myśli o jedzeniu. Dziś krążą wkoło trzech tart. Tarta. Jak talerz, okrągła i gotowa przyjąć cokolwiek mamy ochotę na nią położyć. Pieczenie tart jest cudowną zabawą. Najpierw trochę rzemiosła, praca rąk, które wyrównują brzegi i wylepiają dno. Potem już czysta fantazja. Zdobimy "talerz" własnym smakiem, porą roku, fantazją chwili. Trzy talerze, trzy wytrawne tarty. Dwie jasne, jedna z domieszką razowego
KUCHARNIAprawdziwa skarbnica cennych składników - potasu, magnezu, sodu, fosforu, żelaza, karotenu, wapnia i witamin E, B1, B2 i C, a także fruktozy. Dodatkowo, wzmacnia system odpornościowy i poprawia pracę mózgu. Ze względu na wysoką zawartość cukru owocowego jest idealny dla diabetyków. Już średniowieczne księgi zielarskie zalecają jedzenie wężymordu z solą, masłem i przyprawami, najlepiej jesienią i podczas zimowych miesięcy
KUCHARNIAKolejny przepis kuchni chińskiej , która w ostatnim czasie chyba gości u mnie najczęściej. Wszyscy z zazdrością patrzą, kiedy to w pracy na talerz wyciągam coraz to lepsze smakołyki. Dania kuchni chińskiej i tajskiej przyrządza się niesamowicie szybko , najczęściej na woku, a składniki zwykle dostępne są w każdym sklepie. Duża ilość przypraw sprawia, że dania są niezwykle aromatyczne. Ja już
Ostra na Słodkomnie dzisiaj pierogowo. W kuchni praca od samego rana. Bardzo pierogowo, bo powstały trzy wersje pierogów. Po zamrożeniu, będą doskonałe w każdej chwili jeśli tylko będzie ochota na pierożki. W tym poście ruskie, czyli polskie tradycyjne. Zapraszam. SKŁADNIKI: Ciasto: 1 kg. maki 2 łyżki oleju, 3 jajka ( jedno całe 2 żółtka), 1 szklanka gorącego mleka
W kuchennym oknie EwyPyszne, delikatne muffinki migdałowe z dodatkiem aromatycznego marcepanu. Lekkie i smaczne, idealne do pracy, czy dla dzieci na podwieczorek (mimo, że nie mają czekolady to maluchy je zajadają). Do tego niezwykle proste w przygotowaniu. Czego chcieć więcej? :) Polecamy! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Czas przygotowania: 10 minut + 25 minut pieczenia Ilość porcji: 14 Składniki: 260g mąki pszennej
Kolizje SmakówKANDYZOWANE OWOCE CZARNEJ PORZECZKI - " są smaczną przekąską i stanowią świetny dodatek do deserów. Ich lekko kwaskowaty smak równoważy słodycz kremów, budyniów czy bitej śmietany. Owoce CZARNEJ PORZECZKI usprawniają pracę układu pokarmowego, przez co poleca się je osobom na diecie. Spora zawartość błonnika pokarmowego wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. " Bardzo smaczne. Ale nie oszukujmy się, czy czarna porzeczka może
Wypisz Wymalujmożecie sprawić mi wielką frajdę. W końcu warsztaty z Jamie Olivierem czekają... Każdy jeden głos to dla mnie znak, że podoba Wam się moja praca w kuchni. To też zastrzyk dodatkowej energii i motywacja, by być coraz lepszym i kreatywniejszym. Pokażmy wszystkim, że nie tylko szalenie trudne do wykonania potrawy są pożądane. Udowodnijmy blogosferze, że proste w przygotowaniu dania
W poszukiwaniu inspiracjizapobiegając rozwojowi miażdżycy, ma silne właściwości gojące i przeciwzapalne, dzięki wysokiej zawartości chlorofilu, czynnika P4D1, jest bardzo korzystny dla osób chorujących na cukrzycę, normalizując poziom cukru we krwi, reguluje pracę układu pokarmowego, przeciwdziałając zaparciom i innym problemom trawiennym, jest bogatym źródłem wapnia i dzięki wysokiej zawartości chlorofilu ma pozytywny wpływ na gospodarkę wapniową, co ma szczególne znaczenie przy zapobieganiu osteoporozy
w mojej kuchnibardzo lubi..." Tak więc w ubiegłym roku były wyjątkowo dwa razy... W tym dopiero raz ale zima tak naprawdę dopiero się zaczyna... :-) A odkąd bardzo ułatwiłam sobie pracę (nie trę ziemniaków na drobnej tarce, tylko mielę w maszynce- czym człowiek starszy tym bardziej kombinuje by się nie przemęczać) ich przygotowywanie to czysta przyjemność. Smak pozostaje taki sam, więc polecam wszystkim
Smaczne Zdrowewspaniałym uzupełnieniem diety, zwłaszcza wegetariańskiej. Poprawia sprawność psychiczną oraz fizyczną. Dlatego zalecany jest dla uczniów, studentów oraz sportowców – zarówno amatorów, jak i zawodowych. Dodatkowo odtruwa nasz organizm i wspomaga pracę układu pokarmowego
Ala piecze i gotujezdjęcia z przygotowywania naleśników po grecku. Ja naleśniki zrobiłam sobie już dzień wcześniej, owinęłam szczelnie srebrną folią i włożyłam do lodówki. Zaoszczędziłam dzięki temu wiele czasu, bo wracam z pracy o 16 i trudno mi się przygotowuje długie danie o pustym żołądku ;-) Co więc mogę zrobić wcześniej, to robię. Z farszem i sosem poszło już szybko. Jeszcze tylko zdjęcia
Passions hobbies liferana w kuchni,żeby zdążyć przed pracą...dzisiaj na tapecie babka pomarańczowa
Anioły w kuchnianemii dzięki dużej zawartości wapnia, witaminy A, witaminy C oraz witaminy K; jest niskokaloryczna (20 g rukoli to tylko 5 kcal)oraz bogata w błonnik pokarmowy, który poprawia pracę jelit. Oprócz tego ułatwia trawienie, dlatego warto łączyć ją z posiłkami ciężkostrawnymi; jest obfita w aminokwasy siarkowe , dzięki czemu działa bakteriobójczo. Dlatego warto sięgać po te małe listki i wprowadzić
CoolinarniePLProsty obiadek..wystarczy wszystko przygotować, włożyć do wolnowaru, ustawić wolnowar i..np.iść na spacer lub do pracy...a obiad sam się gotuje..Wolnowar to naprawdę super pomysł,,ja używam dość często..kilka przepisów już na blogu jest [ klik ], kilka czeka w kolejce na opisanie.. 1 mała kapusta pekińska 70 dag mielonego mięsa 1 cebula
Moje domowe kucharzenieprzez cztery pory roku . Kartacze w moich stronach to po prostu pyzy lub kluski ziemniaczane. No ale cóż, każdy region ma swoje zwyczaje. Kartacze prezentuję na tle moich ostatnich prac w Decoupage SKŁADNIKI 1,5 kg ziemniaków 100 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka sól Na farsz 500 g mielonej wieprzowiny można inne mięso
W kuchennym oknie Ewy