dipy - 3102 przepisów (strona:117/207)

Chipsy z jarmużu 145

proponuje je przemieszać i zostawić jeszcze na kilka minut czuwając, by się nie spiekły. Możemy je jeść same, jako zdrowy zamiennik chipsów, paluszków lub innych śmieciowych przekąsek lub z dipami, ale o tym kiedy indziej

Taste Of My Day
Kiszony kalafior 183

zimę letnich warzyw. Kiszone ogórki zna chyba każdy, kiszony kalafior nie jest tak popularny ale równie pyszny. Jego chrupka konsystencja sprawia że jest świetną przegryzką. Świetnie smakuje tez z dipem jogurtowym, ziołowym czy czosnkowym   Kiszony kalafior SKŁADNIKI: (na 3 słoiki 1l) duży kalafior 3 kawałki chrzanu około 10cm pęczek koperku lub 3 kopry z baldachami 9 ząbków czosnku

Pyry na Gaz
Tahini - domowa pasta sezamowa 186

dodałam olej i sok, blendowałam przez około 5 min, do momentu aż powstała  powstała gęsta pasta. Tahini dodajemy nie tylko do hummusu, (przepis wkrótce ) może być składnikiem sosów, dipów, przysmaków kuchni arabskiej, a nawet słodkich ciast. Można przechowywać ją do miesiąca w lodówce. przepis stąd Na chlebie z dodatkiem miodu i czosnku też jest

Proste Potrawy
PANIEROWANY KALAFIOR 113

tartą. Dzisiaj zachęcam do przygotowania go w formie panierowanej. Można go smażyć na głębokim tłuszczu, ale równie dobrze smakuje podsmażony na patelni. Smaczna przekąska, którą można podać z ulubionym dipem. SKŁADNIKI: 1 kalafior 2 jajka sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej bułka tarta olej rzepakowy A jak to zrobić: Kalafior podzielić na różyczki i zagotować w osolonej wodzie (pilnować, aby był

Kuchnia w opałach
Sałatka z makaronu orkiszowego nadziana zdrowiem 300

zimno. Jego wysoką jakość zapewnia stała kontrola nad procesem tłoczenia. Olej ten ma złocisty kolor i charakterystyczny, lekko goryczkowy smak, dzięki czemu stanowi doskonały dodatek do sałatek, surówek, dipów, sosów, past serowych, gotowanych warzyw i innych potraw na zimno. Składniki fusilli czyli świderki FABIJAŃSCY olej lniany  OLEOFARM filtrowana woda- ja używam dzbanka DAFI pieprz ziołowy  Skworcu ser koryciński

Z Kuchni Do Kuchni
Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami / Chicken, mushroom and cheese stuffed crepes 1649

Season with salt and pepper if necessary. Place 6 crepes on work surface and top each with chicken filling. Next fold crepes as pictured securing the edges with toothpicks. Dip the crepes in the egg, then dredge in breadcrumbs and fry in a pan until nice golden brown. Serve hot with salad. Enjoy

karmelowy
Sałatka MIX z dipem musztardowym. 139

myjemy. Następnie wszystkie bardzo drobno kroimy. Do dużej miski wsypujemy mix sałat,  dodajemy pokrojone składniki. Wszystko razem mieszamy. Jogurt naturalny mieszamy z 3 łyżeczkami musztardy miodowej, tak powstałym dipem polewamy naszą sałatkę. Jeszcze raz wszystko starannie mieszamy i gotowe ☺ SMACZNEGO

Zdrowo i kolorowo
MOJA SAŁATKA Z SELEREA 183

przygotowanie sosu czosnkowego, który potrzebuje czasu, żeby się ,,przegrysc’’ :) .    W składnikach podałam ½ opakowania jogurtu greckiego, ale Ja zawsze robię sos z całego opakowania, który później wykorzystuję jako dip do frytek, chipsów lub po prostu jako sos do kanapek.       Do jogurtu dodaję obrany czosnek, wyciśnięty przez praskę, 2 łyżeczki przyprawy tzatziki , 1-2   łyżeczki

Zdrowo i kolorowo
Kurczak à la KFC 3232

tłuszczu, ma podwójną panierkę, ale zjedzenie go kilka razy w roku nam nie zaszkodzi. Kurczak à la KFC został specjalnie przygotowany na Sylwestra, gdyż doskonale smakuje na zimno z dipem Do przygotowania kurczaka można wykorzystać pałki z kurczaka, kawałki piersi lub skrzydełak. Mięso przygotowane tym sposobem bardzo przypomina to podawane w sieci KFC, nie zawiera co prawda w panierce sekretnej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jedzenie i uczty Jezusa: Kurczak duszony z suszonymi morelami i pilaw z kaszy bulgur 195

szabatową, czyli soczystego kurczaka duszonego z suszonymi morelami i białym winem oraz pilaw z kaszy bulgur. Zapraszam do gotowania! Jadłospis na ucztę szabatową z rodziną i przyjaciółmi: chleb jajeczny, dip z oliwy i suszonego tymianku, oliwki w zalewie, morele gotowane w syropie z cukru podane z jogurtem, sałatka z ciecierzycy i ogórka, pilaw z kaszy bulgur, kurczak duszony z suszonymi

My Culinary Art
Domowy Sos do Big Maca 2302

Maca nadaje mu m.in. "Sos Big Mac", który znajdziemy we wnętrzu hamburgera. Receptura oryginalnego "królewskiego sosu" jest oczywiście tajemnicą restauracji, jednak na podstawie smaku oraz składników wyczuwalnych w dipie można przygotować sos bardzo zbliżony do oryginału. Jest on równie smaczny jak ten z McDonald's i przede wszystkim mamy pewność, że wiemy co jemy. Domowy Sos do Big Maca - Składniki

Słodka Strona
Hummus idealny -kanapkowy pasztet z ciecierzycy 144

pasty.Konsystencję pasty regulować dodatkiem wody.Jeśli chcemy,by hummus stanowił smarowidło do chleba  nalezy dodać 3-4 łyżki wody,pasztet będzie wówczas bardzo puszysty.Jeśli chcemy uzyskać dip do maczania warzyw nalezy dodać odpowiednio więcej wody. Podawać polany oliwą i posypany posiekanymi ziołami i sproszkowaną słodką papryką Ostatnio zajadam się pasztetem z konfitura z żurawiny (pozostalość świąteczna).Smakuje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Testowanie - Olej z awokado :) 116

zielono- żółta barwa, mocno rozświetlająca i błyszcząca. Olej sprawdza się idealnie (o czym będziecie mogli dowiedzieć się już wkrótce, kiedy umieszczę kilka przepisów z jego wykorzystaniem :D) do sałatek, dipów, smażenia, grillowania czy pieczenia. Osobiście jesteśmy nim zachwycone. Wykorzystałyśmy go do kilku potraw i zawsze byłyśmy zadowolone z efektu końcowego. Użyłyśmy go na surowo, do sałatek jak i pieczenia

Zdrowie na języku :P
Gołąbki z kaszą gryczaną, pieczarkami i sosem z kiszonych nerkowców 133

wegańskim blogu Asi oryginału. W przepisie zakochałam się jak tylko go przeczytałam i od tego czasu często po niego sięgam i używam jako bazy do innych sosów i dipów. Składniki: spora biała kapusta 30 dkg kaszy gryczanej 50 dkg pieczarek duża cebula 4 łyżki oliwy pęczek pietruszki opcjonalnie odrobina kiszonej kapusty i szklanka soku z kiszonej kapusty.   Przygotowanie: Obrywam

Magiczna kuchnia Darii
Pomidory faszerowane ryżem, szpinakiem i serm feta podane z placuszkami z cukini i dipem czosnkowym 137

układam na posmarowanej masłem blaszce, albo w naczyniu żaroodpornym. Wkładam do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekam 15-20 minut. Pomidorki podałam dziś z placuszkami z cukinii i dipem czosnkowym

Magiczna kuchnia Darii