do pracy - 13340 przepisów (strona:566/890)

Pączki z marmoladą 193

długim i ciężkim tygodniu pracy, czas na odrobinę słodyczy. Już niedługo "Tłusty Czwartek" więc chciał bym zaprezentować Wam prosty i smaczny przepis na tradycyjne pączki z marmoladą (przepis zaczerpnięty z książki "KUCHNIA POLSKA" z 1960r.)  Składniki: 1 kg mąki tortowej 10 dag drożdży 10-15 dag cukru ok. 1/2 l mleka 7 żółtek 1 jajko sól 10 dag masła

Konrad Gotuje
Nalewka z aronii 199

tylko:) Pierwszy raz piłam ją na imprezie u chłopaka mojej siostry, tak nam posmakowała (mnie i mojemu narzeczonemu), że postanowiliśmy zrobić ją sami. A oto efekty naszej wspólnej pracy.  Polecam bardzo;) Składniki: 0.75 kg aronii około 15 liści z wiśni 1 kg cukru 1 litr wody 1 litr spirytusu łyżeczka kwasku cytrynowego Wykonanie: Owoce umieścić w garnku do soków

Krakowskie smaki Ani
Cukier waniliowy- domowy 97

Prawdziwy cukier waniliowy. Niewielkim nakładem pracy możemy go sami wyczarować w swoim domowym zaciszu. Niezastąpiony w domowych wypiekach, słodkościach ale i nie tylko. Serdecznie polecam bo naprawdę warto;) Składniki:  300 gram drobnego białego cukru do wypieków 2 laski wanilii Wykonanie: Cukier umieścić w słoiczku. Wanilię przeciąć na pół i wydobyć ziarenka, dodać do cukru. Laski wanilii przeciąć na mniejsze

Krakowskie smaki Ani
Jabłka w cieście 180

Przepis od mojej mamy która przyniosła go od siebie z pracy. Jak dla mnie fajna propozycja na drugie danie  a także jako słodka przekąska na dodatek z owocem. Serdecznie polecam, bo naprawdę warto;) Składniki: 8 średniej wielkości jabłek 0.25 dag mąki pszennej 2 opakowania cukru waniliowego bądź 2,5 łyżki własnego cukru przepis tutaj   4 łyżeczki cukru kryształu

Krakowskie smaki Ani
Bigos z cukinii 109

Cukiniowe szaleństwo trwa:) Dziś na obiad serwuje bigos z cukinii. Osobiście chyba nawet wolę ten od klasycznego bigosu z kapusty. Spróbujcie bo warto a i pracy przy nim nie wiele:) Składniki: 6 małych cukinii 1 kg kiełbasy suszonej 0.7 kg wędzonego boczku 4 duże cebule  300 g przecieru pomidorowego Wykonanie: Kiełbasę,boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć

Krakowskie smaki Ani
Rogaliki wodne z różą 123

ciasto. Następnie uformować je w kulę i dokładnie owinąć folią spożywczą. Do naczynia nalać zimnej wody i włożyć do niego owinięte ciasto, kiedy wypłynie będzie gotowe do robienia dalszej pracy. Ciasto należy odwinąć, delikatnie podsypać mąką i przerobić, kolejno rozwałkować. Ja wałkuję ciasto na kształt okręgu i dziele sobie je na trójkąciki, następnie na każdego nakładam porcję nadzienia i zwijam

Krakowskie smaki Ani
Ryżowe muffiny ze szpinakiem 325

Ryż, ementaler, szpinak, wędlina i ser bałkański tworzą przepyszną i niezwykle spójną całość. Idealne zarówno na ciepło jak i na zimno. Na pewno sprawdzą się jako drugie śniadanie w pracy czy tez w szkole. Serdecznie polecam;) Składniki: 2 cebule 4 łyżki masła 250 gram mrożonego szpinaku  160 ml śmietany 18% sól do smaku  biały pieprz do smaku

Krakowskie smaki Ani
Bigos 134

ubiegłą sobotę u mnie w domu odbywało się coroczne kiszenie kapusty (przepis niebawem na blogu). Po skończonej pracy nabraliśmy ochotę na pyszny domowy bigos, a że wszystkie potrzebne produkty miałam w domu to długo nie zastanawiałam się nad jego przygotowaniem. Dodatek suszonych grzybów czyni go bardziej szlachetnym i niezwykle podkręca jego smak. Bigos jest pyszny, nie za tłusty i bardzo

Krakowskie smaki Ani
Domowy marcepan 117

mojego przepisu, a w zasadzie przepisu który pochodzi z zeszytu kuzyna cukiernika. Najbardziej żmudnym etapem przygotowania domowego marcepanu jest obieranie migdałów ale uważam, że warto poświęcić trochę czasu i pracy na przygotowanie tego smakołyku.  Serdecznie polecam;)  Składniki: 400 gramów migdałów 200 gramów cukru pudru  30 gramów wody przegotowanej wystudzonej łyżeczka aromatu migdałowego Wykonanie: Migdały zalać wrzątkiem, pozostawić

Krakowskie smaki Ani
Murzynek 287

Dodajemy jajko, mleko, olej i miksujemy na najwyższych obrotach by składniki się połączyły. Dodajemy dżem i krótko miksujemy.  Bakalie siekamy nie za drobno (ja chciałam sobie przyspieszyć pracę i wrzuciłam je do malaksera, jednak były za drobno posiekane). Wylewamy na wysmarowaną i wysypaną bułką/kaszą manną blaszkę ( u mnie kwadratowa, może być keksówka). Pieczemy ok. 60 minut

NA MOIM TALERZU
Pasta z łososia 184

łatwo przyswajalnego białka.                  Co to są te kwasy omega-3?? Nienasycone Kwasy Tłuszczowe to budulec komórek, wpływają na kształt oraz pracę mózgu, a także zapobiegają alergiom. Poza tym zmniejszają poziom złego cholesterolu, chronią przed chorobami serca oraz zapaleniem stawów.                  To na tyle

Życie na widelcu
Rolada z serduszkami 379

koniec dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia się składników. Ja gotowe ciasto pofarbowałam na dwa odcienie różowego (różnica była niewielka, więc nie wiem, czy było warto dokładać sobie pracy, możecie ocenić sami). Pofarbowane ciasto przekładamy do małego woreczka strunowego i odcinamy rożek. Pod spód papieru do pieczenia kładziemy szablon (można też, o ile ktoś czuje się na tyle pewnie, nakładać

Ciastkozercy
Sałatka à la grecka 271

sałata z dodatkiem sera, gruszki i bakalii. A na drugim ta właśnie, taka à la grecka, bo przecież większość składników znanych jest z sałatki greckiej. Można ją zabrać do pracy, można podać na rodzinnej uroczystości, można w końcu przygotować ją tylko dla siebie i męża. Pod warunkiem oczywiście, że mąż lubi takie smaki. A smak tej sałatki jest dość specyficzny

bistro mama
Faszerowane łódeczki cykorii 169

się jej jak sałaty, wykorzystując do komponowania domowych lekkich sałatek. Zwiera mnóstwo cennych witamin i minerałów, w tym karoten i kwas foliowy. Składniki zawarte w cykorii korzystnie wpływają na pracę nerek oraz wątroby, pobudzając ją do wydzielania większej ilość żółci. Dodatkowo cykoria jest niskokaloryczna - powinni więc sięgać po nią wszyscy dbający o sylwetkę. Zobacz, w jak łatwy sposób wykorzystać cykorię

Moje Qulinaria
Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy 182

święta. Pyszne połączenie chrupiącego kopru z pomarańczami , to bardzo popularne danie kuchni włoskiej. Sałatkę przygotowuje się zaledwie w  kilka minut, nie wymaga  zbyt wielu składników i nakładu pracy,   a zapewniam, że smakuje wyśmienicie. Składniki: 1 koper włoski 2 małe pomarańcze 1/2 owocu  granatu garść świeżej roszponki  świeżo zmielony pieprz

Zakamarki mojej kuchni