domu ponad pięć lat i zawsze jest tak samo pyszna. Robię ją często, bo jemy ją nie tylko na kolację, ale głównie zabieramy w szczelnym pojemniczku na śniadanie do pracy. Mimo zawartości tuńczyka nie jest zbyt kosztowna, ponieważ zawiera również ryż i dodatki, które sprawiają, że jest jej dużo. SKŁADNIKI 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy
Passions hobbies lifewłaściwości odkwaszające organizm. Zawierają wiele cennych witamin, a także antocyjany, flawonoidy, pektyny i garbniki. Zawarte w herbatce owoce: wspomagają naturalną odporność organizmu, oczyszczają organizm z toksyn, pozytywnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego. Herbatka poziomkowa doskonale gasi pragnienie. W chłodne dni, podawana na ciepło, przynosi uczucie ukojenia, a podana na zimno odświeża i orzeźwia w letnie upały. Smaczną i aromatyczną herbatkę
Z Kuchni Do KuchniPyszne domowe zapiekanki z serem i pieczarkami. Innych nie jemy - w żadnych budkach, ani gotowych sklepowych - pełnych chemii ... Nie wymagają wiele pracy , a smakują ... - sami oceńcie :) SKŁADNIKI 4 bułki paluchy (lub bagietka) 1 duża cebula 500g pieczarek 150g tartej mozzarelli pęczek szczypiorku (lub zielona dymka) sałata lodowa keczup sól, pieprz słodka papryka czosnek granulowany łyżka masła PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy
Moje Kuchenne Rewelacjetakie chwile, kiedy gotowanie jest ostatnią rzeczą na jaką mam ochotę, szczególnie po męczącym dniu w pracy. Niestety głodne towarzystwo domaga się czegoś konkretnego na ząb, więc trzeba zebrać resztki sił i zabrać się do dzieła. W takich sytuacjach zawsze ratują mnie potrawy z makaronem, nie ma chyba nic prostszego i szybszego:) Dziś proponuję pappardelle w stylu trochę azjatyckim
karmelowyKiedyś kupiłam specjalną patelnię do pieczenia orzeszków . Była ona ciężka i nieporęczna. Aby ułatwić sobie pracę kupiłam opiekacz do orzeszków. Jest idealny. Ciasteczka szybko się pieką. Wystarczy, że zaświeci się zielone światełko i orzeszki gotowe. Teraz tylko przełożyć kremem. Uwielbiam te ciasteczka. Składniki: 4 szklanki mąki 1 margaryna 1 jajko 1/2 szklanki gęstej śmietany 1/2 łyżeczki sody sól do smaku
Salonik smakówdługim i ciężkim tygodniu pracy, czas na odrobinę słodyczy. Już niedługo "Tłusty Czwartek" więc chciał bym zaprezentować Wam prosty i smaczny przepis na tradycyjne pączki z marmoladą (przepis zaczerpnięty z książki "KUCHNIA POLSKA" z 1960r.) Składniki: 1 kg mąki tortowej 10 dag drożdży 10-15 dag cukru ok. 1/2 l mleka 7 żółtek 1 jajko sól 10 dag masła
Konrad Gotujetylko:) Pierwszy raz piłam ją na imprezie u chłopaka mojej siostry, tak nam posmakowała (mnie i mojemu narzeczonemu), że postanowiliśmy zrobić ją sami. A oto efekty naszej wspólnej pracy. Polecam bardzo;) Składniki: 0.75 kg aronii około 15 liści z wiśni 1 kg cukru 1 litr wody 1 litr spirytusu łyżeczka kwasku cytrynowego Wykonanie: Owoce umieścić w garnku do soków
Krakowskie smaki AniPrawdziwy cukier waniliowy. Niewielkim nakładem pracy możemy go sami wyczarować w swoim domowym zaciszu. Niezastąpiony w domowych wypiekach, słodkościach ale i nie tylko. Serdecznie polecam bo naprawdę warto;) Składniki: 300 gram drobnego białego cukru do wypieków 2 laski wanilii Wykonanie: Cukier umieścić w słoiczku. Wanilię przeciąć na pół i wydobyć ziarenka, dodać do cukru. Laski wanilii przeciąć na mniejsze
Krakowskie smaki AniPrzepis od mojej mamy która przyniosła go od siebie z pracy. Jak dla mnie fajna propozycja na drugie danie a także jako słodka przekąska na dodatek z owocem. Serdecznie polecam, bo naprawdę warto;) Składniki: 8 średniej wielkości jabłek 0.25 dag mąki pszennej 2 opakowania cukru waniliowego bądź 2,5 łyżki własnego cukru przepis tutaj 4 łyżeczki cukru kryształu
Krakowskie smaki AniCukiniowe szaleństwo trwa:) Dziś na obiad serwuje bigos z cukinii. Osobiście chyba nawet wolę ten od klasycznego bigosu z kapusty. Spróbujcie bo warto a i pracy przy nim nie wiele:) Składniki: 6 małych cukinii 1 kg kiełbasy suszonej 0.7 kg wędzonego boczku 4 duże cebule 300 g przecieru pomidorowego Wykonanie: Kiełbasę,boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć
Krakowskie smaki Aniciasto. Następnie uformować je w kulę i dokładnie owinąć folią spożywczą. Do naczynia nalać zimnej wody i włożyć do niego owinięte ciasto, kiedy wypłynie będzie gotowe do robienia dalszej pracy. Ciasto należy odwinąć, delikatnie podsypać mąką i przerobić, kolejno rozwałkować. Ja wałkuję ciasto na kształt okręgu i dziele sobie je na trójkąciki, następnie na każdego nakładam porcję nadzienia i zwijam
Krakowskie smaki AniRyż, ementaler, szpinak, wędlina i ser bałkański tworzą przepyszną i niezwykle spójną całość. Idealne zarówno na ciepło jak i na zimno. Na pewno sprawdzą się jako drugie śniadanie w pracy czy tez w szkole. Serdecznie polecam;) Składniki: 2 cebule 4 łyżki masła 250 gram mrożonego szpinaku 160 ml śmietany 18% sól do smaku biały pieprz do smaku
Krakowskie smaki Aniubiegłą sobotę u mnie w domu odbywało się coroczne kiszenie kapusty (przepis niebawem na blogu). Po skończonej pracy nabraliśmy ochotę na pyszny domowy bigos, a że wszystkie potrzebne produkty miałam w domu to długo nie zastanawiałam się nad jego przygotowaniem. Dodatek suszonych grzybów czyni go bardziej szlachetnym i niezwykle podkręca jego smak. Bigos jest pyszny, nie za tłusty i bardzo
Krakowskie smaki Animojego przepisu, a w zasadzie przepisu który pochodzi z zeszytu kuzyna cukiernika. Najbardziej żmudnym etapem przygotowania domowego marcepanu jest obieranie migdałów ale uważam, że warto poświęcić trochę czasu i pracy na przygotowanie tego smakołyku. Serdecznie polecam;) Składniki: 400 gramów migdałów 200 gramów cukru pudru 30 gramów wody przegotowanej wystudzonej łyżeczka aromatu migdałowego Wykonanie: Migdały zalać wrzątkiem, pozostawić
Krakowskie smaki AniDodajemy jajko, mleko, olej i miksujemy na najwyższych obrotach by składniki się połączyły. Dodajemy dżem i krótko miksujemy. Bakalie siekamy nie za drobno (ja chciałam sobie przyspieszyć pracę i wrzuciłam je do malaksera, jednak były za drobno posiekane). Wylewamy na wysmarowaną i wysypaną bułką/kaszą manną blaszkę ( u mnie kwadratowa, może być keksówka). Pieczemy ok. 60 minut
NA MOIM TALERZU