gorącym oleju. Trzymamy około minuty. I tak po kolei z każdą brukselką. Wyjmujemy na papierowy ręczniczek żeby odsączyć. Podajemy koniecznie z sosem słodko-kwaśnym lub słodko-pikantnym albo dipem jogurtowym (gęsty jogurt naturalny ucieramy do smaku z utartym imbirem, sokiem z cytryny, wasabi i siekaną kolendrą). Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej
Marder&Marder ManufactureDip z czerwonej fasoli można robić na wiele sposobów. Podawać na zimno do zakąsek, ciepłych placków (jak u mnie), chipsów i innych, lub z dodatkiem mięs np do makaronów. Zdecydowanie idealny na przyjście niespodziewanych gości - gotowy w 3 minuty :) Jest sycący, smaczny i ma niepowtarzalny smak :) Zapraszam :) Składniki: puszka czerwonej fasoli duża cebula pietruszka 2 ząbki czosnku sól,pieprz papryka
ChilliJemySamo mięso nieco rozdrobnić na mniejsze kawałki, a następnie dodać do sałatki. W międzyczasie podgrzać bagietki (najlepiej smakowe z ziołami lub czosnkiem, można też zrobić własne). Do sałatki wlać dip czosnkowy i wymieszać. Podawać od razu z ciepłymi bagietkami
Passions hobbies lifeHummus - danie wywodzące się z Bliskiego Wschodu coraz bardziej popularne u nas. Idealnie nadaje się do kanapek, pasuje też do surowych lub pieczonych warzyw jako dip. Odmian hummusu jest wiele, zapewen tyle ilu jest jego zwolenników. Warto robić hummus w domu bo ten sklepowy jest bardzo drogi. Smakuje pysznie, zawiera sporo dobrej jakości białka. Niestety, do jego wykonania niezbędny jest
pyszne zdrowościkrem z marchewki i ananasa. Doprawiona płatkami migdałów. Była bardzo dobra i sycąca. Kolejnym daniem był kotlet z soczewicy z ziemniaczkami, surówką i pietruszką w sosie sojowym (wyborna!). Również dipy robiły niezłą robotę. Dla Maugo kotlet miał troszkę za dużo kuminu, ale Paszko zjadł z uśmiechem na ustach, zresztą zupkę też wciągnął pierwszorzędnie :) Spróbowaliśmy również kuskusa z warzywami (oliwkami, które
Bananowe PoleBlueberry Corner by "jagodzianka" Teraz, kiedy jest sezon na kalafiora, można poeksperymentować. Usmażyłam kalafiora w cieście, a do niego przygotowałam dip jogurtowy z czosnkiem. … Przeczytaj cały artykuł Post Kalafior w cieście pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerwyobraźni. Przygotowane szaszłyki umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie szaszłyki posypujemy tymiankiem. Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni i pieczemy ok. 20. minut. Szaszłyki można podawać z ulubionym dipem i jako przekąskę na ciepło lub na zimno. Ananasy przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb. Ten egzotyczny owoc ma swoich fanów nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także właściwości
My Chcemy Jeśćmożna posypać sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Szpinakowe kulki można podawać jako dodatek do dania głównego lub jako przekąskę z ulubionym dipem. O dobroczynnej mocy szpinaku można przeczytać w przepisie na sałatkę ze świeżego szpinaku i pieczarek
My Chcemy Jeśćpapierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 30 - 35 minut. Pieczone ziemniaki można podawać jako dodatek do dania głównego lub jako przekąskę z ulubionym dipem. Smakują równie dobrze na ciepło i na zimno. O innych dobroczynnych właściwościach ziemniaków można przeczytać w przepisie na kremową zupę ziemniaczaną
My Chcemy Jeśćchrupiące chipsy ze smażonych plastrów wołowego carpaccio, otoczone aromatyczną, winno-czekoladową glazurą z dodatkami: rozmarynem, chili i solą morską oraz sezamem i pistacjami. Do chipsów można zaserwować różnego rodzaju dipy, np. konfiturę z czerwonych borówek, która wybornie komponuje się z daniami mięsnymi lub owocowa, nadająca lekkości i orzeźwiania. Wyjątkowe danie, którego nie serwuje się na co dzień tylko bardziej okazyjnie
Kraina Miodem Płynącawkładamy do takiej marynaty kurczaka na noc. Na drugi dzień płatki kukurydziane rozdrabniamy, mieszamy z bułka tartą, panierujemy w nich nugetsy, zapiekamy w piekarniku na rumiano. Podajemy z ulubionymi dipami
Z Majeczką w kuchniZnakomicie smakuje w słoneczny weekendowy poranek, zjedzona na chrupiącej grzance w ogródku lub na tarasie :) i jako dodatek do popołudniowego piwa. Po dodaniu większej ilości jogurtu mamy pyszny dip np. do surowych i grillowanych warzyw. Czas przygotowania: 10 minut + pieczenie warzyw Składniki: 4 średnie bakłażany, 1 główka czosnku, 1 średnia cebula, 6 filecików anchois, kremowy serek lub gęsty
SzczyptaSmaQwymieszać. Kawałki awokado wymieszać z sokiem z cytryny oraz posolić i popieprzyć do smaku.Ułozyć w salaterce. Kwaśną śmietanę również podać w salaterce by można było ją urzywac jako dipu do sałatki i awokado. Zapiekankę podać na gorąco prosto z pieca ze schłodzonymi awokado,śmietaną i sałatką
Sztuka gotowania w/g SamiryPięknie, pyszne i zielono. Takie tortille możemy podać z zawiniętym w nie dowolnym farszem ( mięso, warzywa) lub maczać je w ulubionym dipie. Ciasto, jest nieco luźniejsze niż w pszennych tortillach które kiedyś piekłam, stąd w przepisie dodatkowa mąka. Póki trwa sezon szparagowy, warto w tortille zawinąć upieczone szparagi . Polecam! składniki - 8 placków
Stare Garydania - samo się robi :) ja tylko zrobię szybką sałatkę i czekam leżąc do góry brzuchem aż się upiecze :D Ale nie zawsze piekę jako obiad - czasem jako przekąskę z dipem czosnkowym lub śmietanowym :) choć możliwości jest jeszcze wiele :) Składniki: 2,5 piersi z kurczaka mały jogurt naturalny 3 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki
Kolorowy Przepisownik