jest dla Was idealna, zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja zrobiłam ja dla naszych gości a to co zostało zabrałam jako drugie śniadanie do pracy. Składniki: - 150 g mąki pszennej - 3 jajka - 200 ml mleka - 8 łyżek oliwy - 100 g startego żółtego sera - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 liście laurowe - 2 średnie marchewki
Zainspirowana w kuchnitrakcie choroby wszystko na ciepło jeść. Dodatkowo zawsze tracę smak i muszę się wspomagać bardziej wyrazistymi smakami, aby całkowicie nie odbierać sobie przyjemności z jedzenia. Na szybko przed pracą przygotowałem takie oto ciepłe zapiekanki. Czego użyłem? -paluchy żytnie -dwa plastry cheddara -gorgonzola -rukola -pomidorki koktajlowe -szynka Sos: -łyżka majonezu -ogórek kiszony -łyżka jogurtu naturalnego -duża szczypta białego pieprzu Ogórek
BaRepasGulasz nie wymaga dużo pracy, ale na jego przygotowanie trzeba mieć trochę czasu. Najbardziej lubię gulasz podawany z kaszą gryczaną. A Wy jakie dodatki najbardziej lubicie? Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 cebula sól, pieprz pieprz ziołowy papryka słodka chili 500 ml wody 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć
Pasja SmakuMiseczki z ciasta francuskiego z papryką i kapustą kiszoną to doskonała przekąska na każdą imprezę. Można je przygotować w kilka chwil. Nie wymagają dużego nakładu pracy. Po upieczeniu bardzo ładnie się prezentują. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 papryka czerwona, 150g kapusty kiszonej, 1 cebula, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Cebulę oraz paprykę obieram i kroję w kostkę. Cebulę szklę
Tradycyjna kuchnia KasiPierogi ruskie należą do moich ulubionych. Zawsze robię ich większą ilość, aby część zamrozić i cieszyć się ich smakiem w innym terminie. Co prawda trochę pracy jest przy tym, ale naprawdę warto. Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 1 szklanka ciepłej wody. Mąkę przesiewamy i dodajemy sól i jajko. Wodę dolewamy partiami. Zarabiamy
tojestpyszne.blogspot.comAnanas zawiera potas, wapń, magnez oraz fosfor. Głównie dzięki bromelainie (enzym roślinny) ma szerokie zastosowanie w medycynie. Przede wszystkim ułatwia trawienie białek, łagodzi stany zapalne stawów, reguluje pracę układu odpornościowego oraz pokarmowego, przyśpiesza gojenie ran i działa przeciwbólowo w różnych chorobach, a także urazach. Wpływa również na układ sercowo-naczyniowy,ponieważ zapobiega nadmiernej lepkości płytek krwi, dzięki czemu zmniejsza
Życie na widelcuPrzepis znalazłam już jakiś czas temu w internecie, ale zmodyfikowałam go pod swoje kubki smakowe. Kapitalne w połączeniu np. z dżemem lub miodem - na kolację albo śniadanie. Albo do pracy! A czemu nie? :) Składniki: 15 gramów świeżych drożdży 100 ml maślanki naturalnej 50 ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 jajko 300 gramów mąki pszennej
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comszkoły lub jako przekąska do wózka na spacer. Nie wiem kiedy robią się twarde, bo przetrwały najwyżej dzień. Idealne dla dzieci, idealne w podróż i nawet dorosłym smakują po pracy Nigdy nie lubiłam kupnych drożdżówek, pączki owszem, ale drożdżówek nie, a domowe mogłabym jeść na okrągło! Polecam Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej typ 650; - 2 szklanki mąki pszennej tortowej
dom-agi.pljajka, dodajemy bułkę tartą i całość dokładnie mieszamy. Ciasto filo kroimy (ja to zrobiłam nożyczkami) na paski o szerokości 4-5 cm wzdłuż krótszego boku. Dla ułatwiania sobie pracy Każdy pasek smarowałam rozpuszczonym masłem klarowanym, układając jeden na drugi. Następnie na posmarowany masłem pasek układamy farsz i zaczynamy zwijać tak, aby powstał nam trójkąt. czyli... *Przepraszam
Malinowe PocałunkiOstatnimi czasy wymyślam sporo sałatek, które zamiast tradycyjnych kanapek zabieramy do pracy. Nie wszystkim mam czas zrobić zdjęcia. Niektóre są rewelacyjne a nad niektórymi muszę jeszcze popracować… Dzisiaj przedstawiam Wam sałatkę, którą zdążyłam sfotografować i której nie muszę poprawiać…:) Jest smaczna i zdecydowanie warta powtórzenia! Zapraszam, oto sałatka z soczewicy, z cukinią, fetą i miętą Sałatka z soczewicy
UgotujmyTo.plInspiracją do wykonania tego dania był obiad zjedzony w bufecie w pracy:) Wróciłam do domu i ugotowałam modyfikując troszkę przepis poprzez dodanie pieczarek i świeżych ziół. Modyfikacja może niewielka, ale wyczuwalna w smaku - jak dla mnie :) Składniki: 1/2 kilo łopatki wieprzowej 1 duża marchewka 1 pietruszka 35 dag pieczarek 1 czerwona papryka sól pieprz łyżeczka świeżo posiekanej
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwieczorem dziecku, żeby miało na drugi dzień jak wróci ze szkoły. Zaspokoi głód do mojego powrotu do domu. Zdarza mi się też gotować ją o 6.30 przed wyjściem do pracy:) Składniki: 4 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 kopiaste łyżeczki śmietany 18% ok. 1 1/2 litra wody 1 kostka rosołowa drobiowa (wiem, że to grzech :) ale ma być szybko) 1 woreczek
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comchlebie dowiedziałam się od kolegi z pracy. Nawet nie wiedziałam, że jest taki chleb. Dostałam zakwas i postanowiłam go "dokarmiać" według wskazówek, które otrzymałam. Nie trzymałam się ściśle dni tygodnia bo się pomyliłam i np. zamiast pomieszać składniki czwartego dnia to zrobiłam to trzeciego. Ale muszę przyznać, że zakwas pięknie mi pracował:) Już byłam z siebie dumna, a jeszcze
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkażdy piekarnik inaczej się zachowuje Do obiadu, tak przygotowany schab, podałam z zapiekanymi ziemniakami i kalafiorem. A na drugi dzień pokroiłam w grubsze plastry i zrobiłam kanapki do pracy. Pychota! Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com