świat z nadzieją. Żeni się z Dziewczyną. Spłaca długi, jakie narosły u dostawców. Pracuje, by zadbać o naukę młodszego rodzeństwa, wyprawić na studia, zgromadzić posag. A wracając z pracy często kupuje Dziewczynie kwiaty. I ... bańkę, do której nalewa wody i wkłada kwiaty, by po drodze nie zwiędły. Ona - to Karolka, moja najukochańsza Prababcia. On - to mój Pradziadek. Ona mnie
KUCHARNIAmasło. Później na parapecie kuchennego okna stawiało się gliniany garnek na zsiadłe mleko. Śmietaną, która zbierała się na wierzchu, Babcia smarowała kromki świeżego chleba. Gdy wszyscy zajęci byli pracą w polu, nie było czasu na wymyślne gotowanie, a trzeba było nakarmić pomocników. Co najlepiej pasuje do młodych ziemniaczków? Oczywiście kwaśne mleko! Skąd Karolka miała przepis na zupę z kwaśnego
KUCHARNIAWróciłam do tego miejsca, by i ono wróciło. Do czasów, gdy razem z Prababcią sadziłyśmy tu i zbierały i żyły rytmem, który dyktowała ziemia. Potrzeba jeszcze wiele pracy, by wrócić do tego, co rosło tu dawniej. Ale już jest bliżej i ja już się nie oddalam. Zapach ziemi, wilgotnej i ciemnej, pachnącej korzeniami, jej ciężar, opór
KUCHARNIAKanapki. Lubicie? Jecie? Robicie dla siebie, dla Kogoś? Pakujecie do pracy, na drogę? Zjadacie rano czy cichaczem późno w nocy? Ser, szynka, pomidor. To był mój ulubiony zestaw na szkolne wycieczki w podstawówce. Jajko na twardo było osobno w pudełko. W liceum tylko masło i powidła śliwkowe. Nie dla mnie. Dla Joasi, która
KUCHARNIAnadaniem tej nazwy wiąże się cała historia. W XVII wieku Turcy oblegający Budapeszt zaczęli drążyć po murami miasta podkop. Zauważyli to piekarze, którzy o świcie podążali do pracy. Wszczęli natychmiast alarm i Turcy musieli się wycofać. Jako znak swego zwycięstwa piekarze uformowali z ciasta francuskiego pieczywo w formie półksiężyca - symbolu potęgi tureckiej. Rogaliki zrobiły furorę w Wiedniu, skąd dopiero
KUCHARNIAsię oczami" - aż wstyd się przyznać, że wcześniej nigdy nie wzięłam udziału we wspólnym pieczeniu. Ponad rok temu Polka przekazała Cukiernię Małgosi i to dzięki jej pracy i zapałowi to wyjątkowe miejsce nadal istnieje. To dla mnie prawdziwy zaszczyt, że w lutym mogę poprowadzić Cukiernię i poczuć się jej gospodynią. Pamiętam czas, gdy Weekendowa Cukiernia
KUCHARNIAdrugi powtarzał pierwszą klasę. Jego pasją były długopisy. Najbardziej te ze śrubkami, przyciskami. Zaczynał rozkręcać długopis, gdy pisaliśmy sprawdzian i kończył skręcać, gdy nauczyciel zbierał prace. Nigdy nie użył żadnego ze swojej kolekcji długopisów do napisania sprawdzianu. O ile pamiętam, nawet na żadnym się nie podpisał. Marcin. Jest wziętym kucharzem. Gotuje tak, że czapki
KUCHARNIAbudynkiem mieszkalnym. Stąd pięknie oświeconym przez słońce deptakiem dotarłyśmy nad miejską plażę z widokiem na most łączący Szwecję z Danią. Wzdłuż brzegu ustawione są charakterystyczne pomosty, którymi Szwedzi przed pracą schodzą do morza na poranną kąpiel. Nie miałabym nic przeciwko takim porankom:) Zabawnym zakończeniem pobytu w Malmo było spotkanie z ... kaczkami. Kaczek jest tu bardzo dużo i jak przystało
KUCHARNIAzadowolonej załogi, jaką przyszło mi spotkać. Przy takiej ilości światła i ciepła nie ma mowy o smutkach. A jeśli można jeszcze skubnąć (chyba można? my skubaliśmy bez ogródek) przy pracy listki stewii, boskiej rukoli, greckiej bazylii czy uspokajającej melisy, to przyznacie, że to raj na ziemi! Dwie wielkie hale (wkrótce dołączy trzecia) produkują rocznie ok. 10 mln ziół
KUCHARNIAprzyjęcia w ogrodzie. Polecam! * post zamawiany - jest częścią kampanii reklamowej przy akcji promocyjnej nowego smaku produktów marki Somersby Dziękuję Lordowi za miły upominek - z pewnością ułatwi i uprzyjemni mi pracę, zwłaszcza "w terenie", a spersonalizowane butelki dosłownie podbiły moje serce - teraz mam dylemat, co jest lepsze - to co w środku, czy to co na zewnątrz:) Jak na razie remis
KUCHARNIAmyśli o jedzeniu. Dziś krążą wkoło trzech tart. Tarta. Jak talerz, okrągła i gotowa przyjąć cokolwiek mamy ochotę na nią położyć. Pieczenie tart jest cudowną zabawą. Najpierw trochę rzemiosła, praca rąk, które wyrównują brzegi i wylepiają dno. Potem już czysta fantazja. Zdobimy "talerz" własnym smakiem, porą roku, fantazją chwili. Trzy talerze, trzy wytrawne tarty. Dwie jasne, jedna z domieszką razowego
KUCHARNIAprawdziwa skarbnica cennych składników - potasu, magnezu, sodu, fosforu, żelaza, karotenu, wapnia i witamin E, B1, B2 i C, a także fruktozy. Dodatkowo, wzmacnia system odpornościowy i poprawia pracę mózgu. Ze względu na wysoką zawartość cukru owocowego jest idealny dla diabetyków. Już średniowieczne księgi zielarskie zalecają jedzenie wężymordu z solą, masłem i przyprawami, najlepiej jesienią i podczas zimowych miesięcy
KUCHARNIAKolejny przepis kuchni chińskiej , która w ostatnim czasie chyba gości u mnie najczęściej. Wszyscy z zazdrością patrzą, kiedy to w pracy na talerz wyciągam coraz to lepsze smakołyki. Dania kuchni chińskiej i tajskiej przyrządza się niesamowicie szybko , najczęściej na woku, a składniki zwykle dostępne są w każdym sklepie. Duża ilość przypraw sprawia, że dania są niezwykle aromatyczne. Ja już
Ostra na Słodkomnie dzisiaj pierogowo. W kuchni praca od samego rana. Bardzo pierogowo, bo powstały trzy wersje pierogów. Po zamrożeniu, będą doskonałe w każdej chwili jeśli tylko będzie ochota na pierożki. W tym poście ruskie, czyli polskie tradycyjne. Zapraszam. SKŁADNIKI: Ciasto: 1 kg. maki 2 łyżki oleju, 3 jajka ( jedno całe 2 żółtka), 1 szklanka gorącego mleka
W kuchennym oknie EwyPyszne, delikatne muffinki migdałowe z dodatkiem aromatycznego marcepanu. Lekkie i smaczne, idealne do pracy, czy dla dzieci na podwieczorek (mimo, że nie mają czekolady to maluchy je zajadają). Do tego niezwykle proste w przygotowaniu. Czego chcieć więcej? :) Polecamy! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Czas przygotowania: 10 minut + 25 minut pieczenia Ilość porcji: 14 Składniki: 260g mąki pszennej
Kolizje Smaków