jagody to oczywiscie jagodzianki.To moje ulubione drodzowe buleczki i Wasze chyba tez.Zreszta lato bez jagodzianek jest niewazne.Przy drozdzowych wypiekach usprawnilam sobie prace i ciasto robie teraz wieczorem.Rosnie sobie cala noc w lodowce ,a rano pozostaje tylko nadziac buleczki i upiec. Moje jagodzianki maja 50 % dodatek maki pelnoziarnistej orkiszowej.Sa tak samo puszyste i pyszne jak ich"biale"krewniaczki ,a o ilez
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cholesterolu.Wykazuje dzialanie przeciwnowotworowe i przeciwutleniajace.Codzienna porcja czosnku moze uchronic przed infecjami i przeziebieniem..A ajoene wystepujaca w czosnku przyczyni sie do obnizenia cisnienia krwi ,zapobiegnie powstawaniu zakrzepow i poprawi prace serca.Zredukuje ryzyko miazdzycy tetnic. antocyjany nadajace niebieska barwe sliwkom,owocom jagod,winogron wykazuja silne dzialanie antyoksydacyjne.Zapobiegaja kurzej slepocie i degeneracji plamki zoltej. resveratrol dzieki ktoremu Francuzi pomimego niezdrowego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przed niszczacym wplywem reaktywnych form tlenu.A oto glowne zalety jezyn: odgrywaja ogromna role w profilaktyce antynowotworowej wlasnie dzieki zawartosci imponujacej ilosci antyoksydantow:antocyjanow,kwasu elagowego i kwasow fenolowych wspomagaja prace ukladu krazenia dzieki zawartosci 3-ch substancjianocyjanow,ktore zwiekszaja elastycznosc naczyn wlosowatych oraz wzmacniaja i odtruwaja serce witaminy C,ktora zwieksza odpornosc komorek.100g jezyn ma jej 21 mg blonnika,jedna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cholesterol,figi pomoga Ci obnizyc jego poziom we krwi. Maja zasadowy odczyn i tym samym wplywaja na prawidlowe utrzymanie gospodarki kwasowo-zasadowej. Wspomagaja trawienie, dzieki ogromnej ilosci blonnika pobudzaja prace jelit i ich oczyszczanie. Sa swietnym antidotum na zaparcia,wykazujac przy tym silne wlasciwosci odtruwajace. Warto wlaczyc zatem do diety ten srodziemnomorski przysmak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zapobiega jej zastojowi w woreczku zolciowym 10 -wspomaga leczenie gornych drog oddechowych i przewleklych chorob pluc 11 -dieta bogata w seler zalecana jest osobom z nadcisnieniem tetniczym 12- polepsza prace serca 13 -dzieki przeciwutleniaczom,czyli witaminie C i E chroni skore i caly organizm przed wolnymi rodnikami,a tym samym dziala przeciwnowotworowo. Korzen selera dodaje smaku zupie i moze nawet
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!funkcjonownie ukladu nerwowego i synteze hormonow.Moga takze stymulowac produkcje kolagenu ,co w rezultacie daje mlodziej wygladajaca skore ° Beta-sitosterol (fitosterol) obecny w owocach obniza stezenie cholesterolu we krwi,reguluje prace serca oraz normalizuje cisnienie krwi.Poadto jest skladnikiem leczacym impotencje i przerost prostaty °wystepujacy kompleks bialkowo-polisacharydowy ma dzialanie przeciwnowotworowe oraz zmniejsza skutki uboczne leczenia chemioterapeutykami Zwiazki polisacharydowe spowalniaja procesy starzenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Powrocilam do chlebow bochenkowych.Co prawda upieczenie bochenka wymaga wiekszego nakladu pracy i czasu niz tego z foremki,ale trud sie oplaca.Tak upieczony chleb zachwyca gruba,chrupiaca skorka.Obydwa dzisiejsze chleby pieklam na kamieniu,ktory do tej pory uzywalam tylko do pieczenia pizzy.Bardzo polecam ten sposob.Efekty sa rewelacyjne,nie do osiagniecia przy uzyciu zwyklej blachy,garnka zeliwnego czy glinianego. Kamien ukladamy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cebula sol,pieprz z mlynka olej do smazenia Wykonanie: Ziemniaki i cebule obrac i zetrzec na tarce o malych oczkach.Mozemy sie posluzyc rowniez robotem kuchennym,ktory ta niewdzieczna prace wykona za nas.Kilo ziemniakow to jednak spora ilosc do tarcia.Nadmiar wody,ktory zbierze sie podczas tarcia odlac .Dodac jajka i make oraz sol i pieprz.Calosc wymieszac. Rozgrzac olej na patelni.Klasc niewielkie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!krwi .Zawarta w niej celuloza pomaga pozbyc sie szkodliwego cholesterolu. Bogactwo makro- i mikroelementow ( wapn,zelazo,magnez,cynk,potas,miedz,fosfor) dziala wzmacniajaco,chroni organizm przed anemia,reguluje rowniez prace zoladka,poprawia metabolizm i utrzymuje wartobe w zdrowiu. Surowka ,ktora chce przypomniec jest niezwykle smaczna, soczysta,orzezwiajaca w smaku i bardzo szybka do przygotowania.Znaja ja pewnie wszyscy,lecz niektorzy calkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ktore wzmacniaja odpornosc,poprawiaja wyglad skory,wlosow i paznokci.Dbaja takze o nasz wzrok. Zawieraja sporo wapnia,a dzieki temu wspomagaja nasz kosciec i uklad krwionosny. Reguluja prace ukladu pokarmowego - dzieki blonnikowi. Maja dzialanie przeciwmiazdzycowe-sa zatem straznikiem serca,chronia przed zawalem,obnizaja poziom zlego cholesterolu. Dzieki zawartosci kwasu oleinowego wykazuja dzialanie przeciwnowotworowe. Trzeba jednak pamietac sa bardzo wysokoenergetyczne.100g
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tłuszczu,białka,błonnika,żelaza,sodu,wapnia,magnezu,fosforu,potasu i witaminy C. Pomaga w wielu dolegliwościach,zapobiega chorobom wątroby,chroni przed osteoporozą,zmniejsza ryzyko chorób serca,poprawia trawienie oraz pracę jelit,poprawia poziom cholesterolu,wspomaga metabolizm,a także leczy i regeneruje tkanki.Dzięki temu posiada moc odmładzającą,,opóźnia procesy starzenia.Dzięki obecności cennych przeciwutleniaczy należy do grona najbardziej odżywczych pokarmów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!soczewicy jest niezwykle popularna,na rowni z kartoflanka to niemal zupy narodowe. Zupa ,ktora przedstawiam jest niezwykle prosta,pozywna i naprawde smaczna.Dzieki dodatkowi imbiru silnie rozgrzewajaca.Mnie po ostatnich porzadkowych pracach ogrodowych w tym roku uratowala przed przeziebieniem. A tak nam smakowala,ze robilam ja dwa razy z rzedu.Naprawde polecam! Skladniki na 4 porcje: 1 por 3 srednie marchewki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ochronne dzialanie zawdziecza duzej liczbie przeciwutleniaczy.To zwiazki,ktore chronia tez przed rakiem i zawalem serca. Rozmaryn jest takze zalecany osobom cierpiacym na klopoty trawienne,bowiem lagodzi wzdecia oraz reguluje prace jelit.Ma wlasciwosci zolciopedne i moczopedne. Z rozmarynu powinny zrezygnowac jedynie kobiety w ciazy,ze wzgledu na jego wlasciwosci poronne. Charakterystyczny smak rozmarynu wynika z obecnosci zwiazku fitochemicznego zwanego kwasem karnozowym.W
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!