Łączę składniki, chwilę pozostawiając "na ogniu"... i to wszystko. Można nakładać na talerze. Dla mnie najlepiej smakuje na następny dzień, dlatego chętnie takiego rodzaju dania zabieram do pracy. Smacznego
Życie na widelcusię ukryć, że w Polsce na śniadanie najczęściej pojawiają się jajecznica, kanapki lub owsianka (jeśli w ogóle zjadamy śniadanie w domu, bo zamiast tego często kupujemy po drodze do pracy czy szkoły drożdżówki lub gotowe bułki). Śniadanie to podstawowy i obowiązkowy! posiłek w ciągu dnia. Zazwyczaj rano te kilka - kilkanaście minut snu są dla nas na wagę złota - niestety kosztem
W kuchni Katieprzypraw. Spokojnie można ją zrobić samemu w domu (przepis poniżej), a jeżeli nie macie ochoty, zastąpcie ją po prostu cynamonem. Muszę Was jeszcze uczciwie uprzedzić, że zawijanie warak jest praco- i czasochłonne. W końcu naszym celem jest przygotowanie ok. 50 zawijasków wielkości kciuka z zaledwie łyżeczką nadzienia w środku. Przypomina się lepienie uszek, prawda?:) To dlatego dotąd robiłam dolmę tylko
Chilli Czosnek i OliwaZapraszam na pyszny deser, który delikatnie połechce, każde podniebienie :) Przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, co staje się jego kolejnym plusem. Możemy go przygotować w pucharkach, lub foremkach inwencja twórcza jest dowolna. Należy tylko pamiętać, aby podać go z musem, z ulubionych owoców, co nada mu odpowiedniego charakteru. SKŁADNIKI: 250 ml śmietanki 30 % 250 ml mleka 60 g drobnego
Kuchnia w opałachWitajcie kochani. Styczeń nas nie rozpieszczał zarówno pod względem pogody jak i masy obowiązków na uczelni.. Z uwagi na zbliżającą się obronę pracy inżnierskiej nie miałyśmy ostatnio zbytnio czasu na blogowanie i eksprymenty w kuchni. Ale już niedługo odetchniemy z ulgą i ponownie zakasamy rękawy, aby dzielić się z Wami naszymi propozycjami. W dzisiejszym poście zamieszczamy przepis
Symfonia SmakówDzisiaj zaproponuję Wam pyszne kanapki z ciabatty, idealne nie tylko na wieczorne kolacje czy śniadania, śmiało możecie zapakować je do pudełka i zabrać do pracy czy na wycieczkę. Lubię czerwoną cebulę i często używam jej także do sałatek. Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Składniki: 1 ciabatta 1 garść świeżej rukoli 4 oliwki czarne, wydrylowane 2 łyżeczki kremowego
Moja smaczna kuchniaWiem, że wiele osób ma problem z jedzeniem w pracy. O plusach przygotowywania sobie posiłków pisałam już jakiś czas temu. Dzisiaj proponuję makaron razowy z kurczakiem i pieczarkami. Składniki: 2 garści makaronu razowego pół pojedynczej piersi z kurczaka kilka pieczarek szczypior śmietana sól, pieprz, curry Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę. Smażymy na łyżce oleju przyprawiając solą, pieprzem i curry. Dodajemy
Taste Of My Dayumysłowym -kwas pantotenowy- przyspiesza metabolizm i dobroczynnie działa na skórę i włosy -magnez- wzmacnia, ochrania organizm przed stresem, reguluje ciśnienie -żelazo- składnik hemoglobiny, transportuje tlen do komórek -błonnik- wspomaga pracę jelit Owsianka będzie naszym sprzymierzeńcem, gdy chcemy zrzucić parę kilo lub oczyścić organizm z toksyn. Wymiata z organizmu wszelkie złogi i wszystko co złe. Przyspiesza metabolizm i może znacznie poprawić
KasiekGotujepyszny obiadek :) idealnie sprawdzi się też jako treściwa przekąska do pracy! Składniki na ciasto : (6-8 placków w zależności od wielkości patelni) -2 szklanki mąki pszennej -160 ml gorącej wody -szczypta soli -2 łyżki oleju Wykonanie: Do przesianej mąki dodajemy sól, mieszamy i wlewamy wodę. Energicznie mieszamy łyżką, dodajemy olej i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Dzielimy
KasiekGotujepuszyste i żółciutkie. Teraz trudno o takiego pączka, wszystkie są jakieś takie blade i bez wyrazu. Jedyne jakie mi smakują to te z cukierni Zagoździńskich , którymi zajadamy się w pracy. Tym razem postanowiłam jednak zrobić pączki takie jak u mamy, dlatego sięgnęłam do jej starych książek kucharskich. Takim też sposobem w moje ręce trafiła książka Zofii Zawistowskiej przy współpracy Małgorzaty
karmelowyJeszcze tylko piątek i... Ferie :) Dzisiaj delikatne w smaku kokosowe placuszki kukurydziane. Idealne, zarówno na śniadanie w domu, jak i II śniadanie w pracy/ szkole/ na uczelni. :) ~ Kokosowe placki kukurydziane ~ Składniki: 60g zmielonej kaszy kukurydzianej/ mąki kukurydzianej 5g świeżo mielonego siemienia lnianego słodzidło 150g jogurtu naturalnego czubata łyżka wiórek kokosowych 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy
Kuchenny Skrawek Niebazdejmujemy papier z obciążeniem i jeszcze zapiekamy przez 15 minut. 6. Ostatni krok to wyłożenie farszu na ciasto, posypanie kawałkami sera na wierzchu i zapieczenie przez 10 minut. EFEKT PRACY PRZEDSTAWIA SIĘ NASTĘPUJĄCO ;) ! MISJA ZAKOŃCZONA SMAKIEM
Mój Smak na ŻycieDziś szybko po pracy, wpadłam do mieszkania z potrzebą ugotowania sobie czegoś pysznego. Podkreślam, że nie miałam zbyt wiele czasu, bo w ciągu godziny musiałam wyjść na kurs. Zajrzałam do lodówki i moją uwagę przykuł tuńczyk w puszcze. Nie mogłam mu się oprzeć. U mnie w kuchni zawsze znajdzie się makaron, mrożone warzywa na patelnię, mleko. Nie było więc wyjścia
Mój Smak na Życiefarsz w postaci mięsa mielonego w sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami. Pomysł na to danie powstał gdy w lodówce pozostał mi sos z poprzedniego spaghetti. Dlatego moja praca przy przygotowaniu tego dania była bardzo mała. Jednak postaram się przybliżyć Ci krok, po kroku sposób przygotowania. Farsz: mięso mielone, pasta pomidorowa 200 ml, 2 ząbki czosnku, pół cebuli, pół
Mój Smak na Życiepiekarniku w temp. 180 stopni przez 30 minut. 6. Danie wykładamy na talerze, dekorujemy serem feta, który wcześniej pozostawiliśmy i polewamy sosem balsamicznym. EFEKT NA TALERZU Trochę pracy i serca w to danie włożyć trzeba . Ale gwarantuję, że warte jest każdej minuty. Zapraszam do gotowania
Mój Smak na Życie