do pracy - 13340 przepisów (strona:570/890)

Blog Forum Gdańsk 2011, czyli przepis na wyjątkowy weekend 129

Zaznaczam od razu, że nie będzie to przepis autorski, ale wynik pracy zbiorowej wielu niezwykłych i wyjątkowych osób, do których miałam wielką przyjemność dołączyć. Blog Forum Gdańsk 2011 – subiektywnie, szczerze i z dużym opóźnieniem, za co odpowiada pewien dostawca internetu, który wymaga od swoich użytkowników, by resetowali modem wykałaczką.... SKŁADNIKI: - fantastyczne towarzystwo na czas 28-godzinnej podróży ciasną kuszetką - doskonałej

KUCHARNIA
Na całej połaci śnieg. A na deser quinoa z persymoną. 140

mleku.  Persymona z dodatkiem wody z kwiatów pomarańczy to moje styczniowe odkrycie, które bardzo Wam polecam. Podobnie jak ten deser. Możecie zamknąć go w słoiczku i zabrać do pracy albo po prostu zjeść w domu po powrocie z sanek;) I tu i tam będzie Wam na pewno smakował! KOKOSOWY PUDDING Z QUINOA Z MUSEM Z PERSYMONY  1/2 filiżanki

KUCHARNIA
Na początku był sklep ... 2-gie urodziny bloga w objęciach Kucharza, pod Szczęśliwą Siódemką. Mazurek razowy. 173

świat z nadzieją. Żeni się z Dziewczyną. Spłaca długi, jakie narosły u dostawców. Pracuje, by zadbać o naukę młodszego rodzeństwa, wyprawić na studia, zgromadzić posag.  A wracając z pracy często kupuje Dziewczynie kwiaty. I ... bańkę, do której nalewa wody i wkłada kwiaty, by po drodze nie zwiędły. Ona - to Karolka, moja najukochańsza Prababcia. On - to mój Pradziadek. Ona mnie

KUCHARNIA
TU I TAM nr 21. Zupa na stole! Bulion z kamyków i przykucanka Karolki. Z kwaśnego mleka. 189

masło. Później na parapecie kuchennego okna stawiało się gliniany garnek na zsiadłe mleko. Śmietaną, która zbierała się na wierzchu, Babcia smarowała kromki świeżego chleba.  Gdy wszyscy zajęci byli pracą w polu, nie było czasu na wymyślne gotowanie, a trzeba było nakarmić pomocników. Co najlepiej pasuje do młodych ziemniaczków? Oczywiście kwaśne mleko! Skąd Karolka miała przepis na zupę z kwaśnego

KUCHARNIA
Garlic rolls - ślimaczki z czosnkiem niedźwiedzim. I moje miejsce. 158

Wróciłam do tego miejsca, by i ono wróciło.  Do czasów, gdy razem z Prababcią sadziłyśmy tu i zbierały i żyły rytmem, który dyktowała ziemia.  Potrzeba jeszcze wiele pracy, by wrócić do tego, co rosło tu dawniej. Ale już jest bliżej i ja już się nie oddalam.  Zapach ziemi, wilgotnej i ciemnej, pachnącej korzeniami, jej ciężar, opór

KUCHARNIA
Maliny. Porzeczki. Morele. Tymianek. Kanapka? Lodowa! 124

Kanapki. Lubicie? Jecie? Robicie dla siebie, dla Kogoś? Pakujecie do pracy, na drogę? Zjadacie rano czy cichaczem późno w nocy? Ser, szynka, pomidor.   To był mój ulubiony zestaw na szkolne wycieczki w podstawówce.  Jajko na twardo było osobno w pudełko. W liceum tylko masło i powidła śliwkowe.  Nie dla mnie.  Dla Joasi, która

KUCHARNIA
Jednomyślmość i podwójne szczęście. Czekoladowe croissants z Moniką. 147

nadaniem tej nazwy wiąże się cała historia. W XVII wieku Turcy oblegający Budapeszt zaczęli drążyć po murami miasta podkop. Zauważyli to piekarze, którzy o świcie podążali do pracy. Wszczęli natychmiast alarm i Turcy musieli się wycofać. Jako znak swego zwycięstwa piekarze uformowali z ciasta francuskiego pieczywo w formie półksiężyca - symbolu potęgi tureckiej.  Rogaliki zrobiły furorę w Wiedniu, skąd dopiero

KUCHARNIA
Weekendowa Cukiernia Luty 2013 - Fondant kajmakowy, czyli babeczki z płynnym kajmakiem 109

się oczami" - aż wstyd się przyznać, że wcześniej  nigdy nie wzięłam udziału we wspólnym pieczeniu.  Ponad rok temu Polka przekazała Cukiernię Małgosi i to dzięki jej pracy i zapałowi to wyjątkowe miejsce nadal istnieje.  To dla mnie prawdziwy zaszczyt, że w lutym mogę poprowadzić Cukiernię i poczuć się jej gospodynią.  Pamiętam czas, gdy Weekendowa Cukiernia

KUCHARNIA
Niezłe ziółko i nowe szaty Pana Krakersa. Basil and thyme flatbread crackers. 123

drugi powtarzał pierwszą klasę.  Jego pasją były długopisy. Najbardziej te ze śrubkami, przyciskami.  Zaczynał rozkręcać długopis, gdy pisaliśmy sprawdzian i kończył skręcać, gdy nauczyciel zbierał prace. Nigdy nie użył żadnego ze swojej kolekcji długopisów do napisania sprawdzianu. O ile pamiętam, nawet na żadnym się nie podpisał.  Marcin.  Jest wziętym kucharzem.  Gotuje tak, że czapki

KUCHARNIA
Szwecja, moja nowa miłość, część I 149

budynkiem mieszkalnym. Stąd pięknie oświeconym przez słońce deptakiem dotarłyśmy nad miejską plażę z widokiem na most łączący Szwecję z Danią. Wzdłuż brzegu ustawione są charakterystyczne pomosty, którymi Szwedzi przed pracą schodzą do morza na poranną kąpiel. Nie miałabym nic przeciwko takim porankom:) Zabawnym zakończeniem pobytu w Malmo było spotkanie z ... kaczkami. Kaczek jest tu bardzo dużo i jak przystało

KUCHARNIA
Niezłe ziółka - Baziółka, czyli tam, gdzie szczęście kiełkuje przez cały rok 151

zadowolonej załogi, jaką przyszło mi spotkać. Przy takiej ilości światła i ciepła nie ma mowy o smutkach. A jeśli można jeszcze skubnąć (chyba można? my skubaliśmy bez ogródek) przy pracy listki stewii, boskiej rukoli, greckiej bazylii czy uspokajającej melisy, to przyznacie, że to raj na ziemi!  Dwie wielkie hale (wkrótce dołączy trzecia) produkują rocznie ok. 10 mln ziół

KUCHARNIA
Jeżynowe scones Lorda Somersby. 114

przyjęcia w ogrodzie. Polecam! * post zamawiany - jest częścią kampanii reklamowej przy akcji promocyjnej nowego smaku produktów marki Somersby Dziękuję Lordowi za miły upominek - z pewnością ułatwi i uprzyjemni mi pracę, zwłaszcza "w terenie", a spersonalizowane butelki dosłownie podbiły moje serce - teraz mam dylemat, co jest lepsze - to co w środku, czy to co na zewnątrz:) Jak na razie remis

KUCHARNIA
Przecieram oczy ... Kurki, groszek, cukinia czyli trzy razy tarta 149

myśli o jedzeniu. Dziś krążą wkoło trzech tart. Tarta. Jak talerz, okrągła i gotowa przyjąć cokolwiek mamy ochotę na nią położyć. Pieczenie tart jest cudowną zabawą. Najpierw trochę rzemiosła, praca rąk, które wyrównują brzegi i wylepiają dno. Potem już czysta fantazja. Zdobimy "talerz" własnym smakiem, porą roku, fantazją chwili. Trzy talerze, trzy wytrawne tarty. Dwie jasne, jedna z domieszką razowego

KUCHARNIA
Wężymord czy scorzonera? Ujarzmić czarny korzeń. TU I TAM # 33 187

prawdziwa skarbnica cennych składników - potasu, magnezu, sodu, fosforu, żelaza, karotenu, wapnia i witamin E, B1, B2 i C, a także fruktozy. Dodatkowo,  wzmacnia system odpornościowy i poprawia pracę mózgu. Ze względu na wysoką zawartość cukru owocowego jest idealny dla diabetyków. Już średniowieczne księgi zielarskie zalecają jedzenie wężymordu z solą, masłem i przyprawami, najlepiej jesienią i podczas zimowych miesięcy

KUCHARNIA
BIAŁA RYBA PO SECZUAŃSKU 247

Kolejny przepis kuchni chińskiej , która w ostatnim czasie chyba gości u mnie najczęściej. Wszyscy z zazdrością patrzą, kiedy to w pracy na talerz wyciągam coraz to lepsze smakołyki. Dania kuchni chińskiej i tajskiej przyrządza się niesamowicie szybko , najczęściej na woku, a składniki zwykle dostępne są w każdym sklepie. Duża ilość przypraw sprawia, że dania są niezwykle aromatyczne. Ja już

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania