dipy - 3102 przepisów (strona:115/207)

Falafel z hummusem w picie 199

typowa kuchnia izraelska - pozostająca pod wyraźnymi wpływami arabskimi. Potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu, dodam tylko, iż hummus można wykorzystać również jako dodatek do innych dań, a także jako dip do pieczywa lub przekąsek. Do przygotowania dania użyłem: 3 puszek ciecierzycy (po 240 gram), 6 chlebków pita, 2 cytryn, 4 ząbków czosnku, 1 cebuli, 4 łyżek sezamu ziaren, pęczka natki

Wyprawy kulinarne
Jem zdrowo: sałatka na ciepło z jarmużu 241

dusimy ok 3 minut. Przyprawiamy, dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe i smażymy jeszcze ok 1 minuty. Sałatkę zdejmujemy z ognia układamu na talerzu posypujemy serem feta i polewamy malinowym dipem. Jeśli nie mamy gotowego możemy przyrządzić go sami: 1 łyżka soku malinowego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, pieprz. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest

CoolinarniePL
Frytki z dyni 134

ogniu, żeby stały się jędrne, po czym zmniejszyc  jego siłę i przypiec frytki na rumiano. Łyżką cedzakową przełozyć frytki na talerz wyłożony papierowym recznikiem.Podawać gorące z ulubionym dipem, u mnie salsa paprykowo-pomidorowa.Smacznego

Gosia gotuje
Sernik chałwowy ( ..i słów kilka o urządzeniu Chop&Blend Aura od Russell Hobbs ) 245

pewne ciekawe urządzenie. Urządzenie owo otrzymałam od firmy Russell Hobbs , a zwie się ono Chop&Blend Aura . Co kryje się pod tą nazwą ? Producent zapewnia, że jeśli kochasz dipy i samodzielnie przygotowywane sosy, to urządzenie jest dla Ciebie urządzeniem obowiązkowym. Ja dodam, że jeśli kochasz koktajle owocowe, wszelkie zupy krem i inne "mikstury" - to urządzenie jest dla Ciebie

kolorowotorcikowo
Chrupiące krakersy 134

cienko (ok. 2 mm) rozwałkowujemy. Przekładamy na blaszkę, posypujemy odrobinę solą i użytą przyprawą. Pieczemy w 180*C, ok. 15 minut, uważając, aby nie przypalić krakersów.  Chrupiemy z dipem lub solo :) Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Pasta marchewkowa 161

marchewka, która jest naszą dzisiejszą bohaterką dnia. Pasta z ugotowanej na parze marchwi z dodatkiem tahini i czosnku nada koloru waszym kanapkom, ale sprawdzi się też znakomicie jako dip na przyjęciu. Połączenie słodkiej marchewki z orientalnymi przyprawami i wyrazistą w smaku pastą sezamową z pewnością posmakuje wszystkim tym, którzy lubią przywoływać smaki poznane na wyjazdach w dalekie kraje.  Spróbujcie

Pełna Lodówka
Pieczone bataty/ziemniaki 610

Pyszne pieczone ziemniaczki i słodkie bataty do doskonały dodatek do mięska do obiadu. Wyśmienicie smakują również jako przekąska z dodatkiem ulubionego dipu. Można doprawić ulubionymi przyprawami, ja użyłam tymianku i mieszanki do sałatek z młynka. składniki: 1,5-2 kg batatów i/lub ziemniaków tymianek przyprawa do sałatek, u mnie młynek Prymat olej do skropienia Bataty/ziemniaki obrać ze skórki. Następnie obrane

Monia miesza i gotuje
Pasta z sera feta i czerwonej papryki - na kanapki 161

przekładamy do miski i dokładnie mieszamy ze zmiksowaną papryką. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby pasta stężala. Podajemy jako smarowidło na kanapki. Pasta świetnie sprawdza się również jako dip do krakersów, paluchów chlebowych i wszelkiego rodzaju słonych przekąsek. Smacznego

W kuchni Katie
Paste with feta cheese and red pepper 219

peppers into a bowl and mix thoroughly. Leave the paste it in the fridge for a few hours to harden. Apart from sandwiches paste works well as a dip for crackers, bread toes and all kinds of salty snacks. Enjoy

W kuchni Katie
MEKSYK część II 136

lepsze i gorsze. Te lepsze to zdecydowanie w przydrożnych i zdecydowanie nie hotelowych lokalach. Ostrość jest jak najbardziej wskazana i pojawia się w dodatkach do dań, w postaci dipów czy sosów. Na plan pierwszy wysuwają się ryby, nazw nie pamiętam..niestety. Ale są smaczne, grillowane lub w sosach pomidorowych. Różnego rodzaju koktajle z owoców morza, z krewetkami, ostrygami, kalmarami

Pasje Jolki
Tortilla z kurczakiem 345

świeci, temperatura na dwucyfrowym plusie, śnieg zalega już tylko w zacienionych zakamarkach. Postanowiłem pozaklinać trochę rzeczywistość i przygotować danie oparte na pysznych świeżych warzywach z dodatkiem rewelacyjnego kurczaka z dipem czosnkowym, a całość podana w apetycznej tortilli. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram piersi z kurczaka, 100 gram żółtego sera, 2 pomidorów, główki sałaty rzymskiej, 1 czerwonej cebuli, 1/2 czerwonej

Wyprawy kulinarne
Pasta z wędzonego łososia i awokado 122

przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki i przyprawy (uwaga z solą, bo łosoś jest już słony!). Wszystko razem mieszamy. Podajemy na grzankach/bagietce/pieczywie chrupkim udekorowane ziarnami granatu lub jako dip do maczania warzyw/paluszków chlebowych

Zawsze głodna!
Wiosenne placuszki jęczmienne 184

dymką siekamy, parmezan ścieramy, dodajemy do masy  Smażymy na oleju rzepakowym na złoty kolor. Smacznego! P.S Aby podkreślić wiosenny charakter placuszków podajemy je z sałatka z rukoli lub dipem z awokado, posypane tartym parmezanem

Luźna Kuchnia
Zielone Tortille 213

kawałki kurczaka i pomidora. Zawijamy, w trzech miejscach spinamy wykałaczkami, kroimy na trzy podobnej wielkości kąski, lub mniejsze Układam na gorącej, suchej patelni, zapiekamy na złoty kolor, podajemy z dipem guacamole lub kwaśną śmietaną Smacznego!! P.S Jak zawsze- tortilla jest idealna zarówno na gorąco jak i na zimno po przekrojeniu na mniejsze kawałeczki jest idealna na szwedzki stół jako karnawałowa

Luźna Kuchnia
Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką 565

ciasta francuskiego - małe złociste ślimaczki z szynką i serem. Fajnie się prezentują i szybko znikają z talerza. Można je podawać na ciepło i na zimno, same lub z dipami. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki keczupu 5-6 plastrów szynki lub innej chudej wędliny 4-5 plastrów żółtego sera przyprawa do pizzy Ciasto francuskie rozwinąć i posmarować cienko keczupem

Monia miesza i gotuje