do pracy - 13340 przepisów (strona:578/890)

MLECZNA KANAPKA 111

oknem słonko, w domu błogie lenistwo wszak do pracy dzisiaj iść nie trzeba. Popołudnie spędzone na czytaniu książki, jednego z moich ulubionych autorów Stephena Kinga. No bo chyba pamiętacie, że dzisiaj Światowy dzień książki :) A żeby było jeszcze milej w przerwach między posiłkami Mleczna Kanapka . Uwielbiam takie dni, szkoda tylko, że tak rzadko mogę sobie na takie lenistwo pozwolić. SKŁADNIKI

Kuchnia w opałach
ROLADKI Z PIECZARKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI 93

Pyszna kolacja, dobrym początkiem urlopu. Od jutra ,aż 11 dni wolnego od pracy, ale oczywiście nie od kuchni. Kilka dni wolności, braku pośpiechu i mam nadzieję dobrego jedzenia. SKŁADNIKI: 3 piesi z kurczaka 10 pieczarek 1 cebula 1/2 strąka czerwonej papryki 3-4 suszone pomidory żółty ser sól, pieprz 1 jajko bułka tarta olej do smażenia A jak to zrobić

Kuchnia w opałach
KANDYZOWANA SKÓRKA Z POMARAŃCZY I CYTRYN DOMOWEJ ROBOTY 99

mimo wszystko polecam. Gotowa skórka jest o niebo lepsza i bardziej aromatyczna od tej, którą możemy kupić w sklepie.  I jeszcze jedno post powstał dzięki mojej koleżance z pracy Halince, to ona zdradziła mi recepturę. SKŁADNIKI:  na 1 słoiczek skórka z 2 pomarańczy lub cytryn woda 3/4 szklanki cukru A jak to zrobić: Owoce dokładnie wyszorować i sparzyć

Kuchnia w opałach
DESER LODOWY 108

Wszystko co dobre, szybko się kończy. I znów się sprawdziło, jedenaście dni wolnego od pracy mięło, nawet nie wiem kiedy. Jutro już powrót do rzeczywistości, budzik będzie dzwonił o 5 i nie ma zmiłuj trzeba będzie wstać :( Ale póki co dzisiaj popołudnie jeszcze wolne, a na otarcie łez malutki deserek. Lody niestety nie są domowej roboty, ale w niczym

Kuchnia w opałach
ZUPA KALAFIOROWO-FASOLKOWA 101

Moja córka zdecydowanie nie przepada za zupami. Tym większe było moje zdziwienie, gdy będąc w pracy dostałam od niej smsa o treści: Ta zupa była pyszna. Powtórzyła mi to jeszcze raz jak wróciłam do domu. Uwierzcie takie słowa z jej ust pod kątem zup, nie padają często Zapraszam na zupę z kategorii: pyszne jak u mamy :) SKŁADNIKI: . 2 piersi

Kuchnia w opałach
KLOPSY NADZIANE PIECZARKAMI 122

równie dobre będą grzyby leśne, albo warzywa. Wszystko zależy od upodobań konsumujących. Moi testerzy kulinarni są zachwyceni tą propozycją.  Zostawiam ich zatem z pysznym obiadem, bo mnie niestety praca wzywa. Ale jutro wolne :) SKŁADNIKI: na klopsy 500 g mięsa mielonego 1 czerstwa bułka (namoczona, odsączona) 1 cebula drobno posiekana 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko sól, pieprz

Kuchnia w opałach
TAKA SOBIE SAŁATKA 127

sałatkę polewam dresingiem dopiero tuż przed podaniem. Lubię jak warzywa chrupią, a nie są sflaczałe (takie są, gdy zbyt długo leżą w sosie). Ta sałatka powędrowała ze mną do pracy, dlatego sosik znajduje się jeszcze w słoiczku. SKŁADNIKI: roszponka pomidor ser feta oliwki kabanos plasterki ogórka sos grecki Wszystkie składniki (oprócz roszponki) pokroić w kostkę. Ułożyć na sałacie. Polać sosem

Kuchnia w opałach
BURACZANE PLACUSZKI 115

upichcić. Ma być ogórkowa usłyszałam, no i jest. No bo w końcu muszę spełniać zachcianki moich testerów kulinarnych.  Ale dzisiaj nie o tym :) Zabieram ze sobą do pracy buraczane placuszki, a Was zostawiam z przepisem. SKŁADNIKI: 3 średnie buraki 3 średnie ziemniaki 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżka maki sól, pieprz ziołowe ziarenka smaku olej śmietana

Kuchnia w opałach
Kuchnia w opałach - gościnne występy RURKI Z BITĄ ŚMIETANĄ 81

Przedstawiam Wam jeden z dzisiejszych efektów, gościnnych występów mojej Kuchni w opałach, u koleżanki z pracy Halinki :) . To nasze pierwsze, własnoręcznie zrobione rurki z bitą śmietaną. Wyszły smakowite, a ja już mam kolejne pomysły czym je wypełnić. Jeszcze nie raz poczytacie o nich na moim blogu, bo myślę, że warto. Oczywiście jest przy nich trochę zabawy, ale sami oceńcie efekt

Kuchnia w opałach
KOKTAJL POTRÓJNIE OWOCOWY 106

Pyszny, kolorowy, schłodzony koktajl owocowy :) To to co mi chodziło po głowie dzisiaj w pracy. Polecam serdecznie tym bardziej o tej porze roku, kiedy możemy korzystać ze świeżych darów natury.   SKŁADNIKI: miseczka truskawek 1 banan 2 kiwi 1 szklanka kwaśnego mleka 1 1/2 szklanki jogurtu naturalnego A jak to zrobić: Z truskawek usunąć szypułki, umyć i zblendować z kwaśnym

Kuchnia w opałach
ŻARŁOSTACJA - szkoda, że już po :( 122

Klimat jaki udało nam się w tym pomieszczeniu uzyskać to chyba z 50 stopni ( piekarnik pracował pełną parą ), ale ratowałyśmy się świeżą bryzą z wiatraka. Humory nam dopisywały, więc praca szła pełną parą. Późną wieczorową porą zmęczone, ale szczęśliwe byłyśmy prawie gotowe na zaprezentowanie naszych smakołyków szerszemu gronu. Karola jesteśmy wielkie, sprostałyśmy wyzwaniu. DZIĘKUJĘ !!! Sobotnim rankiem szybkie krzątanie, pakowanie, dekorowanie

Kuchnia w opałach
DESER OWOCOWO-JOGURTOWY 64

Dzień wolny od pracy = pół dnia na rowerze. Trochę kalorii spaliłam, więc trzeba nadrobić :) Delikatnie bo już późna pora, ale za to smacznie. Zapraszam na najszybszy i najprostszy deser.   SKŁADNIKI:  na 3 porcje 150 g malin 150 g borówki amerykańskiej 10 czereśni 200 ml jogurtu naturalnego 150 ml serka homogenizowanegowaniliowego 3 łyżki musli z owocami i czekoladą

Kuchnia w opałach
GRILLOWANA PIERŚ Z KURCZAKA 114

przy grillu.  No ale niestety nie każdemu taki wypoczynek jest dany. U mnie dzisiaj namiastka grillowania. Zamiast tradycyjnego grilla , patelnia grillowa :) Ale też było smacznie. Ps. uciekam do pracy. SKŁADNIKI: 3 piersi z kurczaka sos sojowy ocet balsamiczny pieprz A jak to zrobić: Piersi umyć i oczyścić z błonek. Jeśli są duże to pokroić na mniejsze kawałki. Z sosu

Kuchnia w opałach
V FESTIWAL OPOLSKLICH SMAKÓW - FOTORELACJA 92

Appetit Małgorzaty i jej kuchnia żydowska    I cała reszta ekipy :) Czas na relaks       Przygotowanie tej imprezy wymagało od nas opanowania, zorganizowania i wielkiego zaangażowania. Pracy było bardzo dużo począwszy od spotkań z Urzędem Miasta za co serdecznie dziękuję Deli i Adamowi bo to oni byli naszymi reprezentantami. Wybór strojów charakteryzujących dane państwo też był

Kuchnia w opałach
FIGI W DELIKATNIE KARMELOWYM SOSIE 115

dojrzałe figi. I moim zdaniem, żal z tego dobrodziejstwa natury nie skorzystać. Można z nich przygotować mnóstwo pyszności. Ja polecam 5 minutowy deser, którym sobie właśnie rozpieszczam podniebienie przed pracą, pisząc ten post. Jest na prawdę banalnie prosty, a potrafi zrobić wrażenie. SKŁADNIKI: na 1 porcję  1 dojrzała figa owoce granatu 1 gałka lodów waniliowych 1 łyżka cukru

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania