porcji. składniki (10 kg mięsa) 2 kg mięso wieprzowe kl I z szynki , łopatki
Stare Garydzień wcześniej) lekko podgrzewam i dalej postępuję zgodnie z przepisem. Metoda sprawdzona przez lata robienia tej masy, mrożenie w żaden sposób nie wpływa na jej smak, a nam ułatwia pracę. Miłego szykowania
Stare GaryKolejny przepis wypatrzony na stronie " Zapach Chleba". Ciabatta wyszła pyszna! Jest wymagająca czasowo, ale warto! Bardzo! Ciasto, mimo że takie płynne, okazało się całkiem przyjazne w pracy - no, może poza lekkim przyklejeniem do ściereczki, ale to moja wina, za mało mąką obsypałam. Problemem pewnym okazała się ilość - niestety na kamieniu mieściła się tylko jedna ciabatta a pieczenie trwa prawie
Stare GaryPyszny faszerowany bakłażan. Wymaga trochę pracy, ale można wszystko przygotować wcześniej. Bakłażany należy upiec, przygotować farsz i trzymać w lodówce. Przed pieczeniem wyjąć z lodówki, bakłażany napełnić farszem, przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika, bez posypywania serem i dopiero jak będą dobrze zagrzane zdjąć folię, posypać serem i piec jak podano w przepisie. Przepis ze strony BBC Food
Stare Garynajlepszy, więc przed nadejściem cieplejszych dni jeszcze raz postanowiłam to niezdrowe smarowidło przygotować. Pomyślałam,że wolnowar powinien dobrze się sprawdzić do wytapiania smalcu. Dla ułatwienia sobie pracy zmieliłam słoninę i boczek w maszynce do mięsa. Bez wysiłku wyszedł znakomity smalec. To bardzo duża porcja, można spokojnie robić z połowy. Polecam - pyszny z pajdą domowego chleba
Stare Garyszklana mąki 2/3 szklanki wody Wszystkie składniki wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i pozostaw do przefermentowania w ciepłym miejscu na kilka godzin (8 – 12). Zakwas jest gotowy do dalszej pracy, jeżeli łyżeczka pobrana z zaczynu unosi się na powierzchni wody. Przygotuj ziemniaki: 0,5 kg ziemniaków 1 łyżka oliwy 2 łyżki posiekanego rozmarynu 1/2 łyżeczki soli Ziemniaki dobrze umyj
Stare GaryBardzo dobre danie na zabiegane popołudnie. Nie wymaga dużo pracy, a efekt jest zupełnie niezły. Można użyć dowolnego makaronu, np tego który został nam z poprzedniego dnia. Polecam! składniki (4 porcje) 200 g makaronu np Farffale 150 g łososia wędzonego na ciepło duża garść ziół - kolendry, natki pietruszki, bazylii 100 g startego chedara lub innego ulubionego sera startego
Stare GaryPrzepis wypatrzony na stronie Z charakterem Niestety jestem miłośnikiem fatalnych, niezdrowych chipsów. Mogłabym je podgryzać przez cały dzień. Dlatego jak tylko zobaczyłam ten przepis , zrzuciłam się do pracy. Czipsy zrobiłam z jednego średniej wielkości młodego ziemniaka. Wyszły super. Porcja w sam raz na małą przegryzkę. Jedyny problem to wielkość mikrofali - nie mam niestety stojaka który pozwoliłby wstawić równocześnie
Stare Garytarta jest znakomita. Wymaga trochę pracy gdyż warzywa dobrze jest wcześniej lekko podsmażyć na grillowej patelni, ale efekt jest i pyszny i dla oka miły - polecam! składniki 1 płat gotowego ciasta francuskiego wielkości naszej foremki 1 nieduża cukinia 5 kwiatów cukinii (opcjonalnie) 2 pomidory, różne gatunki - dałam jeden czerwony, jeden żółty kilka pomidorków koktajlowych 1/2 czerwonej cebuli 1 opakowanie
Stare Gary