Domowa granola to rewelacyjny dodatek do jogurtu czy mleka, na śniadanie, kolację albo jako przekąskę w pracy. To jakie składniki dorzucimy do granoli zależy od każdego z Was. Poniżej podałam to, co ja dodałam tym razem, ale zmienia się to w zależności od tego, co akurat mam w domu. Żaden składnik nie jest obowiązkowy. Zapewniam, że kiedy raz zrobicie sami
upichcicłososia wędzonego to przystawka, która idealnie nadaje się na świąteczny stół. Nie ma z nią dużo pracy a efekt jest zachwycający. Myślę, że tak samo dobrze, jak w foremce, będzie się prezentował zrobiony w formie małych porcji w miseczkach czy kieliszkach. Obowiązkowo podany z cząstką cytryny do skropienia. Jeśli jednak kupiliście wędzonego łososia a nie macie ochoty
UgotujmyTo.pldziała łagodząco na przewód pokarmowy oraz wątrobę, cząber ma właściwości bakteriobójcze, reguluje procesy trawienne,bazylia działa rozkurczowo i przeciwbakteryjnie, oregano ma właściwości przeciwzapalne i przeciwskurczowe, szałwia korzystnie wpływa na pracę żołądka, mięta pobudza wydzielanie soków trawiennych, tymianek posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, zaś natka pietruszki korzystnie wpływa na krążenie, pomaga zwalczać anemię i usuwać toksyny z organizmu." (Ziarenkowo) Kupisz
Wypisz Wymalujrazem Amber zaproponowała chleb z suszonymi owocami i orzechami, którego przepis pochodzi z książki Artisan Bread Jana Hedha, zaś autorem receptury jest szwedzki piekarz Olof Viktors . Chleb wymaga sporo pracy, jego pieczenie zajmuje dwa dni, ale efekt końcowy jest doskonały. Jest pełen smaków suszonych owoców, orzechów i mąki graham. Jednocześnie miękisz jest delikatny, co dobrze komponuje się z delikatnie wyczuwalną
Grahamka, weka i kajzerkablendera pod kolory w naszej kuchni, mamy do dyspozycji całą tęczę. Blender dobrze i szybko miele, czyli spełnia swoją podstawową funkcję. Ma łatwą i wygodną regulację prędkości pracy. Dzięki niemu szybko przygotujemy zdrowy koktajl. Oprócz pojemnika do siekania (500ml) do zestawu dołączony jest wysoki pojemnik, w którym możemy ubić śmietankę lub przygotować koktajl. Blender ma ergonomiczny uchwyt
Mała CukierenkaJakiś czas temu otrzymałam od Verbeny słodką paczuszkę;)) Postanowiłam wykorzystać ją do upieczenia ciasteczek witraży, które od dawna bardzo mi się spodobały, choć co prawda większość pracy wykonał mój synek:) Do samego końca miałam jednak obawy czy cukierki aby na pewno się rozpuszczą, jednak całkiem niepotrzebnie! Cukierki rozpuściły się idealnie i powstały piękne, kolorowe witraże. Ciasteczka świetnie nadadzą się
Z miłości do słodkościKażda kobieta będąca w związku się stara. Przynajmniej na początku. Obiad z czterech dań z kompotem, desery, kanapki do pracy i kolacja udekorowana jak na wystawę. Zastawy, porcelana i szał wyprasowanych serwetek. No jakoś trzeba drania zanęcić, bo jeszcze nie daj Boże poleci na inną parę pończoch a nam pozostanie zjedzenie tego wszystkiego. Wszystkie wiemy, że takie kulinarne dogadzanie osobnikowi
ladykitchentuńczykiem i warzywami -to pyszne danie, ale także idealny pomysł na obiad i kolację. Równie dobrze sprawdzi się jako przekąska na imprezę, czy też jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Gdyby nie ten majonez, to można by uznać to za bardzo zdrową przekąskę – ale przecież zawsze można wymienić majonez na jogurt naturalny – wtedy będzie i zdrowiej
Kulinarne PrzebojeOczyszczająca i wspomagająca pracę wątroby zupa. Rozgrzewająca, dietetyczna i łatwa w przygotowaniu. - 1 brokuł - 1 por, olej - 2 ząbki czosnku, sól, pieprz - 2 ziemniaki, liść laurowy - 2 litry wywaru lub wody Warzywa umyj i pokrój na niewielkie kawałki
Pasje Jolkiwitaminy:B1,B2,B6,PP i prowitamine A.Posiada wlasciwosci lecznicze.Przeciwdziala powstawaniu kamieni moczowych i zolciowych,bo dziala oczyszczajaco na nerki i pecherz moczowy.Obniza cisnienie.Dziala uspokajajaco.Dzieki sporej ilosci blonnika usprawnia prace jelit.Niegdys warzywo bardzo powszechne,wyparte zostalo przez ziemniaka i pietruszke- w Polsce.W Niemczech lezy na wszystkich stoiskach z warzywami.Dostepne w kazdym wiekszym markecie.Pietruszka za to jest tu prawie nieosiagalna.Sama
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!miazszem,pestki dyni sa rownie wartosciowe.Zawieraja niemal komplet witamin,lecytyne,mnostwo soli mineralnych:duze ilosci cynku,miedzi ,manganu,selenu,fosforanow.Posiadaja 37,5 % oleju zwanego cucurbitasterolem. Dynia wzmacnia odpornosc,reguluje prace jelit ,odkwasza organizm i bardzo wspomaga nasz wzrok.Dzieki zawartosci kurkubitacyny-substancji silnie toksycznej dla robakow i drobnoustrojow,ale bezpiecznej dla czlowieka pestki dyni stosuje sie przeciw pasozytom przewodu pokarmowego ,takze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lekko orzechowym smakiem.Roszponka pobudza tez trawienie i wplywa uspokajajaco na system nerwowy.Waznym jej skladnikiem jest potas,ktorego w tym warzywie jest porownywalnie duzo,co np.w ponmidorach.Potas korzystnie wplywa na prace serca i ukladu krazenia w naszym organizmie.Jest rowniez swietnym roslinnym zrodlem jodu z zawartoscia 62 mg/100 g salaty. Proponuje wyprobowac dzisiejszy przepis.Smak tej salatki Was zachwyci. Skladnik dla 2 osob
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gotowac pod przykryciem.Traci smak.Uprawiany byl juz w starozytnosci orzez Grekow i Rzymian.Do Polski trafil dzieki krolowej Bonie na przelomie XVI i XVII wieku. Ma wlasciwosci zasadowtworcze Wspomaga prace watroby Moze powyzsze zalety przekonaja nieprzekonanych to tego warzywa,bo niewatpliwie warto jesc kalafiora. Skladnik na 6 porcji: Pol sporego kalafiora 3 marchewki 1 pietruszka kawalek selera korzeniowego kawalek pora spora garsc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!chrupiaca beza i bita smietana z truskawkami to prawdziwie krolewski deser.Genialna uczta dla podniebienia i rozplywajace sie w ustach smaki.Super deser na uroczyste spotkanie w wiekszym gronie.Bez wielkiego nakladu pracy wysilku mozecie naprawde mile zaskoczyc bliskich.Wystaczy wieczorem upiec bezy,a przed podaniem wypelnic je bita smietana i ozdobic truskawkami.Tym prostym,a jakze efektownym deserem koncze sezon truskawkowy na moim blogu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!morelami i borowka amerykanska.Bardzo puszyste i mieciutkie.Upieklam je z maki orkiszowej pelnoziarnistej.Czesc mleka zastapilam smietanka kokosowa.Mysle,ze to sprawilo,ze ciasto jest delikatniejsze w smaku.Tym razem bardzo usprawnilam prace,przy pieczeniu buleczek.Otoz ciasto zrobilam poznym wieczorem i do rosniecia zostawilam na cala noc w lodowce.Bardzo polecam ten sposob: Skladniki na 12 buleczek: 500g maki(250 g maka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!