poszła babka - w sumie przepis wybrałam bo nie zaczynał się od zdania "weź kopę jaj", a w przepisie jak byk pisano o 4. Babka zachwyciła moją koleżankę z pracy, więc przepis dedykuję Iwonie :) Składniki: 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła (dałam 200 g, czyli kostkę) 4 jajka 250 g cukru
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!mogłam sobie odmówić przyjemności zrobienia kruchego ciasta z rabarbarem jak tylko zobaczyłam te piękne czerwono-zielone łodygi na bazarku niedaleko domu. Moja koleżanka z biurka obok w pracy, Iwona, cały czas wspomina rabarbarowe crumble , które robiłyśmy w zeszłym roku - ja je planuję powtórzyć ;) Zdjęcia kruchego ciasta wyszły bardzo żółte - podejrzewam, że wynika to ze światła i pomogły temu chmury
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!szczyptę soli i wyrabiamy jednolite ciasto i formujemy z niego kulę, którą topimy w garnku z zimną wodą i delikatnie przygniatamy do dna. Ciasto będzie gotowe do dalszej pracy w momencie, gdy samo wypłynie na powierzchnię wody. Przełożyć ciasto do miski, podzielić na 3-4 części - jedną wziąć do wyrobienia, pozostałe 3 przykryć szmatką, żeby nie obeschły. Każdą
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!bułeczki z dziurką w środku. Z chrupiącą, ciągnącą skórką z zewnątrz i miękkim, puszystym środkiem - coś wspaniałego na leniwe, weekendowe śniadanie. Od razu powiem jaka jest wada bajgli: są praco- i czasochłonne. Ale jak to w życiu - coś za coś ;) Składniki (10 - 12 sztuk) 500 g mąki pszennej - jeśli macie chlebową użyjcie właśnie tej, będzie najlepsza 1 i 1/2 łyżeczki
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Celebrujcie śniadania! Zwłaszcza te leniwe, spędzone przy rodzinnym stole z bliskimi. Ja uwielbiam te leniwe dni, kiedy nie spieszymy się do pracy i siedzimy rano przy stole z parującymi kubkami kawy nad śniadaniem. Do zrobienia chałki zabierałam się długo, bardzo długo. W końcu zrobiłam, wyszły pyszne po czym... zostały cichaczem zjedzone przez moich kochanych Rodzicieli, którzy przyjechali
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!mój gust nie potrzeba tu już żadnej dodatkowej polewy czy lukru . Muszę przyznać, że zachwyciła mnie puszystość i miękkość biszkoptu. Jak to określiła moja kulinarna testerka - czyli kumpela z pracy, którą regularnie dokarmiam kulinarnymi wyczynami - delikatny jak chmurka, żółciutki jak kurczaczek :) Farsz rewelacyjnie się z biszkoptem komponował. Całość palce lizać! Wypiek na pewno będę uskuteczniać cyklicznie :) WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Izioni
Grunt to przepis!ponad poziom płatków. Zostawiam pod przykryciem ok. 15 minut. W tym czasie pół gruszki kroimy w kostkę, pół w paski (jak na zdjęciu). Owsiankę robię przygotowując się do pracy, więc pozostały czas, poświęcam na ogarnianie siebie;) Kiedy nasza owsianka spęcznieje i zrobi się gęsta przekładamy ją do miseczki mieszamy z pokrojoną gruszką, jagodami goji, orzechami, pestkami dyni, słonecznikiem. Na górę
Pause Gotowanie!moich najczęściej używanych składników w kuchni, tym razem zaprezentuje przepis na musli, z którego można zrobić słodkie batoniki idealne na podróż, przekąskę, czy też do popołudniowej kawy w pracy:) Musli nadaje się również jako dodatek do deserów, jogurtów oraz owoców. Jest słodkie, sycące i ma zdecydowany smak, to wszystko dzięki gorzkiej czekoladzie, która ze słodką śliwką tworzy prawdziwy odlot! Składniki
Pause Gotowanie!zapach. Ciasto zawiera sporo czekolady, na pierwszy rzut oka można pomyśleć, że to klasyczne brownie, lecz pomimo dużej ilości czekolady, dla mnie kasza jest wyczuwalna, dla koleżanek z pracy nie była:) Opinie są różne, dla mnie osobiście to dość specyficzny i kontrowersyjny deser, dla miłośników kaszy, może być numerem jeden, dla sceptyków... może być różnie:) Spróbujcie sami:) Składniki (blaszka
Pause Gotowanie!organizmu na tę witaminę. Poza tym natka pietruszki pozytywnie wpływa na proces trawienia. A orzechy nerkowca, które są w składzie pesto pietruszkowego – regulują poziom cukru we krwi, pobudzają pracę mózgu, łagodzą stany depresyjne. Zawierają dużo białka oraz wiele witamin (z grupy B, potas, żelazo, cynk, wapń, magnez, kwas foliowy). Składniki: (1 porcja) 1 porcja makaronu spaghetti (najlepiej pełnoziarnistego
Moja Delicjapesto z orzechów nerkowca ? Jeśli nie zjedliście roladki na obiad, możecie ją zjeść na kanapce. Polecam kanapkę z roladką z piersi kurczaka na rukoli. Idealna na śniadanie, śniadanie do pracy, lunch czy kolację. Składniki: (1 porcja) 1 bułka z dynią 3 plasterki roladki z piersi kurczaka nadziewanej pesto z orzechów nerkowca papryka do dekoracji łyżeczka żurawiny (opcjonalnie) masło
Moja Delicjasuszonej żurawiny oraz blanszowanych migdałów . Sos z pieczeni można wykorzystać do delikatnego polania np. ziemniaczków. Mięso, które nam zostanie z obiadu możemy wykorzystać do kanapek na drugie śniadanie do pracy. Pieczywo smarujemy sosem majonezowym, układamy mięso. Najlepiej dodać coś zielonego, np. rukolę :) źródło: niezawodna książka „Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking” The post Długo pieczona karkówka
Moja Delicjazawsze zwracamy uwagę na to, co trafia na nasz talerz. Właśnie dlatego wszelkie koktajle i smoothie warzywno-owocowe są świetnym rozwiązaniem. Łatwo je przygotować, łatwo zabrać ze sobą do pracy (wystarczy przelać do buteleczki szklanej), no i ich zawartość to same zdrowie! Można je spożywać na śniadanie, drugie śniadanie, lunch. Często dodatek warzyw nie jest kompletnie wyczuwalny, więc absolutnie
Moja Delicjaszczypiorkiem zasmakowała nam tak bardzo, iż w przeciągu jednego tygodnia musiałam ją zrobić drugi raz :) Tarta świetnie smakuje na ciepło, ale również na zimno (można ją zabrać np. do pracy). Składniki ciasta: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 50 g ostrego żółtego sera (np. cheddar) Składniki farszu: 3 średnie cukinie lub dwie duże
Moja DelicjaKolejne danie typu „Mało roboty, wielkie WOW”. Uwielbiam takie dania, nie wymagające dużo pracy. Piracka ryba, czyli Łosoś pod pierzynką to kolejna propozycja z książki Magdy Gessler. Danie przygotowujemy dzień wcześniej. Wystarczy tylko wymieszać ze sobą składniki pasty, przykryć nią łososia i rybę wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia pozostaje tylko włożenie łososia do piekarnika i upieczenie
Moja Delicja