udział w przekształcaniu glukozy w energię. Ze względu na bogactwo bioflawonoidów neutralizujących wolne rodniki chronią organizm przed rakiem i chorobami serca. Sok z winogron oczyszcza krew, wspomaga pracę serca, ułatwia wypróżnianie. Regularne picie tego soku zapobiega arteriosklerozie jak również zawałom serca
Przepisy i porady kulinarnezimie pijmy dużo soku z tych cennych i smacznych leśnych owoców. Można je też mrozić, w niskiej temperaturze zachowują większość swoich wartości i witamin. Zawarte w nich garbniki normują pracę układu pokarmowego, zapobiegają zaparciom i powstrzymują biegunki. Neutralizują także toksyny pokarmowe i blokują wchłanianie ich przez błony śluzowe. Są niezwykle cenne dla naszych oczu, poprawiają wzrok krótkowidzom, zapobiegają kurzej ślepocie
Przepisy i porady kulinarnetego są smaczne i słodkie. Choć bardzo sycą, są niskokaloryczne. Owoce te powinny jadać osoby z niedoczynnością tarczycy. Zawierają one bowiem dużo jodu, od którego zależy jej prawidłowa praca. Pomagają w usuwaniu z organizmu nadmiaru soli, dzięki czemu korzystnie wpływają na układ krążenia oraz na nerki. Dzięki właściwością przeciwzapalnym wspomagają leczenie artretyzmu. Codzienne jedzenie czereśni w sezonie może zmniejszyć dolegliwości
Przepisy i porady kulinarnedolegliwościach. Ananasy zawierają witaminę A, C i B, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo i sód. Jest w nich także mangan - biopierwiastek, który wpływa na przemianę tłuszczów i cholesterolu, reguluje pracę układu nerwowego, zapobiega osteoporozie. Ananasy są też bogate w bromelainę - enzym, który podnosi odporność organizmu, łagodzi stany zapalne i opuchliznę, zmniejsza ból. Może wspomagać leczenia dny moczanowej, gdyż usuwa
Przepisy i porady kulinarnegramach ). Ze względu na dużą zawartość żelaza i fosforu są zalecane wegetarianom. Są także doskonałym źródłem potasu, regulującego ciśnienie i zapobiegającego obrzękom. Jedzenie 4 suszonych śliwek dziennie reguluje pracę przewodu pokarmowego i zapobiega zaparciom. najlepiej jest moczyć je przez noc w przegotowanej wodzie i rano zjadać wraz z płynem
Przepisy i porady kulinarnecałe jajko i 1 żółtko ). Natomiast gdy chcemy osiągnąć matowy kolor po upieczeniu naszych ciast dodajemy 2 łyżki letniej wody na 1 całe jajko. Pędzel po skończonej pracy dokładnie myjemy w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń i dokładnie suszymy ! Prawda że proste ? Stosując się do tych wskazówek nasze ciasta będą pięknie wyglądać
Przepisy i porady kulinarnekwasy cytrynowy i jabłkowy mogą łagodzić objawy trądziku, wzmacniają skórę i włosy. Witamina C i kwas foliowy korzystnie działają na odporność, a witaminy z grupy B wspomagają pracę układu nerwowego, a tym samym działają uspokajająco i pomagają łagodzić objawy stresu. Młody rabarbar możemy jeść na surowo, jednak lepiej go piec, gotować lub dusić. Doskonale nadaje się do komputu. Najsmaczniejsze
Przepisy i porady kulinarneafrodyzjaki. Zawierają także kwas foliowy, który jest niezbędny dla kobiet planujących ciążę, ponieważ odpowiada on za prawidłowy rozwój płodu. Pierwiastek ten spowalnia także procesy starzenia,regeneruje komórki i wspomaga pracę układu krążenia. Szparagi działają również moczopędnie, co oczyszcza nasz organizm i zmniejsza obrzęki. Łagodzą też objawy napięcia przedmiesiączkowego. Warto je dodać do swojego jadłospisu na wiosnę
Przepisy i porady kulinarneWarto mieć kawałek ogrodu lub małą działkę. Pięć minut dziennie spędzonych na pieleniu grządek poprawia nam nastrój, wzmacnia pewność siebie, odstresowuje np. po pracy, dodaje nadziei. A to wszystko dzięki kontaktowi z roślinami stymulujemy biochemiczne procesy zachodzące w naszym mózgu. Odpowiadają one za nasze dobre samopoczucie, ponieważ zaspokajają pierwotną tęsknotę człowieka za naturą
Przepisy i porady kulinarneMagdalena Kucova - Fotolia.com Zioła należy zbierać z dala od dróg, zakładów pracy itp. aby nie były one zanieczyszczone ! Zioła należy także zbierać o właściwym czasie dla danej odmiany np. gdy kwitną , są odpowiedniej wielkości itp. Gdy już nazbieraliśmy zioła, najlepiej jest je suszyć w pozycji wiszącej, na świeżym powietrzu, ale nie na słońcu, ponieważ słońce zniszczy zawarte w nich drogocenne
Przepisy i porady kulinarneteż natrzeć rozpuszczonym w wodzie kwaskiem cytrynowym. Dobrym i skutecznym sposobem jest także wykonywać tę czynność w rękawiczkach gumowych, wtedy nie musimy myć rąk. Po zakończonej pracy umyj dłonie w ciepłej wodzie bez mydła z dodatkiem kwasku cytrynowego lub octu, a przebarwienia szybko znikną z twoich dłoni
Przepisy i porady kulinarnecząber ma właściwości bakteriobójcze, reguluje procesy trawienne, bazylia działa rozkurczowo i przeciwbakteryjnie, oregano ma właściwości przeciwzapalne i przeciwskurczowe, szałwia korzystnie wpływa na pracę żołądka, mięta pobudza wydzielanie soków trawiennych, tymianek posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, zaś natka pietruszki korzystnie wpływa na krążenie, pomaga zwalczać anemię i usuwać toksyny
Z Majeczką w kuchni