przy grillu. No ale niestety nie każdemu taki wypoczynek jest dany. U mnie dzisiaj namiastka grillowania. Zamiast tradycyjnego grilla , patelnia grillowa :) Ale też było smacznie. Ps. uciekam do pracy. SKŁADNIKI: 3 piersi z kurczaka sos sojowy ocet balsamiczny pieprz A jak to zrobić: Piersi umyć i oczyścić z błonek. Jeśli są duże to pokroić na mniejsze kawałki. Z sosu
Kuchnia w opałachAppetit Małgorzaty i jej kuchnia żydowska I cała reszta ekipy :) Czas na relaks Przygotowanie tej imprezy wymagało od nas opanowania, zorganizowania i wielkiego zaangażowania. Pracy było bardzo dużo począwszy od spotkań z Urzędem Miasta za co serdecznie dziękuję Deli i Adamowi bo to oni byli naszymi reprezentantami. Wybór strojów charakteryzujących dane państwo też był
Kuchnia w opałachdojrzałe figi. I moim zdaniem, żal z tego dobrodziejstwa natury nie skorzystać. Można z nich przygotować mnóstwo pyszności. Ja polecam 5 minutowy deser, którym sobie właśnie rozpieszczam podniebienie przed pracą, pisząc ten post. Jest na prawdę banalnie prosty, a potrafi zrobić wrażenie. SKŁADNIKI: na 1 porcję 1 dojrzała figa owoce granatu 1 gałka lodów waniliowych 1 łyżka cukru
Kuchnia w opałachOstatnio bardzo wiele się dzieję w strefie blogerów kulinarnych w moim przepięknym mieście Opolu. We wtorek odbyło się spotkanie, na którym zawiązaliśmy Stowarzyszenie Opolskiej Blogosfery Kulinarnej. Przed nami dużo pracy, wyzwań ale i też dużo zapału. Bo przecież robimy to co kochamy. Jeśli nie chcecie, aby coś Was ominęło, zapraszam do polubienia naszej strony na Facebooku Opolska Blogosfera Kulinarna Dzisiaj
Kuchnia w opałachDzisiejszy dzień choć wolny od pracy mogę zaliczyć do tych bardzo intensywnych. Dwa ciasta upieczone w ramach testowania przepisów do książki kulinarnej, którą ma wydać Urząd Miasta Opola, z przepisami mieszkańców. Mmmmm w kuchni unosi się do tej pory zapach jabłek i cynamonu, który nota bene uwielbiam. Ale nie tego mi dzisiaj było trzeba, aby zaspokoić moje kulinarne zachcianki. Krokiety
Kuchnia w opałachracji charakteru mojej pracy, takie leniwe, niedzielne popołudnia jak dziś, zdarzają mi się bardzo rzadko. Tym bardziej się cieszę, że w nocy cofaliśmy wskazówki zegarów o godzinę. Moje dzisiejsze leniuchowanie, będzie dłuższe :) Towarzystwa dotrzymują mi: moja cudowna kotka Szarusia, jeszcze ciepła babka cytrynowa książka "Wszystkie barwy Toskanii" I oby tylko reszta rodziny, wróciła późno do domu ;) SKŁADNIKI: 4 jajka
Kuchnia w opałachszanują. 40 lat to niezły wyczyn, zastanawiam się czy dotrwam do swojej rubinowej rocznicy ;) Tak smacznie było wczoraj, a dzisiaj z ciężką głową i ostatnim kawałkiem ciacha biegnę do pracy. A zaraz po biegnę na pogaduchy z koleżankami i kolegami blogerami :) Ps. Uwielbiam ich. I zupełnie mi nie przeszkadza, że niedzielę spędzę w biegu. Wam również życzę miłej niedzieli
Kuchnia w opałachpecha :( Dostałam wezwanie na Policję w charakterze świadka i nawet nie mogłam skorzystać, z przysługującego mi prawa zwolnienia się, na tę okoliczność z pracy. Przypadał mi dzisiaj grafikowo dzień wolny. Mimo to adrenalina była, poczułam się jak w jakimś filmie. Miły pan policjant poinformował mnie, co grozi za składanie fałszywych zeznań i zaczął zadawać szereg pytań. Dobrze, że jeszcze
Kuchnia w opałachoooo... do tego pyszne śniadanko, ach chwilo trwaj. No nic delektuję się tym czasem póki mogę bo po godzinie 13 czar pryśnie i trzeba będzie zbierać się do pracy :( SKŁADNIKI: na 1 porcję 2 kromki chleba tostowego 1 jajko 1 łyżeczka śmietany sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej olej 3 liście sałaty rzymskiej 2 jajka przepiórcze ugotowane na twardo
Kuchnia w opałachlada wyzwanie. Mamy własnoręcznie ozdobić torcik i bombkę. Zadanie staje się tym bardziej trudne, gdy zewsząd spoglądają na nas piękne czekoladowe rzeźby Ochoczo zabieramy się za pracę, z zapałem dziecka, tworzymy nasze małe dzieła sztuki. Czekolada raz się rozpływa, a raz zastyga zbyt wcześnie. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, przecież nic zmarnować się
Kuchnia w opałachTakie małe co nieco, a smakuje wybornie. Idealne jako przekąska, ale równie dobrze spisze się jako śniadanie. Wymaga trochę pracy, ale efekt jest tego wart, no bo w końcu człowiek najpierw je oczami. Mój mąż się śmieje, że więcej czasu zajęło mi przygotowanie tego dania, niż jego konsumpcja. Co z tego - odpowiadam - ja tak lubię. Najpierw się napatrzę, a później
Kuchnia w opałachCiasto filo stawia przede mną, kolejne wyzwanie :) Bardzo je lubię, choć praca z nim wymaga pośpiechu. Zbyt długie pozostawienie go samemu sobie powoduje, że wysycha i się kruszy. Zatem zapraszam na ekspresowy strudel.. Najlepiej smakuje gdy jest jeszcze lekko ciepły. SKŁADNIKI: 5 płatów ciasta filo 2 łyżki roztopionego masła 2 gruszki 4 jabłka 1/2 szkl. cukru trzcinowego
Kuchnia w opałachprawego dolnego rogu, wylądowało w moim bagażu podręcznym i przyjechało ze mną do Polski. No ale, czas na przyjemności minął bardzo szybko i trzeba było zabrać się za pracę. Kolejną niespodzianką, był fakt, że kolacja miała być wydana w zupełnie innym miejscu, niż kuchnia w której gotowaliśmy. Wzbudziło to w nas lekki niepokój, ale jak się powiedziało A, to trzeba
Kuchnia w opałachMaja powinien być dniem wolnym od pracy. Dzisiaj szczerze zazdroszczę tym, którzy nie musieli wstawać o 5 rano i przez pół dnia zasuwać na najwyższych obrotach. Zmęczona miałam już dziś tylko siłę, aby przygotować sałatkę. A teraz błogie lenistwo i niech nikt, nie waży się mi przeszkadzać ;) SKŁADNIKI: na 1 porcję 5 liści sałaty rzymskiej 1 jajko ugotowane na twardo
Kuchnia w opałachszybka i smaczna przekąska. Możesz ja zrobić z dowolnym farszem, wszystko zależy od tego co lubisz :) Moje dzisiejsze paszteciki, zabieram ze sobą do pracy. Będą stanowiły dodatek do sałatki. Mniam kolacja zapowiada się smakowicie. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 10 pieczarek 1 czerwona papryka kilka plasterków salami 1 cebula sól pieprz sos sojowy 1 żółtko olej do smażenia
Kuchnia w opałach