do pracy - 13340 przepisów (strona:561/890)

Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką 121

wołać: "weź mnie!" :) Tak więc taki gulasz to dobry sposób na wykorzystanie resztki, w tym przypadku papryki. Szybko się robi, nie jest pracochłonny, więc czas w tygodniu, po pracy, na pewno się znajdzie, żeby zjeść w miarę syty obiad. Składniki: 1 czerwona papryka 1 cebula 2 kotlety schabowe (może być pierś z kurczaka) 1 woreczek ryżu białego 1 łyżka śmietany

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Placuszki z jabłkami 167

śmietaną z cukrem. Można też polać miodem. Są świetne na każdą porę dnia. Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno, więc można, na drugi dzień, wziąć do pracy Mniam! Smacznego :) W myśl mojej akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Topniki jabłkowe 147

może dlatego, że na środku jest jabłko. Składniki są wyliczone na 8 sztuk. Niestety zjada się je bardzo szybko i tym razem nie dane mi było przynieść do pracy, żeby się pochwalić :) Jeśli więc chcecie cieszyć się ich smakiem dłużej, to musicie podwoić ilość składników. Myślę, że można jabłko zastąpić innym, ulubionym owocem.  Poza tym ciasteczka są bardzo fajne

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Warkocz jabłkowy 125

Ciasto - jest ciastem kruchym. Wbrew pozorom robi się naprawdę szybko. Bardzo fajna alternatywa dla kupnych drożdżówek z jabłkami. Również fajna przekąska do szkoły dla dziecka i dla nas - do pracy :) Składniki: 250 gramów mąki 2 jajka 2 łyżki cukru pudru + cukier puder do posypania gotowego warkocza 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki margaryny (u mnie Kasia) dżem jabłkowy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałatka jarzynowa - "biedna", ale zdrowa i ekspresowa 342

dodawałam ziemniaków i ogórków, ale sałatka wyszła smaczna. Warzywa "przeszły" wywarem, co spowodowało, że były już delikatnie przyprawione. Doprawiłam tylko odrobiną pieprzu. Bardzo lubię taką sałatką zaspokajać głód w pracy :) Poza tym uwielbiam ją podawać z wędlinami w week end na śniadanie,  gdy mam więcej czasu na przygotowanie rano czegoś bardziej pożywnego niz tylko kanapki, czy ugotowane parówki ;) Myślę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką. Jak zrobić chrupiącą kruszonkę? 123

piekarnika na 25 minut (u mnie termoobieg) Po upieczeniu odstawimy do wystygnięcia i posypujemy cukrem pudrem Zamiast kupować w cukierni, to do szkoły dajemy dziecku nasz wypiek :) A w pracy robimy smaka koleżankom i kolegom :) Smacznego :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Twarożek z dymką 137

twarożku zajmuje 5 minut :) Naprawdę żadna filozofia. Ten przepis to bardziej taki pomysł na małe co nieco, gdy nie bardzo wiemy co chcemy zjeść, a coś byśmy zjedli:) Do pracy - wyśmienity nie tylko na kanapki ale tak po prostu - do zjedzenia :) Poza tym bardzo fajny zarówno na śniadanie jak i na kolację. Naprawdę polecam. Składniki: 1 twarożek tłusty - u mnie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałatka z selera 307

zamiast zastępować ją np. batonikiem pt.: "Pawełek toffi" ;) Można ją zrobić wieczorem i włożyć do lodówki. Dzięki temu rano będziemy mieć więcej czasu dla siebie, a taka sałatka do pracy zastąpi nie tylko "Pawełka", ale jedną z kanapek :) Składniki: 1 seler garść rodzynek 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Seler należy ugotować i pokroić w paseczki Do selera dodajemy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Potrawka na kanapki z kurczaka i mięsa wieprzowo-wołowego - szynkowar 105

kurczaka i mięsa mielonego - wieprzowo-wołowego. Jeśli korzystamy z szynkowara pierwszy raz po zakupie, musimy go dokładnie umyć gorącą, bieżącą wodą i wytrzeć do sucha. Następnie bierzemy się za pracę :) Składniki na 0,5 kg gotowego wyrobu: 1 pierś z kurczaka 400 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 płaska łyżka słodkiej, mielonej, czerwonej papryki 2 płaskie łyżki majeranku 1 płaska

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałatka z selerem naciowym 348

Seler naciowy - przez jednych uwielbiany, przez innych znienawidzony... Dzisiejsze zdjęcia dają wiele do życzenia, ale robiłam je w pracy :) Przed chwilą. Komórką. Taki lunch-box :) O, i właśnie sobie przypomniałam, że nie dodałam jednego składnika ponieważ o nim zapomniałam! Tak to jest, jak człowiek rano zabiera się za kucharzenie bez wypicia kawy ;) Zapomniałam o słoneczniku! Nie dodałam też kukurydzy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pasztet roślinny 149

Soczewica... Pasztet bardzo smaczny i to, co mi się podoba - konsystencja do smarowania. Ale (!) najlepiej jeść go w week end albo gdy wiemy, że nie idziemy do pracy czy szkoły :) Bo... Soczewica jest jak groch :D Wzdęcia robią swoje, więc lepiej będzie gdy obok, po zjedzeniu przez nas pasztetu, nikogo nie będzie :) Chyba, że ci wszyscy, którzy obok będą - zjedzą

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Jajecznica ze szparagami 102

podstawa :) Szparagi i marchewka ugotowane na parze, pomidorek, do tego natka pietruszki z wierzchu. Mmm...niam... Jedzmy szparagi. Są naprawdę zdrowe - bogate w kwas foliowy dobrze wpływający na pracę mózgu. Również tego jeszcze nienarodzonego :)  Poza tym zawierają witaminy A, z grupy B, witaminę C oraz wapń i błonnik. No i są niskokaloryczne: w 100 gramach zawierają zaledwie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pierś z kurczaka faszerowana pomidorami suszonymi 195

Taką pierś można podać do drugiego dania lub, po wystygnięciu, pokroić na plastry i ułożyć na kromkach pieczywa. Osobiście stosuje tę drugą metodę :) Na kanapki do pracy bardzo fajna sprawa :) Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 6 pomidorów suszonych w zalewie 3 gałązki tymianku lub 1 łyżeczka tartego tymianku (suszonego) 2 ząbki czosnku 1 garść szpinaku (może być mrożony

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Nadziewane zapiekane placki ziemniaczane 382

Danie trochę pracochłonne, ale warte zrobienia. Może lepiej wziąć się za gotowanie w weekend, niż w tygodniu, po pracy, bo można umrzeć z głodu :D - za długo trwa stanie w kuchni  ;)  Z podanych składników wyszły mi cztery sztuki. Przepis znaleziony bardzo dawno w internecie. Został on przeze mnie zmodyfikowany ponieważ nie lubię niektórych składników - zastąpiłam je tymi, które

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Drożdżowe różyczki 160

czasu upłynęło, ale dopiero wczoraj z niego upiekłam. Polecam, bo wygląda nawet efektownie :) - według mnie, oczywiście :) Tym razem użyłam drożdży instant (choć strasznie ich nie lubię mimo, że ułatwiają pracę), natomiast w oryginalnym przepisie miało być aż 30 gramów żywych. Jak dla mnie to chyba za dużo... To, co mi się podoba w tych różyczkach, to że można je urywać

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania