dipy - 3102 przepisów (strona:118/207)

Jedzenie i uczty Jezusa: Kurczak duszony z suszonymi morelami i pilaw z kaszy bulgur 186

szabatową, czyli soczystego kurczaka duszonego z suszonymi morelami i białym winem oraz pilaw z kaszy bulgur. Zapraszam do gotowania! Jadłospis na ucztę szabatową z rodziną i przyjaciółmi: chleb jajeczny, dip z oliwy i suszonego tymianku, oliwki w zalewie, morele gotowane w syropie z cukru podane z jogurtem, sałatka z ciecierzycy i ogórka, pilaw z kaszy bulgur, kurczak duszony z suszonymi

My Culinary Art
Domowy Sos do Big Maca 2293

Maca nadaje mu m.in. "Sos Big Mac", który znajdziemy we wnętrzu hamburgera. Receptura oryginalnego "królewskiego sosu" jest oczywiście tajemnicą restauracji, jednak na podstawie smaku oraz składników wyczuwalnych w dipie można przygotować sos bardzo zbliżony do oryginału. Jest on równie smaczny jak ten z McDonald's i przede wszystkim mamy pewność, że wiemy co jemy. Domowy Sos do Big Maca - Składniki

Słodka Strona
Hummus idealny -kanapkowy pasztet z ciecierzycy 135

pasty.Konsystencję pasty regulować dodatkiem wody.Jeśli chcemy,by hummus stanowił smarowidło do chleba  nalezy dodać 3-4 łyżki wody,pasztet będzie wówczas bardzo puszysty.Jeśli chcemy uzyskać dip do maczania warzyw nalezy dodać odpowiednio więcej wody. Podawać polany oliwą i posypany posiekanymi ziołami i sproszkowaną słodką papryką Ostatnio zajadam się pasztetem z konfitura z żurawiny (pozostalość świąteczna).Smakuje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Testowanie - Olej z awokado :) 112

zielono- żółta barwa, mocno rozświetlająca i błyszcząca. Olej sprawdza się idealnie (o czym będziecie mogli dowiedzieć się już wkrótce, kiedy umieszczę kilka przepisów z jego wykorzystaniem :D) do sałatek, dipów, smażenia, grillowania czy pieczenia. Osobiście jesteśmy nim zachwycone. Wykorzystałyśmy go do kilku potraw i zawsze byłyśmy zadowolone z efektu końcowego. Użyłyśmy go na surowo, do sałatek jak i pieczenia

Zdrowie na języku :P
Gołąbki z kaszą gryczaną, pieczarkami i sosem z kiszonych nerkowców 126

wegańskim blogu Asi oryginału. W przepisie zakochałam się jak tylko go przeczytałam i od tego czasu często po niego sięgam i używam jako bazy do innych sosów i dipów. Składniki: spora biała kapusta 30 dkg kaszy gryczanej 50 dkg pieczarek duża cebula 4 łyżki oliwy pęczek pietruszki opcjonalnie odrobina kiszonej kapusty i szklanka soku z kiszonej kapusty.   Przygotowanie: Obrywam

Magiczna kuchnia Darii
Pomidory faszerowane ryżem, szpinakiem i serm feta podane z placuszkami z cukini i dipem czosnkowym 130

układam na posmarowanej masłem blaszce, albo w naczyniu żaroodpornym. Wkładam do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekam 15-20 minut. Pomidorki podałam dziś z placuszkami z cukinii i dipem czosnkowym

Magiczna kuchnia Darii
Łosoś w sosie z różowych grejpfrutów 239

szpargów na sałacie rzymskiej DESER: Miniserniczki na kruchym cieście z musem rabarbarowym i truskawkami klik KOLACJA: Pomidory faszerowane ryżem, szpinakiem i serem feta podane z placuszkami z cukinii i dipem czosnkowym klik Poniżej przepis na łososia. Inspiracją był przepis Gordona Ramsaya, po którego przepisy chętnie i często sięgam. Składniki: Filet z łososia Świerzy tymianek Świerza mięta Świerza pietruszka Liść laurowy

Magiczna kuchnia Darii
Kotlety z indyka, cukinii i papryki 203

skórki i kroimy na wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Czerwoną rzodkiewkę kroimy w półksiężyce. Na talerzu układamy wstążki z białej rzodkiewki, a na niej pokrojoną czerwoną rzodkiewkę. PRZYGOTOWANIE dipu jogurtowo-szczypiorkowego do surówki: Do miseczki przekładamy jogurt naturalny. Dodajemy drobno pokrojony szczypiorek. Doprawiamy solą i białym pieprze. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i polewamy wcześniej przygotowaną rzodkiewkę

kulinarnyJa
Mix owocowy z dipem jogurtowym 124

pokrojonymi na drobno orzechami i żurawiną. Do oddzielnej miski wlewamy jogurt, dodajemy łyżkę cukru waniliowego oraz ekstrakt waniliowy - mieszamy, wstawimy do lodówki na około 30 minut. Owoce podajemy polane dipem, bądź osobno. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Owocowe szaszłyki 139

owocowe szaszłyki z grilla. Do ich przygotowania można skorzystać z dowolnych owoców, choć bardziej polecam te twardsze odmiany. Polane roztopioną czekoladą smakują wyśmienicie! Zamiast czekolady można użyć dipu jogurtowego, albo śmietankowego.  Udanego grillowania!" Składniki : 1 średni melon miodowy 3 jabłka 300 g truskawek 2 banany Sposób przygotowania: Owoce myjemy i osuszamy. Melona i jabłka obieramy, następnie wydrążamy i kroimy

Słodkie Przyjemności
Focaccia - chlebek na grilla 110

znacie i dealne pieczywo na piknik czy grill? Ja znam! Jest to Focaccia! Prosty, szybki włoski chlebek, znakomity bez żadnych dodatków lub wręcz przeciwnie, smakujący idealnie z dodatkiem dipów czy sosów. Świetnie nada się na majowe grillowe weekendy czy długie letnie pikniki. Ciasto bardzo przypomina mi strukturą i smakiem ciasto na pizze, którą razem z eM szykujemy w domu

Słodkie Przyjemności
Sylwestrowe propozycje II 4906

jeszcze jedna propozycję na Sylwestra, imprezę lub party :) Mam nadzieję , że małe podpowiedzi będą pomocne :) Polecam I zapraszam :      Przystawka z serów   Sałatka z tortelloni z dipem bazyliowo-czosnkowym   Sałatka warzywna II         Tapas I - przekąski I      Ekspresowe ciasteczka z owocami         Kulki marcepanowe

Smaki Edyty
Sałatka z kurczakiem i szynką dojrzewającą, idealna na Sylwestra 881

porównać z naszym Maggi.  Sos pochodzi  z Anglii i produkowany jest w mieście Worcester.  Sos idealnie nadaje się do przyprawiania wołowiny, sosów pomidorowych,  różnego rodzaju dipów, znajdziecie go również w składzie popularnego drinka  " Krwawa Mary ". Przygotowanie: Przygotowujemy sos mieszając dokładnie w miseczce wszystkie składniki. Odstawiamy do lodówki. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy bazylią, oregano, solą

Mania Gotowania
Potrawy wegetariańskie 229

botwinką Najprostsze grillowane szparagi Zielony omlet Makaron z pieczarkami i cytryną Francuska sałatka z mlecza Tarta ze szpinakiem i jajkiem Lasagne wegetariańska Grzanki śródziemnomorskie Kanapeczki z halloumi i pesto Dip z buraka z za'atarem Cygara z filo z fetą i ziołami Makaron z suszonymi pomidorami Roladki z papryki i koziego sera Kolorowa tortilla z piekarnika Risotto z grzybami

Chilli Czosnek i Oliwa
Bar-restauracyjny Karmnik – recenzja 240

menu Karmnika. Carpaccio z buraków (16 zł) było prawdziwą niespodzianką – w towarzystwie rukoli i koziego sera sprawdziło się doskonale w roli startera. Domowej roboty chipsy ziemniaczane podawane z dipami (czosnkowym i z bazylią) były niezwykle smaczne i lekko uzależniające. Także kurczak na patyku (czyli fantazyjne szaszłyki) wzbudził w nas pozytywne uczucia (co prawda danie mogłoby być odrobinę cieplejsze

karmelowy