Kolejny tydzień, już taki trochę wiosenny. Było słonecznie, pięknie. A ja po pracy mam jeszcze dodatkowe kursy, ciągle coś się dzieje. Uwielbiam takie dni, kiedy zmęczona ale szczęśliwa zasypiam! Tydzień w zdjęciach prezentował się następująco : * kawusia * omlecik * uwielbiam tulipany * pierwszy plecaczek dla Michałka :* Koniecznie polubcie Babeczki na FB , zaglądajcie na Instagram ! Pięknego tygodnia Kochani
Magiczne Życie MartyChociaż jak się robi pierwszy raz to może nieco kłopotów przysporzyć, ale tylko odrobinę. Ważne jest mieć dobrą patelnię i trochę cierpliwości, i wszystko będzie OK. Bierzmy się do pracy :) Omlet ze szpinakiem i fenkułem. (2 osoby) Składniki: 3 jajka 1/2 kopru włoskiego duża garść świeżego szpinaku 1 mała cebula 4 pieczarki 1 duża łyżka gęstego jogurtu naturalnego
vegetaniezrobić pizzę i dlaczego one nic o tym nie wiedzą. Bardzo były zdziwione, że to jednak nie pizza. Pizzę/ omlet można zabrać ze sobą do pracy (na zimno też bardzo dobrze smakuje). Oczywiście dodatki można śmiało modyfikować, zupełnie jak w przypadku zwyczajnej pizzy. Składniki: 8 białek 2 jajka 1/2 szklanki sosu pomidorowego
Sto kolorów kuchniskładnikami. Otworzyć misę multicookera. Formować mięsne kulki i wrzucać do misy. zamknąć i czekać do końca czasu pracy programu
ClauditteMissCookingpascha. Chyba. Bo nie wiem, czy czasu mi starczy, i czy będzie komu jeść. Ostatnio sporo smakołyków przynoszę też ze szkoły, i choć robię C. duże paczki do pracy, ku uciesze jego kolegów, to i tak mamy więcej, niż dajemy radę zjeść. Nie wypada więc piec czegoś więcej... A dzisiaj, w temacie jeszcze z Wielkanocą niezwiązanym, mam dla Was przepis
Pożeraczka, czyli raz adobrzestwierdziłem, że Rumuni bliżsi są Chińczykom niż Hindusom. Kultura pasterska skrajnie podporządkowała zwierzęta człowiekowi. Pies, owca, świnia czy koń mają służyć ludziom dając im mięso, wełnę, bądź swoją pracę. Zwierzęta nigdy nie powinny oczekiwać za to nagrody. Organizacjom zajmującym się ochroną zwierząt włos zjeżyłby się na głowie w zderzeniu z marnym losem tutejszych czworonogów. Wrażliwe panie prowadzące w telewizji
Jadło i czytadłoDziecinnie prosta dekoracja. Przy małym nakładzie pracy i środków otrzymujemy ciekawą marchewkową dekoracje. Potrzebujemy: kawałek marchewki (gotowanej lub surowej) kilka łodyg szczypioru lub liść pora kilka ziarenek pieprzu Marchewkę kroimy na plasterki, a następnie za pomocą noża lub specjalnego przyrządu wycinamy trójkąciki, w środek każdego kwiatka wkładamy ziarnko pieprzu
Jadło i czytadłozmiksowanych truskawek. Wystudzić. Biszkopt lekko zwilżyć wodą i włożyć do blachy lub najlepiej do obręczy z regulowanymi bokami bez dna. Bardzo lubię ten kuchenny gadżet bardzo ułatwia pracę z tego typu ciastami. Do masy budyniowo-serowej dodać żelatynę. Obie masy przed wylaniem na biszkopt nie powinny jeszcze tężeć. Tak więc najpierw wylewamy białą masę a potem łyżą lub nabierką
Jadło i czytadłoPasztet niekoniecznie musi być praco i czasochłonny, może być szybki, prosty i smaczny. Taki właśnie jest pasztet z tuńczyka z serkiem. Doskonała przystawka podana z pieczywem, lub w formie pasty na chlebek. 1 puszka tuńczyka w oleju 1 serek śmietankowy APETINA 1 bułka mleczna pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny Tuńczyka należy porządnie odsączyć z zalewy. Bułkę pokroić
Jadło i czytadłopoziom parowaru, zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie na 50 minut. Po 30 minutach dolewałem trochę wrzątku, gdyż mój pojemnik mieści wodę na ok. 40 minut pracy parowaru. Po 50 minutach parowania, wyjmujemy ciasto z urządzenia, a jak trochę przestygnie podkładamy talerz i przewracamy pojemnik tak, żeby ciasto znalazło się na nim :) i zdejmujemy folie. Czekam
Parowar Facetazeszycie z przepisami :) I nazwa do niej doskonale pasuje bo jest wyśmienita. Pojawia się w mojej rodzinie prawie na każdej większej czy mniejszej imprezie i szybko znika ze stołu. Pracy nie ma z nią wiele, więc można ją także przygotować na co dzień na śniadanie, czy kolację. Polecam spróbować :) Składniki - szynka najlepiej konserwowa w kawałku - 30 dkg. - duży por ( tylko
Kuchnia z widokiem na ogródznalazł :) Sezon truskawkowy w pełni więc trzeba wykorzystać go na maxa , aby potem w zimie cieszyć się wspomnieniem lata. Kompoty są bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają dużo pracy, więc warto je przygotować. Polecam ja co roku robię po kilkanaście słoików i wszystkie znikają :) Składniki na ok.10 słoików ( połowa 0,7 l, połowa 0,9 l ) - truskawki
Kuchnia z widokiem na ogródpóźno, bo rano trzeba wcześnie wstać, bo to tyle roboty. Ale cóż, jedzenia nie lubię wyrzucać, a grzybki bardzo lubię to za długo się nie złościłam :) Zabrałam się za pracę. Połowę z niej wykonał mój osobisty mąż ( który to przyczynił się do dostarczenia owego wiaderka do domu ) czyli oczyścił grzyby. Ja zajęłam się ich przetwarzaniem. Część wysuszyłam w piekarniku,część
Kuchnia z widokiem na ogródDuszone plastry z łopatki wieprzowej to świetny pomysł na smaczny i nie wymagający dużego nakładu pracy obiad. Ja przyznam się szczerze ostatnio zapomniałam o łopatce wieprzowej, bardziej przerzuciłam się w mojej kuchni na indyka, kurczaka i karkówkę czy schab, a przecież łopatka to bardzo delikatne mięso, które odpowiednio przygotowane, po prostu rozpływa się w ustach a dodatek aksamitnego sosu stanowi
Kuchnia z widokiem na ogródProsta, szybka i smaczna sałatka makaronowa. Połączenie łososia, makaronu i serka mascarpone sprawia, że sałatka jest bardzo wykwintna. Można ją spakować i zabrać ze sobą np. do pracy. Mi jednakże najbardziej smakuje na ciepło. 250 g makaronu farfalle 100 g łososia w kawałku w oleju roślinnym 100 g orzeszków ziemnych solonych 200 g kukurydzy 1 pomidor 125 g serka
VioletoweKucharzenie